25+ de cărți celebre: Romanele clasice care merită citite cel puțin o dată în viață
Mulți cititori privesc cu sfială la cărțile clasice, la romanele sau operele canonice prin care sau peste care au fost nevoiți să treacă în timpul școlii. Se lasă intimidați de numărul de pagini, de pasajele descriptive, poate, sau uneori de stilul care pare că ține pofta de citit în loc. E greu să ne înfrângem temerile sau prejudecățile, dar uneori e necesar să nu ne mai temem de romanele lungi, să scuturăm de praf cărțile clasicilor din bibliotecă și să fim mai îngăduitori cu ritmul nostru de lectură. Pentru că dincolo de orice impediment, sunt cărți care abordează teme universale, care explorează cele mai profunde experiențe umane și care reușesc să ajungă la mintea și la inimile cititorilor indiferent de secolul în care au fost scrise.
Pe lângă poveștile fascinante care se ascund între paginile lor, răsplata pentru cititorii răbdători este aceea că romanele clasice te poartă în alte lumi, în spații și realități demult apuse, în miezul celor mai aprige dispute filozofice sau politice. Pentru câteva minute nu mai ești în secolul vitezei și digitalizării, ci te plimbi pe străzile Angliei Victoriene, te lupți cu morile de vânt sau cu forțele naturii, te afli în inima unor reuniuni fastuoase alături de nobilimea moscovită sau rezolvi mistere pe insule îndepărtate.
Tot aceste romane celebre îți oferă șansa să pui lumea sub lupă, îți fac cunoștință cu istoria și cultura timpurilor în care au fost scrise… Nu vom face un top 100, dar ne bucurăm să te invităm să descoperi recomandările noastre de cărți celebre. Sunt opere clasice prin construcție și actuale prin conținut care îți vor îmbogăți perspectiva asupra lumii și, de ce nu, asupra lecturii și a literaturii.
Recomandările noastre de cărți celebre:
Don Quijote de Miguel de Cervantes
Povestea lui Don Quijote cel mai probabil îți este cunoscută, Miguel de Cervantes reușind să construiască unul dintre cele mai emblematice personaje din literatura universală. În lumea lui Don Quijote, granițele dintre real și ideal, dintre iluzie și întâmplări aievea se întrepătrund adesea, dând naștere unui tărâm unde totul devine posibil și unde cutezanța nu e niciodată prea mare.
Deși e o carte văzută adesea prin comicul situațiilor neobișnuite în care e prins eroul ei, romanul lui Cervantes e o meditație profundă asupra relației dintre adevăr, ficțiune și moralitatea decepției, despre puterea cuvintelor și a poveștilor, despre speranță și imaginație.
Macbeth de William Shakespeare
Macbeth, general în armata regelui Scoției, Duncan, cade pradă unor vedenii în care vrăjitoarele îi prevestesc că va deveni rege al Scoției. Deși neîncrezător și temător la început, cu ajutorul intrigii țesute de soția sa, Lady Macbeth, acesta începe să se agațe din în ce mai tare de visul care urmează să-i aducă puterea și stăpânirea regatului, vis care abate asupra sa nenorocirea.
O piesă despre vanitate și tentația corupătoare a puterii, despre destin și despre slăbiciune, Macbeth este o lectură mereu actuală, care continuă să încânte cititorii și privitorii și să inspire regizori de teatru și film.
Mândrie și prejudecată de Jane Austen
Felul deosebit de a scrie al lui Jane Austen, cu eleganță, umor și inteligență, face din Mândrie și prejudecată mai mult decât un carte clasică de dragoste. Romanul schițează un portret captivant al societății și o critică a stereotipurilor și realităților ce defineau viața femeilor în Anglia secolului al XIX-lea. Întâlnirea cu Lizzie Bennet, una dintre cele mai fermecătoare protagoniste din literatura universală, îi face pe cititori să înțeleagă importanța visurilor, a valorilor și, în același timp, le arată de câtă putere este nevoie ca să treci peste… mândrie și prejudecăți.
Frankenstein de Mary Shelley
Într-o vară la începutul anilor 1800, fiind în vacanță, Mary Shelley, împreună cu soțul său Percy și poetul Lord Byron s-au provocat reciproc să vadă cine va scrie cea mai bună poveste de groază. Astfel s-a născut Frankenstein, una dintre cele mai celebre cărți gotice care a propulsat numele scriitoarei de doar 18 ani în imortalitate.
Premisa cărții e aproape universal cunoscută: tânărul om de știință Viktor Frankenstein creează un monstru în urma unui experiment științific. Dar în felul în care e dezvoltată și scrisă cartea, Frankenstein devine mai mult decât o poveste de groază, care relatează viața unui monstru. Devine o carte despre noi toți, despre umanitate și empatie, despre limite, despre relația cauză și efect. Despre faptul că în viață, unele lucruri se întâmplă dincolo de puterile și controlul nostru, iar felul cum reacționăm la ele spune multe lucruri despre noi.
La răscruce de vânturi de Emily Brontë
Deși societatea de astăzi este diferită de cea de acum două secole, în esență, oamenii nu s-au schimbat prea mult. Iubesc cu aceeași dăruire, suferă cu patimă, sunt mistuiți de gelozie, dramă și suferință. Tocmai din acest motiv, romanul de dragoste cu subtile accente gotice, La răscruce de vânturi, de Emily Brontë, rămâne la fel de îndrăgit și de cititorii contemporani. Această carte clasică, despre care mulți critici au spus că e poezie mascată în proză, e o analiză a relațiilor dintre oameni și o explorare a dragostei, așa cum e – cu toate frumusețile și durerile sale devastatoare.
Mizerabilii de Victor Hugo
Un roman social clasic ce se întrepătrunde cu povești de dragoste, onoare și obsesie, Mizerabilii este cel mai cunoscut și îndrăgit roman al scriitorului francez Victor Hugo. Dincolo de cele cele două mari fire narative, care merg pe urmele aventurii și iubirii,, cartea descrie fidel atmosfera secolului al XIX-lea în Franța, fiind o frescă a societății din acea perioadă.
Război și Pace de Lev Tolstoi
Despre opera sa de căpătâi, Război și pace, Tolstoi spunea că „nu este un roman, cu atât mai puțin poem și încă și mai puțin cronică istorică.” Deși este greu să o așezi într-o categorie, sau poate tocmai din acest motiv, cartea lui Tolstoi este o lectură de referință în parcursul oricărui cititor. Război și pace te învață cum să citești un roman, cum să urmărești perspectivele personajelor, amplitudinea și complexitatea existenței lor.
Povestea se concentrează în jurul a patru familii aparținând nobilimii ruse și urmărește viața lor de înainte și în timpul invaziei lui Napoleon din 1812 în Rusia. Generos la capitolul detalii, Tolstoi pictează un portret viu al Rusiei în acea epocă, reușind totodată să scrie o carte care cuprinde vastitatea experiențelor umane, de la dragoste și frumusețe la agonie.
Marile speranțe de Charles Dickens
Una dintre capodoperele literaturii universale, Marile Speranțe de Charles Dickens, prinde cititorul într-un iureș amețitor de întâmplări neașteptate. Romanul urmărește viața lui Pip din copilărie până la maturitate, conturând în paralel imaginea clasei muncitoare din Anglia victoriană în raport cu nobilimea. E una dintre cărțile clasice esențiale în care cititorul descoperă rolul empatiei în lectură prin felul în care autorul îl poartă de-a lungul vieții și experiențelor eroului său.
Marile speranțe e o poveste înduioșătoare despre inocență și suferință, despre puterea de a-ți urma visul și de a-ți schimba condiția.
Frații Karamazov de Feodor Dostoevski
Frații Karamazov, ultima carte a lui Feodor Dostoievski, este un roman care prinde cititorul într-o intrigă polițistă, deschizând în același timp o amplă meditație filosofică pe marginea întrebărilor esențiale ale umanității. Dostoievski îi poartă pe cei trei frați Karamazov printr-o călătorie interioară complicată, care îi pune la încercare și îi ajută să înțeleagă cine sunt cu adevărat.
Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde
Portretul lui Dorian Gray, unicul roman al lui Oscar Wilde, este povestea unui tânăr care își „vinde sufletul” pentru tinerețea și frumusețea veșnice Cartea explorează legăturile nevăzute dintre viață și artă, dintre creator și creația sa și, poate mai mult decât orice, prin minunatul stil al lui Oscar Wilde este o călătorie spre atingerea frumuseții absolute. Întâmpinat cu freamăte de protest la momentul publicării, Portretul lui Dorian Gray rămâne unul dintre cele mai frumoase romane din literatura universală.
„Romanul meu e otrăvitor, dacă vreţi, dar nu puteţi nega că este perfect, iar perfecţiunea este ceea ce căutăm noi, artiştii.“ (Oscar WILDE)
Omul invizibil de H.G. Wells
Recunoscut drept părintele SF-ului modern, H.G. Wells a dat lumii romane clasice care au transformat peisajul literaturii science-fiction. În timp ce literatura vremii se axa pe minunile științei, capodopera lui Wells, Omul invizibil, a scos în evidență și partea mai întunecată a acesteia. Romanul spune povestea lui Griffin, un om de știință care creează un ser ce îi permite să devină invizibil. Dincolo de aspectul fascinant al acestei descoperiri, cartea explorează decăderea lui Griffin, modul în care puterea aproape nelimitată îl corupe și-l înnebunește. O carte numai bună de citit pentru iubitorii genului SF, Omul invizibil e una dintre acele opere pe care nici măcar trecerea nemiloasă a timpului nu le face să-și piardă din farmec.
Dracula Bram Stoker
Să transformi un roman cu vampiri într-o carte clasică cere un geniu literar deosebit, iar Bram Stoker a reușit acest lucru. Cartea sa, Dracula, unul dintre romanele celebre ale genului horror a devenit un fenomen internațional, care l-a transformat pe contele vampir într-un simbol popular. Atmosfera gotică surprinsă de Stoker învăluie cartea în groază și mister, iar contele Dracula, malefic, viclean, însetat de sânge, a schimbat peisajul literar al cărților de groază.
Logodnica de Anton Cehov
Cehov este unul dintre cei mai încântători autori din literatura universală. Povestirile sale sunt pline de umor, extrem de minuțios construite și toate detaliile sunt măsurate cu precizie.
Volumul Logodnica, care adună unele dintre cele mai cunoscute proze ale scriitorului rus este o lectură vie și fascinantă în orice epocă, plină de umor, dar din care răzbat unele dintre cele mai apăsătoare teme ale literaturii: absurditatea și banalitatea vieții.
Dacă vreți să-l descoperiți și cu alți ochi pe Cehov, recomandăm și volumul de corespondență, o lectură minunată care dezvăluie sensibilitatea, umorul și caracterul marelui scriitor rus.
Metamorfoza de Franz Kafka
O carte încărcată de simboluri și poezie, Metamorfoza de Franz Kafka, poate fi o experiență de lectură bizară pentru cei neobișnuiți cu stilul autorului praghez, dar cu puțină răbdare, lăsând deoparte logica și convenția literară obișnuită, povestirea lui Kafka este o încântare.
Gregor Samsa este deja un personaj celebru al literaturii universale, cu toții știm povestea care stă la baza Metamorfozei: dimineața, în care acesta se trezește preschimbat în gândac. Și de aici cititorul e invitat să exploreze drama imposibilității de a evada dintr-un corp străin.
Muntele vrăjit de Thomas Mann
O capodoperă clasică modernistă, un bildungsroman tradițional, o alegorie a Europei de dinaintea Primului Război Mondial, Muntele vrăjit al lui Thomas Mann, este o carte profundă, infuzată cu un umor fin în ciuda subiectului întunecat pe care îl abordează. Hans Castorp, protagonistul romanului, ajunge să stea într-un sanatoriu de boli pulmonare timp de șapte ani în loc de cele trei săptămâni pe care și le propusese inițial. Romanul urmărește experiențele, lecțiile, meditațiile, discuțiile filosofice care ajung să-l transforme pe Hans și pe cititor totodată. Nu e o lectură ușoară, dar la final va fi una încântătoare, mai ales dacă urmăriți cu atenție construcția romanului, amplitudinea desfășurării și a perspectivelor.
Marele Gatsby de F.S. Fitzgerald
În secolul XX, literatura americană a fost marcată de o carte celebră, care a devenit un clasic incontestabil: Marele Gatsby – o cronică perfectă a Epocii Jazz-ului, cu petrecerile, opulența și extravaganța acestei perioade, în același timp, despre ipocrizia elitelor și puterea distrugătoare a ispititorului vis american. Explorând teme universale – constructele sociale, lupta omului cu timpul și soarta, puterea de corupere a banilor – cartea e la fel de relevantă astăzi, la aproape un secol de la publicare. Scriitura lui Fitzgerald, atât de lirică și convingătoare, nu lasă loc de banalități – fiecare metaforă îți pune imaginația la încercare, și orice frază e exact doza de dramatic, tragic sau comic care face din lectură o experiență deosebită.
Maitreyi de Mircea Eliade
Maitreyi este o cartea clasică de dragoste scrisă de unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori români din toate timpurile. Eliade reușește să aducă în fața cititorului un roman seducător, erotic, în care dragostea se împletește cu exoticul, un roman al descoperirii și experienței. Citindu-l, vei surprinde iubirea în toate formele sale: iubirea pasională, interzisă, care se lovește de piedici de ordin religios și cultural la fiecare pas, iubirea față de natură și tradiții. Fiindcă acțiunea are loc în India, cartea este șansa ta să descoperi o lume nouă – o țară a armoniei, spiritualității și contrastelor, cu obiceiuri, tradiții și concepții despre care vei fi curios să afli mai multe.
Zgomotul și furia de William Faulkner
Datorită perspectivelor diferite, numeroaselor salturi în timp, incertitudinii, complexității și narațiunii experimentale, Zgomotul și furia este o carte care la prima interacțiune s-ar putea să-ți pară ambiguă și neclară. Însă pe măsură ce pătrunzi mai mult în poveste înțelegi că romanul lui Faulkner nu ar fi putut fi scris altfel.
Povestea romanului urmărește viața și mai ales decăderea unei familii din Sudul American. Literatura universală nu duce lipsă de cărți ce abordează acest subiect, însă felul în care Faulkner încâlcește firele narative, felul în care își prinde cititorul în mrejele lecturii ca în pânza unui păianjen îl plasează în rândurile celor mai influenți scriitori.
Zece negri mititei de Agatha Christie
Zece străini sunt invitați anonim pe o insulă și încep să moară unul câte unul în circumstanțe misterioase. Cine îi ucide? Premisa pare simplă, dar intriga e construită extrem de inteligent și misterul e foarte greu de descifrat. Până la urmă, cartea e scrisă de Agatha Christie, pe care mai mulți critici literari au supranumit-o „Regina Crimei”. Autoarea britanică care are în palmares unele dintre cele mai bune cărți de crimă și mister, a reușit să creeze în Zece negri mititei o poveste care te va ține cu sufletul la gură. Un roman clasic plin de suspans, în care, până la final, nu vei reuși să descoperii cine e autorul crimelor.
Ciuma de Albert Camus
Niciunul dintre romanele lui Camus nu descrie atât de bine confruntarea omului cu moartea și acceptarea acesteia, cum o face Ciuma. Cartea este o cronică fictivă a unui focar de ciumă în orașul algerian Oran și înglobează o poveste captivantă despre ororile vieții, despre supraviețuire, rezistență și felul în care omenirea înfruntă moartea.
Camus explorează relațiile dintre oameni și în cadrul comunității pe fundalul acestei epidemii devastatoare. El reușește să aducă optimism, umanitate și dragoste chiar și în mijlocul unei povești întunecate despre ciuma bubonică.
1984 de George Orwell
Gânditul e o crimă, libera exprimare nu există, fiecare aspect al vieții este supravegheat, dragostea este interzisă și 2+2=5. Așa arată lumea descrisă în celebrul roman distopic al lui George Orwell, 1984. Această carte celebră pictează un univers trist, teribil chiar, o lume învăluită în doctrine și războaie, trăgând totodată un semnal de alarmă.
Bătrânul și marea de Ernest Hemingway
Bătrânul și marea spune un adevăr fundamental: în viață, printre toate suișurile și coborâșurile, printre toate greutățile și piedicile, un singur lucru ne ajută s-o scoatem la capăt: speranța. Cartea este mai mult decât povestea unui pescar cubanez care prinde un pește uriaș doar ca să-l scape. Este o poveste despre curaj și eroism, despre lupta interioară pe care o poartă omul cu propriile sale îndoieli, despre dorința arzătoare de a renunța când lucrurile se complică. E o carte care îți amintește că, uneori, poți să pierzi lucrurile pentru care ai muncit cel mai mult, dar niciodată nu trebuie să renunți la speranță.
Lolita de Vladimir Nabukov
Lolita de Vladimir Nabokov e o poveste care pendulează între dragoste și obsesie, tulburare și frumusețe, smerenie și păcat. E un roman devenit clasic care a fermecat milioane de cititori. Este o poveste care transcende timpuri și rațiune, primită cu huiduieli de societatea vremii, dar care a îmbogățit universul literaturii cum puține opere au făcut-o.
Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov
O poveste în care lumi fantasmagorice, supranaturale și mitice se înlănțuie cu trivialitatea, birocrația și putreziciunea perioadei staliniste, Maestrul și Margareta este una dintre cărțile clasice care întregește farmecul literaturii rusești. Aidoma unui un circ grotesc în care se perindă cele mai neașteptate personaje, romanul lui Bulgakov, construit pe mai multe planuri, adună cele mai surprinzătoare personaje. Diavolul cu alaiul său a luat formă umană și a venit pe pământ să facă ravagii. Pontius Pilat regretă acțiunea (sau mai degrabă inacțiunea) care i-a adus nemurirea. Două suflete singuratice trăiesc o poveste de dragoste. Cum se intersectează toate aceste fire narative e secretul care transformă Maestrul și Margareta într-unul dintre cele mai fermecătoare romane din literatura universală.
Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee
Să ucizi o pasăre cântătoare este o carte surprinzătoare și emoționantă, o descriere complexă a fenomenului discriminării rasiale, a nedreptăților și prejudecăților care au marcat istoria Sudului american. Romanul e totodată unul al formării și maturizării, care urmărește povestea micuței Scout străbătând granița fragilă dintre inocența copilăriei și violența lumii adulților. Harper Lee pune cititorii pe gânduri și îi ghidează pe calea a empatiei, compasiunii și curajului.
Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez
Numit de o mulțime de critici, cititori și scriitori drept unul dintre cele mai bune romane din toate timpurile, Un veac de singurătate îndreaptă atenția cititorului spre viața a șapte generații din familia Buendia, o familie trecută prin toate tragediile, pasiunile, speranțele și fericirile posibile. Garcia Marquez scrie despre dragoste ca despre cel mai firesc lucru care îi unește pe oameni, dar nu se sfiește nici să arate puterea corupătoare a iubirii. Un veac de singurătate este un roman extrem de viu, plin de umor, unde realul și fantasticul se împletesc, oferind cititorului o minunată lectură și călătoria în universul Macondo.
Cartea neliniștirii de Fernando Pessoa
Cartea neliniștirii, seducătoare, amuzantă și în același timp de o tristețe copleșitoare, este o operă incompletă, compusă din peste 500 de fragmente care au fost publicate abia în 1982, la câteva decenii după moartea lui Fernando Pessoa. Romanul, în parte jurnalul intim al lui Bernando Soares (unul din numeroșii heteronimi ai lui Pessoa), în parte poezie în proză, și în parte narațiune descriptivă este una dintre cele mai importante capodopere literare ale secolului al XX-lea.
Jurnal de Mihail Sebastian
Una dintre operele fundamentale ale literaturii interbelice românești, Jurnal de Mihail Sebastian este un volum de însemnări și mărturii care spune lucrurilor pe nume. Jurnalul este o cronică intimă și tulburătoare a vieții politice și artistice din România începutului de secolul XX care introduce cititorul într-una dintre cele mai întunecate perioade din istoria țării noastre. O lectură esențială și cutremurătoare, care își câștigă locul de drept printre cărțile clasice care merită citite cel puțin o dată în viață.
Cireșarii de Constantin Chirița
Cireșarii de Constantin Chirița este o carte pentru copii, care încântă cititori de toate vârstele. Romanul alcătuit din cinci volume îmbină armonios misterul, aventura, iar pe măsură ce personajele cresc, și povești de dragoste sincere și inocente. Poveștile captivante, pline de suspans, vor fi citite cu interes de cititorii mai tineri și cu nostalgie de către adulți. Cert este că farmecul Cireșarilor continuă să strălucească peste ani, transformând romanul lui Constantin Chiriță într-o veritabilă carte clasică.
Să citești clasicii poate semăna urcatului unui munte: nu e neapărat nevoie să o faci, însă sentimentul pe care îl ai când ajungi în vârf e incomparabil.
Descoperă întreaga colecție Cărturești de cărți clasice și alege următoarea ta lectură favorită.
Da, ce frumoasa lista! Total de acord, clasicii nu ar trebui nici uitati, nici evitati! Citesc foarte mult si tot nu am gasit scriitori mileniali care sa-i intreaca pe clasici.
Multe din cele de sus se regasesc in cele 10 carti de suflet ale mele: https://veronicagavril.com/top-10-carti-de-suflet/.