rosu nui culoare(1)

O seară de scurtmetraje şi noi piese de teatru în cadrul Festivalului Scrie despre Tine

Săptămâna aceasta, echipa Scrie despre Tine lansează 5 scurtmetraje, două noi piese ce se vor citi în lectură publică şi premiera unei alte piese montată în spectacol.

Pornind de la scenarii scrise în cadrul atelierului Scrie despre Tine, de Andreea Lupu, Silviana Vişan Carter, Irina Dobriţă, Cosmin Briciu şi Laura Gheorghe, au luat naştere 5 scurmetraje ce vor fi prezentate joi seara, 30 mai, de la ora 19.00, la Urbanesc, str. Ştefan Luchian 17, în cadrul unei seri de scurmetraje. Rolurile din aceste filme sunt interpretate de actorii Silviana Vişan Carter, Gilda Stan, Andreea Lupu, Ilinca Harnut, Alexander Fuhrmann, Ştefan Pătraşcu, Oana Popescu şi suprinse pe cameră cu un ochi răbdător de echipa acestui prim proiect: Sorin Poamă, Bogdan Marcu, Răzvan Mihalachi, Ştefan Pătraşcu, Vera Ion, Alin Zăbrăuţeanu.

Două camere şi o mână de oameni cu răbdare, am vrut să vedem ce se întămpă dacă încercam să filmăm câteva situaţii în bucătăriile şi apartamentele noastre, ale dramaturgilor, ale personajelor. Pentru noi, în mod clar, asta e doar începutul, pentru că ne-a placut atât de mult să urmărim povestea fără să ţinem cont de „Regulile Filmului” , încât ne-am hotărât şi cum vrem să se cheme casa noastă de producţie: „Nu vreau să merg la Cannes”, declară Vera Ion şi Sorin Poamă, fondatori ai proiectului Scrie despre Tine.

Cea de-a treia săptămână a Festivalului Scrie despre Tine continuă şi cu alte piese de teatru în reprezenţatii lectură şi cu premiera unei noi piese montată în spectacol. În seara aceasta, de la 20:30, la Cărtureşti Verona, se citeşte piesa Roşu nu-i culoare de Alexandra Zachi. Coca Bloos, Iulia Verdes şi Simona Cuciarianu vor citi acest text ce tratează relaţia devoratoare maestru-elev într-un text profund scris de o tânără dramaturgă de doar 26 de ani.

Cea de-a doua lectură a acestei săptămâni, Toate femeile din mine, este un one-woman show scris de Daniela Ivanov şi interpretat de Mihaela Sîrbu, miercuri, 29 mai, la Teatrul Luni Green Hours. La polul opus primului text, piesa tratează experienţa de viaţă a unei femei mature ce vrea să se arate fiului ei aşa cum a fost şi este ea, femeia, în toate ipostazele ei, nu doar cea de mamă.

Săptămâna se încheie cu premiera piesei STAND UP PLS, de Silviana Vişan Carter, duminică, 2 iunie, la Teatrul Act. Piesa în care autoarea îşi joacă propriul rol, alături de actorii Simona Cuciurianu, Ionuţ Grama, Dan Lupu, Sorin Poamă, Alexander Fuhrmann, prezintă un subiect tabu, lumea video-chaturilor şi a femeilor care ajung să lucreze aici.

Alte informaţii despre piesele prezentate săptămâna aceasta în cadrul Festivalului Scrie despre Tine gasiţi mai jos:

 

Roşu nu-i culoare

De: Alexandra Zachi

Cu: Coca Bloos, Iulia Verdeş, Simona Cuciurianu

Marţi, 28 mai, ora 20.30

Cartureşti

Intrarea liberă

Despre text:

”Şi venea uneori şi se aşeza lângă mine la masa de lucru şi începea să îmi corecteze lucrarea, de fapt, începea cumva să îmi transforme lucrarea din ceea ce vedeam eu în ceea ce vedea ea. Asta nu era neapărat un lucru rău… problema era că niciodată nu se oprea la timp. “

Un text despre o fată care încearcă să surprindă şi să înţeleagă cum s-a transformat bucuria ei de a picta, într-un blocaj continuu şi o ură faţă de propriul talent.

O analiză a procesului de transformare suferit de-a lungul relaţiei cu  un profesor formator, care îi corecta mereu lucrările pentru a le da “acel ceva special”. Un proces extrem de viu şi chinuitor în care autoarea sapă în amintiri pentru a dezgropa momentul în care a început să creadă că nu are talent, şi să se blocheze în faţa foii de hârtie.

Un text în care se poate regăsi oricine a trecut printr-o experienţă de învăţare alături de un profesor “maestru” şi a devenit în timp locuit de vocea maestrului care îi spune că nu e de ajuns.

Despre autoare:

Autoarea este un personaj oarecare, ca orice alt personaj care trece pe lângă tine într-o zi aglomerată. A terminat anul trecut un master la SNSPA, dar nu e genul care să practice ceea ce a studiat la școală. Printre diferite rânduri, a învățat să picteze în atelierul unei pictorițe în paralel cu toate școlile prin care a trecut (liceu, facultate, master). Are unghiile colorate și îi place să bea ceai. Și îi place ciocolata, singura constantă din viața ei.

 

TOATE FEMEILE DIN MINE
De: Daniela Ivanov
Cu: Mihaela Sîrbu
Miercuri, 29 mai, ora 19.00
Teatrul Luni Green Hours

Intrare liberă

 

Despre text:

O mărturisire a unei femei gata să își asume experiențele trecutului, pentru a înțelege mai bine o relație din prezent: cea cu fiul său. Textul piesei Toate femeile din mine pornește de la un pariu simplu – ce ar fi dacă fiul meu ar afla despre experiențele mele ca femeie. M-ar înțelege oare mai bine?

Piesa Danielei pune o întrebare valabilă pentru orice relație între mamă și fiu – ce s-ar întâmpla dacă ai cunoaște-o pe “mama”  și altfel decât o știi, dacă ai afla despre toate experiențele ei ca fiică, apoi ca soție, apoi ca amantă? Ce-ar fi dacă ați vorbi despre lucrurile “despre care nu se vorbeşte niciodată”?

 

Despre autoare:

Am vrut de mică să fiu jurnalistă sau doctoriță. La medicină n-am intrat și am ajuns la inginerie chimică. După ‘90 primul meu vis s-a împlinit și de atunci am făcut jurnalism la radio, la TV, plus articole prin reviste. După ce am trecut prin câteva situații dificile de viață, am fost atrasă de psihologie și de dezvoltare personală. Așa am descoperit femeile din mine pe care experiența Scrie despre Tine m-a ajutat să le scot la suprafață, să le cunosc mai bine și să le prezint și altora.

 

STAND UP PLS

de Silviana Vişan Carter
Regia Vera Ion, Sorin Poamă
Cu: Silviana Vişan Carter, Simona Cuciurianu, Ionuţ Grama, Dan Lupu, Sorin Poamă, Alexander Fuhrmann

Povestea unei femei care vrea să se facă actriţă deşi toată lumea din jur îi spune că e prea bătrână la 28 de ani. Asta până când, în timp ce urmeaza cursurile UNATC, fratele ei este arestat pentru trafic de droguri şi ea găseşte singura salvare care îi va aduce destui bani pentru a-l scoate din închisoare: videochat-ul.

Textul proaspăt, inspirat din viaţa reală, al Silvianei Vişan Carter vorbeşte despre felul în care se reacţionează când viaţa te aduce în situaţii în care nu ai fi visat niciodată că vei ajunge.

Spectacolul se joaca în cadrul Festivalului Scrie despre Tine

Intrarea liberă.

Mai multe detalii despre proiect:

www.scriedespretine.com

 

Festivalul de Teatru Scrie despre Tine este un proiect cultural finanţat de AFCN şi realizat sub înaltul patronaj al Ambasadei Irlandei la Bucureşti.

rosu nui culoare(1)



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.