basmaventura 9

Cinci scriitoare și zece personaje din povești au adus „BASMAVENTURA” la Iași

  • Peste 750 de copii din Iași și împrejurimi s-au bucurat de ateliere și întâlniri de neuitat în cadrul proiectului „Basmaventura” organizat de asociația De Basm;
  • Timp de 5 zile, scriitoarele Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Iulia Iordan, Luminița Corneanu și Victoria Pătrașcu au susținut 22 de ateliere de lectură pentru copii și adolescenți cu vârstele între 7 și 18 ani;
  • Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” a realizat trei grupaje de lecturi performative din textele autoarelor, spre încântarea copiilor prezenți;
  • Copiii au primit cu bucurie și curiozitate invitația la joacă din partea celor zece personaje De Basm.

Între 29 septembrie și 3 octombrie, peste 750 de copii din Iași și împrejurimi s-au bucurat de povești și întâlniri cu scriitoarele De Basm în cadrul proiectului „Basmaventura”, organizat de De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Cinci scriitoare De Basm – Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Luminița Corneanu, Iulia Iordan și Victoria Pătrașcu – au desfășurat un adevărat maraton cultural, interacționând cu tineri cititori prin ateliere, lecturi publice și lecturi performative pe scena Teatrului Luceafărul.

Tema ediției a fost „Cum prind viață poveștile pe scenă” și, în acest spirit, Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul, șase școli din județul Iași, librăria Cărturești și Muzeul „Vasile Pogor” au devenit spații interactive dedicate promovării poveștilor contemporane. Proiectul a reunit scriitori, actori și profesioniști din domeniul literaturii, totul în ideea cultivării pasiunii pentru lectură în rândul copiilor și adolescenților.

Lecturile publice au avut loc în librăria Cărturești, la Muzeul Poezie(i) și la Muzeul „Vasile Pogor”, unde copiii și adolescenții au respirat poezie sau s-au lăsat cuceriți de aventurile cameleonului Cami sau ale vulpiței Miko. Întâlnirile scriitoarelor cu elevii s-au desfășurat la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, la  Liceul „Prof. Mihai Dumitriu”, Valea Lupului-Iași, și în școlile generale din localitățile Borșa, Vlădeni, Iazul Vechi și Hălceni, cu sprijinul Fundației Bethany. Copiii s-au distrat, s-au mirat, au pus o mulțime de întrebări și au inventat, la rândul lor, rime și povești năstrușnice.

„Proiectele De Basm realizează o expunere cât mai democratică a copiilor la literatura română contemporană, de aceea atunci când concepem un proiect ne căutăm partenerii în așa fel încât să ajungem la cât mai mulți copii, inclusiv și uneori mai ales la cei din medii vulnerabile. Însă democratizarea adevărată nu se poate face decât sistemic, de aceea ne-am bucura să vedem cât mai curând astfel de inițiative chiar din partea statului. «Sunteți scriitoare? Adică la fel ca Ion Creangă?», m-au întrebat copiii din Vlădeni atunci când am intrat la ei în clasă. Chiar dacă există scriitori contemporani populari, pentru foarte mulți copii din această țară Ion Creangă este în continuare reperul cel mai important atunci când vine vorba despre literatura pentru copii.

Fundația Bethany din Iași ne-a dus în cadrul proiectului Basmaventura în patru sate din comunele Șipotele și Vlădeni, unde copiii s-au mirat mai întâi că există scriitori vii, dar apoi au intrat în jocul nostru și au descoperit personaje, povești, lumi imaginare noi. Li s-au luminat fețele când doamna bibliotecară a eliberat un raft pentru cărțile noi sau atunci când au primit autografe. Proiecte ca Basmaventura pregătesc schimbarea felului în care copiii se vor raporta la literatură și sper să fiu întâmpinată cât mai curând de întrebarea; «Sunteți scriitoare? Adică la fel ca Victoria Pătrașcu/ Adina Rosetti/ Andreea Iatagan/ Luminița Corneanu etc.?»” – Iulia Iordan

Incubatorul De Basm a fost un eveniment special, dedicat unui cerc restrâns de specialiști șia reunit, pe scena de evenimente de la Acaju, scriitori, profesioniști din zona teatrului și profesori. Totul a fost pus sub umbrela unei întrebări importante: „Cum prind viață poveștile pe scenă?”. La discuții au participat Oltița Cântec (teatrolog, Director al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași), Victoria Pătrașcu (scriitoare și dramaturgă, vicepreședintă a asociației De Basm), Alex Iurașcu (actor), Petronela Petrea, directoarea Liceului din Valea Lupului, Iași, și Luminița Corneanu (scriitoare, membră a Asociației De Basm), care a moderat discuția. Seara a adus multe întrebări și răspunsuri care descriu foarte bine ceea ce s-a întâmplat la Iași prin Basmaventura, timp de cinci zile consecutiv.

Prin această întâlnire s-a făcut un pas înainte pentru punerea unor baze în vederea creării unei platforme colaborative, menite să reunească scriitori, ilustratori, dramaturgi, actori, librari, profesori, învățători, educatori și manageri culturali. Prin subiectele abordate, fiecare dintre invitați a plecat mai deschis către alte feluri de a gândi și de a construi literatura și teatrul pentru copii, către noi modalități de a îmbina literatura, teatrul și educația în folosul celor mici și, în cele din urmă, al întregii societăți.

„A fost o seară în care am simțit că fiecare dintre noi a primit suficient spațiu în care să își exprime opiniile, întrebările și îngrijorările. Un spațiu în care am vorbit și ne-am ascultat cu atenție. Important mi se pare că firul călăuzitor, plimbat de la un vorbitor la altul, a fost mișcat de aceleași intenții generoase: aceea de a aduce copiii din România mai aproape de teatru și de textele din literatura și dramaturgia contemporană și aceea de a face din ei, cum bine spunea Petronela Petrea, directoarea școlii din Valea Lupului, nu doar recipiente de informații, ci oameni întregi, capabili să exprime emoții complexe. Plec din Iași cu speranța secretă că ideile și visele incubate în Basmaventura vor prinde viață în anii următori.” – Victoria Pătrașcu

La Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” au avut loc trei zile de lecturi performative în regia lui: Alex Iurașcu, Beatrice Roman, Ion Ciubotaru și Miruna Hriscu. Actorii: Alex Iurașcu, Carmen Mihalache, Cătălin Cucu, Claudiu Gălățeanu, Cosmin Rotariu, Cristi Gheorghiu, Dragoș Maftei, Elena Zmuncilă, Ioana Iordache, Iulia Deloiu Trif, Ionela Arvinte, Ionuț Gânju și Maria Teleman au citit și interpretat fragmente din „Poveste cu un gând strănutat”, de Laura Grünberg, „Aiurea-n tramvai. Aventurile lui Anton în Țara Cuvintelor Anapoda”, de Adina Rosetti, „Ziua în care a fugit somnul”, de Victoria Pătrașcu, „Efemer”, de Iulia Iordan, „Miko, vulpița friguroasă”, de Andreea Iatagan și „Cameleonul Cami pleacă în Tibet”, de Luminița Corneanu.

„Frumoasă a fost aventura desprinderii personajelor din pagina de carte și tridimesionalizarea lor scenică prin transpunere performativă! O experiență memorabilă pentru artiști și public, un început de colaborare cu autoare de literatură autohtonă pentru publicul tânăr pe care intenționez să-l dezvoltăm.” – Oltița Cîntec, teatrolog, curatorul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași

Pentru copiii din școlile partenere aventura continuă cu provocarea-concurs „Intră în Basm!”, ce se va finaliza pe 20 octombrie 2024.

„Proiectul Basmaventura constituie un minunat start în acest an școlar pentru  a motiva copiii să citească.  Întâlnirile cu personajele din cărțile celor cinci scriitoare au fost variate – lecturi publice pentru copii, teatru, întâlniri cu autoarele, ateliere, toate fiind De Basm! Am fost onorată să particip la Incubatorul De Basm cu tema «Cum prind viață poveștile pe scenă?» și să povestesc despre ceea ce colegii mei de la liceu fac pentru a-i împrieteni pe copii cu personajele din cărți, prin lectură, dar și prin educația prin teatru. Cu siguranță acest proiect a încurajat mulți copii să scrie propriile povești, iar pentru adulți a fost un punct de plecare pentru noi proiecte.” – Petronela Petrea, Directoarea Liceului „Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, Iași

——————————

Parteneri: Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, Liceul „Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, Iași, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Librăriile Cărturești, Editura Arthur, Editura PandoraM.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio HIT, Radio Iași, VIVA FM Iași, TVR Iași, Ziarul de Iași, Asociația Studenților Jurnaliști Iași.

„De Basm” – Asociaţia scriitorilor pentru copii şi adolescenţi din România este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în 2018, din dorința de a promova cât mai eficient literatura naţională contemporană pentru copii şi adolescenţi. Asociația își propune să reprezinte la nivel instituţional interesele autorilor de literatură pentru copii, dar şi să deruleze activităţi şi programe în zona cultural-educativă, prin care literatura contemporană de profil din România să fie promovată, încurajată şi racordată la circuitul internaţional. Una dintre prioritățile De Basm este difuzarea literaturii contemporane în rândul copiilor și părinților în zone defavorizate din punct de vedere cultural.

Proiectul „BASMAVENTURA” este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). El nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.