LABORATORUL SOCIETAL prezintă proiectul ‘’TOGETHER WE LEARN”

Din 2001, Asociaţia Esperando lucrează în Baia Mare pentru a oferi copiilor cu dizabilităţi oportunităţi de recuperare, educare şi integrare în societate. Recent, echipa şi-a asumat o nouă provocare: aplicarea indicatorilor de responsabilitate socială in ultimul proiect Grundtvig al asociaţiei: Together we learn – Împreună învăţăm!

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi este accesul precar la educaţie (atât formală cât şi non-formală) generat de o ofertă limitată şi puţin adaptată nevoilor speciale ale acestei categorii de persoane. ’’Together we learn’’ şi-a propus să creeze oportunităţi atrăgătoare şi accesibile de învăţare, valorizare şi integrare socială pentru sutele de beneficiari, membrii ai familiilor acestora şi colaboratori ai asociaţiei Esperando.

Evenimentele de învăţare propuse în proiect au vizat teme variate, precum foto, video, mâncaruri şi băuturi, istorie, arte şi tradiţii, natură, dezvoltare strategică şi  management organizaţional. Acestea au avut loc atât în ţară, cât şi în cadrul vizitelor de învăţare realizate la partenerii din Polonia (Sindicatul Profesorilor din Polonia) şi din Spania (Centrul de Recuperare pentru Persoane cu dizabilităţi Fizice Salamanca).

Proiectul ’’Together we learn’’ a fost finanţat prin Programul Grundtvig, Parteneriate pentru Învatare şi s-a desfăşurat în perioada 2011 – 2013.

Responsabilitatea socială în proiect

Măsurile de responsabilitate socială adoptate în ’’Together we learn’’ sunt detaliate în raportul final de responsabilitate socială.

În domeniul Social, echipa proiectului a acordat o atenţie deosebită aspectelor de sănătate şi securitate la locul de muncă, prin oferirea de asigurări angajaţilor şi voluntarilor, întocmirea unui plan de management al riscurilor şi asigurarea unor mentori pentru echipă şi beneficiari. Performanţele angajaţilor şi voluntarilor implicaţi în proiect au fost recunoscute prin diplome, prin menţionarea în raportul anual şi prin fişele de evaluare, iar părerile acestora au fost luate constant în considerare prin intermediul unor chestionare periodice.

În domeniul Mediu, Esperando şi-a întărit politica de reutilizare, colectare selectivă şi reciclare, prin favorizarea închirierilor în locul achiziţiilor de materiale noi, prin eliminarea produselor de unică folosinţă, a ambalajelor excesive, încurajarea produselor locale şi tradiţionale. Echipa asociaţiei este permanent sensibilizată cu privire la serviciile valoroase pe care le oferă ecosistemele căci fiecare membru se ocupă zilnic de îngrijirea grădinii cu legume, capşuni şi flori din curtea Esperando.

În domeniul Economic a fost acordată o atenţie deosebită asigurării unor locuri de muncă stabile pentru echipa proiectului, contractele de munca fiind încheiate pentru o perioadă nedeterminată. Au fost încurajate de asemenea barterele de produse şi servicii cu alte asociaţii din Baia Mare pentru a stimula metodele alternative, non-financiare de schimb.

În domeniul Guvernanţei, membrii echipei au acordat o atenţie deosebită identificării şi implicării celor mai importanţi stakeholderi de la nivel local, informării şi formării tuturor angajaţilor şi voluntarilor privind demersurile de responsabilitate socială aplicate în proiect şi asigurarea unei transparenţe cât mai mari privind aspectele financiare şi operaţionale ale ’’Together we learn’’.

Motivaţia echipei

‘’Ca asociaţie a părinţilor/persoanelor cu dizabilităţi, Esperando are în ADN Responsabilitatea Socială. Fiecare pas pe care îl facem, fiecare decizie, fiecare acţiune are o orientare clară către mai binele membrilor, beneficiarilor, angajaţilor, voluntarilor şi al comunităţii. În fiecare zi căutăm noi căi şi soluţii pentru a fi mai buni, pentru a face mai mult şi pentru a aduce un plus în vieţile celor pentru care lucrăm, dar şi pentru a contribui, împreună cu ei, la clădirea unei societăţi mai calde, mai frumoase şi mai primitoare. Angajamentul nostru de responsabilitate socială poartă girul celor mai implicate şi motivate persoane cu putinţă: părinţii copiilor cu dizabilităţi, respectiv persoanele cu dizabilităţi însele. Pentru că nu cunoaştem în lume pe cineva mai dornic să facă ceva pentru o persoană cu dizabilităţi decât pe părintele sau pe ea însăşi!’’, a declarat Daniel Filipas, director executiv.

Aflaţi mai multe despre demersul de responsabilitate socială dezvoltat în proiect de către Asociaţia Esperando în acest video!

Citiţi mai multe informaţii despre proiectul-pilot ’’Together we learn’’ pe societal.ro, la secţiunea ’’Descrierea proiectului’’!

Susţinători:

Campania ‘’Laboratorul de Responsabilitate Socială” se bucură de susţinerea unor parteneri media apropiaţi, precum: Romaniapozitiva.ro, Carturesti.ro şi StiriONG.ro.

Despre campanie

‘’Laboratorul de Responsabilitate Socială” reprezintă demersul de testare a metodei de responsabilitate socială dezvoltată prin proiectul Societal în cadrul a 19 proiecte-pilot. Proiectul s-a derulat în perioada 2010-2013 şi a fost co-finanţat prin Fondul Social European, fiind implementat de către REPER21 (beneficiar) în parteneriat cu ANPCDEFP şi Asociatia CRIES. Mai multe informaţii pe: www.societal.ro.

Afis-Esperando



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.