ip_v_unatc_2.1_eveniment_editorial_facebook-post_

Istoria filmului. O introducere – vol. I. | De la cinematograful fraților Lumière la filmele mute ale lui Charles Chaplin și thrillerele lui Alfred Hitchcock

La 63 de ani de când a apărut în limba română ultima carte de istoria filmului universal, Editura Vellant publică pentru prima dată, în parteneriat cu UNATC Press, Istoria filmului. O introducere (volumul I) de Kristin Thompson, David Bordwell și Jeff Smith, într-o traducere semnată de Andrei Rus (coordonatorul traducerii), Gabriela Filippi, Dora Leu, Andreea Mihalcea și Iulia Voicu. Proiectul este realizat în colaborare cu Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu din cadrul UNATC București.

Analizând o selecție generoasă de producții cinematografice din intervalul cuprins între anii 1880 și 1945, acest prim volum documentează perioada cinematografului timpuriu, perioada târzie a erei filmului mut, nașterea și primele decenii ale filmului sonor, până la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. Această istorie prinde contur printr-o introducere în precursoarele filmului narativ filmate pe kinetoscop și invenția cinematografului fraților Lumière – perioadă în care filmele erau percepute mai degrabă sub aspectul inovației tehnologice –; evoluția filmului de ficțiune, a documentarului, a filmului experimental, primele filme de animație, filmele lui D.W. Griffith și Albert Capellani, doi maeștri timpurii ai cinematografului, primele westernuri, filmele mute ale lui Charles Chaplin, thrillerele lui Alfred Hitchcock, dar și producții non-vestice, precum filmul japonez istoric (jidai-geki) sau cel despre viața contemporană (gendai-geki) și contribuția unor regizori precum Yasujiro Ozu, Kenji Mizoguchi și Akira Kurosawa, și multe alte repere ale cinematografiei din aceste decenii.

Istoria filmului. O introducere analizează mai mult decât istoria esteticilor și limbajele artei filmului, documentând totodată aceste apariții în contextele lor socio-culturale specifice. Filmele ne modelează percepția despre lumea din care facem parte sau despre lumi aparținând unor timpuri și locuri diferite, reproduc sau chestionează diferite aspecte ale acestor lumi, confirmă sau invalidează anumite identități și limbaje. Fideli acestor premise, autorii răspund unor întrebări esențiale despre modurile și limitele în cadrul cărora iau naștere și sunt apoi receptate filmele, angajând analiza aspectelor locale și transnaționale implicate în evoluția cinematografului.

Aceste cercetări se materializează într-un instrument deosebit de util nu doar cineaștilor, criticilor și istoricilor de film și studenților de la facultățile de profil, ci și – poate chiar în primul rând – într-unul la îndemâna publicului cinefil general, oferind chei de analiză profundă și pasionată pentru mii de filme, dintre care unele celebre și îndrăgite, iar altele mai degrabă (prea) puțin cunoscute.

„Istoria filmului – o introducere, publicată în limba engleză inițial în 1994 și ajunsă între timp la a cincea sa ediție (2021), revizuită și completată, e considerată pe scară largă de specialiști drept cea mai complexă sinteză contemporană a evoluției cinematografului mondial. (…) Autorii tratează cinematograful din mai multe perspective. Sunt preocupați, pe de o parte, să descrie contextele politice, sociale, economice și culturale care au determinat traiectoria mediului. Prezintă, apoi, principalele avansuri tehnologice și punctează modurile diverse în care au marcat acestea industria și arta cinematografică. În același timp, deși includ analize extinse ale celor mai importanți cineaști și ale celor mai remarcabile filme, nu sunt interesați să relateze doar un istoric al succesiunii capodoperelor, ci oferă un spațiu generos și producțiilor medii, considerând – pe bună dreptate – că pentru a înțelege fenomenele specifice unei anumite perioade și regiuni acestea constituie o resursă istorică de multe ori mai utilă decât excepțiile de la regulă. (…) Dincolo de numeroasele exemple de filme canonice, cartea stârnește curiozitatea cititorilor pentru vizionarea unei cantități cel puțin egale de filme mai curând obscure și rare, care se dovedesc, odată descoperite, adevărate revelații.” Andrei Rus, conf. univ. dr. UNATC și coordonatorul traducerii

Kristin Thompson și David Bordwell, doi dintre cei mai remarcabili istorici de film, profesori la Studii de film în cadrul Universității din Wisconsin, au scris împreună numeroase cărți de istorie, teorie și analiză de film. La a cincea ediție li s-a alăturat Jeff Smith, profesor la același program de studii din cadrul Universității Wisconsin. Anul acesta David Bordwell a încetat din viață.

Începând cu data de 21 iunie, Istoria filmului. O introducere – vol. I este disponibilă pentru comandă pe site-ul editurii Vellant și în librăriile din toată țara.

O primă lansare a volumului va avea loc sâmbătă, 22 iunie, ora 15.30, la TIFF, în Lounge (Piața Unirii). La lansare participă Andrei Rus și Miruna Runcan.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.