Concurs! 10 cupluri celebre de scriitori
Later Edit
Am ales câștigătorii concursului “ 10 cupluri celebre de scriitori”
- Ema Georgiana câștigătoarea unui voucher de 100 lei
- Lidia câștigătoarea unui voucher de 100 lei
Felicitări! Veți fi contactate prin e-mail pentru a intra în posesia premiilor.
Mulțumim tuturor participanților, pregătim și alte concursuri.
Dragostea dintre scriitori adună la un loc boemie, nebunie, sensibilităţi aparte, inimi mari şi intelecte impresionante. Înfruntând infidelităţi şi orgolii, aceste relaţii de dragoste au dat şi dau naştere unor poveşti frumoase, care fac şi deliciul unor cărţi de amintiri şi biografii, stârnind în aceeaşi măsură mirarea şi admiraţia.
Fie că au fost amândoi la fel de celebri, fie că nu, amândoi au creat, iar adesea sentimentele lor s-au reflectat în opera lor. Dar pentru că discuția asta este foarte interesantă, te provocăm la un concurs.
Ce trebuie să faci?
Spune-ne care sunt preferaţii tăi (şi de ce) dintre propunerile pereche de mai jos. Lasă-ne un comentariu la acest articol până la data de 1.04.2016 ora 12:00 şi scrie-ne preferinţa ta.
Ce poţi câştiga?
Unul dintre cele 2 vouchere valabile pe site-ul carturesti.ro în valoare de 100 lei fiecare.
Cum alegem câştigătorii?
Alegem câştigătorii prin tragere la sorţi şi îi vom anunţa prin email. Completează corect adresa ta de email fiindcă îţi vom trimite acolo toate detaliile necesare pentru a putea intra în posesia premiului, dacă vei fi printre câştigătorii acestui concurs.
Toate comentariile sunt moderate în termen de 24h.
Regulamentul este disponibil aici.
Mult succes tuturor!
Propunerile noastre fac parte din campania “10 cupluri celebre de scriitori” și beneficiază de o reducere de până la 30%:
Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre
Scott Fitzgerald şi Zelda Sayre
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi
Anais Nin şi Henry Miller
Nicole Krauss şi Jonathan Safran Foer
Ernest Hemingway şi Martha Gellhorn
Virginia Woolf şi Leonard Woolf
Siri Hustvedt şi Paul Auster
Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie
Amanda Palmer şi Neil Gaiman
Scott si Zelda raman favoritii mei 🙂
Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre. Pentru relatia lor, atat emotionala, cat si intelectuala.
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi pentru ca a fost prima poveste de dragoste pe care am citit-o si pe care am inteles-o
Probabil unul dintre cele mai fascinante cupluri ale istoriei literaturii a fost cel format de Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre, un cuplu analizat din multe puncte de vedere, cu doua personalitati puternice care s-au ciocnit, aproape constant.
Imi place Virginia Woolf si Leonard Woolf , pentru ca e un cuplu interesant, ea o figura modernista cu opere deosebite, o feminista , o reprezentanta a fictiunii iar ambii urau fascismul si se temeau de el .Ambii au avut o puternica influenta in grupul Bloomsbury si creeaza impreuna Hogarth Press.
Intotdeauna m-a fascinat legatura dintre Mircea Eliade si Maitreyi, deoarece dragostea lor a incercat sa sfideze legile unei culturi complet diferite si pentru ca, desi iubirea lor s-a dovedit intr-un final imposibila, cei doi nu au incetat niciodata sa se gandeasca unul la celalalt. Dupa cum stim deja, din aceasta iubire neimplinita s-au nascut doua romane uluitoare, scrise de cei doi: “Maitreyi” si “Dragostea nu moare”.
Scott si Zelda pentru modul in care s-au inteles si s-au completat, pentru sentimentul pe care il ai cand ii citesti si pentru cum de fapt scriitura lor nu ar fi fost la fel daca nu erau impreuna.
Amanda Palmer şi Neil Gaiman pentru socul initial avut cand am auzit de acest cuplu; pentru ca nu mi-as fi imaginat niciodata ca doua persoane atat de diferite pot construi ceva de durata; pentru modul in care Amanda a prezentat relatia lor in cartea “Arta de a cere” si am decoperit cat de mult aceasta relatie i-a ajutat sa evolueze.
Printre preferatii mei se afla Mircea Eliade si Maitreyi Devi, pentru ca Eliade reuseste sa surprinda relatia lor intr-un mod cu totul special, iar Maitreyi Devi in cartea ,,Dragostea nu moare” impartaseste aceasta experienta de dragoste din vizunea ei, a unei femei indragostite. Consider ca doar citind ambele carti, vazand ambele viziuni asupra acestei relatii reusesti sa patrunzi in magia pe care cei doi au reusit sa o creeze.
Mircea Cartarescu si Ioana Nicolaie sunt favoritii mei. Pentru ca sunt un exemplu de familie, pentru ca au stiut sa nu uite de ei in cuplu si ca scriitori, pentru incurajarea lecturii la copii. De-ar fi sa amintim doar Enciclopedia zmeilor si Ferbonia 🙂 Sunt oameni care ne demonstreaza ca poti fi un adult de succes si fara sa uiti sau sa ascunzi copilul din tine.
Scott F. Fitzgerald si Zelda Sayre sunt preferatii mei, deoarece erau tineri, frumosi, plini de viata! Au trait la Paris, au avut o viata boema, s-au inconjurat de alti artisti, printre care si Hemingway. Si-au trait viata pe ritm de jazz, cateodata “hot”, iar cateodata “cool”. S-au iubit si au trait in ritmul muzicii din vremea aceea.
Mircea Eliade si Maitreyi Devi. Daca nu ar fi existat legatura dintre ei si dramatica poveste de iubire, nu ar fi existat nici consacratele romane Maitrey si Dragostea nu moare.
Printre preferatii mei se numara Mircea Eliade si Maitreyi. Atat Eliade, cat si Maitrey reusesc sa te conduca in magia relatiei lor. Consider ca reusesti sa intelegi cu adevarat relatia lor numai daca citesti ambele viziuni asupra acestei experiente de dragoste.
Anais Nin si Henry Miller, pentru iubirea ca pasiune si suferinta.
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi – pentru ca dragostea nu moare niciodata :).
Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre pentru ca au incercat sa impace iubirea cu libertatea.
Unul dintre cuplurile din istoria literaturii care m-a impresionat şi care îmi va fi mereu drag este cuplul Mircea Eliade şi Maitreyi Devi. O iubire îngrădită de societate, religie, culturi diferite şi distanţă fizică, care va dăinui prin cele două romane, mărturii ale două iubiri diferite, dar profunde.
“Ţi-am privit frumuseţea toată viaţa mea, totuşi ochii mei nu sunt sătui. Mi-am păstrat inima pentru tine milioane de ani şi totuşi nu este alinată.” – Dragostea nu moare
Cuplul meu preferat este Mircea Eliade si Maitreyi Devi. O data pentru dragostea si loialitatea pe care si-au pastrat-o unul fata de celalalt timp de 40 ani chiar daca fiecare si-a urmat viata cu un alt curs iar al doilea motiv, iubirea lor neimplinita si mereu plina de mister si pasiune a fost o puternica inspiratie pentru o minunata opera de arta scrisa de Eliade.
Mircea Eliade si Maitreyi Devi, pentru ca Mircea Eliade este unul dintre scriitorii mei preferati, dar in mod special pentru ca intre aceste doua persoane atat de diferite ca religie si principii, a existat o poveste de dragoste speciala, care a inspirat scrierea a doua romane exceptionale.
Pentru mine au ceva special Mircea Eliade si Maitreyi Devi. Dincolo de iubirea imposibila, de insemnatatea si importanta religiilor si a culturilor total opuse, ei traiesc o poveste de iubire profunda si copilareasca, in acelasi timp. Si copilaria inseamna sinceritate, asemenea sentimentelor celor doi. 🙂
Mircea Eliade si Maitreyi Devi, pentru ca iubirea lor a avut ceva atat de special, ce trece foarte usor catre cei ce citesc paginile lor. Pentru ca a fost o iubire intensa care ne-a adus carti frumoase, chiar daca sfarsitu eil nu a fost fericit.
Anais Nin și Henry Miller formează un cuplu non – conformist care atrage simpatia mea prin naturalețea cu care își trăiesc povestea de dragoste. Cei doi se debarasează violent de orice convenție care ar putea îngrădi un spirit liber, sănătos și creator. Își expun aspecte ale relației lor din perspectiva ambivalenta și nu utilizează noțiunea de intimitate pentru a se izola de publicul cititor . Am impresia că tocmai refuzul de a se ascunde de ochii publicului conferă cuplului un deosebit șarm. În relația lor , erotismul se îmbină abia perceptibil cu spiritualitatea relației. Se creează un mozaic delicios din care răzbate intelectul ușor de egalat al celor doi. Relația celor doi este definita ca fiind o entitate diferita de cei doi , o terța parte a cuplului cu nevoi și însușiri, dar indispensabila, totuși. Anais Nin și Henry Miller reprezintă un ideal al unei vieți amoroase , în special prin lejeritatea cu care reușesc sa și disece aspectele mai puțin plăcute ale vieții de cuplu. Conștientizarea obstacolelor cu care ei se confrunta duc la o autenticitate a relației care depășește cu mult sfera capacității de înțelegere a celor din exterior. În concluzie, aprecierea mea fata de cei doi ași literari nu se reduce doar la idee de cuplu ci cuprinde cu entuziasm ceea ce reprezintă fiecare în parte și aportul consistent pe care.l aduc amândoi relației .
Mircea Eliade și Maitreyi Devi. Chiar dacă nu a rezistat timpului, povestea dintre tânărul scriitor român și adolescenta Maitreyi a fost și este una dintre cele mai spectaculoase și mai tulburătoare exemple de iubire adevărată, care nu ține cont de religie, cultură sau vârstă.
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi … Mi-a placut foarte mult , am citit-o in liceu cred ca de vre-o 3 ori, mi -a placut foarte mult. Era ceva ce numai citisem pana atunci, m-a captivat de la prima pagina pana la ultima…Iubirea si ceea ce simteau amandoi, era cu totul altfel. Obiceiurile, cultura si spiritualitatea indiana , Poveste traita si in realitate. El avea 23 ani si ea doar 16… Foarte frumoasa cartea, imi aduc aminte si acum… cateva fragmente „Nu știu cât a durat privirea aceea, dar ea nu se asemăna cu nici o privire întâlnită și îmbrățișată până atunci.” „Ne priveam fix, fermecați, stăpâniți de același fluid suprafiresc de dulce, incapabil să ne împotrivim, să ne scuturăm de farmec, deșteptându-ne. Mi-e greu să descriu emoția. O fericire calmă și în același timp violentă, în fața căreia sufletul nu opunea nici o rezistență; o beatitudine a simțurilor care depășea senzualitatea, ca și cum ar fi participat la o fericire cerească, la o stare de har.”
Cuplul Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre mi se pare unul dintre cele mai fascinante pentru libertatea pe care și-o acordau. În ciuda tuturor normelor unei relații, cei doi s-au dezvoltat și s-au completat unul pe altul ani la rând. Doi intelectuali care se provoacă unul pe altul într-un proces de maturizare fenomenal pe care îl putem urmări prin scrierile lor.
Simone de Beauvoir şi Jean Paul-Sartre pentru că, mai mult sau mai puțin, această relație a dat naştere celui de-Al doilea sex. Un document de referințală (deşi oarecum desuet astăzi). Nicole Klauss şi Jonathan Safar Foer pentru că Extrem de tare & incredibil de aproape – cartea aceasta n-are nevoie de completări (nu ştiu foarte multe despre doamnă, dar promit că mă pun la curent). Paul Auster şi Siri Hustvedt – pentru că dragostea devine literatură şi literatura dragoste, deşi totul sub forma unui joc între nume, personaje, vieți (vezi The New York Trilogy – “The City of glass”). Hemingway şi Gellhorn – o viață de film (vezi filmul despre ei). Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie – două personaje deosebite. Le mulțumim şi noi celor două Ioane din viața domnului Cărtărescu pentru că ne-au făcut să înțelegem De ce iubim femeile.
Ernest Hemingway şi Martha Gellhorn pentru că erau două personalități puternice și mergeau până-n pânzele albe pentru pentru crezul lor.
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi, povestea lor de dragoste m-a impresionat! 🙂
Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolai
pentru ca sunt cei mai apropiati temporal si geografic de noi
Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre pentru operele lăsate în urmă și pentru felul în care și-au respectat reciproc alegerile și modul de viață.
Realația unică amoroso-intelectuală dintre Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre îmi place la nebunie. Independenți, cu vieți destul de separate, dar uniți printr-o căsătorie a spiritului.
Amanda Palmer si Neil Gaiman sunt cuplul cel mai interesant and modern fairytale-ish <3
Mircea Eliade & Maitreyi Devi sunt cuplul meu favorit. Au stiluri diferite , aparte , reusind sa creeze asa zise “jurnale” pe care le ador .
Aleg fara sa mai stau pe ganduri, pe Mircea Eliade si Maitreyi Devi. Ei doi si nu altii dintre cei zece, poate pentru ca unul este al nostru, pentru ca imi sunt cei mai dragi si primii pe care i-am descoperit dintre toate cele zece cupluri. Am citit cu drag “Maitreyi”, iar apoi “Dragostea nu moare” – titlul si continutul spun totul, chiar si dupa cei 42 de ani de la terminarea povestii de dragoste.
“Trupul piere, sufletul este nemuritor. El nu poate fi ucis prin uciderea trupului. Unde e trupul meu? Salasul tineretii mele? In trupul acesta batran si decrepit, parul meu e carunt, fata imi e brazdata de riduri, dar sufletul imi e la fel, neatins de vreme.” („Dragostea nu moare”, Maitreyi Devi).
Ernest Hemingway şi Martha Gellhorn, pentru că îmi place mult stilul de a scrie a lui Ernest Hemingway și personalitatea puternică a Marthei, pentru că amândoi aveau convingeri puternice despre viață și valorile ei și au influențat pe cei din jur.
Aleg cuplul Anais Nin şi Henry Miller datorita intensitatii pasiunii nebunesti dintre cei doi.
Amanda Palmer şi Neil Gaiman. Ador stilul teatral al Amandei iar povestile lui Gaiman sunt pline de fantezie!
Cred ca perechea care imi atrage atentie din lista de mai sus este cea formata din Scott Fitzgerald şi Zelda Sayre. Se zice ca relatia lor a fost una tumultoasa, relatie in care Scott F. isi gasea inspiratia. Acesta deseori o si plagia pe Zelda, copiind intregi pasaje din jurnalul Zeldei, lasand-o pe acesta cu puternice resentimente fata de el, insa si dupa moartea lui Scott Zelda il apara cu inversunare. Cred ca relatia lor a avut ceva special, foarte multa pasiune si foc, si cred ca de aceea sunt cuplul meu preferat din lista.
Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre pentru povestea lor, pt cum a început totul și cum a continuat dincolo de începutul frumos.
Aleg perechea Mircea Eliade si Maitreyi Devi pentru ca au avut curajul de a se iubi in ciuda regulilor stricte si a prejudecatilor. Pentru ca dragostea lor a fost ca flacara unei candele: mica, abia observabila, dar un memento pentru credinta lor proprie.
Ernest Hemingway si Martha Gellhorn deoarece convingerile lor despre viata m-au inspirat, la fel ca si personalitatile lor.
Aleg cuplul Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre datorita povestii lor de iubire care este putin tulbure, plina de infidelitati, plina de despărțiri si împăcări.
Scott Fitzgerald si Zelda Sayre datorita personalitatilor lor puternice. Ea, exuberanta, in cautatea unei independente continue. El, dornic de recunoastere profesionala. Un cuplu, cred eu, excentric, care in ciuda repetatelor destramari nu a putut fi spulberat.
Dupa parerea mea, cuplul format de Mircea Eliade si Maitreyi Devi starneste o impresie deosebita prin dragostea puternica ce ii leaga, in ciuda barierelor impuse de societate.
Scott Fitzgerald nu știa pe deplin cum arăta Gatsby până când Zelda nu și-a extenuat degetele desenându-l. A zis-o chiar el într-o scrisoare. Un cuplu perfect cu rezultate perfecte!
Iată de ce sunt preferații mei!
Cuplul Virginia Woolf şi Leonard Woolf este preferatul meu. In ultima scrisoare a Virginiei Woolf catre sotul sau, care este de altfel si biletul de adio inainte de a se sinucide, ea isi exprima dragostea si recunostinta fata de el intr-un mod impresionant: “You have given me the greatest possible happiness. […] What I want to say is I owe all the happiness of my life to you. You have been entirely patient with me and incredibly good […] I don’t think two people could have been happier than we have been.” Pentru mine aceast cuplu este un simbol al iubirii.
Mircea Eliade si Maitreyi pentru ca au fost primul cuplu cu care am luat contact in anii de liceu si ocupa un loc special in sufletul meu.
Simone de Beauvoir si Jean-Paul Sartre. Pt iubirea nebuna si frumoasa inceputa de pe bancile facultatii de filosofie care a durat ani de zile pana la sfarsitul vietii lui, si dupa.
Cuplul format de Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolai mi-e drag. Observ adesea postările lui Cărtărescu de pe Facebook în legătura cu Ioana și tare-mi place tandrețea cu care vorbește despre ea sau descrie activitățile ei. E ceva pur în legătura lor, senin și frumos îmbinat. Un alt cuplu care mi-e drag e cel format din Ionel Teodoreanu și Otilia Cazimir, cuplu ce văd că nu-i menționat în lista propusă de voi. E suficient să citesc scrisorile Otiliei adresate lui Ionel sau despre el și e atât de vizibilă iubirea lor. Cuvintele parcă sunt brodate și înmiresmate, atât de gingașe și profunde sunt!
Pentru mine cea mai frumoasa si interesanta pereche ramane cea formata din Simone de Beauvoir si Jean Paul Sartre deoarece au reusit sa formeze un cuplu echilibrat,avand in vedere faptul ca erau personalitati relativ apropiate ca valoare,deci nu pot fi banuite de alte interese ,cum ar fi accederea in elita lumii literare pe “spinarea ” notorietatii celuilalt. Cred ca si acest lucru a contribuit la mentinerea lor la un nivel constant ridicat.
Relația amoroso-intelectuală dintre Simone de Beauvoir și Jean Paul Sartre e superbă. Indepedenți, cu vieți oarecum separate, dar uniți printr-o căsătorie spirituală.
Din lista de mai sus preferații mei sunt “Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolai”.
Iubirea lor tine pasul cu lumea în care trăim, o vad declarata pe Facebook sau în scurte interviuri. Îmi par un cuplu solid, și totodată tandru. Povestea lor de dragoste parca o regăsești în rândurile scrise de ei, prinzi aripi și curaj sa visezi ca într-o buna zi poți trai o poveste la fel de frumoasa chiar dacă vremurile noastre sunt nesigure și considera iubirea demodata.
Henry Miller si Anais Nin deoarece inainte de toate au fost prieteni.
In mod cert Mircea Eliade şi Maitreyi Devi pentru ca partea masculina este unica in istoria literaturii, din perspectiva mea.
Pur şi simplu ador cuplul Mircea Eliade şi Maitreyi Devi. O poveste de dragoste extraorinara, spusă din două perspective total diferite. Pe cât de diferiți, pe atât de asemănători sunt cei doi. Totuşi e păcat că o frumoasă poveste de dragoste a dus la o neînțelegere literară cauzată de perspectiva în care Eliade a relatat evenimentele petrecute în India, perspectivă cu care Maitreyi nu a fost de acord.
Simone de Beauvoir şi Jean Paul Sartre. Ei sunt pentru mine în literatură ceea ce Sartre spunea despre Simone ” relaţia necesară”. Corespondenţa lor o recitesc adesea şi de fiecare dată mă fascinează.
E foarte dificil de ales pentru că toate cuplurile propuse sunt speciale în felul lor. Dintre toate însă parcă cel mai tare aș tinde să îi aleg pe Simone de Beauvoir și Jean-Paul Sartre nu doar pentru că sunt primii care mi-au venit în minte câmd am văzut titlul concursului, dar pentru importanța și povestea pe care au lăsat-o ei în istoria literaturii (căci în fond despre literatură este vorba). Cuplul Beauvoir-Sartre este considerat ca o emblemă a literaturii franceze de secol 20, ei fiind “rezultatul perfect” (cu bune și cu rele) al școlii franceze ale acelei epoci. Au devenit celebri nu numai pentru operele lor, dar și pentru povestea lor de dragoste cu totul ieșită din comun aș zice. O relație în care și-au propus să își acorde libertate deplină unul celuilalt, dar fiind totuși împreună. El îi spunea ei: “Tu ești pentru mine relația necesară”, cuvinte ciudate pentru un om care nu ezita să aibă relații și cu alte femei, dar la final întorcându-se tot la Simone. Nu pot spune același lucru și despre ea, pentru că după moartea ei jurnaliștii s-au năpustit peste jurnalul ei și tot ce au descoperit a fost tristețea unei femei care îl iubea pe Sartre mai mult decât orice și care i-a rămas fidelă până la capăt.
Am ales povestea de dragoste dintre Mircea Eliade si Maitreyi Devi, pentru ca are la baza o iubire inaltatoare si pasionala, din care s-au nascut doua romane rasunatoare. Pe de o parte tanarul, hotarat sa faca orice sacrificiu in numele unei iubiri profunde, care va trai mai apoi zbuciumul unei iubiri imposibile , iar de celalta parte frumoasa si misterioasa Maitreyi. Dragostea lor este o insiruire de sacrificii , o iubire arzatoare in mijlocul unei societati potrivnice.
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi sunt preferatii mei deoarece sunt protagonistii iubirii care mi-a marcat adolescenta. Si pentru ca este interesant sa citesti aceeasi poveste de dragoste vazuta din doua perspective. Ambele marturii sunt extraordinare si atat de diferite. Si restul detaliilor care se leaga de aceasta iubire converg la frumusetea ei: iubirea imposibila, diferenta de religii, continentele si timpul care i-au despartit.
Scott Fitzgerald şi Zelda Sayre pentru ca au trait la maxim in perioada minunata a anilor ’20.
Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre sunt favoriții mei. Povestea lor mi se pare specială, iar faptul că și-au fost alături întreaga viață m-a făcut să îi ador.
Mircea Eliade și Maitreyi Devi este exemplul cel mai elocvent în care își demonstrează fiecare ca nimic le poate sta în cale , nici măcar timpul
Simone de Beauvoir și Jean Paul Sare pentru capodoperele inspirate de stările lor complementare și totuși diferite.
Sartre si Beauvoir. Nu doar pentru ca ii iubesc pe ambii pentru ceea ce au oferit literaturii, dar si pentru ca imi place sa-mi imaginez discutiile lor, micile dezbateri ce n-au fost nicicand puse pe hartie.
Cu siguranta Anais Nin si Henry Miller , pentru pasiunea si dragostea nemarginita .
” Anais, I only thought I loved you before; it was nothing like this certainty that’s in me now. I study you so much to discover the possible flaws, the weak points, the danger zones. I don’t find them—not any. That means I am in love, blind, blind. To be blind forever! “
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi- Pentru că întotdeauna îmi amintesc de lecturile din adolescență!
Cuplul meu preferat este Scott Fitzgerald şi Zelda Sayre deoarece er reprezinta perioada boema a anilor ’20, una din cele mai frumoase perioade, iar povestea lor de dragoste se intrepartunde perfect cu acest aer boem si plin de elefanta, farmec si mister, dar si plin de cultura si arta.
Aleg cuplul Mircea Eliade şi Maitreyi Devi pentru ca mi-a placut cartea ‘Maitreyi’.
În ciuda faptului că apreciez toate aceste cupluri într-o oarecare măsură, pot spune că favoritul meu este cel format din Simone de Beauvoir și Jean Paul Sartre. Chiar dacă au avut o relație controversată la vremea aceea, admir faptul că aceștia au alcătuit un cuplu “ieșit din tipare”. Atracția celor doi a depășit cu desăvârșire aspectul fizic, superficial, aceasta fiind mai degrabă la un nivel intelectual, ideologic. Între ei a existat egalitate și, mai mult decât atât, încredere. Deși concepția lor în privința relațiilor nu a fost văzută într-un mod plăcut, ei și-au spus întotdeauna adevărul și au fost nu numai un cuplu, ci și cei mai buni prieteni.
Mircea Eliade si Maitreyi Devi, prin pasiunea lor, au creat o opera deosebita, prin care ni se dovedeste ca iubirea nu tine cont de culoare, religie sau traditii.
Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre pentru complexitatea si nonconformismul scanteii care i-a agatat unul de celalalt
Nu fara un dram de patriotism (“misplaced” 🙂 pot sa spun ca Eliade / Maytrei sunt cuplul meu preferat. Daca Maitreyi ramanea doar un personaj in opera lui Eliade nu ar fi fost absolut nimic banal, dar “replica” iubitei sale din tinerete, It Does Not Die, venita cu atata intarziere, si faptul ca ei chiar s-au reintalnit pe cand el era “batran si urat”, face ca istoria lor sa rezoneze intr-un cu totul alt fel.
Ernest Hemingway şi Martha Gellhorn pentru ca temperamentele lor se echilibrau reciproc, se provocau, se inspirau si cresteau. Un cuplu frumos care arunca un con de umbra misterios exact unde trebuie.
Scott Fitzgerald și Zelda Sayre pentru că au reprezentat epoca jazz-ului și pentru că au fost niște personaje reprezentative pentru un stil de viață nonconformist la începutul anilor 1900.
Mircea Eliade si Maitreyi Devi. “Maitreyi” este cea mai frumoasa poveste de dragoste pe care am citit-o vreodata, iar faptul ca se petrece in India, dincolo de poveste, contribuie foarte mult.
Anais Nin şi Henry Miller – pentru ca au impartasit cu gratie pasiunea lor unul pentru celalalt, dar si pentru aceeasi femeie.
Mircea Eliade si Maitreyi, pentru ca prin propria poveste au demonstat ca iubirea sparge orice bariere si ca sufletul e calator si sincer. Si pana la urma pentru asta citim, sa aflam ca sufletul poate ajunge oriunde mintea refuza.
Mircea Eliade si Maitreyi, el pt ca este de’al nostu si este printre scriitorii mai preferati, iar ea pt ca este o prezenta aparte.
Simone de Beauvoir si Sartre,pentru dragostea libera pe care au purtat’o de’a lungul povestii lor
Scott Fitzgerald si Zelda Sayre. Ii aleg pe ei pentru ca tot ce ne-au adus bun americanii este epoca jazz-ului. 😀
Povestea de dragoste dintre Simone de Beauvoir si Jean-Paul Sartre va fi mereu preferata mea. Le-am admirat de cand i-am descoperit atat legatura intelectuala, cat si cea spirituala. De Beauvoir a considerat relatia cu Sartre o provocare, un indemn la evolutie, senzatie amplificata si de intensitatea iubirii dezvoltate in timp. Tin minte ca, in aceste conditii, Sartre afirma dupa o perioada nu foarte indelungata de relatie ca Simone este “relatia sa necesara”. M-am simtit inspirata, astfel, de dragostea acestor genii cu personalitati puternice, care au reusit sa produca schimbari semnificative.
Cuplul preferat este format din Mircea Eliade si Maitreyi pentru ca nimic nu este mai frumos decat iubirea dintre doua suflete, diferite din punct de vedere cultural, dar totusi menite sa se intalneasca si sa ramana captive in acest dans al dragostei.
Multe cupluri din care aş putea alege 🙂 Am iubit Maitreyi a lui Eliade, şi cartea şi personajul şi femeia. Povestea lor s-a asemănat, într-un mic procent, dar semnificativ, cu ce am trăit şi eu acum ceva timp. Nu neapărat în acțiune, ci în jocul iubirii, în sentimentele trăite, pasiunile eliberate şi apoi regretate; în acestea m-am regăsit. Am fost Maitreyi, dar am fost şi Allan. Toate iubirile imposibile au acel ceva ce ne atrage şi, deci, nu le putem rezista. Nu sunt chiar o romantică incurabilă.. şi nici nu cred că povestea dintre ei e apreciată doar de femei, ci de toți cei care ştiu să citească printre rânduri, să descopere de ce, cum şi pentru cine.
Răspundeți? 😉
Aleg cuplul Mircea Eliade şi Maitreyi Devi datorita frumusetii celor doua romane (“Maitreyi” si “Dragostea nu moare”) pe care le-au scris fiecare, in cinstea povestii lor de iubire dintre doi oameni care provin din lumi diferite.
Anais Nin si Henry Miller, pentru că s-au influențat și inspirat reciproc. Opera lor poate fi lesne privită ca un întreg, iar asta cred că face un cuplu de scriitori sa fie cu adevarat o inspiratie.
Simone de Beauvoir si Jean – Paul Sartre sunt cuplul meu preferat de autori, poate pentru ca relatia lor este singura formata din doua persoane care s-au bucurat atat de sansa de a avea drepturi egale, cat si de aceeasi faima si admiratie din partea publicului.
Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre este cuplul meu literar preferat, pentru ca unde exista doua astfel de minti, nici inimile nu pot fi mai prejos.
Mircea Eliade si Maitrey, personalitati diferite, atrase unul de celalalt cu o relatie frumoasa ce a rezistat fara a tine cont de barierele societatii.
Ernest Hemingway si Martha Gellhorn este de departe cuplul meu preferat de scriitori. El este scriitorul meu preferat pe care l’am descoperit in primul an de facultate, iar ea reuseste atat de bine sa ii puna in valoare calitatile.
I-am îndrăgit de când i-am descoperit din scrierile lor pe Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre pentru modul cum s-au cunoscut și cum s-au lăsat cuprinși de tainele iubirii.
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi, un cuplu ce a reusit sa sparga tiparul clasic in iubire si barierele timpului, cumva iubirea lor declarata, apoi renegata de catre Maitreyi, lasa asupra cititorului o urma de regret in ceea ce priveste relatia lor. Ei- pentru ca imi place relatia aceasta-protector-copil, inocenta ei, maturitatea lui, legaturile ei culturale inradacinate si seninatatea lui.
Virginia Woolf si Leonard Woolf se remarca prin iubirea aparte pe care au trait-o dar si prin grija lui Leonard fata de Virginia atunci cand aceasta incepe sa sufere de depresie si pana cand aceasta se sinucide. O marturisire a acestei iubiri si griji reiese din ultima scrisoare a Virginiei adresata sotului ei inainte ca aceasta sa-si puna capat zilelor “Simt cert că înnebunesc din nou. Simt că nu putem trece din nou prin încă o astfel de stare groaznică. Şi de data aceasta nu mă pot însănătoşi. Încep să aud voci şi nu pot să mă concentrez. De aceea fac ce pare să fie cel mai bun lucru. Tu mi-ai oferit cea mai mare fericire care poate să existe. Nu cred că un cuplu ar fi putut să fie mai fericit pînă cînd a venit această boală teribilă. Nu mai pot lupta. Ştiu că îţi stric viaţa, că fără mine vei putea lucra. Şi tu o vei face, ştiu. Vezi, nici nu pot să scriu cum se cuvine. Nu pot citi. Tot ce vreau să spun e că îţi datorez ţie toată fericirea vieţii mele. Ai fost foarte răbdător cu mine şi încredibil de bun. Vreau să spun asta- toată lumea o ştie. Dacă cineva ar fi putut să mă salveze, ai fi fost tu. Toate m-au părăsit cu excepţia încrederii în bunătatea ta. Nu mai pot continua să-ţi distrug viaţa. Nu cred că doi oameni ar fi putut să fie mai fericiţi decît noi.”
Ii aleg, fara a sta prea mult pe ganduri, pe Mircea Eliade si pe Maitreyi Devi. Am citit atat romanul “Maitreyi” al iubitului nostru Eliade, un spirit al amplitudinii, cat si al poetei Maitreyi Devi – “Dragostea nu moare”. Ambele m-au fascinat in felul lor, dar, mai presus de toate, ce m-a facut sa-i indragesc a fost dragostea ezoterica, simbolica dintre cei doi, care,din pacate, erau nevoiti sa respecte cutumele societatii indiene.
Amanda Palmer si Neil Gaiman. Povestea lor poate fi un roman in sine.
Anais Nin si Henry Miller sunt preferatii mei. Povestea lor e nebuna si excentrica. Am citit cu mare placere scrisorile lor si de curand am vazut si ecranizarea povestii lor….fantastic!
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi – pentru barierele culturale ce pot fi depasite.
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi sunt cuplul de autori preferat nu numai pentru ca au scris niste carti memorabile dar si pentru ca mi-a placut poveste lor de dragoste.
Amanda Palmer şi Neil Gaiman deoarece iubesc cartile scrise de ei.
Povestea de dragoste dintre Mircea Eliade și Maitreyi Devi, pentru ca deși soarta și diferențele culturale i-au împiedicat sa rămână împreună, iubirea lor a fost sincera. Momentul regăsirii după aproape 40 de ani, la Chicago, arata ca intre ei chiar a fost ceva cu adevărat special. 🙂
Beauvoir şi Sartre rămân cei care m-au marcat prin unicitatea lor. Este absolut minunat să le trăieşti povestea scrisă uneori pe o singură coardă parcă uneori prea tristă, dar frumoasă!
Mircea Cărtărescu și Ioana Nicolaie. Un cuplu simpatic și bine sudat, în care, totuși, fiecare a reușit să-și păstreze independența, precum și amprenta scriitoricească proprie.
Comentariul meu inca nu a fost postat. “Virginia Woolf şi Leonard Woolf, pentru sensibilitatea creatoare a Virginiei şi dragostea neţărmurită şi ocrotitoare a lui Leonard faţă de fragila lui soţie.”
Scott Fitzgerald si Zelda Sayre, pentru ca imi aduc aminte de una din cartile mele preferate – Marele Gatsby.
Mircea Cartarescu si Ioana Nicolai – pentru ca alcatuiesc yin-yang-ul contemporan
Simone de Beauvoir si Jean Paul Sartre sunt preferatii mei, nu doar pentru calitatile lor de scriitori, ci si pentru frumoasa poveste de dragoste dintre ei.
Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre surprind unul dintre cele mai fascinante cupluri ale literaturii prin intermediul personalitatii complexe si a dragostei neconditionate.
“Iti datorez tie, toata fericirea vietii mele”, sunt ultimile cuvinte scrise de Virginia Woolf sotului ei
Leonard Woolf pe 28 martie 1941.
Ar parea sfarsitul unei mari povesti de dragoste, insa e doar stigatul unei femei deosebit de talentata si desteapta care se casatoreste cu un scriitor minunat, “un evreu fara un banut, asa cum deseori glumesc”, dar care ii ofera libertate totala si protectie aproape parinteasca.
In mariajul lor este doar o atractie intelectuala, iar Virginia se simte ea insasi, fata de ea insasi si deseori recunoaste ca frumusetea ei sporeste in preajma lui Leonard. “Trandafirul e in floare vizitat de o albina.”
Leonard ii usureaza evdarea ei in imaginar si modul frumos in care Virginia detesta batranetea, neputinta de a avea idei.
S-au iubit. “Cu tine departe -imi pare iarna grea, Ma jucam printre umbre… parca ar fi fost umbra ta.”
Si Virginia si-a umplut buzunarele paltonului cu pietre si s-a repezit in valurile inghetate ale raului Ouse.
Citate luate din “Spre far”
Nicole Krauss şi Jonathan Safran Foer – pentru că sunt (încă) ” incredibil de aproape”
Mircea Eliade si Maitreyi Devi sunt preferatii mei deoarece se remarca prin povestea lor speciala, prin background-ul cultural ce difera atât de mult intre ei. Spiritualitatea ce reiese din iubirea lor da farmec acestui cuplu, puritatea si exotismul sunt fascinante iar sentimentele puternice dintre cei doi ii fac un cuplu dem de apreciat.
Mircea Eliade si Maitreyi Devi. Dintr-o iubire imposibilă, desparţită de continente, religii şi principii, s-au născut două romane de dragoste din categoria celor de excepţie: Maitreyi şi Dragostea nu moare. Sunt două mărturii extraordinare ale aceleiaşi poveşti, zidite cu cărămizile unei iubiri pasionale dintre autorul roman şi bengaleza Maitreyi.
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi, cartea celebrului scriitor roman mi-a adus zambet pe chip atunci cand eram doar o copila ! Ramane unul dintre scriitorii mei preferati. Va multumesc pentru oportunitate, succes tuturor !
Mircea Eliade si Maitreyi Devi.Doi oameni proveniti din doua lumi diferite,care dupa ce sunt despartiti de diferentele culturale se regasesc peste ani si primesc dovezile clare a ceea ce au simtit unul pentru celalalt.
Cred că i-aş alege pe Anais Nin şi Henry Miller, pentru felul în care s-au mistuit într-o relaţie dezinhibată şi au mai scris şi despre asta într-un fel tulburător …
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi sunt cuplul meu favorit. Am citit de la amândoi cărți, mai ales Matreyi și Dragostea nu moare și cred că, în povestea lor de iubire, adevărul este pe undeva la mijloc. Am mai citit niște mărturii despre întâlnirea lor după atâția ani și aveam pielea de găină, pentru că simțeam emoțiile lor.
Cuplul format de Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolai prezinta o iubire la care poti visa chiar daca vremuriel in care traim considera iubirea invechita.
Cuplul format de Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolai imi redau speranta intr-o iubire sincera si frumoasa.
Cuplul format de Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolai. Ma simt aproape de ei cand le citesc postarile. Iubirea lor o regasesc printre randurile pe care le citesc si imi permit sa sper ca intr-o zi voi avea parte de una la fel de intensa si stabila.
Mircea Eliade si Maitreyi Devi sunt preferatii mei. Povestea lor mi se pare de departe cea mai impresionanta din istoria literaturii: o iubire imposibila, despartita de continente, religii si principii.
Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre, pentru non-conformismul lor și pentru modul în care s-au înțeles și susținut unul pe celălalt.
Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre, pentru că iubirea lor poate fi luata ca exemplu.
Anais si Henry, pt ca citindu-i jurnalele m-a facut sa fiu un simplu observator a povestii lor plina de pasiune dar si durere.
Anais Nin şi Henry Miller pentru ca au format un cuplu controversat, au stiut cum sa se bucure de libertate, s-au inspirat reciproc in arta lor, iar pentru noi au ramas exemplul iubirii moderne fara limite.
Dintotdeauna m-au fascinat Scott Fitzgerald şi Zelda Sayre. Desi sunt un cuplu neconventional iar lipsa constanta a banilor, nerecunoasterea profesionala, viciile lui Fitzgerald si boala Zeldei au condus la deteriorarea relatiei lor, acestia raman un cuplu embelematic al literaturii americane. De asemenea, se observa influenta pe care a avut-o Zelda asupra cartilor scrise de Fitzgerald, acesta inspirandu-se de nenumarate ori din relatia lor.
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi, pentru ca iubirea lor a fost atat de frumoasa si e puternica, incat a rezistat atata timp si trezeste ceva in sufletul fiecarei persoane care o cunoaste.
Virginia si Leonard Woolf pentru autenticitate
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi pentru că mi-au intrat la suflet și aș reciti oricând povestea lor de dragoste …
Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre pentru operele pe care le-au lasat si pentru faptul ca iubirea lor e una dintre cele mai cunoscute si pentru libertatile pe care si le-au permis unul altuia.
Unul dintre cuplurile mele preferate de scriitori este cel format din Henry Miller si Anais Nin.
Prietenia lor a inceput la scurt timp dupa o prima intalnire, iar apoi, aceasta prietenie s-a transformat intr-o frumoasa poveste de dragoste. Amandoi fiind casatoriti, au tinut secreta relatia, o vreme, si au comunicat prin scrisori.
Mi-a placut foarte mult, faptul ca, se ajutau reciproc in scrierile lor, inspirandu-se unul pe celalalt.
In ciuda povestii lor de dragoste si a iubirii ce si-o purtau, nu au vrut sa renunte la casniciile lor.
Totusi, dupa publicarea unei anumite carti, de catre Anais, sotia lui a aflat detaliile ascunse despre relatia sotului ei cu aceasta scriitoare si, a divortat.
Relatia celor doi scriitori a durat aproximativ 20 de ani.
Virginia Woolf şi Leonard Woolf. M-a intrigat iubirea lor. Sunt o fana a Virginiei Woolf. Iubirea dintre ea si Leonard nu a fost simpla. A remarcat-o usor, ea fiind imbracata in alb, un adevar etalon in epoca Victoriana. Dupa nenumarate cereri in casatorie venite din partea lui Leonard, Virginia accepta intr-un final.
Inainte sa se sinucida, Virginia a lasat un biletel pentru Leonard. A devenit celebra fraza scrisa cu atata dragoste si durere: “I don’t think two people could have been happier than we have been.”
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi
Pur si simplu mi-a placut foarte mult povestea dintre cei doi. M-a fascinat.
Anais Nin şi Henry Miller. Iubirea dintre Miller si Nin este cu adevarat o iubire moderna, una care nu cunoaste limitari de niciun fel, una care ar trebui sa fie o sursa de inspiratie pentru societatea moderna in care traim. Suntem liberi cand iubim si o putem face dupa bunul nostru plac.
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi pentru ca reintalnirea lor si felul in care au vorbit unul despre altul pana la final au aratat ca dragostea nu moare niciodata.
Scott Fitzgerald şi Zelda Sayre pentru ca am fost intrigat de relatia acestora, dupa vizionarea unui film a carui nume nu il mai retin.
Preferaţii mei sunt Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre, pentru că, aşa cum afirma Sartre, Bouvoir era pentru el „relația necesară”, toți ceilalți fiind întâmplători.
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi, pentru că dragostea lor a învins bariera culturală și a depășit prejudecățiile rasiale.
Mircea Eliade si Maitreyi Devi pentru modul in care reusesc sa fiu purtata in minunatele lor povesti. Fiind psiholog, ador operele lor si le savurez mereu din plin!
M-au marcat Anais Nin şi Henry Miller, iubesc pasiunea dintre cei doi. Se vede in tot ce au scris- si atunci cand persoana iubita se reflecta in operele tale-numai atunci poate fi vorba de iubire adevarata.
Preferatii mei sunt Mircea Eliade şi Maitreyi Devin pentru ca au reusit sa transforme o dragoste aproape ireala in literatura. Eram adolescenta cand am citit “Maitreyi” si imi amintesc si acum cat de rascolita am fost de intensitatea emotiilor care zaceau in paginile cartii.
Povesti de dragoste atat de speciale sunt aproape de neverosimil.
Preferatii mei sunt Mircea Eliade si Maitreyi Devi pentru povestea lor de dragoste, care desi e imposibila, nu moare niciodata. O poveste care descrie o societate unde traditia si statutul social sunt mai presus de toate, iar greselile nu pot fi iertate.
Cuplul Ernest Hemingway si Martha Gelhorn. De cand am citit pentru prima data opera marelui Hemingway m-am indragostit de scriitor si am ramas la fel de indragostita de personalitatea, dragostea lui si daruirea care i-o purta Martha, un cuplu care m-a inspirat foarte mult…
Simone de Beauvoir şi Jean-Paul Sartre… Pentru frumuseţea de flacără a sufletelor şi a minţilor lor. Şi pentru libertatea pe care şi-au păstrat-o.
Anais Nin şi Henry Miller
pentru ca au fost nebunii frumosi
Soții Fitzgerald! Nimic mai frumos ca o iubire spumoasă în anii 20 🙂
Mircea Eliade & Maitreyi Devi…pentru ca ‘Dragostea nu moare’
Mircea Eliade si Maitreyi Devi, pentru ca povestea lor mi-a fascinat copilaria si adolescenta, pentru ca iubirea lor a facut ca literatura sa para mult mai interesanta, dar cel mai important, pentru ca n-a fost fictiune, ci a fost reala. Pentru ca dupa zeci de ani si o intreaga viata petrecuta, sentimentele lor au ramas intiparite in suflet. La asa ceva fiecare dintre noi viseaza, la o iubire care sa darame barierele de timp si spatiu.
Simone și Sartre reprezintă cuplul meu preferat de scriitori deoarece consider relația lor ca un element de referința ce a influențat compoziția literară a acestora.
Preferații mei sunt Mircea Eliade și Maitreyi Devi. De când am citit poveștile lor mi-am dorit să am parte și eu de o astfel de iubire interzisă.
Mircea Eliade şi Maitreyi Devi
Este cuplul care mi-a marcat adolscenta, lupta mea dintre fata si femeie; cartea replica a lui Maitrey m-a rascolit si mai tare. O poveste incredibil de frumoasa, poveste de dragoste si de viata intre doi oameni de culturi diferite….lumina si intunericul jucate pe rand se fiecare partener.
Nu exista cuplu si poveste mai fabuloasa decat povestea lor.
Acumla maturitate imi este teama pur si simplu sa recitesc povestea lor, mi-e teama sa nu vad altfel lucrurile.
Multumeeeesc! Sunt atat de fericita! 🙂 Astept cu nerabdare emailul.
Simone de Beauvoir si Jean-Paul Sartre pentru ca relatia lor a parut neconventionala contemporanilor lor si poate chiar si azi. Pentru ca a fost un parteneriat al mintilor.