Ghid de lecturi recomandate despre creșterea băieților
Ghidul de lecturi recomandate de parenting include atât cele mai noi și importante cărți pentru părinți în ceea ce este cumva cea mai importantă misiune a lor – de a ghida o altă viață în procesul de creștere și formare – cât și sugestii potrivite pentru a răspunde nevoilor specifice generate de diferențele de gen. Este util pentru un părinte de băiat să citească cărți de parenting dedicate formării băieților ? Cu siguranță da, mai ales că în general mediul academic a adaptat foarte puțin din ceea ce este demonstrat științific pentru a răspunde nevoilor diferite ale băieților și fetelor, generând multe frustrări și neîmpliniri, atât în rândul copiilor, cât și al educatorilor sau părinților. Acest ghid cuprinde o serie de cărți utile părinților de băieți, care îi pot ghida pe aceștia în înțelegerea nevoilor acestora, a metodelor adecvate de a rămâne conectați la ei și de a-i ghida către a deveni adulți împliniți. Am inclus în lista de recomandări și cărți dedicate subiectului creșterii fraților, care oferă părinților un cadru complex de înțelegere a nevoilor emoționale, cognitive în diverse etape de creștere.
Cum să ne păstrăm copiii aproape. De ce părinții trebuie să fie mai importanți decât prietenii, de Gabor Maté și Gordon Neufeld /
Hold on to your kid. Why parents need to matter more than peers, Gabor Maté and Gordon Neufeld
(cum ediția în limba română este epuizată vă recomandăm, până la republicarea ei, ediția în limba engleză, disponibilă online și în librării)
O carte care este absolut necesară oricărui părinte de copil și adolescent. Gabor Maté vorbește despre paradigma timpurilor noastre, în care cultura se transferă nu vertical, din generație în generație, ci orizontal, între copii sau adolescenți, un concept pe care îl denumește drept orientarea acestora către egali. Motivul? Vidul afectiv sau o neîmplinire a nevoilor copilului în familia de bază. Pentru că, așa cum demonstrează Gabor Maté, atașamentul nu este niciodată bipolar. Conceptele, principiile și sfaturile practice oferite de Cum să ne păstrăm copiii aproape îi vor împuternici pe părinți să le satisfacă copiilor nevoia înnăscută de a-și găsi direcția. Își vor lua drept modele valorile familiei și nu pe cele ale egalilor. Un întreg capitol, Post-scriptum pentru era digitală – cum să vă păstrați copiii aproape în epoca internetului, a telefoanelor mobile și a jocurilor video este dedicat revoluției digitale și consecințelor ei asupra dezvoltării copiilor și tinerilor.
Descoperă mai multe aici.
Miracolul băieților. Ce pot face părinții, mentorii și educatorii pentru a transforma băieții în bărbați de excepție, de Michael Gurian
Michael Gurian este un pionier al cercetării diferențelor de gen și a impactului lor asupra familiilor, școlilor, companiilor și politicilor publice. Cartea Miracolul băieților este un ghid necesar pentru orice mama sau tata de băiat, îndrumând părinții în înțelegerea nevoilor diferite a băieților. Autorul pornește de la premisa că băieții sunt structurați diferit, și că, de-a lungul mileniilor, au evoluat având nevoi, scopuri și comportamente diferite de cele ale fetelor. În loc să încercăm să-i schimbăm, încadrându-i într-un pat al lui Procust, într-un mod de a face lucrurile adaptat funcțional unui tipar feminin, (care este de exemplu preluat în modelul academic actual din școli) , putem începe prin a-i înțelege și a le oferi acel cadru de dezvoltare de care au nevoie pentru a deveni bărbații pe care ni-i dorim: puternici, protectori, devotați.
Află mai multe aici.
Crescându-l pe Cain. Să ocrotim viață emoțională a băieților, de Dan Kindlon și Michael Thompson
O carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca părinților de băieți. Cei doi terapeuți specialiști în psihologia băieților ne oferă dovezi cu privire la modul în care gestionăm în mod eronat nevoile emoționale ale băieților într-o cultură punitivă. În goana către atingerea idealului masculin al bărbatului adevărat, băieții pierd pe drum capacitatea de a se accepta pe ei înșiși, de aceea autorii studiului vin în întâmpinarea părinților cu exemple concrete și sfaturi pentru înțelegerea vieții interioare a băieților dincolo de prejudecăți culturale, cu “mintea și inima deschise’’, astfel încât să favorizeze devenirea unor bărbați integri emoționali.
Cumpără cartea.
Părinți liniștiți, frați fericiți. Cum să creștem frați prieteni pe viață, de Laura Markham
Oferind exemple și sfaturi clare ce pot fi puse în aplicare imediat, Părinți liniștiți, frați fericiți conține tehnici rezultate din cercetare, menite să-i ajute pe copii să-și controleze emoțiile, să-și comunice nevoile și să-și rezolve singuri neînțelegerile, ajutându-i să-și creeze astfel o legătură strânsă pentru totdeauna – și permițându-le să devină adulți care vor trăi în bună înțelegere cu toți ceilalți. Dr. Markham prezintă unele modalități simple pentru a depăși nevoia de competiție și de conflicte, cultivând între frați o relație plină de iubire, asigurându-l în același timp pe fiecare dintre copii că mama și tatăl lui nu ar putea iubi niciodată mai mult pe altcineva și făcându-i să se simță valorizați și acceptați.
Descoperă mai mult.
Mintea și creierul adolescentului. De la furtunile emoționale la neuroștiința transformărilor și stimularea potențialului, de Daniel J. Siegel
În acesta carte utilă oricărui părinte de adolescent Daniel J. Siegel deconstruiește clișeul adolescentului înnebunit de hormoni și propune în loc o perspectivă pornind de la reconfigurările cerebrale specifice vârstei, oferind și instrumente practice pe care adolescenții le pot folosi pentru a naviga turbulențele emoționale generate de transformările mentale și cerebrale și pentru a clădi relații ok cu cei din jur și cu propriul sine.
Află mai multe.
Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău, de Lawrence J.Cohen
Cartea este un instrument util oricărui părinte de băiat, pentru că amintește despre importanța jocului ca formă de a te conecta cu copilul, de a echilibra emoții și de a descoperi de ambele părți bucuria de a fi împreună. Rețete de jocuri a fost laureată cu Medalia de Aur a NAPPA (National Parenting Publications Awards) în 2001. Lawrence J. Cohen, Ph.D., este psiholog specializat în jocul copiilor, terapia prin joc şi parentaj. Prinși între supravegherea temelor, organizarea activităților fizice și a celor care țin de nevoile cotidiene, mulți părinți de băieți și de fete, uita sau nu știu să lase seriozitatea deoparte pentru a-și regăsi copilul . Potrivit autorului, copiii de toate vârstele au permanent nevoie de legături apropiate, de sentimentul siguranţei şi de ataşament, iar interacţiunea prin joc cu părinţii lor este o cale importantă de a dezvolta legături de acest fel.
Cumpără acum.
Creierul copilului tău. 12 strategii revoluționare de dezvoltare unitară a creierului copilului tău, de Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson
“Oricine este interesat de copii – sau iubeşte un copil – ar trebui să citească această carte”, susține Daniel Goleman, autorul conceptului de „inteligenţă emoţională”. Bazându-se pe cercetări recente din domeniul neuroștiinței autorii oferă părinților strategii de liniștire a copiilor într-un mod plin de empatie, convertind accesele de furie sau supărare în momente prețioase de modelare a creierului și de descoperire a unor căi de autoreglare emoțională.
Află mai multe.
Decoding boys. New science behind the subtle art of raising sons, de Dr. Cara Natterson
O carte care va ajuta orice părinte de băiat să îl crească și să îl înțeleagă oferindu-i acceptare dar și o înțelegere în perspectivă a nevoilor devenirii lui. Cara Natterson aduce la lumină viața interioară a băieților și presiunea pusă din exterior de a se conforma unor modele și ajută părinții să fie conectați și să își susțină fiii în procesul de creștere pentru a deveni adulți împliniți emoțional.
Cumpără cartea.
There are no comments
Add yours