jurnal de bancher

Lansare de carte – Jurnal de bancher pe drumuri, Codruț Nicolau

jurnal de bancherMarți, 27 august, de la ora 19.00, în Grădina Verona, Librăria Cărturești și editura Benefica International vă așteaptă la lansarea cărții Jurnal de bancher pe drumuri, de Codruț Nicolau. Alături de autor, vor lua cuvântul în Grădina Verona (Cărturești, str. Arthur Verona, nr.13-15): Chris Simion, Patricia Pușchilă și Radu Bătrânu.

Scrisă în totalitate pe un telefon Blackberry, de un „bancher corporatist”, așa cum singur se caracterizează autorul, cartea se compune din mai multe e-mailuri trimise unui grup de destinatari care s-a tot mărit de-a lungul timpului. Încurajat de reacțiile lor, Codruț Nicolau a decis sa strângă impresiile, stările, poveștile despre oameni și teritorii, reflecțiile stârnite de obiceiurile și normele locurilor pe care le decoperă și le chestionează curios, într-un jurnal de călătorie atipic. Nu e vorba aici despre destinații turistice descriese cu lux de amănunte, nici despre informații utile călătorului care pleacă la drum cu bagajul plin de sfaturi si recomandari ale celor care au explorat locul înaintea sa, ci de o incursiune în propria minte ce își are punctul de plecare în întâlnirea cu nefamiliarul.

„Care-i faza cu bancherul?” se întreabă criticul literar Alexandru Matei. „Nu vă gândiţi la cine ştie ce încostumat la paişpe ace care se dă deştept scriind despre întâlniri cu celebrităţi ale bancnotei verzi şi ale neoliberalismului anything-goes. Omul e familist, e la locul lui, excursiile pe care le povesteşte nu-s nici tripuri gen albă-ca-zăpada-în-nări, nici plimbări prin păduri narative care fac paradă de conştiinţă auctorială: „fără sex, dar şi fără ceartă”. Sigur, nu-i poţi cere bancherului să fie altermondialist cu totul, să nu se ducă la ski în Austria sau să fugă de Monte Carlo. Dar skiul austriac e doar o întâlnire frugală cu o stare de agregare metafizică a naturii, iar stîncile monegasce sunt parcurse cu autobuzul de la Nisa, pentru care biletul e 1 euro.”

Daca veți cumpăra cartea, câștigul va fi dublu: pe lângă o lectură care naște semne de întrebare și dor de ducă, toate veniturile realizate din drepturile de autor vor fi donate în scopuri caritabile către HOSPICE Casa Sperantei.



Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.