lansare_iasi_peter-demeny_feed

PÉTER DEMÉNY: DUBLĂ LANSARE LA IAȘI ȘI DIALOG CU CITITORII

Curtea Veche Publishing și Librăria Cărturești Iași, Palas Mall organizează joi, 10 octombrie, de la ora 18.30, la Librăria Cărturești Iași, din Palas Mall, o dublă lansare de carte a scriitorului Péter Demény: romanul „Vârtej în reluare” (Curtea Veche Publishing; traducere de Kocsis Francisko) și „Scrisoare din savană” (Editura Cartier).

Sunt invitați și vor vorbi la lansare: Péter Demény, Gabriela Vieru, Bogdan Crețu, Ovidiu Șimonca.

Lansarea va avea și o parte interactivă, un dialog cu publicul ieșean al lui Péter Demény, care va acorda și autografe pe volumele prezentate în cadrul evenimentului. 

Péter Demény beneficiază (împreună cu Anda Docea) de o rezidență de creație de o lună, acordată de FILIT Iași. Rezidențele FILIT pentru scriitori din România reprezintă un proiect care a luat naștere în anul 2014, având scopul de a încuraja creația contemporană.

Péter Demény (n. 1972) este scriitor, poet, dramaturg, traducător. A absolvit Facultatea de Litere de la Universitatea Babeș-Bolyai, secția maghiară-română. Se consideră aventurier cultural fermecător – cel puțin așa se vrea a fi. Se pregătește mereu să devină stoic, dar încă nu i‑a reușit. Își dorește să fie o interfață între cultura română și cea maghiară, și abia asta i-a reușit. Traduce din maghiară în română și viceversa (cel mai recent roman tradus: ”Portretele unei căsnicii” de Sándor Márai, apărut la Curtea Veche Publishing). Este doctor în filologie și amator în ale vieții. Este curios și neîmpăcat, cât se poate de laș și cât se poate de luptător. Péter Demény s-a născut la Cluj-Napoca, a locuit multă vreme în Transilvania, dar în septembrie 2022, dragostea l-a adus la București. Ultimele volume publicate, două romane apărute în limba română la Curtea Veche Publishing: ”Splendidul mistreț” (2022) și ”Vârtej în reluare” (2023). În 2024, lui Péter Demény i-a apărut la Editura Cartier volumul de versuri ”Scrisoare din savană”. Din februarie 2023, Péter Demény este redactor-șef al revistei MATCA.

Despre „Vârtej în reluare”
„Citind Vârtej în reluare, ar trebui să avem la îndemână un semn de carte cu o reproducere după Caravaggio, pentru că naratorul Imre pare să-și țină propriul cap în mână. Știm de ce: pentru că doar astfel se poate apropia de el însuși. ” (Róbert Csaba Szabó)

Despre „Scrisoare din savană”
„Péter Demény are darul de a fixa sentimente complexe în formule concentrate, precise, cu o profunzime bulversantă şi o forţă estetică rară. Şi mai au o calitate rândurile lui, fie ele versuri sau proză (uneori definirea nici nu e simplă): oricât de mult sau de puţin te cunoşti, oricât de mult sau de puţin eşti dispus să admiţi, e imposibil să nu tresari lăuntric, fiindcă te regăseşti în ele.” (Luana Schidu) 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.