afish_18 dec

MÂNDRIE ȘI BETON. Lansare scurtmetraj documentar și site multimedia la NCRR

Cine a fost la expoziția găzduită anul trecut de Muzeul Țăranului Român cunoaște deja experiența documentată de fotojurnalistul Petruț Călinescu, despre felul în care a evoluat satul tradiţional, de la imaginea idilică, așa cum ne place tuturor să o purtăm în suflet, până la peisajul dezolant al vilelor de beton și al dezrădăcinării mascate de opulența afișată de oșenii și maramureșenii întorși de la Paris, unde trăiesc în condiții austere și economisesc fiecare cent câștigat, pentru a se califica acasă într-o competiție socială din care nu se pot opri. Povestea lor, despre succes, fără urmă de ironie, este similară cu a multor români plecați la muncă în străinătate; de asemenea, a multor așezări lăsate doar în grija bătrînilor și a unei comunități firave, ce aspiră la rândul ei la prosperitate.

Mândrie și Beton. Povestea de succes a celor plecați la muncă în străinătate. 

După expoziția amintită,  anul acesta, în urma finanțării acordate de Administrația Fondului Cultural Național și de Ordinul Arhitecților, documentarea s-a extins și în Moldova, Bistrița și Bucovina și s-a finalizat cu un site multimedia www.mandriesibeton.ro și un scurtmetraj documentar ce urmează să fie lansate  la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la MȚR, marți, 18 decembrie, ora 18:30.

Lansarea va fi urmată de o dezbatere despre lumea nouă a satelor românești, moderată de Amalia Enache, iar invitați vor fi antropologul Vintilă Mihăilescu, arhitectul Bruno Andreșoiu, editorul foto Mihai Vasile și alți invitați surpriză din Țara Oașului, ne spun organizatorii.

Vor fi vizionate scurt metrajul documentar „Mândrie și beton”  (13 min) și o proiecție de fotografii realizate în cei trei ani de documentare. Dezbaterea urmează să aducă în discuție implicațiile acestui fenomen recent de migrație a forței de muncă către Occident, ce schimbă ireversibil satele tradiționale din România și să aducă mai multe informații despre o categorie socială despre care se știu prea puține lucruri. Cine sunt ei? Cum a fost viața lor în ultimii 20 de ani? Ce au sacrificat și ce au câștigat? Ce impact a avut plecarea lor asupra celor rămași acasă?

Proiectul multimedia a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional Român și Ordinul Arhitecților. 

Petruț Călinescu este un fotograf român independent, licențiat în Jurnalism și Științele Comunicării. A lucrat pentru principalele cotidiene din România ca fotograf, iar astăzi este reprezentat de agenția londoneză Panos Pictures.

Fotografiile lui au fost publicate în National Geographic, Esquire, New York Times, Courrier International, The Times, Business Week, Paris Match, Financial Times.

Printre premiile naționale și internaționale câștigate de-a lungul timpului se numără – Fotografia Anului, acordat de Clubul Român de Presă; Fotograful Anului, acordat de Asociația Fotografilor de Presă; Award of Excellence acordat de Picture of the Year (USA); Humanity Award, Hpa/Unesco, China.

Ultimul proiect de durată, www.theblacksea.eu, documentează vizual viața cotidiană a oamenilor din jurul Mării Negre și rolul pe care aceasta îl joacă în diverse comunități.

 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.