Cabală la Kabul

Vă invităm joi, 28 februarie 2013, ora 19.00, în cafeneaua Librăriei Cărturești din str. Arthur Verona, la proiecția filmului „Cabală la Kabul”. Filmul va fi urmat de o sesiune de discuții între publicul spectator și Dan Alexe, realizatorul filmului. Discuția va fi moderată de regizorul Cristi Puiu.

Cabală la Kabul, distins cu multe premii internaționale, printre care Marele Premiu la Festivalul Astra (Sibiu, 2008), este un film documentar cu o formulă originală: regizorul Dan Alexe se implică personal, intervenind într-un conflict sociocultural și devenind unul dintre personaje. Fiecare dintre protagoniști – cei doi evrei rămași în Afganistanul răvășit de un sfert de secol de război – caută să și-l câștige de partea sa.

În loc să se ajute, cei doi se dușmănesc cu înverșunare. Trăiesc în sinagoga din Kabul pe care au împărțit-o în două și își petrec mare parte din timp insultându-se. Bătrânul Isaac le vinde vecinilor săi musulmani amulete magice, pe când Zabulon le vinde acelorași vecini alcoolul pe care îl fabrică pe ascuns. Regizorul face din această situație neașteptată o parabolă a singurătății și a căutării identității. Sau, cum rezuma săptămânalul francez Charlie Hebdo: „În sfârșit un film în care afganii ne fac să râdem…!”

Filmul a fost realizat pe parcursul a trei ani, perioadă în care Dan Alexe a locuit în Afghanistan, alături de cele două personaje.

Născut în România în 1961, Dan Alexe a facut parte din „Grupul de la Iași”, nucleul de intelectuali și disidenți care, în anii ’80, căutau să creeze o opoziție culturală structurată față de regimul comunist. Din 1988 locuiește în Bruxelles. Dan Alexe a realizat filme documentare în regiuni precum Cecenia, Afghanistan, Pakistan, Kosovo și Asia Centrală. Foarte personale, filmele lui constituie o permanentă reflecție asupra imaginii și a întrebuințării ei documentare. Iubiții Domnului a fost prezentat în festivalurile de la Cannes și Hollywood, iar Cabală la Kabul a figurat vreme îndelungată în programul multor cinematografe din Franța și Belgia. Dan Alexe este lingvist și etnolog (specialist in islamul cecen). Atunci când realizează un film documentar, metoda sa etnografică implică învățarea limbii comunității în care se situează acțiunea filmului și integrarea în acea comunitate. Pe lângă activitatea sa cinematografică, Dan Alexe a publicat teatru și a realizat diverse traduceri.

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.