afis carturesti, jpg

Poezie & jazz cu Denisa Duran și Irina Sârbu | de 8 martie în Cărturești Verona

afis carturesti, jpgCu ocazia Zilei de 8 martie, artistele Denisa Duran (poetă) și Irina Sârbu (interpretă) vă invită – în dubla lor calitate, de creatoare și tinere mame – la un eveniment inedit, de poezie și muzică, dedicat în mod special mamelor. La Ceainăria librăriei Cărturești Verona (str. Pictor Arthur Verona nr. 13-15), începând cu ora 19.30, veți asculta o lectură din volumul Dorm, dar stau cu tine (editura Charmides) de Denisa Duran – o carte a devenirii până la împlinirea vârstei de un an – și un concert cu piese alese și interpretate de Irina Sârbu (voce), alături de Puiu Pascu (pian) și Ciprian Parghel (bas). Seara va fi moderată de poetul si traducătorul Mircea Dan Duță.

Volumul Denisei Duran prezintă – în mici gesturi revelatorii – primele luni de viață ale unei fetițe și relația sa cu mama. Există un dialog permanent între cele două personaje, un alfabet misterios care se compune chiar în fața noastră, prin interjecții, priviri și atingeri: “În nopțile lungi și grele, când stau ore întregi lângă ea, veghind-o, din când în când întinde mâna spre mine, în somn, de parc-ar spune: uite, dorm, dar stau și cu tine.”

“Cea mai mare realizare a Denisei este faptul că ea se ferește ca de foc de metafore și figuri de stil și prin asta demonstrează forța ei. Este o carte cu totul și cu totul remarcabilă exact pentru faptul că ea face altceva decât fac poeții în general.” (Nora Iuga)

Lectura de poezie va fi intercalată cu momentele muzicale. Printre piesele care vor fi interpretate de Irina Sârbu, Puiu Pascu și Ciprian Parghel se numără: Cheek to cheek, Route 66, What a wonderful world, Lullaby of birdland, precum și câteva cântece de leagăn.

Colaborarea celor trei muzicieni este una de succes, confirmată pana acum în foarte multe concerte. Repertoriul lor este alcătuit din piese cunoscute de gen – jazz, samba, bossa nova, tango argentinian, muzica românească interbelică, muzică franceză, muzică rusească și folclor. Originală este însă interpretarea care, de la o apariție la alta, este din ce în ce mai spectaculoasă prin expresivitate, improvizație, imaginație, demonstrație de virtuozitate, tehnică solo și de grup. Jocul relațiilor dintre voce și instrumente este de fiecare dată altul, astfel încât fiecare concert are statut de unicat.

DENISA DURAN

A debutat cu poezie, în revistă, la vârsta de 12 ani și este autoarea a patru volume: „Pufos și mecanic” (ed. Vinea, 2003) – deținător a două premii de debut; “Omul de unică folosință / Disposable People” (ed. Galway Print, Irlanda, 2009), tradus în engleză de Florin Bican; “Sunt încă tânără” (ed. Tracus Arte, 2012) – din care o selecție a fost inclusă în antologia „Cele mai frumoase poeme din 2012” (ed. Claudiu Komartin, Radu Vancu); iar cel mai recent volum, “Dorm, dar stau cu tine” (ed. Charmides, 2014), conține ilustrații de Floarea Țuțuianu. A semnat primele trei cărți cu numele Denisa Mirena Pişcu. Selecţii din poeziile ei au fost traduse în 12 limbi străine și incluse în mai multe antologii naţionale şi internaţionale. Împreună cu artistul austriac Bruno Pisek, a realizat lucrarea radiofonică “Bucharest nowadays is beautiful, isn’t it?” – difuzată în premieră la Radioul Național Austriac în 2015. Conține poeme despre București din două puncte de vedere diferite – al locuitorului și al vizitatorului  – și va fi prezentată live în România și Austria pe parcursul acestui an.

IRINA SÂRBU

Sprijinindu-se pe o solidă cultură muzicală (pian clasic timp de 15 ani), la care a adăugat experiența unui Institut superior de Teatru și a unui masterat in Arta actorului, vocalista Irina Sârbu este astăzi un artist recunoscut de critica de specialitate și îndrăgit de marele public. Cariera tinerei interprete se construiește ascendent de la un concert la altul, repertoriul se diversifică și se îmbogățește. Calitatea vocii, timbrul special și inconfundabil, bogăția imaginației de improvizație, performanța în acrobație vocală au impus-o definitiv printre cei mai buni vocaliști români de jazz. A concertat atât în țară, cât și în străinătate – la New York, Washington, Paris, Atena, Madrid, Viena, Venetia, Bruxelles, Praga, Lisabona, Stockholm, Ierusalim, Milano – în recitaluri de club sau la festivaluri naționale și internaționale de jazz. Curioasă, într-o permanentă căutare de nou (deși îndrăgostită iremediabil de jazz-ul clasic), Irina Sârbu oferă mereu publicului programe interesante și originale, alături de partenerii ei de scenă care îi sunt alături de 13 ani: Puiu Pascu – pian, Ciprian Parghel – contrabas și Tudor Parghel – tobe.

PUIU PASCU

Este un virtuoz al claviaturii, un maestru al improvizației, un compozitor inspirat, un artist în perioada de vârf a carierei, a cărui prezență asigură oricărui concert de club sau de festival, succesul de public și de presă. Frenezia și plăcerea cu care cântă, armoniile și ritmurile complexe, originalitatea abordării pieselor și arderea intensă în procesul interpretativ-creator, îl transformă pe Puiu Pascu într-un artist – unicat în pesiajul jazz-istic românesc.

CIPRIAN PARGHEL

Absolvent al sectiei de jazz în cadrul Conservatorului Regal din Bruxelles, Ciprian Parghel a concertat pe numeroase scene de festival și de club, atât în România, cât și în străinătate. A colaborat cu artiști de reputație internațională, printre care: Archie Shepp, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Paolo Radoni și, de nenumărate ori, în formula de trio-familie “Anca Parghel și fiii”. Este considerat unul dintre cei mai valoroși contrabasiști ai generației sale, dovedind la fiecare concert atât măiestria și controlul absolut asupra instrumentului, cât și o inspirație muzicală de excepție.

MIRCEA DAN DUȚĂ

Poet, filmolog (autor de expresie cehă), traducător, corealizator al Serilor Literare „Citesc Poezie”, redactor al magazinului cultural „Ilegalit” din Slovacia. Director al ICR Praga în perioada 2006-2014. Lector universitar la Facultatea de Film a Academiei de Arte ale Spectacolului din Praga (FAMU) și la Facultatea de Litere (FFUK) și Facultatea de Sociologie (FSV) a Universității Caroline din Praga. A publicat la Praga, în limba cehă, volumele de poezie: “Citate la conservă, complexe de inferioritate și drepturile omului sau Căsătorit fără obligații vând amantă moartă din născare (mențiune: consumată)” (ed. Petr Štengl, 2015) și “Peisaje, zboruri și dictări” (id., 2014), precum și volumul de specialitate “Povestitor, autor și Dumnezeu (Perspective naratologice și tehnici narative în cadrul Noului Val Cinematografic Ceh și Slovac din anii ´60 ai secolului al XX-lea”(Editura Universității Caroline, 2009). Este autorul primelor antologii de poezie cehă contemporană („Întunericul din camera copiilor”, ed. Tracus Arte, 2015) şi teatru ceh contemporan (Editura Fundaţiei Camil Petrescu, 2016) apărute în România după 1989. „Autor singular în peisajul poeziei cehe contemporane, Mircea Dan Duţă a adus din România un umor negru elaborat, de o complexitate specifică, şi un rafinat simţ al absurdului, învăţate de la compatriotul său Eugen Ionescu, dar şi curajul de a lua în derâdere, lucrurile „mortal de serioase”. Tocmai de aceea, poezia lui ne învaţă, ne amuză şi ne încrâncenează.” (Săptămânalul cultural Týdeník Rozhlas, Praga, ianuarie 2016).

Intrarea la eveniment este liberă.

Acest eveniment are loc în:



There are 26 comments

Add yours
  1. irina

    un adevarat succes…in sfarsit va avea si romania un adevarat loc in mintea celor ce ne-au vizitat.

  2. Sol

    intri in librarie si simti un miros de ceai si in fumdal se aude muzica de calitate… o atmosfera foarte relaxanta! chiar si adolescentii zapaciti sunt vrajiti de cum intra!

  3. Elena Lövgren

    Desi Stockholm,unde traiesc, nu duce lipsa de librarii “cu dichis”, duc dorul Carturestilor si abia astept sa trec pragul pe str.Quinet. E ceva magic acolo si, bineinteles, si pe Verona.Pleci din librarie cu sufletul impacat si incarcat de vise…

  4. Rzv

    Nu e un loc cu nimic special decat intr-o tara fara Borders. Gasesc penibil amalgamul de Tarkovsky si Harry Potter, Mihaela Radulescu si Nabokov. Ar trebui selectate marfurile, sa nu mai vanda toate gunoaiele, daca tot se vor un loc elitist.

  5. daniel

    @Rzv
    salut. uite, noi nu am pretins niciodata ca am fi o librarie elitista, cel putin nu dpdv al ofertei. criteriile noastre de selectie sunt subiective si gandite pentru publicul nostru, nu pentru cel de la Borders.
    publicul nostru este unul de elita , unul interesat de diversitate, deschis, tolerant si creativ.
    am fost si noi la Borders, Harry Potter nu lipseste din raft. Mihaela Radulescu nu aveau, deci noi avem ceva in plus.

  6. carturesti

    Dragi vizitatori, vă rugăm să adresaţi cererile voastre speciale şi întrebările legate de angajări sau orice problemă deosebită, pe mail sau telefonic. Veţi primi răspunsuri mult mai rapid în acest fel.Vă mulţumim!

  7. Andreea

    Buna,
    Vreau sa va felicit pentru ambianta deosebita pe care o creati si o mentineti cu multa atentie pentru carti,muzica si filme,toate de cea mai buna calitate.
    Pot gasi la voi in librarie numerele din iunie 2008 ale revistelor Premiere si Madame Figaro? Astept raspunsul vostru si va urez succes in continuare!

  8. mindwarp

    @rzv
    mda, sa-ti stea tie fitele elitiste in gat.putul gandirii si pendula timpului sa te ajunga din urma, ca vad ca ai ratat startul.lasa-ne pe noi sa decidem ce am vrea sa vedem pe rafturi!

  9. carturesti

    salut mindwarp. vreau să te rog, pe tine şi pe ceilalţi vizitatori ai acestui site, să îl laşi pe Rzv să se exprime aşa cum crede el de cuviinţă. nu ne-a obligat nimeni să creem aceste pagini, este risc pe care nu şi-l asumă oricine, dar mizăm pe bunul simţ al fiecăruia. Rzv are dreptul la o opinie şi nu considerăm deloc necesar să continuăm discuţia cu el după urarea pe care ne-a adresat-o.
    vă reamintesc că suntem bucuroşi să primim orice sugestii aveţi, vizavi de concept, ofertă, calitatea serviciilor, dar prin e-mail.
    mulţumesc.

  10. MandrulDuce

    Rzv, inainte sa iti exprimi o parere categorica si unliaterala, ar fi bine sa iei in considerare toti factorii. Carturesti este,inainte de toate, un business. Si ca orice afacere,scopul principal este sa vanda.Probabil si echipa Carturesti si-ar dori sa poata fi mai selectiva, si axata mai mult pe anumite chestii.Insa stii cum este cu raul necesar.Nu traim intr-o lume perfecta, deci suntem fortati la a face compromisuri. Pe care cu siguranta le faci si tu, si eu si toata lumea,inclusiv Carturesti-ul. Insa cu siguranta, chiar si asa ne-etilic cum spui tu, Carturesti a realizat destule evenimente de cultura si are o oferta destul de variata incat sa poata satisface cele mai rafinate gusturi. Stiu ca este vorba despre arta si cultura si sunt de acord cu tine ca aspectele realiste,materiale nu au ce sa caute aici. Insa traim intr-o lume reala care ne obliga sa ne raportam la ea.
    Cu respect,
    Ducele

  11. Alexandra

    Carturesti e altceva comparativ cu majoritatea locurilor din Bucuresti. E liniste, e cultura, e chill, e aroma…as indrazni sa spun chiar stil. Am auzit si eu comentarii gen “vai dar e de-a dreptul snobism…ceai…carte”. Nu e. Oameni buni deschideti-va mintea. Mai deschideti din cand in cand o carte in locul ziarului de campanie electorala.

    Tot respectul pentru Carturesti. Pentru organizare, pentru atmosfera, pentru tot.

    PS:Pacat ca uneori e cam aglomerat la ceainarie.:D

  12. ionescu

    Ma enerveaza Carturesti. E tot timpul coada la casa. La Ceainarie nu gasesc niciodata loc. Si nici nu pot face rezervare.
    De multe ori ma duc degeaba.
    E atat de aglomerat inca nici nu ma pot uita bine la carti.

  13. Angela Ludosanu

    BUNA ZIUA,
    VA ROG SA-MI RASPUNDETI DACA AVETI LA VANZARE ALBUMUL “O VIATA, UN DESTIN, O ICOANA” DE IRINA NICOLAU. POATE PROVENI DE LA LIBRARIA MUZEULUI TARANULUI ROMAN.
    MI-AR PLACEA SA LIVRATI CARTI SI PRIN POSTA, CU PLATA RAMBURS, CU COMANDA ON-LINE. AR FI O SOLUTIE BUNA PENTRU CEI DIN PROVINCIE, CA MINE.
    CU MULTUMIRI, ANGELA