fvmbafis

Începe luna Festivalului de Muzică Veche București

Luna noiembrie se deschide cu cea de-a XI-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București – al doilea festival cultural al Bucureștilor (conform „Barometrului”, respectiv „Studiului” de consum cultural realizate de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală și ARCUB) și cel mai important eveniment dedicat muzicii vechi din sud-estul Europei. De-a lungul zilelor lui brumar, din 1 până în 28 noiembrie, descoperim noutatea muzicii vechi, printr-un program care conține trei serii de evenimente conceptuale dedicate muzicii vechi (medievală, renascentistă, barocă, bizantină, gregoriană).

Festivalul debutează la Palatul Bragadiru cu seria Early Music Winds (1-4 noiembrie).  Aceasta este formată din patru concerte consecutive dedicate familiilor de instrumente istorice de suflat (oboi, flaut drept, flaut traversier, corn natural). Câțiva din cei mai renumiți interpreți, profesori și colecționari acompaniați de ansamblul belgian de muzică veche, Il Gardellino, vor dezvălui o parte din amintirile purtate de instrumentele lor peste țări și mări și timpuri străvechi. Seria este organizată în parteneriat cu Comunitatea Flamandă (Belgia) și Koninklijk Conservatorium Brussel.

Conceptul celei de a doua serii – Movie Gala Clavecinissimo (7 – 11 noiembrie) – propune trei elemente: un nou orizont de experimentare prin cinematografie, restaurarea unui inestimabil instrument din patrimoniul național și un final cu un concert de poveste. Ea prezintă cinci filme conectate la muzica veche în cele mai frumoase spații de proiecții din București și se încheie cu un concert de gală – Clavecinissimo – organizat la Muzeul Național de Artă al României, în sala Auditorium. „Movie Gala Clavecinissimo” are ca scop principal strângerea de fonduri pentru restaurarea clavecinului istoric Ruckers – Taskin aflat în patrimoniul Muzeului Național Peleș. Doritorii își pot achiziționa bilete – tichete de donație cu valori variabile și pot dona pe earlymusic.ro.

Baroque Concerts, cea de-a treia serie a Festivalului, prezintă șase evenimente de înaltă ținută în câteva dintre cele mai frumoase săli de concert ale Bucureștiului: Sala Atelier (Teatrul Național București), Sala Radio, Sufrageria Regală (Muzeul Național de Artă) și Salonul Cherchez (Muzeul Național Cotroceni).

Printre artiștii invitați în ediția 2016 se află nume importante ale muzicii vechi europene: Orchestra barocă a Uniunii Europene (EUBO), Orchestra barocă „Il Gardellino” (Belgia), Marcel Ponseele (oboi baroc), Jan de Winne (flaut traversier), Xavier Diaz Latorre (lăută), Andrew Lawrence-King (harpe istorice), ansamblul de dansuri istorice Passeggio (Cluj), ansamblul Codex (Sg. Gheorghe) și formația de muzică veche românească Trei Parale.

Mai multe informații despre program, bilete, abonamente și donații se găsesc la adresa earlymusic.ro.

fvmbafis

 

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.