FestivalYA: Ediția 2 | Cărți ecranizate. Program & înscrieri
Dacă sari din carte-n film în căutarea aventurii, iar secția de #YoungAdult e magnetul tău din librărie, avem un festival întreg pentru tine!
Pune semn în calendar: în săptămâna 10-16 mai te întâlnești online cu super-autori YA, participi la workshopuri gândite pentru tine și iei contact cu cititori care stau până târziu să citească aceleași aventuri ca tine!
Anul acesta vorbim la #FestivalYA despre cărți ecranizate : cum se transformă, care sunt preferatele noastre, ce se pierde și ce se câștigă, ce zic scriitorii și producătorii despre tot procesul.
Înscrie-te AICI la întâlnirile cu autorii sau la atelierele pregătite pentru tine!
Participarea este gratuită și va avea loc prin platforma Zoom, cu transmisie live pe Cărturești Tube și pe conturile de Facebook ale Cărturești și ale editurilor partenere.
PROGRAM FESTIVAL
LUNI | 10 MAI
15:00 Perfecționismul, critica și acceptarea de sine. Un webinar Mind Education
16:30 Atelier In a relationship
18:00 Discuție despre fetele din cărți cu Alex Moldovan
18:00 „Cartea era mai bună!” O discuție-atelier cu Lucian Mircu
19:30 Actorul Ionuț Achivoaie citește din cartea „Un drum lung până jos”, de Jason Reynolds
MARȚI | 11 MAI
19:00 Discuție despre romanul ,,Fetița care privea trenurile plecând”, de Ruperto Long
20:30 Întâlnire cu Patrick Ness
MIERCURI | 12 MAI
15:00 Reprezentarea LGBTQ în „The Last of Us Part II”
18:00 Întâlnire cu Maureen Johnson
19:30 Întâlnire cu Margaret Rogerson
JOI | 13 MAI
17:00 N-am citit cartea, da’ am văzut filmul!
19:00 Cum se documentează un roman istoric pentru adolescenți? Invitați: Ruta Sepetys și Stejărel Olaru
20:00 Întâlnire cu Jennifer Niven
VINERI | 14 MAI
17:00 Scriere creativă, gen. Un atelier cu Gen, revistă
20:00 Întâlnire cu Rachel Cohn și David Levithan
21:00 Întâlnire cu John Green
SÂMBĂTĂ | 15 MAI
17:00 Întâlnire cu Kristal Sutherland
18:30 Întâlnire cu Anne Sophie Jouhanneau
20:00 Întâlnire cu Benjamin Alire Sáenz
DUMINICĂ | 16 MAI
17:00 Întâlnire cu Hafsah Faizal
19:00 Întâlnire cu Alwyn Hamilton
ATELIERE
PERFECȚIONISMUL, CRITICA ȘI ACCEPTAREA DE SINE
Luni, 10 mai, de la ora 15:00, vă invităm la o întâlnire cu Gina Enache, psihoterapeut la Mind Education. Gina va vorbi cu adolescenții despre perfecționism, acceptare necondiționată de sine, dar și despre înțelegerea și transformarea discursului interior cu compasiune și empatie.
Cât de mult te valorizezi fără să fie nevoie să faci de fiecare dată ceva extraordinar ca să-ți demonstrezi că meriți? De ce te critici atât de des? Cum ajungi să-ți privești greşelile ca pe niște oportunităţi de învăţare? Ce este perfecționismul și cum îți pune piedici pe traseu, deși crezi că te ajută? Ce înseamnă respingere și de ce ne temem de ea? Cum să îți gestionezi emoțiile și să construiești un echilibru cu tine? În acest webinar vom răspunde la aceste întrebări.
ATELIER IN A RELATIONSHIP
Atelierul In a Relationship vorbește despre un aspect delicat și sensibil al adolescenței: primele relații de dragoste – ce le face să funcționeze și ce le poate distruge.
Trainer: psih. Silvia Guță
Participarea la atelier este gratuită, în limita locurilor disponibile (20 persoane/atelier).
Criterii de participare:
– să știi că părerea ta contează
– să ai minim 16 ani împliniți
– să te înscrii REPEDE, căci înscrierile se fac în ordinea solicitărilor, cu limită de 20 persoane
În acest atelier „Generația nevorbită” are cuvântul. Pe parcursul lui, vom explora motivele și cauzele pentru care oamenii pot deveni violenți în relațiile de cuplu și vom învăța despre cele mai subtile forme de abuz emoțional și efectele lor. La final, participanții vor avea o imagine mai cuprinzătoare asupra abuzurilor relaționale și vor ști ce ar putea să facă sau unde să ceară ajutor, dacă vor avea vreodată nevoie.
Până atunci îți poți testa și relația cu testul pregătit de In a Relationship aici: https://inarelationship.ro/testul-relatiei/
ATELIER “CARTEA ERA MAI BUNĂ!”
Un atelier-discuție sau o discuție-atelier. Vom fi pe rând spectatori, cititori și scenariști-jucători într-un meci vechi de când există ecranizările: Cartea sau Filmul? (sau amândouă?)
Împreună cu Lucian Mircu vom vorbi despre ecranizările noastre favorite, despre metodele de a face o ecranizare, având ca suport câteva studii de caz plus un exercițiu.
Pentru înscrierea la atelier vă rugăm să dați un exemplu de o carte preferată pe care o considerați „mai bună” decât ecranizarea, cu o argumentare în cel mult 90 cuvinte.
Lucian Mircu lucrează din 2006 ca scenarist și copywriter pentru radio și televiziune. Este fondator al Asociației Marele Ecran, co-organizator al festivalului Ceau, Cinema! (Timișoara) ajuns la a opta ediție, autor (împreună cu Mircea Gherase) al unui documentar despre alpinistul Horia Colibășanu: „Superhombre” (2020).
REPREZENTAREA LGBTQ ÎN „The Last of Us Part II”
Miercuri, 12 mai, de la ora 15:00, vă invităm la un eveniment dedicat jocurilor video. Andrei Nae ne va explica cum jocul „The Last Of Us Part II” se raportează la una dintre problemele principale ale comunităţii LGBTQ, mai exact cea a vizibilității. Plecând de la accepţiunea că prin gameplay noi nu doar ne jucăm, ci şi descoperim o poveste, invitatul nostru ne propune să privim gameplay-ul joculului „The Last of Us Part II” ca pe o poveste despre riscurile coming out-ului, dar şi despre cum invizibilitatea socială poate fi un instrument de afirmare în secolul XXI.
Dr. Andrei Nae este asistent universitar la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine unde predă cursul de masterat “Jocurile video şi identitatea culturală” şi cursul opţional “Introducere în studiul jocurilor video ca medii narative”. Începând cu 2019 este directorul proiectului de cercetare “Discurs colonial în jocurile video” finanţat de UEFISCDI. Andrei Nae a publicat mai multe studii sub forma de cărţi, capitole şi articole printre care se numără monografia Immersion, Narrative, and Gender Crisis in Survival Horror Video Games publicată de Routledge în 2021.
Evenimentul va fi moderat de Ruxandra Gîdei, mai cunoscută după numele ei de vloggeriță, 4fără15. Ruxandra studiază literatură română și engleză la Universitatea din București și este cunoscută pentru pasiunea ei pentru poezie și literatura română contemporană.
N-AM CITIT CARTEA, DA’ AM VĂZUT FILMUL!
O carte și un film intră într-o sală de cinema și nici nu încep bine creditele, că cineva vorbește deja despre fidelitate. Plecând de la vechea dezbatere cartea sau filmul și făcând distincția dintre ecranizare și adaptare, Iris Nuțu le propune tinerilor interesați de literatură și cinematografie o incursiune cu discuții, vizionări și exerciții aplicate în procesul de ,,traducere” vizuală a unor romane. În cadrul atelierului, participanții vor face o plimbare pe podul care leagă teritoriul literaturii de cel al cinemaului și de acolo vor stabili dacă, în relația text-imagine, un cadru sau o secvență valorează, într-adevăr, cât o mie de cuvinte dintr-un roman.
Iris Nuțu (n. 1996) a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, secția Literatură Universală și Comparată, apoi și-a continuat studiile la CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), în cadrul programului Societate, Multimedia, Spectacol. Și-a transformat dragostea pentru jazz și literatură într-o lucrare de licență despre soundtrack-uri romanești și interesul pentru depresie și film într-o teză de disertație intitulată „Lungul drum al cărții către film – Reprezentări și reconfigurări ale depresiei în relația literatură-cinema”. Nu iese din casă până nu își găsește căștile și niciodată nu-și amintește unde le-a lăsat.
SCRIERE CREATIVĂ, GEN
Vă dăm întâlnire vineri, de la ora 16:00, cu Roxana Stan și Denisa Cotor, la un atelier de scriere creativă propus de Gen, revistă. Vom diseca împreună ce înseamnă o poveste personală, cum o construim și de ce e important să o dăm mai departe. Creștem citind (și ascultând) povești: despre prințese și zmei, despre dragoni sau hobbiți, despre case de turtă dulce și mere otrăvitoare. Ne așteptăm cuminți scrisorile de la Hogwarts, convinși că, acolo, undeva, există o școală de vrăjitorie perfectă pentru noi. Ne imaginăm că suntem Katniss Everdeen, luptând în Arenă și mânuind săgețile ca nimeni altcineva. Dar sunt doar acestea poveștile care nu ne lasă să dormim noaptea? Hai să descoperim împreună cum putem face poveștile reale să devină la fel de interesante.
Roxana Stan este jurnalistă la Gen, Revistă și masterandă la Literele bucureștene. A fost internă la publicațiile Școala9 și Decât o Revistă și crede că o poveste bună e un mix curajos de curiozitate și vulnerabilitate. Este pasionată de antropologie și de scris, sub toate formele sale, de la jurnalism, la scriere academică, proză scurtă sau poezie. Dacă ar trebui să descrie în trei cuvinte lumea în care trăiește, ar alege fără să stea pe gânduri: crâmpei, cafea și senzație.
Denisa Cotor este voluntară la Forum Apulum de 3 ani, timp în care a ajutat la organizarea evenimentelor și social media.
ÎNTÂLNIRI CU AUTORII
DISCUȚIE DESPRE FETELE DIN CĂRȚI CU ALEX MOLDOVAN
Luni, 10 mai, de la ora 18:00, vă așteptăm la o discuție despre fetele din cărți cu Alex Moldovan. Alex s-a născut în 1977 la Cluj, unde locuiește și acum. E pasionat de literatura pentru copii, de jazz și e voluntar la o asociaţie pentru protecţia animalelor. A terminat Filozofia, a tradus peste treizeci de cărţi și a fost librar. După ani, a simţit din nou nevoia să scrie și și-a făcut un blog. I-a spus Bicicleta galbenă. În 2016 a publicat la Editura Arthur primul său roman pentru copii, „Olguţa și un bunic de milioane”. „Băiețelul care se putea mușca de nas” e primul său album ilustrat.
DISCUȚIE DESPRE “FETIȚA CARE PRIVEA TRENURILE PLECÂND” CU RUPERTO LONG, MAIA MORGENSTERN ȘI DAN MUNTEANU COLAN
Marți, 11 mai, de la ora 19, vă așteptăm la o discuție pornind de la romanul „Fetița care privea trenurile plecând”, de Ruperto Long, apărut la Editura Epica. La discuție vor participa alături de autor, Maia Morgenstein și traducătorul cărții, Dan Munteanu Colan.
Ruperto Long s-a născut în Rosario (Colonia, Uruguay). Este inginer, politician și scriitor. În 2013, Franța l-a recompesat cu Ordre des Arts et des Lettres. A urmat Facultatea de Inginerie a Universității Republicii și a absolvit cursul de Building Development Capabilities la Harvard. Din 1999, este profesor universitar titular la Academia Națională de Inginerie. A fost senator al Republicii (2005-2010), președinte al UTE (principala companie de energie electrică din Uruguay) și președinte al Laboratorului Tehnologic (LATU). În prezent, este ministrul Curții de Conturi a Republicii, membru al consiliului de administrație al Fundației City of Montevideo și al IIACF (International Israel Allies Caucus Foundation). În toate domeniile sale de activitate a primit multiple distincții naționale și internaționale. În calitatea sa de scriitor, a mai publicat volumele literare: Che bandoneón (2002), Hablando claro (2009), No dejaré memorias. El enigma del Conde de Lautréamont (2012) și La mujer che volvió del abismo (2019).
ÎNTÂLNIRE CU PATRICK NESS
Patrick Ness s-a născut și a crescut în Statele Unite. A studiat literatura engleză la University of South California. Din 1999, locuiește la Londra. A publicat nouă cărți: două romane pentru adulți, un volum de povestiri și șase romane pentru adolescenți. Celebra sa trilogie, „Pe tărâmul haosului”, s-a bucurat de vânzări record. Cărțile sale au fost recompensate cu nenumărate premii, printre care Carnegie Medal, Guardian Children’s Fiction Prize, Booktrust Teenage Prize și Costa Children’s Book Award. La Editura Trei au apărut toate volumele trilogiei „Pe tărâmul haosului”: „Vocea pumnalului”, „Monștrii din oameni” și „Pe viață și pe moarte”.
ÎNTÂLNIRE CU MAUREEN JOHNSON
Maureen Johnson, născută în 1973 la Philadelphia, este autoare de bestselleruri New York Times și USA Today. Printre romanele ei se numără The Key to the Golden Firebird, The Name of the Star și seriile Shades of London și Suite Scarlett. Cărțile ei s-au vândut în zeci de milioane de exemplare și au fost traduse în peste 40 de limbi. Printre altele, la Editura Trei a apărut volumul Fulgi de iubire, scris împreună cu John Green și Lauren Myracle.
ÎNTÂLNIRE CU MARGARET ROGERSON
Margaret Rogerson este autoarea bestseller-urilor New York Times „Vraja corbilor” și „Vraja spinilor”, traduse la Editura Storia Books. Are o diplomă de licență în antropologie culturală la Universitatea din Miami. Locuiește lângă Cincinnati, Ohio, iar când nu citește și nu scrie, îi place să deseneze, să urmărească documentare, să facă budincă, să joace și să exploreze în aer liber în căutare de broaște și ciuperci.
ÎNTÂLNIRE CU JENNIFER NIVEN
Jennifer Niven este o autoare din Statele Unite ale Americii, cunoscută în special pentru cartea, „Toate acele locuri minunate”, publicată la Editura Trei. La aceeași editură au mai apărut și „Universul pe umerii tăi” și „Cu respirația tăiată”.
ÎNTÂLNIRE CU RACHEL COHN ȘI DAVID LEVITHAN
Rachel Cohn și David Levithan sunt doi autori mult apreciați. David Levithan este foarte cunoscut datorită cărţilor sale pentru adolescenți, printre care „Boy Meets Boy” (recompensat cu Lambda Literary Award), „The Realm of Possibility”, „Are We There Yet?”, „Live is the Higher Law”. La Editura Trei, de acelaşi autor, au apărut „Zi după zi”, „Will Grayson” (scris împreună cu John Green), „Dash, Lily și Cartea Provocărilor”, „Playlist pentru Nick și Norah” (ambele scrise împreună cu Rachel Cohn). Prima carte a lui Rachel Cohn este „Gingerbread” și a înregistrat un real succes, iar de atunci a colaborat la scrierea altor șase cărți împreună cu David Levithan.
ÎNTÂLNIRE CU KRYSTAL SUTHERLAND
Krystal Sutherland a crescut în Australia, peste drum de biblioteca publică locală, unde și-a petrecut cam fiecare zi după școală, în aventuri din cărți. În prezent, romanele ei Young Adult au fost publicate în mai mult de 20 de țări. Este autoarea romanelor „Inimi chimice”, „O listă semidefinitivă a celor mai îngrozitoare coșmaruri”, ambele publicate în limba română la editura Storia Books. Anul acesta urmează să îi apară și cel de-al treilea roman, „House of Hollow”.
ÎNTÂLNIRE CU ANNE-SOPHIE JOUHANNEAU
Anne-Sophie Jouhanneau este o autoare bilingvă, de origine franceză, autoare de ficțiune Young Adult și non-ficțiune. Cărțile ei au fost traduse în șapte limbi. Debutul ei, „Kisses and Croissants” a apărut anul acesta la editura americană Random Press, iar în curând va apărea la Editura Nemira.
ÎNTÂLNIRE CU BENJAMIN ALIRE SAENZ
Benjamin Alire Sáenz s-a născut în 1954 în New Mexico. El este poet și prozator; autor de cărți Young Adult, și nu numai. A publicat romanul multipremiat „Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe”, precum și romanele pentru adolescenți: „Sammy and Juliana in Hollywood” și „He Forgot to Say Goodbye”.
ÎNTÂLNIRE CU HAFSAH FAIZAL
Hafsah Faizal este autoarea multi-premiată a romanelor „We hunt the flame”, „We free the stars” și „A tempest of tea”. Când nu scrie, Hafsah Faizal lucrează în design, încearcă să aleagă între „Assassin’s Creed” și „Skyrim”, sau călătorește în toată lumea (atunci când nu e pandemie). Născută în Florida și crescută în California, autoarea locuiește acum în Texas și deține o bibliotecă încărcată de cărți care abia așteaptă să fie devorate. În limba română, cartea „Pe urmele flăcării” a apărut la editura Storia Books.
ÎNTÂLNIRE CU ALWYN HAMILTON
Alwyn Hamilton, scriitoare canadiană, s-a născut în 1988 la Toronto, dar și-a petrecut copilăria în Europa. După ce s-a mutat în Franța, unde a studiat în Baune, a mers la Cambridge University, unde s-a dedicat istoriei artei. În 2016 a debutat cu romanul „Rebelul nisipurilor”, care s-a bucurat de un real succes. În aceeași serie autoarea a mai publicat volumul „Traitor to the Throne” (2017), care va fi urmat de „Hero at the Fall”, ambele în pregătire la Editura Nemira.
Organizatori: Cărturești & Editura Trei
Parteneri: Nemira, Storia Books, Epica, YoungArt
Parteneri Media: Kiss FM, Scena9, DOR, Gen, revistă, OMG Publishing, Alecart, Super! Festivalul de Filme Făcute de Adolescenți, The Calypso Journal, Fundația Friends For Friends, Adolescenteen, Asociația Young Initiative, Fundația Noi Orizonturi, Revista Echinox, Mind Education, EBS Radio
Descarcă de aici afișul evenimentului și alte materiale vizuale. Identitatea grafică este semnată anul acesta de Miruna Botezan.
There are no comments
Add yours