Ilustratorul Adrian Serghie: Găsesc inspirație în aproape orice: muzică, filme, cărți, vise, natură
Adrian Serghie este cunoscut mai ales în Iași, prin desenele pe care le face. Ilustrațiile sale exprimă, de cele mai multe ori, linii din realitate, rotunjite de imaginație și pasiune. L-am întâlnit la Street Delivery, iar la Cărturești Palas vine atunci când are stickere noi, cu mesaje dedicate unor manifeste sau cu ocazia unor zile speciale. De Mărțișor, a adus stickerele MĂRȚișor, pe care le-a dedicat iubitorilor de carte și frumos. Povestea lui Adrian începe din copilărie, iar copilăria i-a fost marcată, bineînțeles, de imitarea a tot ceea ce vedea în jur, inclusiv fața de masă a bunicii.
Cum a început pasiunea ta pentru grafică și desen?
Ai mei mi-au povestit că fac asta de prin clasa a 2-a. Ar fi fost posibil și mai devreme, dacă nu aș fi stat toată clasa 1 internat în spital. Cică imitam tot ce vedeam prin casă sau îmi cădea pe mână: fața de masă a bunicii (avea desene cu mașini), desene pe care le vedeam prin reviste, cărți, etc. Apoi, mai târziu, mama a insistat să fac meditații la desen și să merg la cercurile de desen din școală. A fost un drum foarte lung pentru mine până am ajuns aici. Am fost tare nehotărât ce îmi doream să fac și am încercat mai multe secții în timpul liceului și a facultății (ba sculptură, ba ceramică, ba foto-video). Când, în sfârșit, m-am înscris la secția de grafică, nu mă așteptam la foarte multe din partea mea, dar când ni s-a spus că vom ilustra cărți, benzi desenate și că nu trebuie să ne fie frică să ne dăm frâu imaginației, mi-au „licărit beculețe” în cap ca cele din pomul de Crăciun.
Pasiunea/dragostea pentru ilustrație s-a intensificat acum câțiva ani, când o afecțiune autoimună m-a lăsat aproape fără vedere și din acel moment am început să-mi apreciez mult mai mult ochii și ce făceam cu ei.
Care este cea mai mare realizare în activitatea ta?
Am făcut ilustrații pentru Regina Maria, Antibiotice, ApaVital, FILIT, Institutul Francez Iași, JassyRo, Absolut Vodka, am ilustrat cărți și coperți de cărți, ilustrații ce au fost folosite ca tatuaje, cover de album, design de tricouri și multe altele, iar ca proiecte personale sunt cunoscut pentru stickerele cu pisici, cărțile de colorat cu pisici (și nu numai), personajele Meow & Meuw, ilustrațiile realizate după expresii românești, maratonul de desen Desenaton, proiectul Desene după fotografia ta, benzi desenate și multe altele.
O parte se pot viziona aici www.adrianserghie.ro, dar sincer, sunt mândru de toate proiectele mele. Dacă ar trebui totuși să aleg un proiect, aș alege un proiect personal și anume Desene după fotografia ta.
Ce te inspiră să continui?
Găsesc inspirație în aproape orice: muzică, filme, cărți, vise, natură. Devin curios și dornic să desenez oricând am vreo idee. Dar simt că cel mai mult mă motivează și determină să continui teama de a nu-mi pierde vederea complet și a nu reuși să exteriorizez prin desen tot ce vreau să arăt lumii. Teama de a nu mai putea să fac ceea ce iubesc să fac a apărut acum șase ani, când afecțiunea pe care o am mi-a luat aproape complet vederea la ochiul stâng și jumătate din vederea ochiului drept. De atunci nu prea mai sunt zile în care să nu desenez și parcă tot nu e îndeajuns. Acum sunt inspirat de expresii românești, unele cu dublu sens (Ridic tonul, Ținem legătura, Cod portocaliu, etc.). Mi-am propus să fac asta aproape în fiecare zi, timp de un an sau poate un an și jumătate. După ce se termină această perioadă, cred că voi ilustra expresii cu sens dublu sau pun-uri din limba engleză. Până atunci, puteți să vedeți seria de ilustrații realizate până acum, aici.
Cum ți-a venit ideea de a face desene după fotografiile oamenilor?
Cred că a venit de la sine. Clienții mă rugau să îi ilustrez pe ei sau pe cei dragi ai lor pentru a fi oferite cadou. Așadar, fac asta de prin 2011, dar pe atunci nu avea un nume. Apoi, prin 2013-2014 (cred), o fostă colegă m-a sfătuit să-mi fac o pagină de facebook care să aibă exact numele a ceea ce fac, adică desene după fotografii 🙂 La început, le făceam doar în tuș pe hârtie, dar între timp am adăugat mai multe mărimi, tipuri, desene făcute digital etc.
Ce te-ar ajuta cel mai mult în această perioadă?
Sunt freelancer și în perioada aceasta am avut foarte puține comenzi. Din aceste comenzi îmi plăteam facturile, medicamentele, materialele și, bineînțeles, mâncarea. Așadar, și-n perioada aceasta m-ar ajuta foarte mult să primesc comenzi de desene și să-mi fie cumpărate ilustrațiile pe care le-am finalizat. De asemenea, m-ar ajuta să primesc suportul celor ce îmi cunosc munca prin recomandări și donații. Pot să fac ceea ce fac doar cu ajutorul celor care-mi cumpără arta și le mulțumesc pentru acest lucru.
Dacă vrei să susții ilustratorul Adrian Serghie, ai datele pentru suport artist:
Revolut: 0756 56 53 59
Cont ING: RO86INGB0000999905111748
PayPal: serghieadrian@gmail.com
There are no comments
Add yours