Beatrice Plăviceanu | Povești cu dichis în vitrinele Cărturești
Semnificația numelui Beatrice își are originea în latinescul beatus și înseamnă fericit. Uneori e mai greu să-ți dai seama de fericirea ta, dar cred că-ți poți da cu ușurință seama de fericirea pe care o aduci altora și poate că de fapt, fericirea altora e fericirea ta. Unii spun că asta ține mult de ceea ce faci și că pentru a fi fericit e musai să faci ce-ți place. Beatrice face ce-i place, iar dacă Cărturești aparține celor care și l-au imaginat, în mod sigur, ea ajută la reinventarea lui cu fiecare nouă masă tematică și vitrină aranjată. Poate că uneori e greu să implementezi ce-ți imaginezi sau să-ți imaginezi ce ai vrea să implementezi, dar în cei 5 ani de librărit și dichisit, Beatrice a construit tărâmuri de poveste și plaje exotice. A dus toamna la mall și vara la Mercy, iar liliecii și păianjenii i-a aranjat cu grijă pe tavanul ceainăriei și fiecare masă a îmbracat-o cu gust și miros de Cărturești. I-aș spune vitrinier cu contract nedeterminat, precum volumul de poezii al Dianei Katharina, fiindcă animismul dintr-odată nu mai e o doar o credință, și una învechită, ci înfățișează cu adevărat viața pe care obiectele ajung să o aibă odată potrivite unele cu altele. E simplu să asculți povești, mai greu e să participi la făurirea lor. Însă cu ajutorul oamenilor ca ea, e foarte simplu să faci parte din povestea Cărturești.
Cum a început totul sau când ți-ai dat seama că asta e ceea ce-ți place poate cel mai mult să faci?
Nu aș putea spune momentul exact în care mi-am dat seama că asta îmi place cel mai mult să fac. Pentru mine totul a început ca un simplu hobby, încă de pe vremea cand nu lucram la Cărturești, dar dacă e să mă gândesc, totul a început acum mai bine de 10 ani când am realizat ca nu am nici o îndemânare așa cum aveau mamele și bunicile noastre (să tricoteze, să croșeteze etc), iar atunci m-am ambiționat să încerc să învăț ceva.
Așa am început să pictez, să confecționez fel de fel de bijuterii din fimo, să recondiționez obiecte cărora, deși îsi pierduseră din întrebuințare, reușeam să le dau un scop nou. Toate aceste lucruri mi-au fost foarte de ajutor în dezvoltarea mea în cadrul Cărturești, și încă învăț, experimentez, fac tot felul de lucruri pe care nu mă gândeam că le-aș putea face vreodată.
Unde îți găsești inspirația?
Inspirația mi-o găsesc în orice lucru fie el cât de mărunt. De obicei mă inspir fie din mediul online, fie dintr-o stare de spirit, fie din natură sau un moment din viață. Uneori mai am blocaje în ceea ce privește inspirația, alteori îmi vin ideile de la o oră la alta. Depinde foarte mult de starea mea de spirit.
Ce înseamnă pentru tine să poți îmbina creativitatea proprie cu spiritul Cărturești?
Să pot îmbina creativitatea cu spiritul Cărturești înseamnă o permanentă provocare. Cărturești, prin ceea ce înseamnă el de fapt, îmi dă libertate deplină în tot ceea ce realizez. Până la urmă asta face Cărtureștiul: modelează și șlefuiește oameni, de la clienți până la angajați, iar asta se vede prin tot ceea ce fac – încerc să devin cea mai bună variantă a mea.
Plus de asta trebuie să țin cont de mai multe aspecte:
- Transmit prin temă ceva?
- Ce legatură are tema cu spiritul Cărturești?
- Ce produse din librărie pot folosi ca să pot crea povestea dorită?
Care a fost cel mai complex proiect al tău și cât timp ți-a luat?
Cel mai complex proiect al meu a fost cel din campania Back to school de acum 2 ani, nu datorită complexității materialelor, ci mai degrabă al cantității lor.
Am avut de realizat materialele pentru aproximativ 6 librării, plus, a trebuit să mă deplasez în fiecare librărie pentru a implementa vitrina. Atunci mi-am dat seama mai bine de ce presupune munca colegelor mele din departamentul de Visual Merchandising de la București și am început să le apreciez și mai mult munca. Tot proiectul mi-a luat aproximativ 2 săptămâni – realizat materiale plus deplasarea în sine.
Dar proiectul meu de suflet este până în momentul de față vitrina cu tema Harry Potter realizată acum un an, care a avut un mare succes și de care s-au bucurat foarte mulți copii, tema vitrinei fiind însoțită și de un eveniment: seara Harry Potter, când s-au adunat cu mic cu mare peste 30 de copii într-un decor inspirat de asemenea din lumea Harry Potter.
Tabloul ideal de iarnă cu 5 elemente ar fi…
De foarte mult timp mă gândesc la un tablou ideal de iarnă care este oarecum desprins din amintirile mele de pe vremea când eram copil și ce înseamnă de fapt pentru mine iarna. Cele 5 elemente pentru un tablou ideal de iarna ar fi: foarte multă zăpadă, copii la tot pasul care se bucură de iarnă – fie că se dau cu sania pe derdeluș, fie că fac un om de zăpadă -, ferestrele prin care poți vedea seara luminile pomului de Crăciun, colindători, iar al 5-lea element nu poate fi reprodus fizic, mai degrabă este un sentiment pe care ți-l oferă cele 4 elemente menționate mai sus, un sentiment de nostalgie, un sentiment care te face să oftezi și să te gândești ce vremuri frumoase am trăit – eram fericiți și nu știam (cel puțin așa simt eu).
De unde vine sentimentul cel mai puternic de mulțumire vizavi de asta? Poate o întâmplare faină cu clienții care au ajuns să știe că tu te ocupi de asta și să aprecieze o anumită vitrină/masă. 🙂
Sentimentul cel mai puternic referitor la munca mea vine în primul rand din partea colegilor mei, care m-au susținut tot timpul în ceea ce fac și care au avut tot timpul încredere în ideile mele, chiar dacă uneori lucrurile nu au ieșit cum mi-am dorit. Iar în al doilea rând mă bucur când vitrinele mele sunt apreciate de către oamenii care ne calcă pragul.
Ca o întâmplare, acum vreo doi ani am realizat o vitrină de vară cu tema „Traveling around the world” având ca focus point 4 baloane mari – hot air balloons -, și spre surprinderea mea, oamenii au început să întrebe dacă baloanele sunt de vânzare, deși erau confecționate de mine, ba chiar am fost rugată de cineva, care venise în concediu prin România (el fiind stabilit în Canada) să-l contactez după ce trece sezonul fiindcă vrea să le cumpere pentru a le duce acasă în Canada. După 2 luni a venit după baloane mama lui, care urma să meargă să-l viziteze. Așa că i-am pregătit un colet și i-am trimis 2 baloane și un thank you note. :))
Am rămas surprinsă că deși trecuseră câteva luni de când am vorbit totuși și-a adus aminte de vitrina noastră.
Ce mai pregătești? 🙂
Doar ce am implementat vitrina cu tema „Frida Kahlo”, în colaborare cu cei de la Moleskine care au scos o colecție faină de agende inspirate din universul Fridei.
There are no comments
Add yours