dialoguri cu scriitori_stripe

Dialoguri cu scriitori români la Cărtureşti

dialoguri cu scriitori_stripeO viață literară normală presupune întâlniri mai dese şi mai variate ale scriitorilor cu publicul. E interesul ambelor părți – scriitorii au nevoie constantă de feedback nu doar din partea criticilor, ci și a celor care-i susțin cumpărându-le cărțile, iar pentru public aceste întâlniri sunt șanse de a descoperi nume noi sau de a-i întâlni în carne și oase pe oamenii din spatele cărților deja citite.

Proiectul Dialoguri cu scriitori români vă propune o altă formă de eveniment literar: un dialog de pe poziții egale, mijlocit de un moderator, în spațiile primitoare ale unor ceainării. În prima parte a fiecărei întâlniri moderatorul îl va descoase pe invitat în legătură cu scrisul (urmărind să scoată la iveală mizele sale literare, temele care-l atrag, modul aparte de a se apropia de ele, detalii specifice legate de munca lui, implicarea în destinul cărţilor după publicare, relaţia cu publicul etc.), dar și cu alte aspecte ale vieţii sale (pasiuni, familie, prieteni, stil de viaţă, alte slujbe etc.). Urmează o lectură a autorului dintr-una din cărțile sale , după care mingea va fi pasată publicului, pentru a duce mai departe sau în cu totul alte direcții discuția inițiată de moderator. Finalul fiecărei întâlniri e destinat autografelor și socializării.

Proiectul Dialoguri cu scriitori români vine în contextul unei pieţe de carte aflată conform cifrelor anuale în continuă scădere şi pe fundalul unei societăţi în care lectura face parte tot mai puţin din modul de viaţă al oamenilor. În explicarea acestei scăderi a interesului faţă de cărţi se invocă cel mai adesea eşecul sistemului de învăţământ, rolul nociv al televiziunii, concurenţa neloială a internetului şi altele, dar foarte rar se ia în calcul insuficienta promovare a lecturii în general şi a cărţilor şi autorilor în special. Ceea ce propune Cărtureşti este doar una dintre numeroasele căi prin care lectura, autorii și cărțile pot fi promovate într-un mod plăcut şi interactiv. Sperăm să contribuim prin acest proiect la schimbarea imaginii elitiste pe care o au întâlnirile literare în opinia unui larg segment de public și la popularizarea lor ca evenimente cu valoare socială integrativă. Nu în ultimul rând, ne dorim ca proiectul nostru să ajute la demararea unui dialog functional între edituri, librării, scriitori şi public, care ar putea facilita o mai bună sincronizare între oferta pieţei de carte şi cererea publicului și încuraja o mai mare implicare a jucătorilor de pe piața de carte în privinţa promovării literaturii ca “bun comun”.

Proiectul va debuta luna aceasta în librăriile Cărturești din Cluj, Iași și Timișoara, urmând să se alăture și librăria Cărturești Verona din București începând cu luna mai.

Programul întâlnirilor pentru aprilie este următorul:

24 aprilie Cărturești Cluj, ora 19:00, întâlnire cu scriitorul Dan Sociu

24 aprilie Cărturești Iași, Palas Mall, ora 19:00, întâlnire cu scriitorul Dan Lungu

27 aprilie Cărturești Timișoara, Iulius Mall, ora 18:00, întâlnire cu scriitorul Silviu Gherman



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.