Frigiderul cu lucrări de artă
Loc: Cărtureşti Verona, Str. Arthur Verona, 13-15, Bucureşti | mansarda ROD
Dată: vineri, 18 mai 2012, de la 18.30
Într-o cultură de consum în care inclusiv referinţele culturale sunt aranjate şi intră în competiţie direct pe rafturile de supermarket sau de giftshop, artistul Aurel Tar caută procedee personale de a grefa arta contemporană în reţele de librării şi cinematografe, organisme muzeale, supermarket-uri şi mall-uri. Frigiderul cu lucrări de artă face parte din proiectul „Insulele magnetice” şi continuă seriile de intervenţie culturală în spaţii alternative, după „Ultraperiferic Art Corner” şi „THE…”.
Proiectul „Insulele magnetice” (Magnetic Islands) al artistului Aurel Tar tratează subiecte ale amestecurilor culturale şi se declină în diferite intervenţii culturale derulate în spaţii publice. Tar se opreşte asupra detaliilor interacţiunilor şi mixajelor culturale ale globalizării. În cazul lui, întâlnirile neaşteptate sunt între şcoala lui Tiţian, prerafaeliţi şi o aeronavă de tip Boeing*.
Artistul ia în considerare faptul că timpul împărtăşit cu piesele originale ale operelor de artă într-un muzeu sau într-o expoziţie este de până la câteva minute. Însă timpul petrecut cu reproducerea operei de artă pe un magnet de frigider este mult mai important ca durată şi ca prezenţă a sa în cadrul domestic al cotidianului zilnic. Suvenirele sunt trofeele care rămân în urma vizitării unui muzeu sau spaţiu cultural. Iar, dintre ele, magneţii pe frigider ocupă un loc important. Până la urmă, frigiderul funcţionează ca un „white cube” exterior, un „recipient” perfect pentru lucrări de artă.
Aşa că artistul Tar invită publicul să intre în posesie şi să rămână în prezenţa unor magneţi care reproduc exact lucrări de-ale sale (acrilic pe pânză, acrilic pe foam). Mai mult, Tar s-a hotărât să intervină în fluxul industrial al magneţilor produşi şi să încerce să îi „recupereze”: fiecare magnet de frigider este semnat manual, astfel artistul putând oferi lucrări de autor: magneţii semnaţi.
Lucrările reproduse pe magneţi vor fi prezente în mansarda Cărtureşti Verona, un spaţiu dedicat designului românesc: ROD (Romanian Design).
Magneţii de autor vor putea fi cumpăraţi la preţul de 9,9 lei.
*după o parafrazare a unui precursor al Suprarealismului, Comte de Lautréamont: „ca o întâlnire probabilă dintre o umbrelă şi o maşină de cusut pe o masă de operaţie”
Năsui colecţie privată&galerie este un operator cultural care are ca scop circulaţia pe piaţa şi scena de artă naţională şi internaţională a artei şi artiştilor, atenţi selectaţi, din portofoliu şi contribuţia la creşterea sustenabilă a cotei artiştilor reprezentaţi.
Cărtureşti: ROD este un proiect ce îşi propune să expună, să promoveze şi să vândă design românesc. ROD este o platformă deschisă şi un laborator de branduri autohtone.
Editura Vellant este o editură îndrăgostită de cărţile frumoase, de la copertă până la ultimul cuvânt. Prin colecţia „Pasărea măiastră”, care îşi propune să îmbrace poveştile româneşti în haine noi, şi seria de felicitări şi cărţi poştale „Vellant iubeşte ilustraţia românească”, Vellant pune bazele unui proiect mai amplu de descoperire, susţinere şi promovare a talentului în materie de design, ilustraţie de carte şi arte vizuale româneşti.
There are no comments
Add yours