coperta

Lansare-dezbatere a volumului ARHITECȚI, ARHITECTURĂ ȘI ORAȘE, de Șerban Țigănaș

librăria Cărturești, Iulius Mall, Cluj
joi, 4 decembrie 2014, ora 19:00

Care este statutul arhitectului în România recentă? Cum ne situăm în raport cu autoritățile și politicienii? Dar cu societatea civilă? Cât mai ține tranziția în urbanism? Ce se întâmplă cu profesia de arhitect în Europa? Cum măsurăm calitatea în arhitectură? Ce fel de școală de arhitectură vrem?

Joi, 4 decembrie 2014, la ora 19:00 vă așteptăm la lansarea-dezbatere a volumului Arhitecţi, arhitectură şi oraşe. Despre profesia de arhitect şi cum se construieşte în România recentă, publicat anul acesta de editura Simetria din București. Autorul cărții este Șerban Țigănaș, arhitect și președinte al Ordinului Arhitecților din România, alături de care vor fi la eveniment Mirela Duculescu, istoric de artă și director al editurii Simetria și Varga Attila, cercetător la Institutul de istorie „George Barițiu”. Dialogul, la care publicul este invitat să participe, va fi moderat de sociologul și jurnalistul Marius Bența.

coperta
Volumul Arhitecţi, arhitectură şi oraşe. Despre profesia de arhitect şi cum se construieşte în România recentă de Şerban Ţigănaş reprezintă o culegere de texte cu același numitor comun: referinţa la profesia de arhitect, la rezultatele ei în legătură cu arhitectura și la fenomenele complexe, dar insuficient de bine înțelese, legate de construire. Toate – articole, editoriale, prelegeri, documente de strategie ale Ordinului Arhitecţilor din România, interviuri, omentarii și dialoguri cu mentori sau persoane cu viziune – provin din ultimii circa zece ani, din perioada cu cea mai mare influență asupra dezvoltării României recente (2001-2013) fie că vorbim de cel mai mare elan economic și constructiv, fie de cea mai complicată criză.

Autorul explică legăturile insuficient clarificate dintre cadrul complex în care lucrează arhitecții, arhitectura perioadei și orașe ca specie generică definitorie pentru societățile contemporane. Este o contribuție la autocunoașterea profesiei, la deschiderea ei către societate și poate, mai ales, la anticipare și construcția viitoare. Cartea dorește să fie o arhitectură prin gând și cuvânt, care propune spre analiză lucidă o serie de teme recurente: responsabilitatea civică şi culturală a arhitectului, relația cu clientul și cu societatea, organizarea profesiei, educaţia în arhitectură, calitatea şi sustenabilitatea în arhitectură, urbanismul românesc recent, arhitectura spaţiului public, dezastrul şi situaţia patrimoniului, starea profesiei la nivel european şi adaptarea ei la criză.

Şerban Ţigănaş (n. 1963), arhitect practicant (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti, 1988), fiu de constructori, trăieşte şi lucrează la Cluj şi Bucureşti. Printre altele, profesor la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (din 1996), partener din 1997 la biroul de arhitectură şi inginerie DicoşiŢigănaş din Cluj, membru fondator al Ordinului Arhitecţilor din România – OAR (2001), asociat al biroului de urbanism Planwerk Cluj (2003), membru în board-ul director şi responsabil cu comunicarea al Consiliului Arhitecţilor din Europa – ACE/CAE (2008-2010). Architizer A+ Award şi Premiul preşedintelui Uniunii Arhitecţilor din România (Bienala Naţională de Arhitectură 2012) pentru Cluj Arena. Interesat de interfaţa dintre şcoala de arhitectură,
comunitate şi oraş. Iniţiator şi co-autor al volumului Arhitect în România. Studiu de fundamentare a politicilor naţionale pentru arhitectură (Eikon, Cluj-Napoca, 2010). În cadrul OAR a avut un rol determinant în studierea profesiei de arhitect şi realizarea primei
politici pentru arhitectură în România, cultura mediului construit şi calitatea vieţii (2010-2015). Din anul 2010, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România.

Volumul a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, din Timbrul Arhitecturii.
www.simetria.ro

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.