Ce citim la final de an?
Recomandări pentru un Crăciun sărbătorit cu cărți
Decembrie strigă încă o dată sfârșitul unui an care trage după el frânturi de bucurie și împlinire, diminețile tărăgănate, cu amăgirea că am mai câștigat un pas în lupta cu timpul, magneții de pe frigider care stau mărturie că pentru fiecare vis frânt a existat și un teritoriu nou cucerit, planurile neîncepute, strângerea de inimă că până mai ieri era vară și părea că încă e timp pentru toate, demonul mai binelui șoptind neobosit în urechea dreaptă despre toate posibilitățile neexplorate.
Dar și speranța că nu mai departe de câteva săptămâni, aceeași înșiruire a zilelor va fi mai îndurătoare, mai blândă, că ne va îngădui răgazul să fim mai atenți și mai prezenți. Speranța că la granița unei singure nopți se deschide tărâmul tuturor posibilităților.
Iar printre locurile unde speranța se vede licărind cu și mai multă putere se numără librăriile. An de an, vacanța care se întrezărește timid, dar ademenitor la capătul unui decembrie molatic, înfrânt, aduce cu ea mult râvnitul vis al cititului. Și nu e plăcere mai mare decât să vezi cum oamenii se plimbă de la un raft la altul cu brațele pline de cărți, cu lista în buzunar sau lăsându-se ghidați de curiozitate, de bucuria de a descoperi lucruri noi, cu nerăbdarea de a ajunge să le citească și poate, da, cu speranța că undeva, în viitorul ce se încheagă din clipele pe care le avem în fața ochilor, va fi mai mult timp pentru citit.
Așa că, împărtășind același vis al cititului la căldură, am adunat mai jos recomandările noastre de lectură pentru zilele lungi de iarnă, cărți de pus în teancul de pe noptieră, sub brad, în brad, pe lista de provocări din noul an, în pachetele pentru cititorii înfocați sau în pachetele viitorilor cititori.
Literatura toujours!
Cartea lui Daniel Mendelsohn, la granița dintre autobiografie, studii literare și un sâmbure de roman, măcar pentru construcție și pentru ritmul alert pe care-l imprimă textului, urmărește relația autorului cu tatăl său printr-o explorare a universului Odiseei antice. Textul e presărat cu o mulțime de comentarii la epopeea lui Homer, din care ies la iveală subtilitatea și fragilitatea relațiilor interumane, forța legăturilor dintre părinți și copii și, poate, uimitoare putere a literaturii de a sonda misterul vieții omenești și de a rămâne vie și actuală, de la Odiseea lui Homer până la cea a lui Mendelsohn.
Și dacă tot suntem îndemnați în fiecare an de sărbători să petrecem mai mult timp alături de cei dragi, volumul lui Mendelsohn ne oferă o perspectivă asupra dedesubturilor relaților dintre oameni, asupra îndoielilor, ezitărilor, pierderilor și înfrângerilor pe care le suferim pe drumul către înțelegerea și de cunoașterea celorlalți.
***
❝ Nu mai am nevoie de restul vieții mele. Aș da-o în schimbul unei singure atingeri molatice a mîinii tale care ar vrea să mă strîngă ❝
Cartea Olgăi Tokarczuk nu e o lectură care să-și menajeze cititorul, ci mai curând una care-l zdruncină. Dar e un musai read pe lista noastră pentru că literatura înseamnă renunțarea la comoditate și puterea de a scormoni sub învelișurile pe care am convenit să le acceptăm fără să le numim.
Volumul este alcătuit din trei povestiri care surprind pe rând viața câte unui personaj feminin, un triptic fiică-mamă-bunică. Scena care o surprinde pe bătrână, pe Parascheva, alături de bărbatul mort, e poate cea mai puternică și mai emoționantă. Luciditatea acesteia în fața celor întâmplate este năucitoare, textul capătă o frumusețe fascinantă prin accentele de umor negru și prin poezia pe care o ascunde rememorarea trecutului.
Biografii romanțate
Ne-am gândit că având mai mult timp pentru citit iarna asta, această colecție a Editurii Polirom este numai bună pentru a pătrunde în universul biografic al unor personalități culturale precum Maria Tănase, George Enescu, Constantin Brâncuși sau Caragiale, dar și în acela al unor scriitori contemporani ca Dan Coman, Simona Antonescu, Moni Stănilă și Bogdan-Alexandru Stănescu. Textele au umor, vioiciune, se citesc repede și cu mare plăcere. Au haz, cum ar spune Caragiale, care, dacă ar citi biografia pe care i-o scrie Bogdan-Alexandru Stănescu, ar râde cu mare poftă, cum am făcut și noi.
Autobiografii neromanțate
Dacă sunteți atrași de forța poveștilor adevărate, Învățare este cum nu se poate mai potrivită. Tara Westover s-a născut și a crescut într-o familie de mormoni din America, înconjurată de mulți frați și fără acces la educație, îngrijiri medicale sau orice formă de servicii instituționalizate, o lume unde violența, munca abrutizantă și izolarea de cei care trăiesc altfel sunt principiile de viață. Învățare e o carte despre voință și despre puterea și durerea de a lupta împotriva familiei și, chiar, împotriva firii tale, pentru a-ți împlini visul, acela de a merge la școală în cazul Tarei.
Dă o șansă poeziei!
❝ Bolesc de dor după cei ca mine
O, știu că sunt oameni în preajma mea, chipuri prietenoase,
Dar bolesc de dor după cei ca mine. ❝
Pentru că în planurile pentru noul ar trebui să-și facă loc și poezia, vă propunem Ezra Pound, Poezii 1908 – 1920, în traducerea lui Mircea Ivănescu și Radu Vancu, ediție îngrijită de Horia-Roman Patapievici. Pe lângă minunatele poeme ale lui Pound, volumul cuprinde o introducere în viața poetului american de 120 de pagini semnată de Radu Vancu și „O introducere în modernismul lui Ezra Pound”, aparținându-i lui Horia Roman Patapievici.
Un volum splendid, care ne amintește să ne întoarcem măcar din când în când la poezie.
Noutăți. Curiozități
Am inclus aici două apariții de la Gaudeamus la care visam de multă vreme.
Dicționarul de locuri literare bucureștene, alcătuit de Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, este o apariție de care era mare nevoie în peisajul cultural autohton. Pentru curioși, studioși, oameni care au nevoia să se documenteze sau care așteaptă anul nou pentru a (re)descoperi Bucureștiul și legendele sale.
Ezra Pound, ABC-ul lecturii. Ghid spre kultură. Un volum care adună o sumă de eseuri teoretice ale lui Pound, metode de a studia literatura și poezia, tehnici pentru a te apropia de lectură, „un manual care să poată fi citit «deopotrivă pentru plăcere și pentru profit» de cei care nu mai sunt la școală, de cei care n-au fost la școală sau de cei care în zilele studenției lor au îndurat aceleași lucruri pe care cei mai mulți din generația mea le-au îndurat.
Pentru cititorii pofticioși
❝ O carte de bucătărie nu este numai un indicator al sosurilor și un catehism al lăcomiei, o nu, este mult mai mult și este ceva mai bun: este o… evanghelie fiziologică!❝
O masă plină de cărți și de cele mai fanteziste și bogate feluri de mâncare. Iată visul!
Dictatura gastronomică este, ca să-l recităm pe Ezra Pound, o carte care poate fi citită „depotrivă pentru plăcere și pentru profit”, căci fiecare rând este o încântare și o delectare, iar mâncărurile adunate de Constantin Bacalbașa, o sursă de inspirație pentru pofticioși și gurmanzi. Ingredientele, deseori inhibitoare prin cantitățile folosite, sunt un minunat prilej de a redescoperi bucătăria veche și, totodată, un fond lexical din ce în ce mai puțin accesat.
Pentru pasionații de istorie
… și pentru cei care caută să exploreze noi teritorii spațiale sau temporale.
O istorie a lumii investigând comerțul și rutele care au permis schimburile de mărfuri între continente, Drumurile mătăsii e o carte care curge ca un roman și care își propune să ofere o altă perspectivă asupra felului în care privim istoria. Peter Frankopan scoate la iveală detalii neașteptate, unghiuri de abordare fascinante și o mulțime de anecdote care surprind cititorul și îl atrag în călătoria sa.
O carte care poate fi citită deopotrivă de adulți și de copii.
Științe sociale și autori cu darul scrisului
Pentru cei care îndrăgesc scrierile lui Gladwell și pentru cititorii pasionați de cărțile de științe sociale cu abordări interdisciplinare și făcând apel la anecdote, la personalități istorice, la cazuri celebre din prezent și la multe detalii de pop-culture.
De vorbă cu necunoscuți e o carte care investighează dificultatea de a-i citi pe oamenii pe care nu-i cunoaștem, de a le descifra intențiile, de a fi vigilenți la tot pasul în ceea ce-i privește. Oprindu-se asupra unor situații din trecutul recent sau mai îndepărtat, Gladwell vorbește despre presupozițiile și greșelile pe care le facem când avem de-a face cu necunoscuți.
Știința comportamentului uman și științele exacte
Care sunt mecanismele din spatele acțiunilor umane? Ce-i împinge pe oameni către cele mai atroce fapte, dar și către bunătate și gesturi altruiste?
În Behave, Robert Sapolsky încearcă să răspund[ la aceste întrebări printr-o abordare care face apel la diverse ramuri științifice. Structura cărții propune o călătorie în timp, separând diverse perioade din viața omului și analizându-le pe fiecare prin prisma unei discipline științifice diferite: endocrinologie, genetică, psihologie evoluționistă, teoria jocurilor, zoologie comparată.
O carte antrenantă, scrisă cu umor, o sinteză a domeniilor științifice, dar care nu se ferește să scoată la iveală limitele cunoașterii omenești.
Cum să crești un cititor?
Făcând ca dorința lui de Crăciun să fie o carte cu povești unde decorațiunile de Crăciun prind viață și unde, un băiețel pe nume Theo învață un măcăleandru din lemn să cânte din nou, ajută un soldat de tinichea să se îndrăgostească și un înger să prindă aripi.
There are no comments
Add yours