BB_Drobeta_MG_4483 (BB)

UNARTE & Vellant lansează “RO_Archive. O arhivă a României în tranziție”

BB_Drobeta_MG_4483 (BB)Universitatea Națională de Arte din București / Editura UNARTE în parteneriat cu Editura Vellant vă invită la lansarea albumului: RO_Archive. An Archive of Romania in Times of Transition / O arhivă a României în tranziție

Evenimentul va avea loc la Ceainăria Cărturești Verona miercuri, 6 aprilie, de la ora 18.30.

Participă: Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu, Prof. Dr. Iosif Király, Lect. Dr. Raluca Oancea Nestor, Lect. Dr. Bogdan Iancu, designer Radu Manelici.

Editori / Editors: Iosif Kiraly, Raluca Oancea Nestor, Raluca Paraschiv Ionescu
Texte / Texts: Bogdan Iancu, Iosif Kiraly, Cristian Nae, Raluca Oancea Nestor
Fotografii / Photographs: Bogdan Bordeianu, Michele Bressan, Valentin Cernat, Simona Dumitriu, Daniel Gherca, Bogdan Girbovan, Iosif Kiraly, Andrei Mateescu, Vlad Mihailescu, Cosmin Moldovan, Raluca Paraschiv Ionescu, Larisa Sitar
Traducator / Translations: Alistair Ian Blyth
Design: Radu Manelici

Proiect editorial cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național / Editorial project co funded by the Administration of the National Cultural Fund

Lansarea volumului Ro_Archive se va face în paralel cu demararea unui nou proiect de cercetare artistică al Unarte – D PLATFORM – INSTRUMENT CULTURAL SI PORTAL INTERDISCIPLINAR  DEDICAT AREALULUI DUNAREAN (finanțare CNCS – PNII-RU-TE-2014-4-2601), proiect care se va derula în perioada 2015-2017.

Ro_Archive este o investigație în desfășurare asupra recuperării și valorizării memoriei recente, demarată în anul 2007 de o echipă de tineri artiști și teoreticieni în cadrul Universității Naționale de Arte din București la inițiativa profesorului Iosif Király. În perspectiva documentării vieţii contemporane (peisaj urban sau rural, economie, industrie, agricultură, turism, religie, educație, cultură, loisir, individ ca om al mulțimilor sau membru al unei microcomunități), Ro_Archive a presupus o cercetare fotografică de teren, focalizată pe transformările inerente integrării europene și pe zone țintă ale țării (peste 70 de localități din Brașov, Dobrogea, Hunedoara, Moldova, Muntenia, Valea Jiului și zonele miniere aferente, traseul Dunării). Cercetarea s-a concretizat în proiectarea unei arhive culturale de texte și imagini și a unui site (www.roarchive.ro) ce oferă acces online la informații și evenimente. Începând cu anul 2008 secțiuni ale arhivei au fost prezentate și promovate la nivel național şi internaţional în cadrul unor ateliere, evenimente intermediale (feat. Brazda lui Novac, Silent Strike, Cycler, Vali Chincișan) și expoziții realizate în spații ca Centrul de artă contemporană Futura /Karlin Studios (Praga), Institut d’Etudes Superieures des Arts (Paris) sau Institutul Cultural Român de la Paris, în cadrul Mois de la Photo.

Ca demers documentar, proiectul a angajat un instrumentar din zona obiectivității și a veridicității, disociindu-se însă de documentarismul trivial, limitat la categoria de studium, fie acela simplu act de iventariere, mapare sau fabricare de tipologii. Cu toate că se înscrie în zona unei estetici lucide, discursul Ro_Archive angajează și o specie a adevărului interior, subiectiv, interesele și traseele personale ale artiștilor potențând privirea detașată. Actul fotografic se plasează echidistant între veridicitatea documentară și subiectivitatea artistică, între radiografia trecutului și generarea noului, indiferent de tema vizată: urmărirea unor manifestări religioase sau a târgurilor din spațiul public, a modului în care migrarea populației din zone rurale către Occident transpare în dinamica arhitecturii locale, observarea fenomenologică a extinderii periferice a oraşelor şi a redefinirii marginilor, transformările peisajului industrial sau semnificația complexă a locului și a locuirii (vezi canalul Dunăre-Marea Neagră sau Dunărea ca traseu și ecosistem). […]”.

Pe un al doilea palier, proiectul și-a propus o investigație critică asupra conceptului de arhivă în era informațională a postproducției și a modului în care acesta penetrează câmpul artei vizuale contemporane. […]. Într-o epocă a inflației informației tautologice și a culturii tehnic arhivate, epocă situată încă sub semnul ready-made-ului și, mai nou, sub semnul creației prin selecție, Ro_Archive urmărește abordarea arhivei ca mașinărie de producere a viitorului, ca posibil criteriu de delimitare a artei de nonarta, după modelul lui Groys. Nemaifiind limitată la condiția de recuzită a trecutului, arhiva este liberă a participa la cartografierea prezentului și la fabricarea noului.”

Raluca Oancea Nestor

Acest eveniment are loc în:



There are 26 comments

Add yours
  1. irina

    un adevarat succes…in sfarsit va avea si romania un adevarat loc in mintea celor ce ne-au vizitat.

  2. Sol

    intri in librarie si simti un miros de ceai si in fumdal se aude muzica de calitate… o atmosfera foarte relaxanta! chiar si adolescentii zapaciti sunt vrajiti de cum intra!

  3. Elena Lövgren

    Desi Stockholm,unde traiesc, nu duce lipsa de librarii “cu dichis”, duc dorul Carturestilor si abia astept sa trec pragul pe str.Quinet. E ceva magic acolo si, bineinteles, si pe Verona.Pleci din librarie cu sufletul impacat si incarcat de vise…

  4. Rzv

    Nu e un loc cu nimic special decat intr-o tara fara Borders. Gasesc penibil amalgamul de Tarkovsky si Harry Potter, Mihaela Radulescu si Nabokov. Ar trebui selectate marfurile, sa nu mai vanda toate gunoaiele, daca tot se vor un loc elitist.

  5. daniel

    @Rzv
    salut. uite, noi nu am pretins niciodata ca am fi o librarie elitista, cel putin nu dpdv al ofertei. criteriile noastre de selectie sunt subiective si gandite pentru publicul nostru, nu pentru cel de la Borders.
    publicul nostru este unul de elita , unul interesat de diversitate, deschis, tolerant si creativ.
    am fost si noi la Borders, Harry Potter nu lipseste din raft. Mihaela Radulescu nu aveau, deci noi avem ceva in plus.

  6. carturesti

    Dragi vizitatori, vă rugăm să adresaţi cererile voastre speciale şi întrebările legate de angajări sau orice problemă deosebită, pe mail sau telefonic. Veţi primi răspunsuri mult mai rapid în acest fel.Vă mulţumim!

  7. Andreea

    Buna,
    Vreau sa va felicit pentru ambianta deosebita pe care o creati si o mentineti cu multa atentie pentru carti,muzica si filme,toate de cea mai buna calitate.
    Pot gasi la voi in librarie numerele din iunie 2008 ale revistelor Premiere si Madame Figaro? Astept raspunsul vostru si va urez succes in continuare!

  8. mindwarp

    @rzv
    mda, sa-ti stea tie fitele elitiste in gat.putul gandirii si pendula timpului sa te ajunga din urma, ca vad ca ai ratat startul.lasa-ne pe noi sa decidem ce am vrea sa vedem pe rafturi!

  9. carturesti

    salut mindwarp. vreau să te rog, pe tine şi pe ceilalţi vizitatori ai acestui site, să îl laşi pe Rzv să se exprime aşa cum crede el de cuviinţă. nu ne-a obligat nimeni să creem aceste pagini, este risc pe care nu şi-l asumă oricine, dar mizăm pe bunul simţ al fiecăruia. Rzv are dreptul la o opinie şi nu considerăm deloc necesar să continuăm discuţia cu el după urarea pe care ne-a adresat-o.
    vă reamintesc că suntem bucuroşi să primim orice sugestii aveţi, vizavi de concept, ofertă, calitatea serviciilor, dar prin e-mail.
    mulţumesc.

  10. MandrulDuce

    Rzv, inainte sa iti exprimi o parere categorica si unliaterala, ar fi bine sa iei in considerare toti factorii. Carturesti este,inainte de toate, un business. Si ca orice afacere,scopul principal este sa vanda.Probabil si echipa Carturesti si-ar dori sa poata fi mai selectiva, si axata mai mult pe anumite chestii.Insa stii cum este cu raul necesar.Nu traim intr-o lume perfecta, deci suntem fortati la a face compromisuri. Pe care cu siguranta le faci si tu, si eu si toata lumea,inclusiv Carturesti-ul. Insa cu siguranta, chiar si asa ne-etilic cum spui tu, Carturesti a realizat destule evenimente de cultura si are o oferta destul de variata incat sa poata satisface cele mai rafinate gusturi. Stiu ca este vorba despre arta si cultura si sunt de acord cu tine ca aspectele realiste,materiale nu au ce sa caute aici. Insa traim intr-o lume reala care ne obliga sa ne raportam la ea.
    Cu respect,
    Ducele

  11. Alexandra

    Carturesti e altceva comparativ cu majoritatea locurilor din Bucuresti. E liniste, e cultura, e chill, e aroma…as indrazni sa spun chiar stil. Am auzit si eu comentarii gen “vai dar e de-a dreptul snobism…ceai…carte”. Nu e. Oameni buni deschideti-va mintea. Mai deschideti din cand in cand o carte in locul ziarului de campanie electorala.

    Tot respectul pentru Carturesti. Pentru organizare, pentru atmosfera, pentru tot.

    PS:Pacat ca uneori e cam aglomerat la ceainarie.:D

  12. ionescu

    Ma enerveaza Carturesti. E tot timpul coada la casa. La Ceainarie nu gasesc niciodata loc. Si nici nu pot face rezervare.
    De multe ori ma duc degeaba.
    E atat de aglomerat inca nici nu ma pot uita bine la carti.

  13. Angela Ludosanu

    BUNA ZIUA,
    VA ROG SA-MI RASPUNDETI DACA AVETI LA VANZARE ALBUMUL “O VIATA, UN DESTIN, O ICOANA” DE IRINA NICOLAU. POATE PROVENI DE LA LIBRARIA MUZEULUI TARANULUI ROMAN.
    MI-AR PLACEA SA LIVRATI CARTI SI PRIN POSTA, CU PLATA RAMBURS, CU COMANDA ON-LINE. AR FI O SOLUTIE BUNA PENTRU CEI DIN PROVINCIE, CA MINE.
    CU MULTUMIRI, ANGELA