pop up oradea

Cărtureşti Pop-Up Store în Oradea

Povestea primului Cărtureşti Pop-Up e simplă şi frumoasă: în urmă cu o lună, doi tineri din Oradea ne-au scris pe Facebook întrebându-ne când ajungem şi în oraşul lor. De fapt cerându-ne să facem acest lucru. N-au fost nicidecum primii – primim mereu asemenea mesaje din partea celor care ne trec pragul, iar faptul că oferim o experienţă diferită, care naşte asemenea reacţii, e o recompensă nepreţuită a muncii noastre. Ce ne-a mişcat în mod special în acest caz a fost felul în care eram invitaţi, printr-o poezie naivă şi sinceră:

Hei, vă contactăm din celălalt capăt al ţării
Noi, orădenii, sperăm că nu ne-aţi dat uitării,
Cafenele, pub-uri, avem aproape tot ce-ţi doreşti
Ne mai lipseşte… un Cărtureşti!
Ce aţi zice, dacă voi…
Aţi investi, poate, şi in noi?

Mesajul e cu atât mai puternic cu cât vine într-o perioadă în care educaţia şi cultura înregistrează regrese continue, în care tot mai multe librării, cinematografe sau săli de spectacole îşi închid porţile. În acest context, faptul că nişte oameni, nu puţini, îşi doresc deschiderea unei librării e extrem de îmbucurător. Iar faptul că ne vor pe noi ne bucură şi ne face să simţim că toată strădania din aceşti 12 ani a meritat.

Librăriile Cărtureşti nu sunt doar magazine, ci şi ancore ale unei misiuni mai importante decât vânzarea de carte – aceea de a găzdui o stare de spirit şi de a promova lectura ca parte importantă a modului nostru de viaţă. Costurile lor de amenajare sunt tocmai de aceea semnificative. La acestea se adaugă costurile logistice, cele de achiziţie, personalul şi tot ce mai înseamnă funcţionarea unei librării. Putem să ne asumăm prezenţa acolo unde suntem ceruţi doar în măsura în care reuşim să acoperim toate aceste cheltuieli. În acest sens orice ajutor venit din partea partenerilor tradiţionali sau a altor persoane şi instituţii dispuse să susţină domeniul cultural este binevenit. Noi credem că este important de unde îşi cumpără oamenii cărţile, iar cei care ne aleg pe noi nu susţin doar o librărie, ci întreaga piaţă de carte.

La Oradea vom deschide pentru o zi, un fel de librărie-efemeridă. Spaţiul l-am găsit cu ajutorul tinerilor care ne-au chemat, deveniţi voluntari în acest proiect. Vom încerca să creăm în acest spaţiu atmosfera unei librării Cărtureşti. E un exerciţiu prin care am vrea să atragem atenţia asupra unor nevoi ale publicului pentru care nu există încă suficiente resurse.

 

Aşadar, dragi orădeni, venim în oraşul vostru pentru o zi. Cărtureşti Pop-Up Store va fi deschis în ziua de 29 noiembrie, între orele 11:00 şi 21:00, în piaţa Regele Ferdinand la numărul 2. La 12:00 am programat o conferinţă de presă în care vom răspunde întrebărilor jurnaliştilor, după care vă aşteptăm cu cărţi, ceai, muzică şi dichis până seara. Am vrea să vă întâlnim pe cât mai mulţi, pentru a discuta cu voi despre lectură şi librării cu suflet. De la 18:00 dăm muzica puţin mai tare, avându-l ca invitat pe dj DuBase.

Identitatea vizuala a proiectului a fost creată de Ghica Popa, un artist cu care publicul nostru e familiar – lui îi datorăm câteva modele de ambalaje simpatice, grafica iniţială a site-ului
carturesti.ro şi mai multe colaborari în cadrul Street Delivery.



There is 1 comment

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.