Top Cărți distopice YA: 14+ romane tulburătoare care te uimesc și te înfioară în același timp
Ce face o distopie bună și captivantă? Poate că este vorba despre cât de mult ne putem imagina evenimentele care s-ar putea întâmpla și sentimentul înfiorător pe care ni-l dau. Sau poate că ne oferă acea poartă de evadare din vremurile noastre într-un viitor postapocaliptic în care să ne testăm limitele și puterea de supraviețuire. Oricare ar fi răspunsul, cărțile distopice ne stârnesc curiozitatea cu privire la direcția în care se îndreaptă societatea.
Recomandările noastre de cele mai bune cărți distopice young adult oferă o evadare într-un peisaj terifiant și fascinant în același timp, dar servesc și ca un avertisment asupra a ceea ce se poate întâmpla dacă cele mai rele impulsuri ale noastre sunt lăsate necontrolate.
iLove de Naomi Gibson
Editura Trei, 2023, traducere de Camelia Ghioc
Deși are doar șaptesprezece ani, Lydia este un programator cu experiență, care și-a petrecut ultimii trei ani lucrând la crearea unei Inteligențe Artificiale, Henry — încă dinainte de accidentul în care a murit fratele ei și care-i bântuie visele. Pe măsură ce Henry devine mai puternic, mai inteligent, mai iubitor și înspăimântător de eficient, relația dintre cei doi se transformă. Practic, Lydia și-a construit singură iubitul perfect într-un hard-disk plin de linii de cod. Dar ce este Henry cu adevărat? Și cât de departe e dispus să meargă ca să fie tot ce-și dorește Lydia?
Într-un ritm alert și cu o intrigă modernă și întunecată, iLove explorează complexitatea și posibilitățile inteligenței artificiale. Dincolo de aventura plină de suspans, iLove este și un thriller distopic YA care analizează într-un mod profund teme care țin de natura umană: răzbunarea, moralitatea, durerea, dragostea și iertarea.
Cu Naomi Gibson te întâlnești online la FestivalYA, duminică, pe 14 mai la ora 18:00.
Feed de M.T. Anderson
Editura Art, 2022, traducere de Dan Doboș
Feed spune povestea lui Titus, un adolescent care trăiește într-o Americă futuristă, în care internetul se află la un clic mintal distanță, prin intermediul unei tehnologii numite Feed. Chiar dacă Feedul vine și cu dezavantaje, tinerii sunt dispuși să le ignore în schimbul unei vieți extrem de comode. În timp ce se afla într-o vacanță pe Lună, Titus o întâlnește pe Violet, o tânără carismatică și inteligentă, cu un motiv întemeiat să nu aibă încredere în Feed. Pe măsură ce între ea și Titus se înfiripă o dragoste, Violet încearcă să-i arate cum să reziste puterii lui Feed.
O satiră inteligentă și subversivă, aflată la limita dintre umor și tragic, Feed îți prezintă o viziune distopică întunecată, dar credibilă despre cum ar arăta lumea dacă oamenii s-ar lăsa complet manipulați de internet.
Eternii de Chris Whitaker
Editura Trei, 2023, traducere de Irina-Marina Bortoi
Pe măsură ce numărătoarea inversă a ultimelor zile rămase până la sfârșitul lumii e pe final, iar asteroidul Selena va lovi Pământul, secrete teribile ies la suprafață, iar măștile tuturor cad rând pe rând. După ce adolescenta Abi, prietena lui Mae, este găsită fără suflare la poalele unei stânci, oamenii încep să-și piardă cumpătul, profesorii nu-și mai pot stăpânii elevii, iar resentimentele mărunte devin mai periculoase cu fiecare zi care trece.
Eternii explorează subiecte sensibile precum hărțuirea, abuzul și depresia, dar lasă loc și pentru scene pline de umor și suspans. O poveste emoționantă și meditativă care se concentrează pe sfârșitul civilizației umane, prima dragoste, acceptarea de sine și găsirea propriei identități.
Darurile noastre ascunse de Caroline O’Donoghue
Editura Epica, 2022, traducere de Gabriela Stoica
După ce Maeve, o adolescentă de șaisprezece ani care ar face orice ca să aibă parte de atenție, descoperă un pachet de cărți de tarot în timpul suspendării de la școală, devine în scurt timp cea mai căutată ghicitoare din liceu. Dar când fosta cea mai bună prietenă a lui Maeve, Lily, trage o carte tulburătoare numită Menajera, pe care Maeve nu a mai văzut-o până acum, iar a doua zi dispare, povestea ia o întorsătură bizară.
Acțiunea din Darurile noastre ascunse se petrece în Irlanda, într-o perioadă în care lucrurile care te fac diferit te transformă în ținta bullyingului. Un fantasy complex, care oferă un exercițiu de imaginație și îmbină elemente palpitante de thriller cu atmosfera unei lumi distopice, iar granița dintre normal și paranormal devine mai mult decât neclară. Vei descoperi o poveste fascinantă despre prietenie, limite și vulnerabilitatea singurătății.
Secera de Neal Shusterman
Editura Young Art, 2022, traducere de Dan Sociu
Într-o lume a viitorului în care totul pare ideal – foametea și sărăcia au fost eradicate, la fel și bolile și războaiele, grație tehnologiei -, nemurirea vine însă cu un preț. Pentru a evita o supraaglomerare a planetei, au apărut Secerile, oameni cu un caracter aparte care au posibilitatea și responsabilitatea de a lua viața celorlalți. Citra și Rowan sunt doi adolescenți aleși drept ucenici ai unei Secere, un rol pe care nu și-l dorește nici unul dintre ei. Când atracția dintre cei doi devine din ce în ce mai puternică, află că au de făcut o alegere deosebit de grea.
Elegantă și melancolică, meditativă și întunecată, Secera se numără printre cărțile distopice care te încântă și te înfioară în același timp. Neal Shusterman a reușit să contureze cu măiestrie această lume aparent ideală, în care omul poate sfida orice lege a naturii, și a dat naștere unor personaje excepționale, alături de care vei trece prin cele mai grele încercări.
Spulberă-mă de Tahereh Mafi
Editura Corint, 2018, traducere de Shauki Al-Gareeb
Într-o lume devastată de abuzurile oamenilor, măcinată de foamete, boli, neputință și teroare, Restaurația, o facțiune politică ce s-a autoproclamat salvatoarea acestei lumi dezolante, a acaparat puterea și controlează totul prin teroare, violență și manipulare. În acest univers cenușiu, Juliette, o tânără de 17 ani, trăiește închisă într-un ospiciu, din simplul motiv că este diferită de ceilalți oameni – atingerea ei este letală. În timp ce Restaurația și-a făcut planuri de a o folosi ca pe o armă, Juliette are însă propriile ei planuri.
Spulberă-mă, primul volum din seria Atingerea lui Juliette, te poartă într-o lume distopică aflată la limita distrugerii, în care acțiunile necugetate ale oamenilor sunt cele care au condus-o spre acest deznodământ înfiorător. Vei descoperi o poveste complexă, plină de suspans, dragoste, emoție și personaje care mai de care mai interesante, fiecare având un har aparte.
Anul de grație de Kim Liggett
Editura Litera, 2019, traducere de Bianca Paulevici
În ținutul Garner, toate fetele de șaisprezece ani sunt obligate să treacă prin așa numitul An de grație. Din vremuri imemoriale se știa că în acel an, după ce fetele împlineau vârsta fatidică, pielea lor începea să emită un afrodiziac puternic, capabil să înnebunească orice bărbat. De aceea, sunt izgonite în sălbăticie pentru a se întoarce purificate și gata de măritiș. La șaisprezece ani, Tierney James visează la o viață mai bună, dar anul de grație se apropie și ea realizează că trebuie să se teamă de mult mai mult decât de stihiile dezlănțuite în pădure.
Anul de grație te introduce într-un univers distopic terifiant, guvernat de reguli elaborate de o minte diabolică, iar manipularea este ridicată la nivel de artă. În toată această luptă pentru supraviețuire se conturează o frumoasă poveste de dragoste și o alta despre legăturile dintre femei, despre curajul necesar de a sfida patriarhatul și despre puterea pe care o primești atunci când îți regăsești vocea și puterea de a striga adevărul.
Vocea pumnalului de Patrick Ness
Editura Trei, 2021, traducere de Florina Pîrjol
Prentisstown este un oraș mai puțin obișnuit, unde nu există femei, bărbații pot auzi ce gândesc ceilalți tot timpul, iar viața lor se desfășoară într-un copleșitor și neîncetat zgomot, fără să existe intimitate sau secrete. Cu o lună înainte de a împlini 13 ani, dată la care ar urma să devină bărbat, Todd descoperă întâmplător un loc liniștit și foarte diferit de lumea în care trăiește el. Un loc în care nu există zgomot și care se presupune că de fapt nici nu există. Din acel moment, lucrurile scapă de sub control, iar Todd este nevoit să fugă ca să se salveze de la moarte.
Vocea pumnalului este o adevărată aventură, cu mult suspans și numeroase răsturnări de situație, care curge într-un ritm captivant și înspăimântător, fără prea multe momente de respiro. O distopie care îți bântuie imaginația și te face să te întrebi cum ar arăta o lume în care ai putea să auzi gândurile tuturor celor din jurul tău?
Alegerea de Kiera Cass
Editura Corint, 2018, traducere de Shauki Al-Gareeb
După ce patru războaie mondiale împart lumea în caste, cei cu sânge regal aparțin numărului unu, pe când cei mai săraci ocupă locul opt în societate, pentru treizeci şi cinci de fete, Alegerea este o şansă unică în viaţă: oferă posibilitatea de a locui într-un palat şi de a lupta să cucerească inima unui prinţ. Constrânsă de împrejurări, America se înscrie la competiție, chiar dacă asta înseamnă să-şi părăsească familia şi omul iubit.
Îmbinând elemente de basm cu atmosfera unei lumi distopice, Alegerea este o poveste captivantă pe care fanii cărților de dragoste pentru adolescenți, dar nu numai, o vor citi pe nerăsuflate. O alegere potrivită dacă ești în căutarea unei lecturi cu multă acțiune, intrigă, pericol și, nu în ultimul rând, pasiune și romantism.
Lifelike de Jay Kristoff
Editura Paladin, 2022, traducere de Silviu Genescu
Acțiunea din Lifelike are loc într-un viitor postapocaliptic, în care roboții sunt guvernați de trei legi, așa-numitele legi ale roboticii, și sunt considerați doar niște sclavi. Realistikii sunt androizi aproape umani, aproape perfecți, creația unui savant cu aspirații demiurgice, care au găsit o modalitate de a ignora cele trei legi, fapt care îi face extrem de periculoși. Viața lui Evie, o adolescentă prinsă într-o viață care nu-i aparține, cu amintiri pe care nu le-a trăit, se schimbă brusc când îl întâlnește pe Ezekiel, un realistik al cărui trecut se împletește cu al ei.
Dacă vrei să te delectezi cu o carte SF deopotrivă uimitoare și înfricoșătoare, o lume extrem de bine construită și personaje convingătoare, Lifelike este alegerea ideală. Cartea împletește cu măiestrie o aventură palpitantă cu răsturnări de situație neașteptate care te țin cu sufletul la gură de la început până la sfârșit.
Al cincilea val de Rick Yancey
Editura Young Art, 2019, traducere de Laura Sandu
Într-o lume spulberată de patru valuri de atacuri brutale declanşate de extratereştri, ultimii supravieţuitori de pe Pământ înfruntă fiecare zi a invaziei cu teroare şi cu teama de al cincilea val, care este și cel mai periculos, fiindcă anunţă ultimele momente în care oamenii se mai pot împotrivi, în care mai pot lupta pentru salvare. Cassie, o curajoasă adolescentă de 16 ani, are o singură dorinţă: să îşi salveze fratele, iar pentru asta nu se dă în lături de la nimic.
Al cincilea val este un roman distopic surprinzător, care vorbește despre maturizare, despre lupta pentru salvarea Pământului și despre cum fiecare dintre noi ar putea fi erou. Momentele încărcate de tensiune şi suspans, personajele complexe și bine conturate, emoţiile şi durerea care răzbat din fiecare paragraf, toate se îmbină într-un mod original și fabulos.
Sălbaticele de Rory Power
Editura Trei, 2020, traducere de Mihaela Apetrei
Sălbaticele te poartă pe Insula Raxter, aflată în carantină totală după ce a fost lovită de TOX, o boală care, dacă nu te ucide, îți transformă corpul în ceva ciudat și de nerecunoscut. Izolate de restul lumii și lăsate să se descurce singure pe insulă, un grup de prietene sunt ultimele supraviețuitoare care au reușit să facă față transformărilor prin care au trecut trupurile lor. Când una dintre fete dispare, Hetty va face orice ca s-o găsească, însă ceea ce descoperă dincolo de granițele insulei este mult mai complicat decât și-ar fi putut imagina.
În parte poveste despre supraviețuire, în parte poveste de dragoste post-apocaliptică și o altă parte manifest ecologic și social, Sălbaticele este o lectură palpitantă, care te captivează de la primele pagini. Personajele feminine foarte bine conturate, atmosfera misterioasă și întunecată și temele profunde pe care le abordează fac din Sălbaticele una dintre cele mai bune și emoționante cărți distopice.
Cu Rory Power v-ați întâlnit aici, chiar la prima ediție FestivalYA.
Aleșii de Veronica Roth
Editura Corint, 2021, traducere de Loredana Frățilă-Cristescu
În urmă cu zece ani, cinci adolescenți cunoscuți drept Aleșii au salvat lumea de forțele Întunecatului. În prezent, aceștia se reîntâlnesc la înmormântarea unuia dintre ei, unde descoperă că țelul suprem al fostului dușman era cu totul altul decât credeau ei, iar secretele care ies acum la iveală sunt cutremurătoare.
Cu mister și suspans bine dozat, Aleșii este o poveste complexă, care are în prim-plan tineri eroi curajoși pe care îi îndrăgești de la primele pagini. Magia și știința se împletesc și creează un tablou straniu, aflat la granița dintre real și ireal.
Selkie de Roxana Drăgănuță
Editura The Writing Journey, 2021
Într-un viitor apropiat, în care oamenii de știință au reușit să exploreze doar 5% din apele globului, oceanele ascund încă multe secrete. Printre acestea se numără sirenienii, o specie umanoidă dotată cu inteligență și emoție umane, dar și cu abilități nemaivăzute: pot modela cantități mari de apă, pot provoca furtuni, cutremure și valuri uriașe. Selkie, regele din nord, este hotărât să extermine civilizația umană, deoarece o consideră răspunzătoare pentru distrugerea habitatelor marine și pentru moartea inevitabilă a sirenienilor.
Selkie aduce în prim plan o temă extrem de actuală, și anume grija față de planeta noastră, modul în care acțiunile oamenilor afectează Pământul și posibilitatea ca totul să se întoarcă împotriva noastră.
Panica de Lauren Oliver
Editura Nemira, 2021, traducere de Dorina Tătăran
Într-un oraș mic, aflat în mijlocul pustietății, unde nu este nimic de făcut, iar tinerii suferă de claustrofobie, jocul Panica e singurul care le dă sentimentul libertății, prin probele sale absurd de periculoase. Regulile sunt simple: oricine poate intra în joc, însă doar unul va câștiga. Povestea îi are în prim-plan pe Dodge și Heather, doi adolescenți normali, asta până în momentul în care se înscriu în competiție și sunt supuși la o luptă pe viață și pe moarte pentru o sumă considerabilă de bani.
Panica este un roman distopic alert, în care tensiunea și suspansul se împletesc pentru a oferi poveștii o atmosferă unică. Fiecare personaj are un motiv pentru care consideră că merită să câștige jocul, iar ce au în comun toate aceste motive este frica: frica de a rămâne blocat în oraș, frica de a eșua sau frica de a înfrunta realitatea. Dacă îți place să te delectezi ascultând cărțile preferate, Panica dispune și de audiobook via AudioTribe.
Jocurile foamei de Suzanne Collins
Editura Armada, 2019, traducere de Ana-Veronica Mircea
Acțiunea din Jocurile foamei, primul volum din celebra serie cu același nume, are loc într-un viitor postapocaliptic în ținutul Panem, aflat pe ruinele unui continent cunoscut odată drept America de Nord. Aici aveau loc așa numitele Jocuri ale Foamei, în care 24 de adolescenți trebuiau să se lupte pe viață și pe moarte pentru supraviețuire pentru că doar unul dintre ei putea ieși învingător. Katniss, o adolescentă rebelă, independentă și hotărâtă, se oferă voluntar în locul surorii ei, o alegere care îi va schimba complet viața.
Printre cele mai citite cărți distopice, Jocurile foamei a avut parte și de o ecranizare de excepție, avându-i în rolurile principale pe pe Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth și Woody Harrelson. Dincolo de lupta pentru supraviețuire și momentele sângeroase, Jocurile foamei este o poveste despre curaj, empatie, încredere în sine și despre iubirea care iese triumfătoare și se dovedește a fi cea mai bună armă. Cartea dispune și de audiobook via AudioTribe.
Puterea de Naomi Alderman
Editura Storia Books, 2018, traducere de Miruna Voiculescu
Puterea este o distopie cu un subiect mai mult decât interesant: ce s-ar întâmpla dacă polii puterii s-ar inversa la un moment dat, iar femeile ar căpăta brusc o putere nimicitoare și nemaivăzută? Adolescentele își descoperă o putere fizică uriașă – pot provoca o durere atroce și chiar moartea cu ajutorul electricității și, uite așa, printr-o mică întorsătură a naturii, lumea este repornită de la zero. În acest prezent, femeile pot şi aleg să provoace durere, să rănească, să tortureze şi să ucidă, pentru că puterea este în mâinile lor.
O distopie copleșitoare și înspăimântătoare, Puterea este o lecție despre supraviețuire, corupere și despre modul în care istoria tinde să se repete. Cartea ridică anumite întrebări legate de etică, de natura umană și natura puterii.
Cele mai bune cărți distopice reprezintă, poate, unele dintre cele mai fascinante experiențe literare. Sunt povești care te ajută să conștientizezi problemele societății actuale și explorează alternativele de coșmar pentru umanitate. În plus, au o acțiune captivantă, eroi epici și, din păcate, scenarii deseori terifiant de credibile.
Intră pe rafturile Cărturești și descoperă mai multe romane distopice și cărți young adult pe care cu greu le vei putea lăsa din mână.
There are no comments
Add yours