Expoziția ORIGINI, semnată de Cristiana Bucureci, celebrează Ziua Universală a Iei
Sâmbătă, 24 iunie, de Ziua Universală a Iei, artista de colaje Cristiana Bucureci își lansează expoziția ORIGINI, în Mansarda Evrika din București (Str. Negustori 1). Vernisajul începe la ora 18 și îl are ca invitat special pe BĂLAȘA, ce ne va oferi un moment de percuție la handpan.
Expoziția ORIGINI continuă revivalul de care s-a bucurat “La Blouse Roumaine” în ultimii 10 de ani, printr-o perspectivă nouă, suprarealistă, la intersecția dintre folcloric – pitoresc și urban contemporan. Lucrările Cristianei Bucureci depășesc limitele a ceea ce considerăm “tradițional” cu decupaje de fotografii și elemente geometrice juxtapuse pentru a transmite o urgență culturală aici și acum. Prin procesul specific colajului de deconstrucție și reconstrucție vom asista la o nouă estetică, capabilă să inoveze prin contradicții și, în același timp, să le juxtapună. Colajul este un mediu artistic cu adevărat contemporan, fragmentat, hipnotic și suprarealist, pare a fi tehnica perfectă pentru a simboliza complexitatea care ne înconjoară.
Seria de colaje digitale ce recontextualizează “cămașă cu altiță” a fost începută de artistă în februarie 2023, când a participat cu o expoziție restrânsă în Nicosia, la invitația Ambasadei României în Cipru și ICR România. Evenimentul a marcat recunoașterea IEi ca parte a patrimoniului cultural imaterial UNESCO, începând cu 1 decembrie 2022. Succesul de care s-a bucurat artista în Cipru a dat naștere expoziției ORIGINI.
Invitatul special la vernisaj, BĂLAȘA, este un explorator prin sunet, compozitor de muzică la HandPan, multipercuționist care face terapie prin muzică. După albumul de debut Natural Groove BALAȘA pregătește discul pe vinil Hearts Symphony. https://www.facebook.com/balasapercussion/
Expoziția este organizată cu sprijinul Școlii Evrika și Editurii Arthur.
Vernisajul va începe la ora 18:00 în Mansarda Evrika a frumoasei case Negroponde din sec XIX, situată pe Str. Negustori, nr 1, si care începând din vara aceasta va fi Școla gimnaziale Evrika.
Cristiana Bucureci a debutat în arta colajului în 2015. A avut expoziții colective și individuale în Cipru, Israel și în România la București (de patru ori în cadrul Romanian Design Week), la Timișoara, Cluj și Iași. Colajele Cristianei sunt într-o dimensiune retro futuristă, fiind realizate prin tehnica mixtă de colaje digitale și analog.
O puteți urmări pe Instagram aici: www.instagram.com/cristiana.bucureci.
There are no comments
Add yours