Articol copii_3

Pasiunea pentru cărți se naște de mic: 20+ cărți pentru copii cu vârsta între 1 și 4 ani

Primii ani din viață aduc și primele cărți – de la cele de colorat la cărțile de povești, cele educative sau pline de aventuri. Fie că le ascultă în lectura părinților sau încep să citească stingher primele propoziții, copiii sunt fascinați de lumea fantastică a cuvintelor. Personajele, care de care mai năzbâtioase sau drăgălașe, devin prietenii lor, iar fiecare expediție literară e un tezaur plin de învățături.

Cele mai iubite cărți ale copilăriei ascund între pagini prietenia, bunătatea, dragostea pentru părinți și natură și respectul, iar copiii – citind sau ascultând – ajung să exploreze lumi pline de modele pozitive, pe care ulterior le transpun în propria viață. 

De aceea, cărțile pe care le alegi pentru micuții tăi sunt cele care, într-o măsură sau alta, îi ajută să se dezvolte și să le aprindă scânteia curiozității. Descoperă recomandările noastre de cărți pentru copii mici și foarte mici care-i vor ajuta să ajungă oameni Mari. 

Licurici își caută amici de Eric Carle

carti pentru copii 2 ani

O altă carte scrisă și ilustrată de iubitul scriitor american de cărți pentru copii, Eric Carle, Licurici își caută amici, vorbește despre experiența încântătoare a unui mic licurici în căutare de noi prieteni. O cărticică despre speranță și prietenie, care îi va învăța pe cei micuți să-și găsească propria lumină încă de la cea mai fragedă vârstă. Un pont pentru a face aventura și mai palpitantă: citiți-o la lumina lanternei, iar la final, pregătiți-vă pentru o surpriză! 

Îmi ești foarte drag, ursulețule de Paloma Wensell și Ulises Wensell

carte de citit pentru copii

O carte pentru copii despre greșeli și despre cum să le îndrepți, despre relații de familie și dinamica relației frate-soră. Ursulețul Nino a convins-o pe surioara lui să se bată cu bulgări de noroi în ploaie și să alerge prin băltoace. Acum surioară ursulețului este bolnavă, iar mamă și tata sunt foarte supărați. Nino o să încerce să își răscumpere greșeala și va învața să lase în urmă gelozia și să se bucure de statutul de frate mai mare.

Hoinari prin anotimpuri de Rotraut Susanne Berner

carti ilustrate copii

Hoinari prin anotimpuri: Vara, precum și celelalte cărți din această serie, este tipul de carte fără text, în care copilul nu depinde de părinte pentru lectură dar împreună cu care poate însoți un personaj sau altul în paginile cărții pentru a descoperi unde îl poartă pașii. Fie că este vorba despre o fetiță care merge la un târg de vechituri, de un acordeonist care cântă în gară, sau de o coțofană care fură tacâmuri, lumea celor mari și a celor mici se amestecă și comunică mereu, transformând parcurgerea cărții într-o descoperire continuă.

Rime pentru cei mai mici de Lucia Muntean

carti de poezii pentru copii mici

Cartea Luciei Munteanu, Rime pentru cei mai mici, îi invită pe cei copii să descopere lumea cu ajutorul rimelor și al ilustrației.  O modalitate de a-i împrieteni pe cei mici, încă din copilărie, cu poezia, într-o perioadă în care sunt foarte receptivi la învățarea prin rime.

Pete Motanul și ora de culcare de James Dean și Kimberly Dean

carti de citit pentru copii mici

Pete Motanul și ora de culcare povestește aventurile năstrușnicului motănaș și ale prietenilor săi care, după o zi plină la plajă, nu s-au săturat de distracție și, încercând să amâne ora de culcare, organizează o petrecere în pijamale. Dar ora de culcare e sfântă, așa că ingeniosul Pete vine cu soluția care îi convinge pe toți picii să meargă la somn. Ilustrațiile amuzante și viu colorate vor fi foarte îndrăgite de micuți, iar povestea e potrivită pentru lectura de seară, chiar înainte de vizita lui Moș Ene pe la gene. 

Omul de zăpadă de Raymond Briggs

carti pentru copii 4 ani

O carte clasică de Crăciun (și nu doar) pentru copii, Omul de zăpadă a reușit să fascineze zeci de generații de mici cititori. Ilustrațiile extrem de simpatice spun o poveste captivantă despre minunile și inocența copilăriei. Un băiețel face un om de zăpadă care prinde apoi viață în visele lui și cei doi încep să exploreze lumea. Cartea lui Raymond Briggs stă la baza unei producții cinematografice de succes, devenită unul dintre filmele fără de care Crăciunul nu ar fi la fel. 

La plimbare cu mami de Judith Kerr

carti pentru copii si parinti

La plimbare cu mami este o povestioară amuzantă și emoționantă scrisă și ilustrată de Judith Kerr, creatoarea faimoasei seriei de cărți pentru copii cu năstrușnicul motan Mog. Plină de umor, cartea urmărește aventurile unui copil care a ieșit împreună cu mama sa în parc. Această carte amuzantă pentru copii, ascunde totodată lecții importante pentru părinți, descriind o lume fantastică care se împletește cu viața cotidiană. 

Ursuleț este timid, ilustrații de Gary Fleming

carti ilustrate copii

Ursuleț este timid e carte fantastică care-i va ajuta pe copii să-și dezvolte inteligența emoțională încă de la 2-3 ani. Ursuleț este un personaj timid, care roșește la orice pas, se teme să încerce lucruri noi și întâmpină probleme când vine vorba să-și facă prieteni. Pas cu pas, prin această povestioară, copiii vor descoperi cum să-și învingă timiditatea. 

Găsește mai multe cărți din această serie aici

Mă relaxez cu Anda, micuța Panda de Louison Nielman și Thierry Manes

carti educative copii

Dacă copilul tău are nevoie de relaxare, Anda îi sare în ajutor. Mă relaxez cu Anda, micuța panda este o poveste terapeutică din colecția Micul Zen. Firul narativ se întrepătrunde cu exerciții simple și amuzante care-i vor oferi copilului momente de liniște și îl vor ajuta să-și controleze emoțiile. Starea de bine a celor mici e la o carte ilustrată distanță. 

Bobiță și Buburuză construiesc de Bartos Erika

cele mai bune carti pentru copii 2-4 ani

Băiețelul melc, Bobiță și fetița mămăruță, Buburuza, alături de ceilalți prieteni ai lor, toți gândăcei simpatici, duc o viață plină de aventuri. Binecunoscuta serie pentru copii de 2-6 ani descrie mici întâmplări din viața de zi cu zi a personajelor, iar prietenia, înțelegerea, dragostea și respectul față de natură sunt în prim plan. Bobiță și Buburuză construiesc îi va învăța pe cei mici să nu se dea bătuți, dar și că fiecare aventură e mai palpitantă alături de prieteni. 

Descoperiți împreună mai multe cărți pentru copii din seria Bobiță și Buburuză.

Cârtițel și pantalonașii de Eduard Petiska

carti clasice pentru copii

Cârtițel și pantalonașii este o carte de citit pentru copii atât de celebră, încât nu doar a reușit să devină un simbol în Republica Cehă și să dea naștere unui film de animație premiat la festivalul din Veneția, dar personajul principal, adorabilul Cârtițel (ce-i drept, în varianta de pluș), a ajuns alături de astronauții NASA chiar și în spațiu. Această carte interesantă pentru copii spune o poveste duioasă despre comori, prietenie și bunătate. Poate tocmai de aceea, și astăzi, la mai bine de 60 de ani de la publicare, Cârtițel e la fel de iubit de copiii din întreaga lume. 

Lupul cel mare și lupul cel mic de Nadine Brun-Cosme

carti de povesti copii

Lupul cel mare și lupul cel mic este o poveste despre împrietenire sau despre “domesticirea vulpii” (ca în Micul Prinț), doar că tradusă pe înțelesul celor mici. Lupul cel Mare trăiește singur  până într-o zi, când Lupul cel Mic vine sub același copac. La început, Lupul cel Mare nu se bucură de noua companie și știe sigur că n-ar vrea ca Lupul cel Mic să fie nici mai mare decât el și nici mai bun la cățărat. Treptat, cei doi se obișnuiesc unul cu altul și, când într-o zi Lupul cel Mare nu-l mai găsește pe Lupul cel Mic sub copac, se întristează teribil.

Cu toții au văzut o pisică de Brendan Wenzel

carti pentru copii de 3-4 ani

Cu toții au văzut o pisică a câștigat în 2017 medalia Caldecott pentru cea mai bună carte ilustrată pentru copii din SUA. Cartea este cu adevărat foarte interesantă pentru că îi invață pe copii despre percepție. O albină, un câine, o vulpe, un pește, o pasăre, un șoricel, un purice, un liliac, cu toții au percepții diferite asupra pisicii. Și în carte este foarte frumos ilustrat felul în care o vede fiecare. Nici nu se putea găsi o idee mai originală de a le povesti copiilor despre felul diferit al vietăților de a percepe lumea din jurul lor.

Ascultați, copii, oare cine poate fi? din colecția Bebe învață

carte educativa copii 1-3 ani

Cartea interactivă pentru copii de 2-4 ani, Ascultați, copii, oare cine poate fi? este fascinantă pentru micuți, dar este și un excelent instrument pentru părinți, care pot să o folosească pentru a-i învăța pe cei mici lucruri elementare despre cele mai întâlnite animale. Imaginile colorate, însoțite de sunete, dar și posibilitatea de a mângâia blănița moale a animăluțelor vor transforma această cărțulie în preferata copiilor. 

Prima mea mare carte ilustrată de Larousse 

carti ilustrate pentru copii

Descoperiți lumea înconjurătoare prin joc! Prima mea mare carte ilustrată este o modalitate excelentă pentru micuți să învețe cuvinte noi într-un mod amuzant. Această carte interactivă cu imagini este un prim pas excelent spre învățarea formelor, a culorilor, cifrelor, anotimpurilor și a multor alte lucruri. Copiii vor fi încântați să ridice clapetele care ascund cuvintele, făcând astfel ca îmbogățirea vocabularului să devină o adevărată aventură. 

Povești cu puzzle: Peter Pan, editura Girasol

carti cu povesti pentru copii

Copii vor fi fascinați de această carte de povești cu puzzle care îi introduce prin intermediul ilustrațiilor viu colorate în magica lume a lui Peter Pan, copilul care nu crește niciodată. Faptul că trebuie să rezolve un puzzle ca să vadă povestea desfășurându-se în fața ochilor lor, face întreaga experiență cu atât mai fascinantă pentru copii. În plus, rezolvarea puzzle-urilor de la o vârstă mică dezvoltă coordonarea mână-ochi. 

Descoperă mai multe povești clasice cu puzzle care îl vor fascina pe micuțul tău. 

Cutia mea cu cifre Montessori de Claire Frossard

Educația Montessori își propune să ajute la dezvoltarea copilului, ajutându-l să devină un adult care se simte bine cu sine și în raport cu societatea, iar rolul părinților în acest proces este să-i stimuleze să-și descătușeze puterile de dezvoltare existente din naștere. Pentru cei mai mici, care abia încep să cunoască lumea înconjurătoare, Cutia mea cu cifre Montessori este o incursiune excelentă în această metodă de educație. Cu ajutorul activităților propuse, introdu pas cu pas cifrele în viața copilului tău.

Pentru rezultate frumoase în dezvoltarea și educația copilului, descoperă mai multe cărți pentru copii din colecția Montessori.

Prima mea bibliotecă ilustrată din colecția Bebe învață

carti educative copii

Răsfoind paginile acestei colecții interesante, micuțul se va familiariza cu animalele de la fermă, cele sălbatice sau marine, dar și cu insecte, reptile și păsări. Prima mea bibliotecă ilustrată conține opt cărticele și este o introducere bună pentru copil în lumea nevorbitoarelor. Imaginile sunt colorate și drăgălașe, dar în același timp destul de realiste, pentru a-l ajuta pe micuț să-și dezvolte simțul practic în raport cu lumea înconjurătoare. Aceeași serie conține și colecții referitoare la primele cuvinte și mijloacele de transport. 

Alfabetul din colecția Bebe învață

carti interactive copii

Magia primelor cuvinte este incomparabilă. Alfabetul este una dintre primele cărți din viața copilului tău. Imaginile sunt spectaculoase, culorile vii, iar întreaga carte este o invitație în lumea cunoștințelor noi. Acest dicționar vizual va fi perceput de către cel mic drept o jucărie distractivă. 

Caietele de activități pentru dezvoltarea celor patru tipuri de inteligență, editura Gama

carti educative copii

Caietele de activități pentru dezvoltarea inteligenței creative, adaptive, intelectuale și emoționale de la editura Gama sunt o metodă fantastică de a asigura dezvoltarea multilaterală a copiilor de la o vârstă fragedă. Împărțite pe categorii de vârstă, de la 1 la 5 ani, acestea sunt un instrument minunat de învățare, mai ales că prin intermediul lor totul este transformat în joc, astfel micuții nu vor percepe procesul de învățare drept un efort, bucurându-se din plin de el. 

Marea carte de colorat, editura Aramis

carte de colorat copii

Începeți împreună călătoria în fascinanta lume a culorilor. Marea carte de colorat este special concepută pentru copiii care fac primele incursiuni în universul contururilor și al nuanțelor. Conținând peste 100 de pagini de ilustrații grupate pe teme conform programei pentru învățământ preșcolar, această carte de colorat pentru copii de 3 și 4 ani le oferă micuților șansa să experimenteze colorând, dezvoltându-și totodată coordonarea mișcărilor, coordonarea mână-ochi și alte aptitudini importante. 

Cărțile pentru copii nu sunt de ajutor doar pentru că îi face pe cei mici să uite de plictiseală, dar ele stârnesc curiozitatea, dragostea pentru lectură, care doar se vor amplifica odată cu trecerea timpuluii. Lecțiile despre empatie, emoții, relații interumane și lumea din jurul lor ascunse în cuvinte puține și ilustrații multe îi vor însoți pe copii pretutindeni. 

Citește-le, îndeamnă-i să citească singuri sau citiți împreună pentru că lecturile copilăriei vor rămâne cu ei pentru totdeauna. Descoperă sute de cărți pentru copii pe raftul Cărturești dedicate celor care ne umplu viața de energie și bucurie !



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.