FB cover 851X315

1 an de Carusel!

FB cover 851X315Cărturești aparține celor care și l-au imaginat. A trecut un an de când “Caruselul luminii” a coborât din imaginație și a devenit una dintre cele mai frumoase librării ale lumii.

Sărbătorim aniversarea sâmbătă, 13 februarie, cu:
✿ Premii surpriză pentru primii 300 de clienți
♫ Concert We singing colors | ora 18:00
♫ Concert Class | ora 20:00

*intrarea este liberă*

————————–————————–—————-
Cărturești Carusel: povestea renașterii unei clădiri
————————–————————–—————-
1904
——–
Clădirea care găzduiește Cărtureşti Carusel s-a ridicat în 1904 pe locul unui edificiu de la mijlocul secolului al XIX-lea. Nikolaos Z. Chrissoveloni a cumpărat imobilul în 1903 și l-a reconstruit un an mai târziu după planurile inginerului Nicolae Cuţarida, cunoscut în istoria arhitecturii bucureştene pentru antrepriza casei Monteoru şi a Palatului Justiţiei, în colaborare cu arhitectul Ion Mincu.

1945
——–
După instalarea comunismului în România, proprietățile familiei Chrissoveloni au fost naționalizate, iar spațiul Caruselului a fost ocupat de o cantină și apoi de Magazinul Familia, care comercializa confecții și încălțăminte pentru bărbați, femei și copii.

1989
——–
Între 1989 și 2015, clădirea a fost închisă publicului și a suferit o degradare continuă până la retrocedarea sa moștenitorului familiei Chrissoveloni, Jean Chrissoveloni. Procesul de restaurare și consolidare a edificiului a început în 2010 și a fost condus de arh. Georgeta Gabrea.

2015
——–
După 14 luni de pregătiri și peste 20.000 de ore de muncă în cadrul proiectului, Cărturești a redeschis porțile ferecate de un sfert de secol ale Caruselului luminii, redându-l publicului.
Clădirea a prins din nou viață printr-o amenajare inovatoare, dar atentă la substanța istorică, semnată de biroul de arhitectură Square One.
Desfășurându-se pe patru niveluri principale și două secundare, cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol și o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, Cărturești Carusel spune acum o nouă poveste într-o clădire readusă la viață.

———————-
#ȘtiațiCă?
———————-
☼ Denumirea de Caruselul Luminii își are originea în jocul de lumini provocat de trecerea razelor de soare prin vitraliul de sub luminatorul central al clădirii. Din păcate, vitraliul de peste 100 m2 nu s-a păstrat până în ziua de azi.
♣ Frunza de stejar, unul dintre elementele importante ale blazonului familiei Chrissoveloni, se regăsește în ornamentele spațiului, la diferite niveluri și în detalii diferite.
☞ Bancheri, modiste, bărbieri, comercianți de manufactură, fabricanți de lumânări, un magazin pentru copii intitulat Au printemps du Bucharest, apoi Bazarul Popular – aceste afaceri au închiriat spații în imobilul Chrissoveloni între 1904 și 1945, stând mărturie pentru vibranta tradiție comercială a străzii Lipscani.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.