Browser Cărturești | Ediția 60
📚 Vești despre cărți și librării
🟢 Lockdownul ca prilej de meditație asupra rolului și modului de operare a librăriilor.
James Daunt vorbește despre balanța optimă a procentelor carte și non-carte pe rafturile librăriilor, despre mobilă și rafturi care pun mai bine cărțile în valoare, descentralizarea librăriilor, renunțarea la expunerile plătite și rolul pe care îl joacă librăriile fizice.
As a chain bookseller, we are now allowing genuine autonomy to individual booksellers to curate books and create really dynamic bookstores. You should have in those stores a passionate team of dedicated professionals. We as booksellers, within the context of the large chain, ply our passion with genuine commitment and with genuine purpose. In that sense, we are a million miles away from Amazon.
🔵 Pentru Chicago Seminary Co-op Bookstores, pandemia e de asemenea prilej de chestionarea a ce înseamnă librăria și cum poți defini munca pe care ea o presupune; și dacă demersul de a face oamenii conștienți de ce înseamnă cu adevărat librăritul poate îmbunătăți statul librăriilor în societate. Articolul vorbește și el despre componența carte și non-carte într-o librărie și până unde poate merge.
Of course, illuminating the work of bookselling is crucial. The more we can describe and advocate for our work, the better chance we have of it being valued, monetarily as well as conceptually, by the reading public.
🟢 Cum au renăscut librăriile fizice în China și de ce Starbucks ar trebui să se teamă
După o perioadă de câțiva ani în care comerțul online luase avânt, ducând la închiderea multora dintre librăriile fizice, acestea și-au recăpătat în anii din urmă locul și numărul în societate. Răspunsul: centrele multi-purpose. Și aici o interogare a raportului carte – non-carte, de data asta dintr-o altă perspectivă.
“While reading, I like to sip a coffee and take a couple of selfies, neither of which really affect my reading.”
🔵 Beyond bookstore. Sau ce mai poți face cu o librărie:
Întâlniri romantice, seri de pizza, party-uri, browsing exclusivist & more. 🍕 🎉
🟢 Competiție neloială – o librărie din Evanston dă în judecată Amazon și cinci mari edituri (Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Macmillan Publishing Group, Penguin Random House and Simon & Schuster) pentru practici incorecte în privința vânzărilor de carte.
🔵 Piratate, dar nu contrafăcute – o platformă online de carte din China este investigată pentru că vinde cărți piratate.
📌 Eveniment recomandat: The Work of Booksellers Association: an International Event
📱 Nașterea unui nou influencer: BookTokerul
Un articol care vorbește despre prezența cărții pe TikTok, în ce fel BookTokerul e diferit de Booktuber și Bookstragrammer. 🙂
📏 Intersecțiile dintre matematică și poezie
Poeții au fost inspirați de-a lungul timpului de patternurile matematice din natură, cum ar fi faptul remarcabil că semințele din interiorul florii soarelui urmează principiile spiralei lui Fibonacci. Însă există multiple alte feluri prin care cele două tărâmuri se întrepătrund.
„Mathematical language can heighten the imagery of a poem; mathematical structure can deepen its effect.”
🛋️ Arta ca terapie
🟡 Cum a contribuit arta la starea de bine în pandemie? O cercetare făcută în perioada mai – iunie 2020 în Europa, căutând să afle dacă un film, o carte, un tur sau o expoziție online a contribuit la starea de bine a oamenilor în pandemie.
🟡 Story science. 8 cele mai importante invenții ale literaturii și neuroștiința din spatele lor.
”What if literature was an invention for making us happier and healthier? The idea made intuitive sense; when people felt bored, or unhappy, or at a loss for meaning, they frequently turned to plays or poetry.”
🧠 🌱 De la memoria florilor la caracterul social al copacilor: capacitățile cognitive ale lumii vegetale
📲 Netflix. Playback și playforward
După ce în 2020 numărul de abonați Netflix a crescut cu 37 de milioane, ajungând astfel la 200 de milioane de urmăritori în toată lumea, Netflix pregătește o nouă strategie pentru perioada următoare.
„Netflix hopes it’s a remedy for the sensation we’re all too familiar with – browsing eternity. Faced with seemingly never-ending choice, precious viewing time is swallowed up by indecision.”
Din realitatea imediată a scriitorilor români:
🔵 Ioana Maria Stăncescu, laureată a „Festival du Premier Roman” de la Chambéry;
🔵 Un interviu cu Bogdan Alexandru Stănescu despre cum e să coordonezi o colecție de autori străini și să fii în același timp autor român într-o literatură mică și puțin prețuită.
🔵 Și câteva recenzii la titluri ale autorilor români apărute recent:
♦️ Sirina și monștrii din Saad, de Diana Geacăr
♦️ Maria Orban, Oameni mari
♦️ Cornul inorogului, Bogdan Crețu
♦️ Larvae, Mircea Andrei Florea
There are no comments
Add yours