Bumbișori. Tradiție circulară (Conectat la natură)
BUMBIȘORI DE BUCUREȘTI
LA PAS DUPĂ EVENIMENTE CULTURALE (ȘI NU NUMAI) PRIN BUCUREȘTI; EVENIMENTE PE CARE LE DENUMIM JUCĂUȘ ȘI VISĂTOR BUMBIȘORI, PENTRU CĂ NOI PERCEPEM CEEA CE SE ÎNTÂMPLĂ CULTURAL ÎN CAPITALĂ ASEMENEA ACESTOR FLORI: VESELE, UȘOR FRAGILE, SPONTANE ȘI TERAPEUTICE PENTRU CĂ, DA, ARTA, LA FEL CA PLANTELE, POATE FI TERAPEUTICĂ.
Uneori mi-aș dori să am o mașină mică și colorată și o portavoce mare, nu ca să anunț că a venit circul în oraș, ci ca să anunț ce galerii noi se deschid și ce vernisaje au loc. Îmi dedic timp, cam o dată la două săptămâni, să văd artă, o iau la pas prin galerii, uneori să revăd unele expoziții, în liniște, sub apusurile calde ale Bucureștiului.
Prima expoziție despre care vreau să detaliez puțin, spun puțin pentru că mi-aș dori mult să vă stârnesc curiozitatea și până pe 3 iulie (ultima zi a expoziției) să mergeți să o vizitați: 📌 Tradiție circulară (Conectat la natură), care se poate vizita la Muzeul Național al Țăranului Român.
Expoziția este una de tip colaborativ între șase meșteri populari și șase artiști contemporani. Totul a început ca un performance pe 12 mai, ca apoi, timp de 4 zile, artiștii și meșterii să creeze sub privirile vizitatorilor obiectele și instalațiile.
🟢 Artistul Mircea Cantor a colaborat cu Tănase Burnar, meșter olar din Săcel; obiectele din ceramică tradițională cu intervenții subtile ale lui Mircea Cantor, pe care artistul a vrut să lase amprenta personală și inovatoare cât mai noninvaziv.
🟢 Marius Alexe zis Bean, fondatorul Subcarpați, a lucrat împreună cu Adrian Mihaiu cavale din lemn, încercând să raeducă în actualitate meșteșugul făuriri unui caval.
🟢 Olah Gyárfás, artistul și designerul din spatele brandului PATZAIKIN, a realizat o piesă statuară din textile împletite împreună cu Melinda-Mária András.
🟢 Artistul Teodor Graur a lucrat cu meșterul Viorel Gheorghe – Marangozul echipei Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, care este specializat în realizarea și repararea ambarcațiunilor tradiționale din lemn.
🟢 Virgil Scripcariu, prin apropierea să de universul ceramicii, a lucrat cu meșterul olar din Nocrich Csaba Balint. Veți vedea o operă care îmbină tradiționalul cu contemporanul la cel mai fin nivel, punând ceramica prin formă, construcție și culoare în dialog cu spațiul și privitorul.
🟢 Dan Vezentan explorează universul zootehnic-agricol și ecologia prin lucrările sale. A colaborat în realizarea instalației lui cu Csaba Racz, meșter care ține încă viu meșteșugul de potcovar sau curelar.
Închei cu un citat care aparține curatorului Teodor Frolu, despre ce vrea să ducă mai departe expoziția:
Arta contemporană este cercetare-dezvoltare-inovare pentru industriile creative. Cultura tradițională este contribuția României la conceptul de dezvoltare durabilă. Tocmai dialogul dintre arta contemporană și cultura tradițională a condus la noțiunea de tradiții creative.
There are no comments
Add yours