burse-fb-2024-1200x628px

Cititori pentru scriitori | Bursele și rezidențele Cărturești. Ediția a 5-a

Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești se întorc toamna aceasta, la cea de-a 5-a ediție.

Devenit deja un proiect-reper pentru scriitorii din România, Bursele Cărturești continuă inițiativa de a încuraja autorii români contemporani să poată scrie într-un context mai potrivit, punându-le la dispoziție un spațiu de creație și resursele necesare pentru a lucra la cărțile lor.

Identitate vizuală: George Roșu

Ediția a 5-a debutează cu campania Cititori pentru scriitori, prin care iubitorii de literatură română, dar și cei care sunt la începuturile explorărilor pe acest tărâm de lectură, sunt încurajați să cumpere, să citească și să recomande autori români contemporani. Astfel, cu fiecare carte achiziționată în perioada 1 – 30 septembrie, cititorii contribuie cu 10% din valoarea ei la Bursele și rezidențele Cărturești de anul acesta.

Anul acesta se vor acorda în total 6 burse, respectiv 6 rezidențe de creație literară. Se va acorda astfel suma de 1800 de euro pentru fiecare din categoriile: poezie, proză scurtă, roman și eseu. La acestea se adaugă „Bursa specială a juriului” și „Bursa pentru scriitori basarabeni”.

Rezidențele de creație literară se vor desfășura timp de o lună la Vila Golescu din Câmpulung Muscel și Conacul Petre P. Carp, din Țibănești, în primăvara anului 2025

Perioada de înscrieri este 1 – 15 octombrie.
Perioada de selectare a bursierilor 15 octombrie – 15 noiembrie.

Anul acesta juriul va fi alcătuit din: Carmen Mușat (critic literar, redactor-șef Observator Cultural), Alina Purcaru (scriitoare și jurnalistă), Alina Aviana (redactor, membru în departamentul de comunicare Cărturești), Marius Chivu (scriitor, critic literar, redactor Dilema Veche), Victor Cobuz (jurnalist, critic literar).

*Regulamentul proiectului și detaliile despre înscriere vor fi publicate aici, până cel mai târziu la data 1 octombrie, când încep înscrierile.

❝Rezidența Cărturești de la Vila Golescu a fost pentru mine o ultimă respirație profundă înaintea unui leap of faith – unui salt cu ochii închiși care își așteaptă celălalt mal, care îl materializează prin intensitatea cu care trebuie să creadă în el.❞ Florentin Popa

❝M-am întors de la Țibănești cu folderele completate. Am găsit vocea pentru cartea mea de proză scurtă și nu pot decât să le fiu recunoscătoare gazdelor de la Țibănești și celor care m-au ales pentru această rezidență.❞ Diana Iepure

❝O rezidență de creație asta ar presupune: să (se) facă deodată liniște. Numai că, oriunde te-ai duce, mergi tot tu, cu dramoletele, slăbiciunile, procrastinația, fantasmele tale. Ar fi atâta de bine dacă ai dezbrăca eul tău dezordonat, obosit, leneș, trivial, resentimentar și ai trage deasupra, pur și simplu, luciditatea și masochismul scriitorului care știe că altfel-nu-se-poate, a celui care ești când îți vine să strivești – și știi că poți, cu o singură mână, ba chiar cu un singur deget – tot ce stă (să fii chiar tu?) între tine și patima aia care pe unii îi face să râdă ca de-o neghiobie.❞ Rita Chirian

Bursele și rezidențele de creație literară inițiate de Fundația Cărturești au luat naștere în 2020. Programul a oferit până în prezent 21 de burse și rezidențe de creație desfășurate alternativ la Vila Golescu din Câmpulung Muscel și la Conacul Petre P. Carp din Țibănești. Dintre proiectele câștigătoare, au fost publicate până în prezent 4 volume: romanul Multă forță și un dram de gingășie, de Andrei Dosa, apărut în 2021 la Editura Polirom, volumul de poezie Ofsaid, de Moni Stănilă, publicat în 2022, în colecția Vorpal a editurii Nemira, Resursa, volumul de poezie al Olgăi Ștefan, apărut în 2022, la Casa de editură Max Blecher și volumul de proză scurtă al Ștefaniei Mihalache, Gene dominante, apărut în toamna lui 2022, la editura Humanitas. În 2023 au apărut volumul de poezie piesă de rezistență, de Teodora Coman. În 2024 au fost publicate recent Sutta, de Florentin Popa, și romanul lui Radu Aldulescu, Vertijuri, goluri de memorie. Acolo este țara mea.


Bursele de creație literară Fundația Cărturești, Asociația Maria & Pro Patrimonio au luat naștere din dorința de a promova și încuraja dezvoltarea literaturii române contemporane, începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Într-o piață de carte dominată de traduceri, unde pentru majoritatea autorilor, scrisul este al doilea, dacă nu chiar al treilea job, proiectul acestor burse și rezidențe își propune să redea scriitorilor contextul necesar pentru a se dedica scrisului: timp, „o cameră doar a lor” și cât mai puține constrângeri exterioare.

Despre Cărturești
Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 38 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară, o galerie de artă contemporană și o cafenea.

Asociația Maria (Țibănești) este o organizație non-profit înființată în anul 2000. Președintele organizației este arhitectul Șerban Sturdza. Acțiunile Asociației Maria se desfășoară în comuna Țibănești, județul Iași. Din 2006, la conacul Petre P. Carp din Țibănești se organizează un program cultural intitulat Batem fierul la conac! Programul include o serie de workshopuri de meșteșuguri tradiționale și tehnici experimentale și este coordonat de Asociația Maria în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio. Toate activităţile grupate în jurul conacului P.P. Carp constituie o şcoală de meşteşuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Ţibăneştiului, dar şi tuturor celor care conştientizează valoarea patrimoniului cultural şi nevoia de a-l transmite urmaşilor. Ansamblul istoric de importanță națională Petre P. Carp din Țibănești este compus din conac, biserică, mausoleu și clădirea anexă.

Fundația Pro Patrimonio este o organizaţie neguvernamentală nonprofit internaţională, cu filiale în România (București), Marea Britanie și Franţa. Înființată în anul 2000, fundația derulează o serie de proiecte care au ca misiune principală conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale.
Vila Golescu, situată în Câmpulung Muscel la picioarele Carpaților, este un ansamblu arhitectural și peisager unic prin diversitatea elementelor care se găsesc aici. Această reședință încântătoare a fost construită în 1910 și este un exemplu reușit al stilului neoromânesc, cu ancadramentele de ferestre din piatră de Albești, un foișor bine proporționat și arcade armonioase, simplu decorate. Vila este folosită şi ca spațiu de evenimente culturale, seminarii, lecturi sau lansări.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.