TOP Cele mai bune filme horror: 18+ filme de groază care te bagă în sperieți
Mult sau foarte mult suspans, adrenalină, momente de tensiune și fiori de teamă pe șira spinării sunt câteva dintre ingredientele care fac filmele horror atât de înfricoșătoare și atrăgătoare în același timp. De la clasicele momente făcute să te sperie la atmosfera întunecată și imaginile care se joacă ingenios cu mintea ta, filmele horror sunt făcute să-ți bântuie visele.
Fie că ai plănuit un maraton cu filme de Halloween, fie vrei să-ți depășești fricile sau ești convins că nimic nu te poate speria, ți-am pregătit o listă cu filme horror – vechi și noi – terifiant de bune. Ai curaj să dai play?
Filme horror bune pe care merită să le vezi
Malignant. Încarcanarea răului (2021)
Regie: James Wan
Distribuție: Annabelle Wallis, Maddie Hasson, George Young
James Wan, maestrul filmelor horror și regizorul seriilor Saw, Insidious sau Trăind printre demoni, revine cu o nouă poveste care îți dă fiori pe șira spinării. Malignant. Încarcanarea răului spune povestea lui Madison, o tânără terorizată de viziunile terifinante ale unor crime cumplite, despre care află ulterior că s-au întâmplat în realitate. Pentru a dezlega misterul din spatele acestora, Madison trebuie să dezgroape un trecut dureros ca să afle cine este criminalul și care este legătura dintre ea, copilăria ei și evenimentele din prezent.
Dacă vrei să vezi un film horror bun care să-ți ofere nu doar câteva momente de speriat, dar și o poveste bine scrisă, o atmosferă incredibilă și imagini extraordinare, Malignant. Încarcanarea răului este alegerea potrivită. Cu puternice accente pe componenta psihologică, filmul vorbește despre maternitate, violență domestică și, în general, despre natura legăturilor de sânge.
Blestemul femeii care plânge (2019)
Regie: Michael Chaves
Distribuție: Linda Cardellini, Raymond Cruz, Patricia Velasquez
Blestemul femeii care plânge aduce în prim plan una dintre cele mai cunoscute și terifiante figuri din folclorul latino-american – La Llorona, fantoma unei femei care și-a înecat copiii în râu, apoi, cuprinsă de remușcări, s-a sinucis. Anna, o mamă singură care lucrează la serviciile sociale și care investighează cazul unor copii dispăruți, dezlănțuie un blestem vechi de 300 de ani și este atrasă, împreună cu copiii ei, într-o lume supranaturală înspăimântătoare.
Printre cele mai bune filme horror se află și Blestemul femeii care plânge, un film care face parte din universul Conjuring, cea mai mare franciză de groază din istoria filmului. Amalgamul de mituri, superstiții și ritualuri, dar și momentele pline de suspans și emoție te țin într-o permanentă stare de tensiune și curiozitate.
Omul de zăpadă (2018)
Regie: Tomas Alfredson
Distribuție: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer
Acțiunea din Omul de zăpadă se petrece într-un Oslo bătut de viscol, frig și zăpadă. Detectivul Harry Hole, aflat într-un moment greu, în care simte că pierde lupta împotriva alcoolismului, este nevoit să lase proprii demoni deoparte și să investigheze dispariția misterioasă a unei femei. Singurul lucru rămas în urmă este o eșarfă roz înfășurată în jurul unui om de zăpadă. Ajutat de partenera lui, Katrine, Harry face legătura cu alte dispariţii misterioase din trecut și descoperă că se află pe urmele unui criminal în serie.
Omul de zăpadă, bazat pe cartea cu același nume a lui Jo Nesbø, este o combinație fascinantă între thriller psihologic, elemente horror și investigație. Atmosfera este apăsătoare, întunecată, iar scenele filmate în semiobscuritate contribuie la menținerea acelui sentiment de neliniște și suspans specific filmelor de groază. Distribuția este una de excepție și ajută la crearea și conturarea poveștii, iar în rolurile principale îi descoperi pe: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Val Kilmer sau Chloë Sevigny.
Trick’r Treat. Povești de Halloween (2007)
Regie: Michael Dougherty
Distribuție: Anna Paquin, Brian Cox, Dylan Baker
Trick’r Treat. Povești de Halloweenspune patru poveşti de groază despre diferite crime și întâmplări supranaturale, care au loc în noaptea de Halloween şi a căror acţiune se întrepătrunde. Locuitorii unui oraș află pe propria piele, că tradițiile nu trebuie uitate și că ritualurile care apără oamenii de spirite ar fi bine să fie îndeplinite în fiecare an.
Printre cele mai bune filme horror din anii 2000, Trick’r Treat. Povești de Halloween este o poveste misterioasă, înfricoșătoare şi plină de umor negru. Costumele senzaţionale şi poveştile înspăimântătoare recreează atmosfera specifică nopţii de 31 octombrie, filmul fiind o colecţie de mituri urbane specifice acestei sărbători.
Fără zgomot 2 (2020)
Regie: John Krasinski
Distribuție: Cillian Murphy, Emily Blunt, Noah Jupe, Millicent Simmonds
Fără zgomot 2 continuă acțiunea din punctul în care a rămas primul film din serie. Familia Abbott este încă în șoc după moartea lui Lee, care și-a dat viața pentru a-și salva soția și copiii, însă trebuie să găsească un alt loc în care să fie în siguranță. Pentru a supraviețui, e nevoită să se miște în continuare „fără zgomot”, iar aventura pe teren necunoscut le arată că extratereștrii nu sunt singura amenințare.
Cu o distribuție de excepție: Emily Blunt, Cillian Murphy sau Djimon Hounsou, Fără zgomot 2 este un film horror cu accente SF care te ține cu sufletul la gură până la final. Acțiunea este plină de suspans și se derulează într-un ritm mult mai alert decât în primul film, însă nu lipsesc scenele emoționante și momentele pline de umor.
Noi (2019)
Regie: Jordan Peele
Distribuție: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss
Adelaide se întoarce împreună cu soțul și cei doi copii la casa de vacanță unde și-a petrecut copilăria și unde a trecut printr-o întâmplare ciudată care continuă să o bântuie și în prezent. Vacanța se transformă într-un coșmar din momentul în care, pe aleea din fața casei, își fac apariția, în mod straniu, patru siluete care arată la fel ca membrii familiei. Aceste dubluri înfricoșătoare sunt gata de orice ca să-i ucidă și să le ia locul în lume.
Dincolo de a fi un film de groază care îți dă fiori pe șira spinării, Noi este o poveste emoționantă și tulburătoare despre cum este să te trezești față în față cu cea mai groaznică versiune a ta. Suspansul este orchestrat într-un mod inteligent, atmosfera este electrizantă, aproape palpabilă, iar ideea de bine și rău, lumină și întuneric capătă un cu totul alt sens.
Focviu / Brightburn (2019)
Regie: David Yarovesky
Distribuție: Elizabeth Banks, David Denman, Jackson A. Dunn
Focviu spune povestea lui Brandon, un copil venit de pe o altă planetă, dar găsit și adoptat de Tori și Kyle, un cuplu care nu poate avea copii și care încearcă să-i ofere iubire, educație și un cămin fericit ca și cum ar fi fost copilul lor. Pe măsură ce Brandon crește, își dă seama că este diferit, își descoperă puterile și adevărata identitate, iar la vârsta adolescenței începe să se manifeste ciudat. Întâmplări care par inițial doar accidente duc în scurt timp la atrocități și fapte abominabile.
Ce s-ar întâmpla dacă un copil cu puteri supranaturale ar ateriza pe Pământ și, în loc să devină erou, s-ar transforma într-un monstru este întrebarea pe care o ridică Focviu, un film horror creativ și sângeros. Jackson Dunn reușește să fie înfricoșător de credibil în rolul lui Brandon, provocând emoție și spaimă în același timp.
Trăind printre demoni 3: E mâna diavolului (2021)
Regie: Michael Chaves
Distribuție: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ruairi O’Connor
Trăind printre demoni 3 aduce în prim-plan un nou caz de rezolvat pentru Ed și Lorraine Warren, celebrii specialiști în paranormal. Chemați inițial la exorcizarea unui copil, ei ajung fără să vrea la un caz mult mai complicat, dincolo de tot ce mai văzuseră până atunci. Mai mult, cazul este unic și prin implicațiile sale juridice: pentru prima dată în istoria SUA, un suspect de crimă se apără în instanță susținând posesia demonică.
Trăind printre demoni 3: E mâna diavolului este al șaptelea film din universul Conjuring, cea mai mare franciză horror din istoria filmului. Bazat pe o poveste reală, Trăind printre demoni 3 este unul dintre cele mai intense și profunde filme horror, cu personaje puternice, un scenariu complex și momente care te emoționează și te înspăimântă în același timp.
Mama! (2017)
Regie: Darren Aronofsky
Distribuție: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris
Filmul începe cu El și Mama în casa lor aproape perfectă și o viață liniștită. Soțul este un scriitor aspirant care se află, însă, în blocaj creator. Catalizatorul care îl ajută să iasă din acest impas este chiar ea, soția lui. Odată cu terminarea cărții, viața celor doi se schimbă complet: tot mai mulți oameni fanatici sosesc în casa lor căutându-l pe El. Odată cu venirea străinilor, totul se transformă în haos și distrugere, iar disperarea Mamei de a proteja și salva cât de puțin poate devine un coșmar.
Încărcat de o simbolistică amplă, Mama! este un film horror atipic și controversat, în stilul caracteristic lui Darren Aronofsky, care îți rămâne întipărit în minte multă vreme după ce l-ai vizionat. Nimic nu este întâmplător, iar ciclicitatea și circularitatea poveștii te uimește și te înfioară. Distribuția este una de excepție și ajută la crearea și conturarea poveștii, în rolurile principale îi descoperi pe Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris sau Michelle Pfeiffer.
Doctor Sleep (2019)
Regie: Mike Flanagan
Distribuție: Rebecca Ferguson, Ewan McGregor, Cliff Curtis
Cărțile lui Stephen King sunt o adevărată sursă de inspirație pentru filme horror bune. Doctor Sleep, continuarea celebrului The Shining, îl are în centrul poveștii pe Danny, băieţelul din filmul original, devenit acum adult. Danny se luptă în continuare cu fantomele trecutului și traumele lăsate de experiența trăită în copilărie. Iar acum mai are de dus un război primejdios și înfricoșător – cel cu entitățile malefice care se hrănesc cu „strălucirea” celor înzestrați, asemenea lui.
Dincolo de a fi un film de groază care îți dă fiori pe șira spinării și îți satisface pofta de adrenalină, Doctor Sleep este o poveste emoționantă despre lupta cu demonii interiori și fantomele trecutului și despre cum găsirea fericirii nu înseamnă să învingi răul, ci să înveți să trăiești cu el.
Călugărița: Misterul de la Mănăstire (2019)
Regie: Corin Hardy
Distribuție: Taissa Farmiga, Charlotte Hope, Demián Bichir
Călugărița: Misterul de la Mănăstire a fost filmat în mai multe locații din România și se numără printre cele mai bune filme horror din ultimii ani. După ce o tânără călugăriţă de la o mănăstire din România se sinucide, un preot cu un trecut zbuciumat şi o măicuţă novice sunt trimişi de Vatican să investigheze incidentul. Riscându-și viața, credința și chiar sufletele, aceștia se vor confrunta cu o forță malefică ce bântuie mănăstirea.
Dacă vrei să vezi un film de groază care să-ți ofere nu doar câteva momente de speriat, dar și o poveste bine scrisă, o atmosferă incredibilă și imagini extraordinare cu locuri din România, atunci Călugărița: Misterul de la Mănăstire este alegerea potrivită.
Scapă, dacă poți (2019)
Regie: Adam Robitel
Distribuție: Taylor Russell, Logan Miller, Jay Ellis
Un joc ce pare inofensiv la început se transformă treptat într-un coșmar pentru șase necunoscuți. Aceștia sunt captivi într-un Escape Room, iar singura soluție de a scăpa este să-și folosească iscusința și să lucreze în echipă. Jocul nu este deloc unul ușor, deoarece fiecare cameră este construită pentru a aduce la viață cele mai groaznice frici ale fiecăruia.
Cât de departe ai merge pentru a supraviețui și ce ai face dacă fricile tale ar deveni realitate? – sunt întrebările pe care le ridică Scapă, dacă poți, un horror psihologic plin de suspans. Momentele tensionate din fiecare scenă te vor face să-l urmărești cu sufletul la gură până la finalul total neașteptat.
Legenda lui Slender Man (2018)
Regie: Sylvain White
Distribuție: Joey King, Julia Goldani Telles, Jaz Sinclair
Inspirat dintr-un mit urban din SUA, creat în jurul acestei entități care a apărut ca un fenomen pe internet, Slender Man spune povestea a patru adolescente care se hotărăsc să-l invoce. Când una dintre ele dispare în mod misterios și încep să se întâmple lucruri sinistre, tinerele își dau seama că legenda lui Slender Man este cât se poate de adevărată.
Un film horor supranatural cu o atmosferă sumbră și întunecată, pe care cu greu te vei încumeta să îl vizionezi singur. În Slender Man tensiunea crește treptat și chiar dacă anticipezi că lucrurile vor lua o turnură înfricoșătoare, nu ești nici pe departe pregătit pentru groaza ce urmează să se întâmple.
Îți facem părul măciucă 2 – Halloween bântuit (2018)
Regie: Ari Sandel
Distribuție: Wendi McLendon-Covey, Madison Iseman, Jeremy Ray Taylor
O nouă aventură bazată pe Goosebumps, seria de cărți pentru copii a lui R.L. Stine. Continuarea este o poveste de sine stătătoare și are în prim plan trei prieteni care descoperă un manuscris numit Halloween bântuit într-o casă abandonată. Aceștia o eliberează din greșeală pe păpușa malefică Slappy, care intenționează să declanșeze o apocalipsă de Halloween cu ajutorul aliaților săi monștri.
Descoperirea curajului, puterea pe care ți-o dă grija pentru familie, provocările adolescenței și ambivalența eroului negativ sunt temele aduse în discuție de Îți facem părul măciucă 2 – Halloween bântuit. Maniera, de multe ori haioasă, prin care sunt prezentați monștrii îl face un film horror potrivit atât pentru copii, adolescenți și, de ce nu, chiar și pentru adulți.
Ma (2019)
Regie: Tate Taylor
Distribuție: Octavia Spencer, Diana Silvers, Juliette Lewis
O femeie singuratică își pune casa la dispoziția unor adolescenți care aveau nevoie de un loc izolat în care să dea petreceri fără să fie deranjați. Dar tocmai când credeau că norocul este de partea lor, încep să se întâmple lucruri din ce în ce mai bizare, iar femeia se dovedește a nu avea deloc cele mai bune intenții.
Un film horror cu adolescenți, Ma aduce în discuție subiecte precum influența anturajului, problemele adolescenților care se simt respinși de ceilalți, dar mai ales bullyingul. Cu puternice accente pe componenta psihologică, acțiunea filmului te ține cu sufletul la gură până la final.
Crimson Peak (2015)
Regie: Guillermo del Toro
Distribuție: Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston
Un străin seducător și misterios apare în viața lui Edith, iar cei doi decid împreună să se mute la Crimson Peak, pe domeniul familiei lui. O casă roșie ca sângele, imensă, sumbră și complet izolată, care ascunde secrete întunecate ce se vor dovedi fatale pentru tânăra inocentă.
Printre cele mai interesante filme horror cu fantome, Crimson Peak îți rămâne în minte mult timp după vizionare. Povestea te transpune într-o lume de epocă printr-un decor hipnotizant de la care nu-ți poți dezlipi ochii, cu atmosfera întunecată, costumele somptuoase și elementele gotice.
Split (2017)
Regie: M. Night Shyamalan
Distribuție: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson
Split îl are în centrul acțiunii pe Kevin, un bărbat care suferă de tulburarea identității disociative. Viața lui Kevin se reduce la o luptă constantă cu cele 23 de personalități ale sale, o luptă ce devine cu atât mai aprigă atunci când una dintre acestea îl convinge să răpească trei tinere. Pe măsură ce psihiatrul lui încearcă să-l ajute să își găsească echilibrul, tinerele răpite încearcă să evadeze.
Numărându-se printre cele mai bune filme horror psihologice, Split te ține într-o permanentă stare de tensiune. Filmul te provoacă să ții pasul cu multiplele personalități ale lui Kevin, care mai de care mai ciudate și terifiante.
O terapie pentru viață (2017)
Regie: Gore Verbinski
Distribuție: Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Goth
Lockhart, un agent de bursă de pe Wall Street, este trimis la un spa medical din Alpii elvețieni pentru a-l aduce înapoi pe CEO-ul companiei la care lucrează. Spa-ul care promova imaginea unui centru unde pacienții primesc un leac miraculos, se dovedește a fi un loc care ascunde secrete terifiante. Lockhart se trezește diagnosticat cu o afecțiune misterioasă și este închis în refugiul alpin, pierzând încet încet contactul cu realitatea.
Terapie pentru viața este un film horror psihologic regizat de vizionarul Gore Verbinski, cel care a ne-a oferit și seria The Ring. Filmul explorează ideea de bunăstare și capcanele pe care le pot aduce avariția și lupta pentru putere.
It – Capitolul 2 (2019)
Regie: Andres Muschietti
Distribuție: Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader
Continuarea filmului din 2017, It- Capitolul 2 este bazat pe romanul lui Stephen King, It, scris în 1986. În partea a doua, copiii din Derry, Maine, ajunși acum la maturitate, se întorc în orașul natal pentru a-l înfrunta încă o dată pe clovnul malefic Pennywise. Lupta va fi mult mai grea și mai înfricoșătoare, iar foștii prieteni sunt nevoiți să facă față unor terori psihice și fizice la care nu se așteptau.
Filmul oferă momente de groază autentică și claustrofobie detensionate de replicile spumoase și de umorul negru. Accentul este pus pe lupta interioară a personajelor de a face față lucrurilor înfricoșătoare din trecutul lor și de a scăpa lumea, odată pentru totdeauna, de coșmarul It. O alegere potrivită atunci când vrei să vezi un film horror bun, cu o poveste bine scrisă, care să te țină într-un roller coaster emoțional și mental.
Vrăjitoarea – o poveste din folclor (2016)
Regie: Robert Eggers
Distribuție: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie
Vrăjitoarea – o poveste din folclor spune povestea unei familii de coloniști puritani care trăiește izolată la marginea unei păduri. Atunci când fiul lor dispare fără urmă și recolta este distrusă, membrii încep să arunce vina de la unul la celălalt. Încet, fricile și anxietățile fiecăruia vor distruge încrederea dintre ei, transformându-i într-o pradă ușoară a răului care îi pândea din întuneric.
Pelicula reușește să fie un film horror neobișnuit, sumbru, mistic și tensionat, departe de clișeele caracteristice genului. Ce te înspăimântă cel mai mult e ceea ce nu poți vedea sau auzi, stare amplificată și de un sentiment constant de neliniște, atmosfera apăsătoare și coloana sonoră care-ți dă fiori pe șira spinării.
Anihilarea (2018)
Regie: Alex Garland
Distribuție: Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson
Un film horror SF inspirat de trilogia bestseller a lui Jeff VanderMeer. Lena, biolog și fost soldat în armată, se alătură unei misiuni pentru a investiga fenomenele bizare care se întâmplă în Zona X. Alături de echipa sa, Lena descoperă un loc în care regulile naturiii funcționează diferit, iar creaturile mutante care trăiesc acolo le amenință atât viața, cât și sănătatea mentală.
Senzația de pericol pe care o simți pe tot parcursul lungmetrajului și stranietatea zonei în care se petrece acțiunea fac din Anihilarea un film horror potrivit atunci când nu știi dacă vrei să te pierzi în lumi SF sau să-ți pui emoțiile și curajul la încercare.
Ritualul (2011)
Regie: Mikael Hafstrom
Distribuție: Anthony Hopkins, Colin O’Donoghue, Rutger Hauer, Toby Jones, Ciarán Hinds
Având la bază cartea scrisă de Matt Baglio, The Rite: The Making of a Modern Day Exorcist, filmul Ritualul te aruncă în mijlocul unor întâmplări terifiante. Un student la teologie este trimis la Vatican pentru a studia ritualul exorcizării și a se convinge de adevărul din spatele acestei practici. Aici îl cunoaște pe părintele Lucas, interpretat de Anthony Hopkins, un preot cunoscut în lume pentru sutele de exorcizări. Când se descoperă cazul unei tinere care ar putea fi „posedată”, cei doi se vor confrunta cu răul în cea mai pură formă a sa.
Film horror nerecomandat celor slabi de inimă, Ritualul creează o atmosferă profund întunecată prin anticipația că ceva sinistru se va întâmpla, iar răul stă la pândă. Tensiunea crește încet, dar sigur, iar spre final va căpăta proporții, purtându-te pe culmile groazei.
Dacă ai curajul să explorezi partea întunecată a lumii și să treci dincolo de granițele realității, descoperă întreaga noastră selecție de filme horror care îți vor testa limitele și te vor aduce față în față cu cele mai mari frici ale tale.
There are no comments
Add yours