jocuri-de-societate

Cum petrecem timpul acasă? 20 de jocuri de societate pentru adulți potrivite pentru petreceri și seri distractive în familie

Cum ne petrecem timpul acasă încercând pe cât posibil să ne bucurăm de el, să ne relaxăm, să ne și distrăm puțin și să ne simțim antrenați într-o activitate?

Celebrele board games, cum le spunem mult mai ușor preluând terminologia din engleză, sau jocuri de societate, cum le cunoaștem în limba română, o formulare destul de ingrată în aceste vremuri, când socializarea este de evitat, nu de dorit.

Cu toate astea, am ales mai jos câteva jocuri de societate pe care le putem juca în sufragerie, în familie, în grupuri mici, ba chiar și jocuri care cer doar două persoane. Iată care sunt acestea!

Azul

jocuri de societate idei
Poți comanda jocul aici.

Un joc care are potențialul să ajungă un nou clasic, Azul te pune în postura unui artizan care trebuie să construiască un mozaic de azulejos. Tu și ceilalți jucători veți lua piesele necesare dintr-un depozit comun și le veți adăuga pe tăblițele proprii pentru a forma mozaicul. Jocul este foarte relaxant, iar componentele arată superb. Un board game interesant de jucat în doi sau în grupuri mici de până la patru persoane.

Citește pe-ndelete cum se joacă Azul.

Insula interzisă

jocuri de societate premiate
Poți comanda jocul aici.

Insula interzisă este un joc de cooperare în care jucătorii vor lucra împreună pentru a găsi cele patru comori ale misterioasei insule interzise. Dar vor putea ei, oare, să găsească comorile și să părăsească insula înainte ca aceasta să fie înghițită complet de ocean? Un board game foarte captivant, care, prin natura sa, poate suda și mai mult prieteniile sau relația cu partenerul tău, acesta fiind o alegere inspirată și pentru cupluri

Nume de cod: Duet

jocuri de societate in 2
Poți comanda jocul aici.

Ce te faci când ai chef de un joc de petrecere cum e Nume de Cod, dar sunteți doar două persoane? Joci Nume de Cod: Duet! Această variantă modificată de Nume de Cod este ideală pentru cupluri sau colegi de apartament când se plictisesc sau pur și simplu au chef de distracție, după cum atestă și distincția Golden Geek pentru cel mai bun joc de societate în doi primită în 2017. Nume de cod: Duet păstrează mecanica jocului original – se dau indicii sub formă de cuvinte pentru a-și identifica agenții – însă de data asta jucătorii își vor da unul altuia indicii și au și o limită de timp.

Exploding Kittens

jocuri de societate in 3
Poți comanda jocul aici.

Versiunea „pisicească” a ruletei rusești, Exploding Kittens este un joc de cărți foarte amuzant, în care tragi cărți și te rogi să nu nimerești pisicile explozive pentru că vei fi dat afară. Între timp, vei juca alte cărți care îi sabotează pe ceilalți jucători. Simplu și foarte distractiv, Exploding Kittens va stârni cu siguranță multe râsete la masa de joc.

7 Wonders 

cele mai bune jocuri de societate
Poți comanda jocul aici.

Declarat cel mai bun joc de societate al anului în 2011, 7 Wonders este un board game clasic care implică un nivel ridicat de strategie pentru fanii jocurilor de societate. Este însă destul de ușor de înțeles, ceea ce îl face ideal pentru a-ți introduce prietenii începători în lumea captivantă a jocurilor de societate. În 7 Wonders, conduci unul dintre cele șapte orașe ale lumii antice timp de trei epoci. Scopul este să exploatezi resursele naturale din ținuturile tale astfel încât  după cele 18 runde, să ai cel mai prosper și civilizat oraș. 

Veteranii

jocuri de societate razboi
Poți comanda jocul aici.

Veteranii este un joc de cooperare care se concentrează asupra vieților soldaților din tranșeele Primului Război Mondial. Jucătorii sunt un grup de prieteni care încearcă să supraviețuiască Marelui Război cooperând și lucrând în echipă. Un board game care te provoacă la fiecare pas, și un omagiu minunat adus soldaților care au luptat în Primul Război Mondial.

Citește mai multe despre cum se joacă Veteranii.

Citadele

jocuri de societate top
Poți comanda jocul aici.

Citadele e un joc de societate în care fiecare își construiește un oraș. Mecanica de bază e foarte simplă: primești bani, construiești cartiere. Ceea ce face jocul interesant sunt personajele sale, care conferă jucătorilor anumite puteri pentru a influnța jocul. Partea cea mai bună: nu trebuie să fii același personaj pe tot parcursul jocului, îl poți schimba de la rundă la alta. Un joc foarte plăcut, în care cel mai important e să prezici strategia oponentului.

Colt express

jocuri board games
Poți comanda jocul aici.

Dacă îți plac westernurile și vrei să intrii în pielea unui bandit, Colt Express e foarte potrivit pentru tine! Jucătorii jefuiesc un tren în Vestul Sălbatic. Dar nu există onoare printre bandiți, așa că lucrurile iau o întorsătură când fiecare răufăcător decide că ar fi mai bine să păstreze toate bunurile de valoare în loc să le împartă cu ceilalți. Colt Express este o aventură presărată cu împușcături și lupte. Trebuie să îți programezi dinainte ce vei face și să speri că acțiunile celorlalți jucători nu îți vor perturba planul. Un joc în care victoria depinde de cât de bine poți anticipa mișcările oponenților.

Citește mai multe despre regulile de joc Colt Express.

Catan

jocuri de societate premiate
Poți comanda jocul aici.

Desemnat jocul anului în 1995, Catan este un clasic care rămâne la fel de apreciat și astăzi, Washington Post numindu-l chiar „jocul timpurilor noastre”. Jucătorii devin coloniști care colectează resurse pentru a construi cele mai multe drumuri, sate sau orașe. Dar pentru a cuceri insula, au nevoie de o planificare și strategie foarte bune. Cu toate acestea, este un board game ușor de înțeles pentru începători, dar extrem de ingenios pentru a deveni complex și captivant și pentru jucătorii experimentați. Dacă îți plac jocurile cu un ritm mai relaxat, dă o șansă acestui board game. Se spune că e suficient să joci Catan o singură dată pentru a deveni fan, iar extensiile disponibile îl vor face mai interesant și mai interactiv permițând mai mulți jucători.

Sushi Go!

jocuri de societate carti
Poți comanda jocul aici.

Cu Sushi Go! vizitezi un restaurant japonez și încerci să prinzi cea mai bună combinație de sushi din meniu. În fiecare rundă primești un set de cărți care ilustrează diferite tipuri de sushi și ingrediente. Trebuie să decizi rapid ce tip de sushi vrei, pasând cât mai rapid cărțile de care nu ai nevoie către jucătorul următor. Poți opta pentru un meniu complet de sashimi, poți face mai multe maki rolls sau să adaugi diverse sosuri pentru a obține mai multe puncte. Dincolo de strategie, Sushi Go! se bazează pe viteza de reacție, ceea ce îl face extrem de distractiv pentru o seară petrecută cu familia sau prietenii.

Mysterium

top jocuri de societate adulti
Poți comanda jocul aici.

Mysterium este o alternativă captivantă pentru fanii jocurilor cu indicii și mistere precum Cluedo sau Escape Room. Jocul are elementele clasice: conacul și misterul crimei de rezolvat, cu o diferență – unul dintre jucători este fantoma decedatului și încearcă să descopere chiar el criminalul. O echipă de mediumi este chemată la locul faptei, aceștia trebuind să ia legătura cu fantoma și să o ajute să-și amintească cine, cum, când, unde și de ce a ucis-o. Mysterium este un joc de cooperare – cu cât jucătorii lucrează mai bine împreună, cu atât vor elucida mai repede misterul înainte ca fantoma să dispară și odată cu ea și secretul criminalului.

Cards against humanity

jocuri de societate 18+
Poți comanda jocul aici.

Combină jocul de cărți cu afirmații satirice și ieși cu cel mai bun joc de societate pentru petreceri sau, cu alte cuvinte, Cards against humanity, un board game complet neobișnuit ideal pentru grupuri mari de până la 20 de jucători. Spre deosebire de alte jocuri, acesta nu este despre a câștiga, ci despre a te distra cât mai tare, a ieși puțin din zona de confort. Regulile sunt simple: alege cea mai amuzantă, ofensivă sau chiar ofensivă afirmație dintre cărțile pe care le primești pentru a răspunde celor mai îndrăznețe și tabu întrebări. Cards against humanity este un exercițiu în umor și în a învăța să nu te mai iei așa în serios mereu.

Șeriful din Nottingham

cele mai bune jocuri de societate
Poți comanda jocul aici.

Tu ce fel de negustor ai fi? Ești prudent și mergi la sigur declarând toată marfa pe care o introduci în oraș sau vei risca si iti vei încerca norocul cu bunuri ilegale? Joacă Șeriful din Nottingham și vei afla. Intră în pielea negustorului și vezi cât de departe ești dispus să mergi pentru a face cât mai mult profit. În funcție de strategia prietenilor, puteți să intrați într-un „război comercial” în care negociați totul sau într-un joc corupt unde mita și banii sunt legea. Doar că șeriful este corect și dacă ești pus pe ilegalități riști să fii prins. Negocierea este cheia în acest joc, ceea ce îl face perfect pentru o seară alături de prieteni.

Splendor

top jocuri societate
Poți comanda jocul aici.

Cu un palmares impresionant, printre care trei premii pentru cel mai bun joc de jucat în familie din 2015 și unul pentru cel mai bun joc al anului 2014, Splendor se încadrează în tagma jocurilor de societate clasice precum Catan, Ticket to ride sau Carcassonne, cu diferența că este mai scurt. În Splendor, ești comerciant de pietre prețioase din perioada Renașterii și vrei să devii cel mai renumit din jur. Cumperă mine de pietre prețioase, mijloace de transport și magazine, pentru a obține cât mai multe puncte de prestigiu. Cu cât ești mai bogat, cu atât cresc șansele să primești o vizită de la un nobil, ceea ce îți va crește și mai mult reputația.

Photosynthesis

jocuri de societate
Poți comanda jocul aici.

Dacă ești în căutarea unui joc de societate mai relaxant pentru o seară cu prietenii, încearcă Photosynthetis. Un joc de strategie abstract, se remarcă nu numai prin tematica apare, ci mai ales prin designul componentelor și vizualuri deosebite care ilustrează foarte bine conceptul. Jucătorii trebuie să planteze copaci, de la cumpărarea și semănarea semințelor în locurile cele mai însorite la creșterea și tăierea lor pentru a face profit. Photosynthetis este un joc ușor de înțeles, dar care implică multă planificare și strategie pentru a-l câștiga, ceea ce-l face potrivit atât pentru nou-veniți, cât și pentru jucătorii experimentați în căutarea unui joc de societate diferit față de ce au încercat până acum.

Cameleonul

jocuri de societate in 8
Poți comanda jocul aici.

Dacă am combina deducția socială din Spyfall și aspectul jocului de cuvinte a Nume de cod, am obține Cameleonul, un joc de societate pentru adulți care garantează deopotrivă râsete și conversații. Ușor și rapid de învățat, Cameleonul se bazează pe identități ascunse, un ingredient de nelipsit de la un joc pentru petrecere bun. Unul dintre jucători primește cartea care îl declară Cameleonul, iar ceilalți primesc un cuvânt secret. Cameleonul trebuie să blufeze încercând să-l ghicească fără a-și dezvălui identitatea, iar jucătorii trebuie să afle cine este cameleonul folosind tactici care mai de care mai viclene.

Terraformarea Planetei Marte

jocuri de societate adulti
Poți comanda jocul aici.

Dacă ar fi să ne existem pe o altă planetă în sistemul solar, cel mai probabil aceea ar fi Marte. În Terraformarea Planetei Marte exact asta încerci să faci. Fiecare jucător conduce o corporație interesată să transforme Marte într-un spațiu locuibil combinând diverse resurse cu tehnologia pentru a crește temperatura, a face aerul respirabil și a crea oceane. Pe lângă tematica science-fiction, jocul se remarcă și prin design și ingeniozitatea cu care este construit, jucătorii fiind încurajați să gândească tactici și strategii pe termen lung.

Trivia

jocuri de societate adulti
Poți comanda jocul aici.

Trivia este un board game clasic pentru a petrece timp cu prietenii. Chiar dacă nu știi cele mai mărunte și nefolositoare lucruri despre tot, există o mulțime de variante Trivia din care poți alege. Optează pentru Trivia Friends, Movie Quiz Night sau Harry Potter dacă ești fan al filmelor, Trivia România sau City Getaways în cazul în care ești mereu cu gândul la călătorit, sau Trivia Foodie Holiday dacă ești un cunoscător al bucătăriei internaționale. Trivia este atât o modalitate de a-ți testa cunoștințele, dar și de a afla lucruri noi despre interesele tale.

Mafia de Cuba

jocuri de societate pentru petreceri
Poți comanda jocul aici.

Mafia de Cuba este un joc de societate bazat pe joc de rol, deducție socială și blufare care permite până la 12 jucători. Elementul distinctiv al acestui board game este că, spre deosebire de alte jocuri din categorie, fiecare jucător își poate alege – în secret – rolul, ceea ce s-ar putea să fie pe placul jucătorilor mai timizi sau cărora nu le place să mintă. Totul începe când cutia de trabucuri a Nașului trece prin mâinile fiecărui jucător, de la membru loial la hoț, șofer sau chiar agent FBI sub acoperire.

Aceștia au de ales între a-l trăda furând diamantele ascunse la fundul cutiei sau a rămâne loial ori sub acoperire. Furios, Nașul, alături de oamenii de încredere pornesc în căutarea făptașilor.

Gizmos

jocuri de societate
Poți comanda jocul aici.

Pentru iubitorii de științe – dar nu numai – Gizmos este jocul perfect. Mecanismul este destul de simplu: fiecare jucător devine inventator pentru câteva minute și încearcă să construiască rapid și eficient cea mai impresionantă mașinărie (Gizmo) pentru a câștiga premiul cel mare la Târgul de Știință. Atracția Gizmos stă în dinamica sa, fiecare carte trasă având posibilitatea de a declanșa o reacție în lanț care îți poate da strategia peste cap, dar îți oferă în același timp și flexibilitate.

Jocurile de societate sunt o modalitate bună de a-ți dezvolta creativitatea, gândirea logică și strategică, și chiar și abilitățile de comunicare. Mai mult decât atât, sunt o activitate extrem de distractivă pentru petreceri cu prietenii. Iar dacă vrei o seară relaxantă alături de familie, jocurile de societate pe care poți să le joci împreună cu copiii sunt soluția perfectă. Te ajută să evadezi pentru câteva minute sau câteva ore de la grijile cotidiene și să petreci timp de calitate alături de cei dragi.

Explorează mai multe activități prin care poți să profiți din plin de timpul liber, fie că îl petreci singur sau alături de cei dragi. Iar dacă vrei să le faci o surpriză inedită persoanelor dragi din viața ta și să le oferi un joc fun, descoperă selecțiile noastre de idei de cadouri amuzante pentru prieteni, cadouri pentru adolescenți, cadouri pentru bărbați sau cadouri pentru femei.

Descoperă întreaga colecție de jocuri de societate pentru adulți și alege-l pe cel care va garanta voia bună la următoarea seară de joc ori petrecere!



There is 1 comment

Add yours

Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.