carturino header 1

Webinar pentru cadre didactice despre Premiile Cărturino, premiile dedicate literaturii pentru copii din România

Vineri, 29 noiembrie, la ora 17:00, pe platforma online Zoom, va avea loc o discuție despre ce înseamnă premiile literare Cărturino, adresate ilustratorilor și scriitorilor români de literatură contemporană pentru copii. Prezentarea este organizată special pentru educatori, învățători, profesori, bibliotecari, consilieri școlari.

Vă plac poveștile? Și nouă, așa că avem una bună! 

Pasiunea pentru citit este molipsitoare, iar împreună, voi, la clasă, și noi, în librării, încercăm să o transmitem generațiilor viitoare. Avem un scop comun, formarea de cititori și un instrument comun, cartea. 

Acesta este motivul pentru care vrem să vă vorbim despre Premiile Cărturino, primele premii dedicate autorilor și ilustratorilor români contemporani de carte pentru copii, un demers Cărturești de recunoaștere a valorii literaturii pentru copii, a importanței ei în piața de carte românească și în procesul de a crește cititori încă de mici.

Cărturino acordă anual patru premii: pentru cea mai bună carte ilustrată, pentru cea mai bună carte pentru copii, premiul librarilor și copiilor. Prima ceremonie de acordare a premiilor a avut loc în Cărturești Carusel, în martie 2023, unde au fost invitați autori, ilustratori, editori și copii. 

Vom vorbi despre ce înseamnă premiile literare și de ce este important să schimbăm mentalitatea în raport cu literatura scrisă pentru copii; ce impact pot avea ele pe termen lung prin încurajarea scrisului și cititului, punând accent pe criteriile de selecție; care este motivația juriului specialist din spatele câștigătorilor și cum putem să folosim cărțile premiate ca recomandări și repere de lecturi pentru toții copiii de la 2 la 12 ani, la clasă sau acasă. 

Webinarul este strict de informare despre existența premiilor, procesul de selecție și impactul lor pe care le pot avea în interacțiunile cu copii. Vom vorbi despre titlurile nominalizate și câștigătoare de la prima ediție( vezi imaginile de mai sus) și despre motivația din spatele deciziilor noastre când vrem să alegem cărți care să stârnească iubirea pentru lectură. Vom vorbi despre fiecare titlul în parte și vom împărtăși idei pe care le puteți integra la clasă. 

De ce vrem să vă vorbim despre Cărturino?

Considerăm că orice inițiativă cu privire la industria de carte are un efect de bumerang. Mai devreme sau mai târziu impactul va fi vizibil. Ne dorim să vă avem alături ca parteneri de schimbare, martori profesioniști care cunosc nevoile copiilor, care se informează despre ultimele apariții, care caută să inspire și să aducă bucuria cititului printre copii. Voi sunteți cei care știți cel mai bine ce putere poate avea o poveste bine spusă. Așa că noi vrem să vă vorbim de câteva scrise de autori români relevanți pentru copiii de astăzi. Cărțile pentru copii sunt rareori sub reflector, acum a venit momentul să le sărbătorim și ne dorim să o facem alături de voi.

Când și cum va avea loc întâlnirea?

Ne vedem online, pe Zoom, pe 29 noiembrie, de la ora 17:00 până la 18:00. Participarea este gratuită, dar vă rugăm să vă înscrieți în prealabil aici .

Cine va prezenta?

Mădălina Oprescu este actriță la bază, iar din 2017 lucrează cu copiii și cu cărțile pentru copii.  A lucrat drept educator și instructor în proiecte de educație complementară, a fost librar la singura librărie pentru copii din București, Asteroidul B612 și apoi la Cărturești Carusel… Acum lucrează în departamentul de PR & evenimente de la Cărturești, iar Cărturino este proiectul ei cel mai drag.

Prezentarea este strict o campanie de informare și nu are sub nicio formă scop comercial. Așadar, nu vom oferi discounturi, pachete promoționale, gratuități sau coduri de reducere. 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.