festivalul-namaste-india-2024-1200-x-628-px-1

Festivalul Namaste India, ediția a XV-a 3 zile de celebrare a culturii, artei și spiritualității indiene

Festivalul “Namaste India” revine în forță prin cea de-a 15-a ediție, între 28-30 iunie 2024, la Grădina Botanică din București! Organizat de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu sprijinul Ambasadei Indiei la București și al Ministerului Culturii din India, festivalul are ca scop familiarizarea românilor cu spațiul cultural indian și o mai bună relaționare interculturală.

Peste 50 de evenimente menite să celebreze bogăția și diversitatea tradițiilor indiene se vor desfășura zilnic, între orele 09:00 și 20:00. Spectacole de dans, concerte, lansări de carte și clase de yoga, alături de ateliere, lecturi și conferințe pentru toate vârstele și interesele – vor oferi oportunitatea unică de a descoperi și experimenta cultura indiană, alături de artiști, profesori și specialiști din domenii diferite.

Paradă de sari-uri, Spectacole de Muzică și Dans.Cu ocazia centenarului marelui actor Raj Kapoor, una dintre cele mai influente personalităţi din istoria cinematografiei, în cadrul festivalului va avea loc o paradă spectaculoasă de sari-uri și un recital de muzică de film, eveniment curatoriat de Carmen Coţovanu Pesantez, specialist în cultură şi civilizaţie indiană. Hema Divakaran, reprezentantă a comunității indiene din România, alături de elevii școlii de dans Surya Natyam, va oferi un spectacol de dans clasic Bharatanatyam. Scena festivalului se va bucura de numeroase momente de dans Bollywood, dar și de prezența artistei Snigdha Mishra, lector la Universitatea Georg-August din Göttingen, Germania, care va susține un spectacol de dans clasic Kathak. În toate cele trei zilele, publicul va putea asculta vibrante concerte de kirtan, în care mantrele sanscrite, formule străvechi de sunet sacru, sunt cântate la voce și instrumente precum harmonium, mridangam, tabla, manjira, chitară, etc.

Peste 15 profesori cu experiență vor oferi clase de Yoga și Meditație. Participanții se vor bucura de sesiuni de echilibrare a energiilor și de reducere a stresului cotidian, vor învăța să abordeze yoga din perspectiva psihoterapiei corporale și vor afla soluții la problemele moderne, din perspectiva psihologiei Yoga. Cei interesați să ajungă la o stare de bine holistică vor putea participa la sesiuni de detoxifiere, la clase de Nidra Yoga, formă de meditație profundă și de relaxare conștientă, la sesiuni de Pranayama, precum și la cursuri de Surya și Chandra Namaskar, Salutul Soarelui și Salutul Lunii. Sesiunile de Mantra Chanting vor explora puterea sunetului de a induce stări meditative iar atelierul de mudre va ilustra cum gesturile simbolice ale mâinilor influențează energia corpului și starea mentală. Programul va mai include lecturi despre istoria buddhismului și Yoga Clasică, în contextul hinduismului.

Lansări de Carte, Introducere în Limbile Indiei, Povești de Călătorie. Editura Herald va prezenta cartea „Templul de aramă. Biografia lui Padmasambhava, întemeietorul buddhismului tibetan”, scrisă de Lucian Maidanuc, autoarea Cătălina Pavel va lansa cartea „Acolo unde se naște musonul. Un an în regatul zeului Parasurama”, dedicată statului sudic Kerala, în timp ce Carmen Mușat Coman va oferi participanților ocazia de a-și scrie numele în limba lui Rabindranath Tagore și va prezenta volumul „I started dreaming in Romanian”, scris de Amita Bhose, prima traducătoare a lui Eminescu în Asia. Cei dornici să viziteze subcontinentul Indian vor putea afla informații și mărturii personale de la bloggeri, călători și organizatori de excursii.

Ateliere de Ayurveda, Vastu și Astrologie Vedică. Despre sistemele tradiționale de cunoaștere ale Indiei și aplicabilitatea lor în viața modernă vor vorbi specialiști precum Angelica Mitrea, care îi va apropia pe participanți de înțelepciunea condimentelor indiene, Irina Pleșcan, care va organiza ateliere de astrologie vedică și recomandări alimentare ayurvedice sau Iulia Taraze, care va explica știința arhitecturii vedice Vastu și modul în care ne poate ajuta să înțelegem propriul nostru spațiu personal. Participanții la festival vor avea șansa de a asista la o demonstrație de masaj ayurvedic și vor primi recomandări terapeutice bazate pe Ayurveda și Yoga.

Activitățile pentru Copii și Atelierele de Creațiesunt nelipsite de la festival, cei mici fiind așteptați la o clasă specială de yoga și la atelierul de kolam, arta decorativă tradițională ce constă în desene realizate cu făină de orez și pudre colorate. Atât copiii, cât și adulții, sunt invitați sa deseneze mandale, să picteze pe ceramică simboluri indiene sau să își facă un tatuaj temporar cu henna.

În zona expozițională a festivalului vor fi prezenți comercianți cu produse artizanale, bijuterii și articole vestimentare tradiționale, ingrediente specifice bucătăriei indiene, produse handmade de inspirație indiană, cărți, articole yoga, precum și specialități culinare ce aduc în farfuriile publicului bucureștean gusturile inconfundabile ale mirodeniilor indiene.

Programul complet al evenimentelor va fi publicat pe site-ul www.namasteindia.ro și pe platformele de social media Facebook și Instagram.

Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulți și 5 lei pentru pensionari, elevi şi studenţi. Copiii au intrarea gratuită. Taxa de intrare la Grădina Botanică se achiziționează separat (bilet întreg: 10 lei, bilet redus: 5 lei). Pentru acces rapid în zona festivalului, a fost pus în vânzare un bilet online ce poate fi cumpărat de pe EVENTIM.

Ultima intrare la festival se face la ora 19:30.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ambasadei Indiei la București și al Ministerului Culturii din India.
Sponsori: Dr. Reddy’s, Organic India, Hotel Răzvan
Parteneri culturali: Editura Herald, Editura Cununi de Stele, Centrul de Artă „Euterpe”, Universul OM, Sambodhi Studio, Prakriti School of Yoga, LECS (Liga pentru Educație, Cultură și Sport), Bhakti Marga România, Centrul de Studii Vedice ISKON București, Asociaţia SmartArt, BES România, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Școala de dans Mirvani, Yash Fash Design, Asia Fest.

Parteneri media: Magic FM, National TV, National 24 Plus, Agerpres, Cărturești, romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, 4arte.ro, ceascadecultura.ro, agentiadecarte.ro.

Contact: Ioana Florentina Manciu
Comunicare & PR, Festivalul Namaste India
Email: ioana@namasteindia.ro
Telefon: +40 0743217 972



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.