12 cărți de fashion care te ajută să-ți îmbunătățești cunoștințele despre modă și stil
Dorința de a ne îmbrăca într-un anumit fel, de a transmite un mesaj sau a ne spune povestea cu ajutorul hainelor trece dincolo de granițele geografice, culturale sau istorice și chiar dacă tendințele, forma sau conținutul se modifică, motivația rămâne aceeași: haina ca mijloc de exprimare. Moda poate fi o sursă de inspirație care să vină în întâmpinarea nevoii de schimbare, de evoluție, de dezvoltare și de dobândire a încrederii în sine.
Pentru a înțelege mai bine care este psihologia din spatele modului în care facem alegerile vestimentare, cum să-ți construiești stilul personal și cum a evoluat toată această industrie, îți propunem o selecție de cărți despre modă care te vor purta într-o călătorie despre tot ce înseamnă fashion, stil, dar și poveștile oamenilor care au schimbat această lume.
Christian Dior. Povestea unei vieți de Marie-France Pochna
Editura RAO, 2022, traducere de Anca Măgureanu
Drumul lui Christian Dior prin Marea Criză, urmată de falimentul familiei și ulterior de perioada războiului și a Ocupației, l-a condus către succes și posibilitatea de a revoluționa moda. În 1947, Dior făcea furori la nivel mondial cu o nouă colecție, care transmitea acea joie de vivre, libertate și feminitate. „Noul look”, așa cum a fost numit de presa internațională, reprezentat de materiale fluide, umerii rotunjiți și fusta în formă de A a restabilit Parisul ca centru al lumii modei.
Dacă ești pasionat de cultură, modă sau istoria artei, Christian Dior. Povestea unei vieți este o lectură încântătoare, plină de amănunte atât din planul profesional, cât și din cel personal. Vei descoperi ce l-a inspirat pe Christian Dior și ce l-a determinat să creeze haine care glorifică formele feminine și care au schimbat felul în care ne raportăm astăzi la modă.
Parfum. O istorie grandioasă de Élisabeth de Feydeau
Editura Baroque Books & Arts, 2022, traducere de Aida Teodorescu
Parfum. O istorie grandioasă este un elogiu al simțurilor capabile să unească idei, speranțe, culturi, dorințe și trăiri. De unde vine parfumul și cum a fost inventat? Cine sunt primii mari parfumieri? Care sunt poveștile parfumurilor legendare precum N°5, Eau Sauvage, Angel, CK One sau Le Male? Toate răspunsurile se găsesc în această enciclopedie despre vraja aromelor, care prezintă și câteva galerii de portrete: de la parfumieri de geniu la creatori de stil și maeștri sticlari.
Datorită unei iconografii bogate, ilustrată în detaliu, și a documentelor de arhivă, Parfum. O istorie grandioasă te poartă într-o lume fermecătoare în care vei descoperi informații surprinzătoare despre parfum ca mesaj și expresie a personalității. Élisabeth de Feydeau este fondatoarea Arty Fragrance sub umbrela căruia creează și comercializează o linie de parfumuri de nișă, inspirate din luxul și stilul sofisticat din Franța secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea.
Acționează și gândește precum Coco Chanel de Aurelie Godefroy
Editura Niculescu, 2022, traducere de Oana Ilinca Moldoveanu
Gabrielle Chanel, supranumită „Coco”, a fost mult mai mult decât o creatoare de modă genială care a revoluționat vestimentația feminină, a fost un exemplu de forță de caracter, determinare și spirit antreprenorial. Acționează și gândește precum Coco Chanel explorează diferite aspecte ale vieții designerului și vorbește despre cât de important este să ne dezvoltăm propriul stil în care să ne simțim liberi, în largul nostru și încrezători.
Actionează și gândește precum Coco Chanel este mai mult decât o carte despre modă sau o biografie care se limitează la a povesti cele mai importante momente din viața designerului, oferă sfaturi practice care țin cont de atitudinea și alegerile lui Coco Chanel, pentru a inspira forță și încredere în sine.
Dressed. The Philosophy of Clothes de Shahidha Bari
Editura Vintage Publishing, 2022
Cât de des ne oprim să ne gândim la ce spun hainele noastre despre noi? Ce gânduri inconștiente exprimăm când ne îmbrăcăm în fiecare zi? Amintirile, gândurile sau ideile pot fi exprimate printr-o ținută? Prin artă și literatură, film și filozofie, Shahidha Bari dezvăluie implicațiile personale surprinzătoare ale hainelor pe care alegem să le purtăm. De la costumele lui Cary Grant și rochiile lui Alexander McQueen la jacheta de blugi supradimensionată a Madonnei sau paltonul din nuvela cu același titlu a lui Gogol.
Dressed. The Philosophy of Clothes este o carte despre modă cuprinzătoare care dezvăluie limbajul secret al hainelor în cultura noastră și în viața de zi cu zi. Dincolo de ideea de haine ca obiecte de fashion sau ca mijloc de auto-exprimare, Dressed. The Philosophy of Clothes aduce în discuție unele dintre cele mai profunde întrebări filozofice despre cine suntem, cum ne vedem pe noi înșine, dilemele prin care trecem și cum ne îmbrăcăm pentru a înfrunta lumea.
Micul ghid al stilului- Audrey Hepburn de Caroline Jones
Editura RAO, 2022, traducere de Iris-Manuela Anghel
Micul ghid al stilului Audrey Hepburn oferă o privire de ansamblu asupra vieții actriței care este și astăzi un model de frumusețe și eleganță, una dintre cele mai frumoase femei din toate timpurile. De la primii ei ani în lumea cinematografiei până la statutul de star internațional, colaborările cu Hubert de Givenchy și celebra „the little black dress”, cartea dezvăluie modul în care stilul unic al lui Audrey a făcut-o un model de vis pentru designeri și fotografi deopotrivă.
O alegere potrivită pentru pasionații de cinematografie și modă, Micul ghid al stilului Audrey Hepburn este o carte de fashion care te poartă într-o călătorie prin cariera și evoluția actriței. Imaginea Audrey rămâne în continuare un termen de referință când vorbim de eleganță, simplitate, feminitate și stil personal.
Familia Cartier de Francesca Cartier Brickell
Editura RAO, 2021, traducere de Elena Ahire
Familia Cartier este cronologia imperiului bijuteriilor Cartier, un brand care a devenit etalonul eleganței, luxului și bunului gust. Francesca Cartier Brickell, nepoata lui Jean-Jacques Cartier, ultimul membru al familiei care a deținut și a condus una dintre filialele Cartier, pune la un loc o adevărată epopee în care este redată istoria complexă a familiei, pe mai multe generații.
Bine documentată și cuprinzătoare, presărată cu realități și amintiri, Familia Cartier vorbește despre oamenii din spatele acestor creații spectaculoase, despre zbuciumul și despre toate evenimentele bune sau mai puțin bune care caracterizează dinastia de bijuterii ce a luat naștere în Franța, la Paris.
Casa Gucci de Sara Gay Forden
Editura Nemira, 2021, traducere de Anamaria Manolescu
Casa Gucci este cronica tumultoasă despre ascensiunea, prăbușirea și renașterea uneia dintre cele mai celebre familii din industria modei. În 1995, Maurizio Gucci, unul dintre moștenitorii casei, a fost ucis, iar ancheta a scos la iveală că cea care a pus la cale asasinatul este fosta lui soție, Patrizia Reggiani, supranumită cândva „Lady Gucci”.
În Casa Gucci, Sarah Gay Forden te poartă în culisele pline de farmec, ambiție, manipulare, dramă și afaceri de milioane ale dinastiei Gucci. Vei descoperi cum a luat naștere celebra casă de modă și cum a ajuns de la un mic magazin de articole din piele la un imperiu în industria de fashion.
Fashion Since 1900 de Amy de la Haye și Valerie Mende
Editura Thames & Hudson, 2021
De la silueta de tip S, la stilul androgin sau ținutele streetwear, Fashion Since 1900 este un studiu cuprinzător care explorează evoluția semnificativă a modei din 1900 până în prezent. Cartea se concentrează pe momentele cheie și transformările privind stilul și tendințele, prin prisma evenimentelor mondiale majore care au avut loc, iar progresele din industria fashion sunt plasate în contextele lor socioeconomice, politice și culturale.
Dress Your Best Life de Dawnn Karen
Editura Penguin Books Ltd, 2020
Hainele pe care alegi să le porți au o importanță mai mare decât credeai, deoarece pot influența starea de spirit, modul în care te raportezi la propria persoană și cum te percep ceilalți. Dawnn Karen, model, designer și pionier în domeniul psihologiei modei, a petrecut ani de zile studiind relația dintre ținută și atitudine și folosirea hainelor ca un mijloc de exprimare a identității.
Printre cele mai bune cărți despre modă și stil, Dress Your Best Life oferă informații și sfaturi practice despre cum să faci alegerile potrivite în ceea ce privește vestimentația. Vei descoperi cum să te îmbraci atunci când vrei să-ți îmbunătățești starea de spirit, cum să ai mai multă încredere în tine, să folosești culoarea în avantajul tău și să elimini sentimentul că nu ai cu ce să te îmbraci.
Detalii intime de Cora Harrington
Editura Libris Editorial, 2019, traducere de Botescu Elis Diana
Detalii intime vorbește despre rolul funcțional și estetic al pieselor de lenjerie intimă, cum au apărut și cum s-au transformat de-a lungul timpului, care este relația dintre aceste obiecte de lenjerie și corp, dar și despre efectul pe care îl au asupra stării tale de spirit. Lenjeria intimă poate fi fi o modalitate de a-ți explora personalitatea, stilul, propriile interese și a-ți arăta respect ție însăți în fiecare zi.
O amplă enciclopedie a lenjeriei, Detalii intime se bazează pe întreaga experiență a Corei Harrington, de la vânzătoare într-un magazin de profil la designer de lenjerie apreciat internațional. Cartea oferă răspunsuri la unele dintre cele mai importante întrebări legate de cum trebuie purtate și alese obiectele de lenjerie intimă.
Stilul vestimentar masculin contemporan de Nicolas Schiffer
Editura Casa, 2018
În stilul vestimentar masculin de astăzi se întrepătrund o multitudine de influențe din toate colțurile lumii: de la conservatorismul britanic la ținutele casual americane și bogăția de culori specifice zonei mediteraneene sau latino. Chiar dacă la baza vestimentaţiei bărbaţilor stau în continuare sacoul, pantalonii şi cămaşa, acum atât blugii, cât şi pantofii tip sport, tricourile din bumbac şi hanoracele cu glugă sunt un must în orice garderobă. Important este cum îmbini aceste diversităţi stilistice, fără ca eleganţa şi rafinamentul să dispară.
Care sunt bazele modei masculine și cum să te îmbraci cu gust indiferent de ce ai în garderobă? Stilul vestimentar masculin contemporan răspunde la toate aceste întrebări, dar vine totodată și cu exemple despre cum să-ți construiești un stil personal.
12 creatoare care au schimbat istoria de Bertrand Meyer-Stabley
Editura BAROQUE BOOKS&ARTS, 2014, traducere de Svetlana Cârstean
12 creatoare care au schimbat istoria este o călătorie fascinantă în lumea modei și oferă un loc în primul rând la cea mai mare defilare. Povești emoționante, inspiraționale, pline de mister și de farmec ale celor care au dat tonul în lumea modei. De la Coco Chanel și Vivienne Westwood la nume iconice în istoria haute couture, ca Elsa Schiaparelli, Miuccia Prada și Nina Ricci. Personalități puternice, cu un scop bine stabilit, fiecare dintre cele douăsprezece creatoare a avut rolul de a schimba industria modei.
Un exerciţiu de rafinament şi de stil, 12 creatoare care au schimbat istoria surprinde punctual și emoționant viața personală și profesională a celor douăsprezece designeri, dar și contextul social de la acea vreme. Dincolo de expunerea unor istorii, aflăm poveștile unor femei simple care au știut să lupte pentru visul lor și să treacă peste prejudecăți. De la același autor, jurnalist distins al revistei ELLE, descoperă și 12 creatori care au schimbat istoria.
Dacă vrei să afli mai multe despre ce a însemnat moda în trecut și ce înseamnă în prezent, despre trendurile care au schimbat modul în care arată lumea și despre designerii legendari care au stat în spatele acestor transformări, dar și cum să alegi ținutele ca o extensie a personalității tale, descoperă o întreagă colecție de cărți de fashion pe rafturile Cărturești și pe carturesti.ro.
Foarte frumos articolul, in sfarsit am aflat niste lucruri in plus despre acest domeniu fabulos
Sunt carti care te ajuta foarte mult. Am cititi doua dintre recomandarile de aici si planuiesc sa le citesc pe toata anul acesta.