11.12.2015a

Prima ediție a întâlnirilor literare „Citesc poezie” debutează pe 11 decembrie

11.12.2015aÎntâlnirile literare  „Citesc poezie” debutează vineri, 11 decembrie, la Librăria Cărturești Verona, Mansardă, de la ora 19:00. Ediția I îi va avea ca invitați pe scriitorii: Ciprian Măceșaru, Denisa Duran, Mugur Grosu. Moderatoare: Emilia Zăinel. Realizatorii programului sunt Emilia Zăinel și Mircea Dan Duță. Agenția de Carte este partener media al evenimentului.

Tema dedicată primei ediții se referă la moduri alternative de a recepta poezia. Publicul va asista la diferite forme de a transmite poezia, fiecare dintre autori propunându-și să iasă din sfera obișnuită a lecturării poeziei, cu ajutorul performance-ului poetic.

Întâlnirile au ca scop popularizarea poeziei și atragerea unui număr cât mai mare de cititori. Ele vor avea loc în fiecare a doua vineri din lună, la Librăria Cărturești Verona. Următoarea ediție va fi pe 8 ianuarie, de la ora 19:00.

„Citesc poezie” este numele unei campanii care a debutat în urmă cu două luni și care are ca scop conștientizarea importanței poeziei în viața omului. Ea se adresează atât celor care citesc poezie, cât și celor care vor să descopere lumea unică a versurilor. Pe pagina de facebook a campaniei se pot citi poeme ale unor autori consacrați, nenumărate motive pentru care scriitori, jurnaliști, critici etc. citesc poezie, dar și motive ale cititorilor pentru care aleg să descopere această artă frumoasă.

Despre autori:

Ciprian Măceșaru (n. 7 septembrie 1976, Câmpina). A publicat cărți de poezie (Cântecul greierilor de sub calea ferată, Ed. Curtea Veche, 2007; Străzi interioare, Ed. Brumar, 2011, Debaraua cu simțuri, Ed. Tracus Arte, 2013; Locul în care n-am ajuns niciodată, Charmides, 2015…), un eseu epistolar (scris împreună cu Dan C. Mihăilescu): Despre nerăbdarea de a fi răbdător (Ed. Humanitas, 2015); o carte pentru copii: Super! Sunt un gândac! (Ed. Humanitas, 2015), pentru care a realizat și ilustrațiile; un volum de interviuri: Dialoguri în oglindă (Ed. Curtea Veche, 2007); două microromane înrudite: Superhero (Ed. Cartea Românească, 2012) și Portbagaj (Ed. Trei, 2014); un jurnal cultural (Focul din tâmplă, Ed. Brumar, 2010). Este prezent în antologiile: „Cele mai frumoase poeme din 2010” și „Cele mai frumoase poeme din 2011”, Tracus Arte, 2011 și respectiv 2012; „Cu fața la perete”, Brumar, 2013; „Blue Max Review” (Irlanda), 2013; „Povești pe două roți”, Tritonic, 2013. I-au fost traduse poezii în cehă, engleză și bulgară. A primit: Premiul „Tânărul scriitor al anului 2013” pentru roman în manuscris, acordat de Filiala București Proză a USR; Diploma de Excelență pentru Jurnalism European, acordată de EUROLINK – House of Europe, 2010; Premiul ScurTiuk! 2014 acordat de revista Tiuk! pentru romanul Portbagaj. Este fondatorul revistei Accente și al editurii Next Page. Sursă foto: Ana Toma

Denisa Duran (n. 1980, la Rădăuți) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti şi un master interdisciplinar la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI) – cu o teză în limba engleză despre sound poetry. A debutat cu poezie, în revistă, la vârsta de 12 ani și este autoarea a patru volume de poezie, dintre care unul publicat în Irlanda, în versiune bilingvă – Omul de unică folosință / Disposable People (Galway Print, 2009) (traducere în engleză de Florin Bican), iar cel mai recent – Dorm, dar stau cu tine (Charmides, 2014) – considerat un volum experimental despre devenire, conține ilustrații de Floarea Țuțuianu. A semnat primele trei cărți cu numele Denisa Mirena Pişcu. Împreună cu artistul austriac Bruno Pisek a realizat lucrarea radiofonică (de 51 de minute) Bucharest nowadays is beautiful, isn’t it? – difuzată în premieră la Radioul Național Austriac în noiembrie 2015. Lucrarea vorbește despre București din două puncte de vedere diferite – al locuitorului și al vizitatorului  – și conține poemele celor doi autori, în trei limbi străine (română, germană și engleză), un portret sonor al orașului, două coruri și mai multe compoziții muzicale. Denisa Duran este prezentă în mai multe antologii naţionale şi internaţionale. Selecţii din poeziile ei au fost traduse în mai mult de zece limbi străine, printre care: cehă, germană, finlandeză și arabă. Sursă foto: Daniela Ulieriu

Mugur Grosu –  Scriitor şi artist născut în Constanța. A învățat să înoate și să cânte la pian înainte de-a învăța să scrie și să citească: la 5 ani lua primele lecții de pian și începea să frecventeze clubul de jazz al lui Harry Tavitian, cu care avea să lege o trainică prietenie. A publicat 6 cărți – Haltera cu zurgălăi (poezie, Ed. Pontica, 2001), Măcelărie (publicistică, Ed. Tomis, 2006), sms / ei respiră și fac dragoste ca și fluturii (experiment, Ed. Vinea, 2006), press / troleul 43 s-a spânzurat cu cordonul de la capot (experiment, Ed. Vinea, 2007 / ediția a II-a în 2009), Grossomodo (poezie, Ed. Tracus Arte, 2011), Status (nano-proză / Ed. Herg Benet, 2013) – și e prezent în 18 volume colective, dintre care două internaționale – Dnevi poezije in vina (Ljubljana Študentska Založba, 2004, Slovenia) și The Vanishing Point That Whistles – An Anthology of Contemporary Romanian Poetry (Ed. Talisman Press, 2012, U.S.A). Din 2013 s-a întors la prima sa pasiune, ca performer în diferite proiecte experimentale care aduc poezia și muzica electronică într-o formulă sincretică (Ortolan, Upanishadows)

Emilia Zăinel (n. 1990, Craiova). Licență în jurnalism. Master în filosofie. A debutat cu volumul de poezie În afara timpului, ed. Tracus Arte, 2015. PR & Marketing la Brightics.ro și Trainer acreditat ANC la Centrul de Terapie prin Râs Mandarin; Voluntar în diverse proiecte. Este inițiatoarea campaniei de conștientizare „Citesc poezie”. Apariții în reviste: ,,Revista Familia”, ,,Moldova literară”, ,,Algoritm Literar”, ,,Actualitatea Literară”, ,,Profil Cultural”, ,,Sibiu Universitar”, ,,Cenaclul de la Păltiniş” etc. Apariţii în antologii: Antologia Festivalului ,,Al. Macedonski” – 2012, Antologia Asociației Artgohtica – 2011 și 2012, Antologia ,,Club Astra” – 2009 etc.

Acest eveniment are loc în:



There are 26 comments

Add yours
  1. irina

    un adevarat succes…in sfarsit va avea si romania un adevarat loc in mintea celor ce ne-au vizitat.

  2. Sol

    intri in librarie si simti un miros de ceai si in fumdal se aude muzica de calitate… o atmosfera foarte relaxanta! chiar si adolescentii zapaciti sunt vrajiti de cum intra!

  3. Elena Lövgren

    Desi Stockholm,unde traiesc, nu duce lipsa de librarii “cu dichis”, duc dorul Carturestilor si abia astept sa trec pragul pe str.Quinet. E ceva magic acolo si, bineinteles, si pe Verona.Pleci din librarie cu sufletul impacat si incarcat de vise…

  4. Rzv

    Nu e un loc cu nimic special decat intr-o tara fara Borders. Gasesc penibil amalgamul de Tarkovsky si Harry Potter, Mihaela Radulescu si Nabokov. Ar trebui selectate marfurile, sa nu mai vanda toate gunoaiele, daca tot se vor un loc elitist.

  5. daniel

    @Rzv
    salut. uite, noi nu am pretins niciodata ca am fi o librarie elitista, cel putin nu dpdv al ofertei. criteriile noastre de selectie sunt subiective si gandite pentru publicul nostru, nu pentru cel de la Borders.
    publicul nostru este unul de elita , unul interesat de diversitate, deschis, tolerant si creativ.
    am fost si noi la Borders, Harry Potter nu lipseste din raft. Mihaela Radulescu nu aveau, deci noi avem ceva in plus.

  6. carturesti

    Dragi vizitatori, vă rugăm să adresaţi cererile voastre speciale şi întrebările legate de angajări sau orice problemă deosebită, pe mail sau telefonic. Veţi primi răspunsuri mult mai rapid în acest fel.Vă mulţumim!

  7. Andreea

    Buna,
    Vreau sa va felicit pentru ambianta deosebita pe care o creati si o mentineti cu multa atentie pentru carti,muzica si filme,toate de cea mai buna calitate.
    Pot gasi la voi in librarie numerele din iunie 2008 ale revistelor Premiere si Madame Figaro? Astept raspunsul vostru si va urez succes in continuare!

  8. mindwarp

    @rzv
    mda, sa-ti stea tie fitele elitiste in gat.putul gandirii si pendula timpului sa te ajunga din urma, ca vad ca ai ratat startul.lasa-ne pe noi sa decidem ce am vrea sa vedem pe rafturi!

  9. carturesti

    salut mindwarp. vreau să te rog, pe tine şi pe ceilalţi vizitatori ai acestui site, să îl laşi pe Rzv să se exprime aşa cum crede el de cuviinţă. nu ne-a obligat nimeni să creem aceste pagini, este risc pe care nu şi-l asumă oricine, dar mizăm pe bunul simţ al fiecăruia. Rzv are dreptul la o opinie şi nu considerăm deloc necesar să continuăm discuţia cu el după urarea pe care ne-a adresat-o.
    vă reamintesc că suntem bucuroşi să primim orice sugestii aveţi, vizavi de concept, ofertă, calitatea serviciilor, dar prin e-mail.
    mulţumesc.

  10. MandrulDuce

    Rzv, inainte sa iti exprimi o parere categorica si unliaterala, ar fi bine sa iei in considerare toti factorii. Carturesti este,inainte de toate, un business. Si ca orice afacere,scopul principal este sa vanda.Probabil si echipa Carturesti si-ar dori sa poata fi mai selectiva, si axata mai mult pe anumite chestii.Insa stii cum este cu raul necesar.Nu traim intr-o lume perfecta, deci suntem fortati la a face compromisuri. Pe care cu siguranta le faci si tu, si eu si toata lumea,inclusiv Carturesti-ul. Insa cu siguranta, chiar si asa ne-etilic cum spui tu, Carturesti a realizat destule evenimente de cultura si are o oferta destul de variata incat sa poata satisface cele mai rafinate gusturi. Stiu ca este vorba despre arta si cultura si sunt de acord cu tine ca aspectele realiste,materiale nu au ce sa caute aici. Insa traim intr-o lume reala care ne obliga sa ne raportam la ea.
    Cu respect,
    Ducele

  11. Alexandra

    Carturesti e altceva comparativ cu majoritatea locurilor din Bucuresti. E liniste, e cultura, e chill, e aroma…as indrazni sa spun chiar stil. Am auzit si eu comentarii gen “vai dar e de-a dreptul snobism…ceai…carte”. Nu e. Oameni buni deschideti-va mintea. Mai deschideti din cand in cand o carte in locul ziarului de campanie electorala.

    Tot respectul pentru Carturesti. Pentru organizare, pentru atmosfera, pentru tot.

    PS:Pacat ca uneori e cam aglomerat la ceainarie.:D

  12. ionescu

    Ma enerveaza Carturesti. E tot timpul coada la casa. La Ceainarie nu gasesc niciodata loc. Si nici nu pot face rezervare.
    De multe ori ma duc degeaba.
    E atat de aglomerat inca nici nu ma pot uita bine la carti.

  13. Angela Ludosanu

    BUNA ZIUA,
    VA ROG SA-MI RASPUNDETI DACA AVETI LA VANZARE ALBUMUL “O VIATA, UN DESTIN, O ICOANA” DE IRINA NICOLAU. POATE PROVENI DE LA LIBRARIA MUZEULUI TARANULUI ROMAN.
    MI-AR PLACEA SA LIVRATI CARTI SI PRIN POSTA, CU PLATA RAMBURS, CU COMANDA ON-LINE. AR FI O SOLUTIE BUNA PENTRU CEI DIN PROVINCIE, CA MINE.
    CU MULTUMIRI, ANGELA