COPERTA IVANESCU

Înregistrările rare ale unui autor-cult: primul audiobook dedicat lui Mircea Ivănescu

Poet greu clasificabil, care scapă deliberat etichetărilor literare, dar se încadrează hotărât în categoria most influential, Mircea Ivănescu (1931-2011) este recunoscut ca o prezenţă notoriu discretă în mass-media, astfel încât cele 11 poeme rostite la Radio într-un interval de peste trei decenii să fie o revelaţie preţioasă pentru iubitorii de poezie.

Înregistrările datând din 1969-1974, 1998 şi 2001 sunt acum în premieră reunite într-un album (carte ilustrată cu CD încorporat) apărut la Editura Casa Radio în „Biblioteca de poezie românească”, seria „Colecţionarul de voci”, intitulat: Mircea Ivănescu, Biografii imaginare, ce va fi prezentat publicului luni, 23 septembrie, de la ora 18,30, la Librăria Cărtureşti Verona.

Mircea Ivănescu a fost de-a lungul timpului invitatul unor realizatori de emisiuni culturale la Radio România, ei înşişi poeţi: Ion Drăgănoiu, Lucia Negoiţă şi Liliana Ursu, cărora le datorăm fixarea pe bandă magnetică a celor 11 poeme. Într-un foarte consistent interviu din 1970 (de asemenea reprodus în volum), difuzat în faimoasele „Convorbiri de joi” ale lui Ion Drăgănoiu, Mircea Ivănescu se declară promotorul unei poezii „care să nu aibă câtuşi de puţin caracterul unei puneri în pagină sau al unei atitudini, ci o poezie care să fie tot atât de naturală ca şi oricare dintre actele obişnuite de viaţă, ca o vorbire sau ca o mărturisire, în toate sensurile pe care le vreţi să le daţi acestui cuvânt”.

„Într-o vreme în care poezia însemna doar lirism şi metaforă, Mircea Ivănescu a adus în poeme naraţiunea, limbajul vorbit, proza, riscând, cum fac, de obicei, inovatorii”, afirmă poeta Simona Popescu, semnatara eseului introductiv şi îngrijitoarea ediţiei.

În acelaşi trend inovativ, Mircea Ivănescu, Biografii imaginare este o adevărată „carte-obiect”: cele 11 texte („cu multe ramificaţii şi bifurcări care nu se opresc nicăieri, pentru că fac parte din poemul continuu”) sunt „înfăşurate” în creaţia plastică a unui artist afin, apreciatul illustratator al „Bibliotecii de poezie românească”, seria „Colecţionarul de voci”, Constantin Popovici. Autor al formulei grafice originale a acestei prime colecţii ce a introdus acum 10 ani audiobookul de poezie în peisajul editorial autohton, Constantin Popovici a semnat remarcabile ediţii: Nichita Stănescu, G. Bacovia, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Gellu Naum, Leonid Dimov…

Tocmai de aceea, prezentarea cărţii audio va avea loc în ambientul expoziţiei De la radio art la cover art: 13 ilustraţii de Constantin Popovici”, deschisă în Ceainăria Librăriei Cărtureşti Verona, strada Arthur Verona nr. 13.

Luni, 23 septembrie, de la ora 18,30, la Cărtureşti Verona, scriitorii Simona Popescu, Mircea Cărtărescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter îl vor evoca pe Mircea Ivănescu (şi biografiile lui imaginare), despre a cărui voce prefaţatoarea albumului apărut la Editura Casa Radio spune: „nu e una «de poet»”, e o voce albă, fără nici o strategie: a unui om care nu citeşte versuri, ci povesteşte fapte, întâmplări şi amintiri”…

Să-l ascultăm!

Detalii pe www.edituracasaradio.ro

COPERTA IVANESCU



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.