invitatie_Calatorie_Adina

Adina Nanu: Călătorie în jurul casei mele

Vineri, 26 septembrie, de la ora 18:30, sunteți invitați în Cărtureşti Verona la o călătorie imaginară în jurul unei case bucureștene “de la șosea.” Ghid vă este chiar proprietarul imobilului, profesorul Adina Nanu, care trasează în volumul “Călătorie în jurul casei mele” parcursul unei vieți legate iremediabil de o clădire.invitatie_Calatorie_Adina

Volumul, aflat la a doua ediție, apare acum complet transformat: o carte-album, ilustrată cu desene şi picturi ale autoarei, majoritatea de dimensiuni originale, care acompaniază şirul gândurilor şi le dă formă şi concreteţe. Ea nu poate fi clasată într-un singur gen literar sau plastic, ci apare ca o înşiruire de surprize în cuvinte şi imagini, cu o structură – cu sau fără voia autoarei – modernă.

Tema principală este istoria casei copilăriei, de la construirea ei ca un cuib al familiei, la pierderea nedreaptă din anii comunismului şi până la recuperarea ei cu peripeţii şi este, implicit, povestea generaţiilor care au locuit-o.

Cheia cărţii se găseşte la finalul ei, în desenul ca o secţiune a unui copac, cu explicaţia: „Omul e ca un pom, care începe prin a fi un vlăstar subţire în jurul căruia fiecare an adaugă un cerc. Ca să trăiască, trebuie ca seva să circule prin toate tuburile deopotrivă, ca toată viaţa să rămână vii şi copilul şi tânărul din adâncuri, deşi nu se mai văd la faţă”. Aşa se explică privirea clipei prezente cu ochiul proaspăt al copilului, dar şi cu înţelegerea celui care a trăit povestea de la început, ca şi jocul cu timpul care dă farmecul deosebit al scrierii.

De peste 50 de ani, Adina Nanu predă cursuri de Istoria Artelor, Istoria Stilurilor și a Costumului la Universitatea Națională de Arte și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. A primit anul acesta titlul de Doctor Honoris Causa şi este autoarea singurei istorii a costumului publicată în România.

Profesorul Adina Nanu este un model, un exemplu care a influenţat în bine viaţa multora şi care a dat mai departe nu doar cunoştinţe, ci şi un modus vivendi şi o perspectivă optimistă asupra vieţii. Omul Adina Nanu e un permanent învăţăcel, o persoană care nu cunoaşte stagnarea sau plafonarea, ci continuă să crească şi să se dezvolte cu aceeaşi energie inepuizabilă. A predat şi a trăit cu pasiune, reuşind să transforme o viaţă nu tocmai uşoară într-o viaţă frumoasă, presărată de zâmbete. Talentul ei nativ la desen şi uşurinţa cu care surprindea momente din viaţă în creion, cărbune sau culoare au transformat această carte, „Călătorie în jurul casei mele”, într-o inedită istorisire vizuală a vieţii.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.