Librari la FILIT 2024
În perioada 23-27 octombrie 2024, a avut loc cea de-a X-a ediție a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT. La cele 140 de evenimente cuprinse în program au luat parte peste 250 de invitați din 25 de țări și peste 30.000 de spectatori.
Printre ei, s-au numărat și șapte librari Cărturești, care au lăsat impresiile lor despre experiențele trăite la festival în rândurile care urmează.
Cătălin Nedelciu – Cărturești Veranda
FILIT-ul este o întâlnire caldă cu oamenii pe care-i cunoști fără să-i fi întâlnit vreodată.
Alexandra Păsat – Cărturești Timișoara Operei
Nu știu cum s-a întâmplat, însă de la Iași am plecat cu mai multe bagaje decât mi-am propus. În valiză am mai strecurat cǎrți noi, un autograf de la Abdulrazak Gurnah, multe impresii și o curiozitate sporită față de cultura literară autohtonă.
Cristian Căliman – Cărturești Timișoara Operei
Pentru mine experiența de la FILIT 2024 a fost de neuitat și cu totul specială. M-am bucurat timp de o săptămână de o veritabilă sărbătoare a literaturii, am văzut și cunoscut oameni ale căror nume le-am văzut adeseori pe coperțile cărților din librăriile noastre, și mi-am dat seama cât de vie pare literatura atunci când ai ocazia să cunoști scriitorii în persoană. Am văzut Iașiul pentru prima oară și m-am minunat de echilibrul între modern și trecut, mai ales respectul și mândria pentru istoria bogată a orașului vizibil pretutindeni, și am avut ocazia să urc pe scena de la FILIT, și să-mi recit poemele la Noaptea Albă a Poeziei, un moment cu totul special pentru mine. Deja număr zilele până la ediția de anul viitor când sper că am să mă pot bucura din nou de atmosfera de la FILIT.
Andreea Tiba – Cărturești Brașov, Piața Sfatului
Cred că se poate spune despre FILIT că este ca un roman bestseller la care se adaugă în fiecare an alte personaje, alt fir narativ, noi interpretări. Oricine alege să participe va găsi ceva care să îi fie pe plac și un motiv să revină la Iași. Serile de la Teatrul Național Vasile Alecsandri sunt cu adevărat un privilegiu dezarmant.
Alexandru Codruț Ivașcu – Cărturești Carusel
Am ajuns în jur de ora 7 dimineața în prima zi FILIT, prima dată la acest festival, prima dată în acest oraș, și nu mai aveam răbdare să ajung la vestitul cort. După câteva ore de așteptat, citit și recitit planul evenimentelor la care voiam să asist, am ajuns la Casa FILIT și, după minunata mini librărie Cărturești, am fost primit de expoziția lui Bogdan Chelaru „Literatură pe bandă”, unde am revăzut secvențe din benzile desenate TFB și Capra cu Trei iezi. Nu voi enumera toate evenimentele la care am participat, voi însuma, în schimb, experiența FILIT într-o poveste. La evenimentul „Casa Fantasy” de la Casa de Cultură a Sindicatelor, Marian Coman îi spunea lui Dan Doboș că funcția principală a literaturii este de a construi. Cred că a surpins cel mai bine astfel ceea ce înseamnă FILIT pentru mine, construire și construcție. Fie că vorbim despre relația dintre citior și scriitor, ori cititor și cititor, ori scriitor și scriitor, ori de simple povești spuse în fața cortului, FILIT este despre literatura care construiește. Din toate discuțiile pe care le-am avut, am observat că acest festival a creat multe povești cu care o să ne hrănim mult timp de acum înainte, povești necesare pentru noi, deoarece, și va trebui să îl citez din nou pe Marian: „Omenirea nu poate supraviețui fără povești”. Asta înseamnă FILIT, o construcție gigantică de povești.
Victor Fală – Cărturești Chișinău Port
În acești 3 ani de librărit pot să-mi amintesc vreo patru evenimente importante, cruciale în dezvoltarea mea ca librar. FILIT, la care am fost pentru prima dată în acest an, le-a pus pe toate celelalte, jungian, în umbră. FILIT-ul nu a însemnat pentru mine altceva decât confirmarea faptului că alegerea de a trăi în literatură — și mai ales librăritul! — a fost cea mai frumoasă alegere pe care puteam să o fac. Iar lumea literaturii cea mai complexă și, în același timp, cea mai potrivită lume în care puteam să aleg să trăiesc. E drept că a trebuit să eșuez de câteva ori în alte părți pentru a ajunge aici. Și bine că.
Emese Orsolya Bodoni – Cărturești Târgu Mureș Shopping City
Filit a însemnat pentru mine întâlnirea cu literatura în forma ei cea mai pură, o interacțiune nemijlocită cu o comunitate formată din scriitori, traducători și cititori entuziaști. O sursă de inspirație greu de egalat, datorită momentelor memorabile și a atmosferei pline de creativitate
There are no comments
Add yours