marea sfaramata

Viața ca o luptă: Jumătate de rege & Jumătate de lume, de Joe Abercrombie

 

marea sfaramataLuna aprilie aduce de la Nemira cea de-a doua carte din seria Marea sfărâmată a lui Joe Abercrombie, Jumătate de lume. Și vestea asta mi-a bătut obrazul, pentru că nu am apucat să vă spun nimic nici despre prima carte – Jumătate de rege. “Păi, bine – măi, Iulia – și mai zici că ești fan Abercrombie…” mă mustră constiința. Mă rog, nu mai caut scuze și trec la acțiune – pentru că despre acțiune este vorba.

Lumea lui Abercrombie nu este atât fantastică, cât dură. Variată, plină de aventură și periculoasă. Colorată sau prăfuită, stufoasă, agitată, pompoasă ori rudimentară, dar mereu crudă. E țesută din urzeli politice, din magie (în doze mici, rare și cutremuratoare), din războaie constante și alianțe schimbatoare, din destine muncite și ironii ale soartei.

Dar adevărata plăcere în lumea lui Abercrombie o reprezintă personajele. Eroii lui sunt o colecție de criminali încrâncenați, de care te simți aproape. De altfel, se pare că ei tranșeaza problema în rândul cititorilor – cine îi detestă, lasă cartea din mână. Dar aceia care rămân în lumea lui Abercrombie (și e destul de mare aglomerația) se simt atrași iremediabil de brutele lui, niciodată unilaterale. Sunt catalogate adesea drept inadaptate, dar într-o lume a violenței par – de fapt – supracalificate. Au – în plus – suișuri și coborâșuri, laturi ascuțite și puncte slabe, pot fi și neîndurătoare și sensibile.

De la adulați la proscriși – și destinul le furnizează pe toate – (anti)eroii lui Abercrombie sunt personaje de legendă ce nu dau doi bani nici pe legende, nici pe discursuri. Pentru că știu că luptele sunt fără glorie, că implică pierderi enorme și că învingător este doar cel rămas în viață la finalul luptei. Dacă rămâneți în universul lor, veți afla asta și voi.

Sunt personaje care câștigă empatia cititorului fără să lase impresia că ar fi cerut-o – în ciuda ororilor pe care le provoacă, dar în acord cu cele prin care trec. Și nu sunt niciodată eroi frumoși. Poate doar pentru scurt timp, dar luptele lasă urme adânci – și fizic și psihic.

Spre deosebire de ce a scris până acum Joe Abercrombie, seria Marea sfărâmată se adresează în principal publicului tânăr, dar violența este tot acolo. Prima carte a seriei spune povestea prințului Yarvi – care nu vrea tronul, până când îl dorește cu toată furia răzbunării.

Yarvi s-a născut cu un defect fizic, un ciot de mână ce îl împiedică să fie un bun războinic, într-o lume în care doar cei mai buni luptători pot conduce. În schimb, este înzestrat cu o minte extrem de ascuțită. Când tatăl și fratele său – regele și prințul moștenitor – sunt uciși, Yarvi se vede obligat să pornească la luptă ca să-i pedepsească pe vinovați. Nu știe cum va reuși asta, dar se bazează pe ajutorul apropiaților și pe armata sa. Sunt erori de calcul, iar tânărul își va da seama de asta mult prea devreme. Viața lui Yarvi se va transforma într-o serie de calvaruri, cu o singură speranță la orizont: răzbunarea.

În cel de-al doilea roman, eroul lui Abercrombie este o tânără fată. Opusul lui Yarvi, Thorn Bathu este războinicul înnăscut. Însă e femeie într-o lume a bărbaților, iar un accident îi va atrage ura superiorului, mânia foștilor colegi și – cel mai probabil – pedeapsa capitală. Faptul că e nevinovată o va salva pe Thorn de la moarte, dar fata ar putea deveni o mașinărie de ucis, în slujba lui Yarvi.

Glumind, Joe Abercrombie spunea că a descoperit cu surprindere o regulă de bază în literatura pentru adolescenți: aceea că nu trebuie să-și facă probleme cu descrierea măcelului, atâta vreme cât se abține să introducă scene erotice. De fapt, scriitorul e de părere că young adults înseamnă tot un public adult, doar că mai tânăr – diferențele stau mai puțin în subiectul unui roman, cât în modul în care e prezentat. Seria Marea sfărâmată este scrisă mult mai alert decât romanele anterioare. Personajele imaginate sunt la vârsta răzvrătirii, mai înclinate spre auto-analiză (și spre auto-compătimire), iar dialogurile sunt și ele marcate de narcisismul lingvistic al adolescenței. Îl deranjează asta pe cititorul “tradițional” de Joe Abercrombie? Sub nici o formă. Însă e o lectură în alergare și trebuie să înveți cum să respiri ca să prinzi finalul istoriei.

——

Jumătate de rege & Jumătate de lume, de Joe Abercrombie (vol. 1 & 2 din seria Marea sfărâmată)

Editura Nemira, colecția Nautilus, 2015 & 2016

Traducere de Liviu Szoke



There are 3 comments

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.