Raw vegan by Ligia Pop: rețete proprii, pe gusturi românești
Ligiei Pop îi plac taramosalata şi tortul de ciocolată şi mentă, cărţile lui Jane Austen şi Stendhal şi nu se consideră o extremistă, ci o promotoare a unui stil de viaţă echilibrat şi cât mai aproape de natură. O selecţie specială de carte marca Ligia Pop vă întâmpină pe Cărtureşti.ro, iar mai jos un interviu cu autoarea Reţetelor vegane fără foc despre felul ei de a fi raw vegan şi despre ce le recomandă celorlalţi.
Cum se așază Ligia Pop în contextul unui stil de viață raw vegan ? E o stare de a fi definitorie pentru tine în acest moment? Ești o „extremistă” din punctul ăsta de vedere?
Promovez în general un stil de viaţă sănătos care nu implică doar alimentaţia. Cand spun stil de viaţă sănătos mă refer la minte, trup şi suflet – nicio latură nu trebuie neglijată, fiindcă toate funcţionează ca un tot unitar şi nu pot fi despărţite. Dacă ne-am hrăni mai sănătos, însă am continua să fim preocupaţi de gânduri negative sau conflicte, atunci degeaba mâncam sănătos. Sunt multe de discutat aici, însă esenţialul este că suntem ca un sistem de operare extrem de complicat, care trebuie întreţinut cu grijă dacă vrem ca totul să funcţioneze normal şi să nu existe „scurtcircuite”.
Cât priveşte alimentaţia în genere, nu am fost şi nu voi fi niciodată o extremistă. Fiecare are libertatea să aleagă orice alimentaţie i se potriveşte. Scopul meu este doar sa le reamintesc oamenilor de crudităţi şi de beneficiile acestora în alimentaţia zilnică, iar reţetele mele, îmbrăcate în straie frumoase de către gospodinele pricepute, ne pot ajuta să beneficiem de toţi nutrienţii de care avem nevoie.
Cum şi de ce ai făcut trecerea la alimentaţia raw food? A fost o trecere bruscă sau s-a întâmplat mai degrabă treptat?
Am început să studiez şi să aplic treptat raw food începând cu 2008 şi rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. Întotdeauna mi-am dorit să schimb ceva în bine în privința alimentației şi știam că o dietă bogată în crudități era ceea ce-mi lipsea. Mi-era clar că trebuie să facem ceva pentru noi cât suntem tineri şi că tot noi suntem aceia care deținem controlul asupra stării noastre de bine viitoare. Am avut mereu teama îngrășării, a ridurilor, a bolilor apăsătoare şi știam că tot ceea ce intră în categoria legumelor şi fructelor în stare naturală ne poate apăra de aceste trasformări sau îmbătrâniri ale corpului pe care le considerăm de obicei normale. Am vrut să îmbătrânesc frumos şi să am cât mai puține probleme de sănătate, multă energie şi o minte ageră chiar şi la o vârstă înaintată. La început nu mi-a fost ușor, fiindcă toate rețetele încercate mi se păreau prea puternice la gust. Oricum, erau gusturi noi cu care corpul meu nu era învățat şi a fost nevoie de o perioadă de adaptare. Pe parcurs am început să inventez propriile mele rețete, după gustul nostru românesc. Așa mi-am dat seama că se pot face multe preparate delicioase din ingrediente cât mai simple, iar schimbările amintite nu au întârziat să apară.
A fost uimitor să urmăresc schimbările din corpul meu în funcţie de proporţia de crudităţi introdusă treptat. Transformările mari au loc atunci cand procentul de crudităţi diversificate se apropie de 90% şi mă refer aici la schimbări miraculoase realizate prin detoxifiere şi curăţare a organismului. Aceleaşi schimbări le-am observat şi la mine: în primul rând, lipsa constipaţiei, care este, cred, prima cauză a bolilor secolului nostru. Au mai fost schimbări şi în ceea ce priveşte textura pielii şi claritatea ochilor. De asemenea, părul şi unghiile au devenit mai sănătoase şi strălucitoare. Eu una am scăpat de durerile de ficat şi fiere, care veneau ca bonus odată cu consumul preparatelor din carne. Am scăpat şi de starea aceea de greutate şi lipsă de energie, care au fost înlocuite cu o stare de bine şi linişte sufletească.
Ce înseamnă mai precis „raw vegan”?
„Raw vegan” înseamnă alimentaţie vegană (fără ingrediente de origine animală, doar vegetală) fără foc. Bucătăria fără foc foloseşte doar ingrediente de origine vegetală, combinate cât mai corect din punct de vedere nutriţional. Se folosesc legume, vlăstari – seminţe germinate de legume crescute în mlădiţe –, care sunt de 30 de ori mai bogat nutriţionale decât plantele mature, frunzoase, folosite pentru sucuri, fructe, seminţe, nuci, alge marine, superalimente ş.a. Mai în detaliu:
• Legumele, într-o varietate cât mai largă, şi multe frunzoase folosite în salate şi sucuri.
• Germenii şi vlăstarii – seminţe germinate de legume crescute în mlădiţe, care sunt de 30 de ori mai bogat nutritionale decat plantele mature şi sunt surse majore de proteine complexe, uşor de asimilat şi digerat.
• Seminţele şi nucile, de asemenea surse de proteine complexe şi acizi graşi esenţiali.
• Fructele în stare naturală sau uscată.
• Superalimentele, gen algele marine, care reprezintă cea mai complexă sursă de minerale din lume sau cacao raw şi diverse prafuri vegetale, bogate în nutrienţi complecşi.
Pe baza acestor ingrediente se pot face variaţii şi combinaţii corecte din punct de vedere nutriţional, deosebite şi pe gusturile gurmanzilor. Cand spun raw = crud, nu mă refer doar la morcovi şi salate goale. Alimentatia vegană fără foc cuprinde foarte multe reţete gurmande, la care mulţi nici nu visează. În cărţile mele, Reţete vegane fără foc şi Deserturi pentru Părinţi şi Copii Sănătoşi, diversitatea reţetelor este evidentă, de la lapte de migdale, susan sau orez, pâine din nuci şi diverse combinaţii de seminţe germinate la pizza, pateuri şi unturi vegetale, brânzeturi din nuci cu un gust excepţional, chiftele, ciuperci cu maioneză, legume marinate, deserturi extrem de simple şi delicioase, torturi, înghetate şi prăjituri sănătoase, în special pentru copiii noştri.
Stilul acesta de viaţă nu este unul extremist, ci pur şi simplu promovează consumarea unei cantităţi cât mai mari de mâncare în stare naturală. Fiecare este liber să-şi aleagă proporţia proprie dintre mâncarea raw vegană şi mâncarea vegană/vegetariană gătită. Marea majoritatea a raw foodiştilor consumă un procent de 60-80% crud, restul de 20-40% fiind mâncare gătită vegetariană/vegană, precum supe de legume, preparate făcute la slow cooker (aparat cu gătire lentă), la temperatura de 40˚C pe o perioadă mai lungă, la aburi sau la cuptor în vase de lut sau ceramică, într-un cuvânt cât mai natural posibil.
E clar că nu putem avea un la stil de viaţă raw vegan fără o alimentaţie raw vegană. Se poate însă invers: doar alimentaţie, fără intervenţii şi pe alte planuri?
A avea un stil de viaţă sănătos înseamnă să ai grijă de cele trei laturi ale corpului: minte, trup şi suflet. Cred că degeaba ai parte de o alimentaţie sănătoasă dacă eşti în permanenţă ros de gânduri negative sau conflicte interioare şi exterioare sau dacă nu cauţi să ai zilnic un somn de calitate (între orele 22 şi 7), dacă nu faci mişcare şi dacă nu urmezi şi multe alte aspecte ce ţin de o viaţă sănătoasă.
Există şi un alt aspect foarte important al alimentaţiei raw food: se poate pierde în greutate! Mărturie stă Angela Stokes – cazul ei a fost prezentat la CNN – care a slăbit 72,5 lei cu ajutorul unei diete raw vegan. Spre lămurire suplimentară, recomand şi filmul „Fat, Sick & Nearly Dead”, unde oameni obezi, aproape de limita sănătăţii sau cu inima deja terminată, au slăbit de la 30 până la 60 kg cu ajutorul unor cure de 30-60 zile, numai prin intermediul sucurilor preparate din fructe şi foarte multe legume frunzoase. A fost un tratament îndeaproape supervizat de medici, care au ţinut sub observaţie toate analizele. Acestea, iniţial devastatoare, se îmbunătațeau vizibil de la zi la z: nivelul colesterolului scădea, inima şi sistemul imunitar se întăreau, calciul şi toate mineralele erau în ordine, proteinele la fel etc. Mai multe detalii, într-un articol de pe site-ul meu.
Ştim că ai dezvoltat mai multe proiecte în acest sens: apariţii editoriale, târguri și show-uri culinare sau sub formă de discuţii. Care este raportul dintre ele – s-au influenţat unele pe altele, au decurs natural sau au venit la cererea publicului?
90% dintre proiectele noastre au fost planificate dinainte. Ştiam exact de ce are nevoie publicul, fiindcă m-am străduit să aduc celor interesaţi exact ceea ce cautasem eu cu cațiva ani înainte.
Apropo de public şi de proiectul nostru comun cu raftul ales de pe Carturesti.ro, impresia este că există cu adevărat în prezent o mişcare destul de avântată în direcţia adoptării unui stil de viaţă raw vegan.
Publicul român a fost şi va fi mereu interesat de un stil de viaţă cât mai sănătos, iar cruditățile au fost tot timpul la loc de cinste. Ceea ce atrage şi captivează este prezentarea acestora într-un alt mod față de cum suntem obişnuiţi, adică sub formă de preparate gurmande, aspectuoase şi pline de savoare.
Ce recomanzi unui începător în domeniu? Care sunt primii pași în alegerea unui asemenea stil de alimentație? De ce instrumente e absolută nevoie la început?
Pentru început este nevoie de un blender de peste 1000W, de un cuţit şi un tocător, iar dacă „începătorul” consideră că acest stil de alimentaţie este potrivit pentru nevoile lui nutriţionale, atunci se pot face investiţii de lungă durată. Pentru mai multe detalii, pe site-ul meu, aici şi aici.
Care sunt lecturile esențiale pentru o introducere coerentă în temă? Există o ordine optimă de lectură?
Este o listă aproape infinită de cărţi, articole, de clipuri video pentru o informare optimă, fără să existe o ordine anume. Informarea cât mai vastă cred că este în general cheia unui stil de viaţă sănătos. Atunci când te opresti din informare, eşti pierdut sau rătăcit pe drum, deoarece săptămânal, dacă nu chiar zilnic ies pe piaţă noi informaţii şi e păcat să rămâi în urmă, mai ales când iţi pasă de sănătatea ta.
Alte cărţi preferate în afara celor incluse pe raftul online Raw vegan by Ligia Pop? Din zona ficţiunii, poate…
Îmi plac cărţile lui Jules Verne, Mark Twain, Alexandre Dumas, Jane Austen, Emily Bronte sau Stendhal… în ultima vreme însă am preferat cărți de dezvoltare personală – Dale Carnegie, Robert Kiyosaki, Napoleon Hill şi alti autori. Şi, fireşte, cărți despre nutriție, sănătate şi creşterea copilului.
Cele mai bune rețete pentru începători?
Dat fiind că gusturile sunt diferite, recomand celor care nu au cărţile tipărite să încerce reţetele din Cartea de Bucate Online. Până atunci, iată mai jos două reţete deosebite.
Şi rețetele tale preferate?
Taramosalata, Tort de ciocolată şi mentă sau îngheţată cu mentă.
Interviu de Monica Anghel.
There are no comments
Add yours