Asociația Lapsus a lansat concursul național de modelare 3D, Form Incubator
Asociația Lapsus, din Timișoara, lansează concursul național de modelare 3D, Form Incubator, destinat artiștilor vizuali, designerilor, arhitecților și creatorilor care lucrează cu unelte digitale. Concursul se va desfășura în perioada 9 martie – 16 aprilie și face parte din proiectul Incubation Station. Acesta propune alimentarea procesului de căutare a soluțiilor inovatoare și aprofundarea mijloacelor de expresie tehnologică, generând un interes pentru știință și estetică prin sculptură 3D.
Concursul apare ca o reacție la perioada recentă în care oamenii învață rapid să
folosească unelte tehnologice, lucru care schimbă modul în care percepem societatea și cultura. Astfel, concursul vine ca o invitație de asumare a interesului față de mediul digital, mai exact a artei digitale, care funcționează și ca un liant social și vehicul fizic de idei și viziuni.
Prin concursul Form Incubator oferim șansa artiștilor, modelatorilor 3D, studenților la școli de arte și design sau persoanelor creative să-și manifeste viziunile și să folosească mediul virtual atât ca un mijloc de expresie, cât și ca o unealtă prin care pot imagina noi creații artistice.
Conceptul concursului este împărțit în două tematici, iar participanții sunt invitați să răspundă la una din direcțiile conceptuale: Hybrid Human (Omul hibrid), care se referă la creațiile ce problematizează condiția omului astăzi, prins într-un val de inovații tehnico-științifice, prin abordări inspirate de corpul uman și Artificial Thinking (Gândire artificială), prin care căutăm forme abstracte și modele 3D bazate pe abordări plastice ale sculpturii, care sugerează transformarea gândirii sub influența internetului și a hiperspațiului virtual.
Concursul Form Incubator oferă atât premii materiale pentru 25 de câștigători, după cum urmează: 5 premii a câte 2000 de lei brut fiecare, plus 20 de premii de participare a câte 500 de lei net fiecare, cât și vernisarea lucrărilor imprimate 3D în spațiul Lapsus, și în alte spații partenere din Timișoara, Arad și București.
Lucrările înscrise vor fi evaluate de un juriu format dintr-un curator cu experiență în arte digitale și noile medii, un maker cu expertiză în aparatură de imprimare 3D, un arhitect cu experiență în design 3D, un sculptor cunoscător al practicilor contemporane de expresie plastică și un artist vizual cunoscător al istoriei artei și al experimentelor plastice contemporane, în baza unei grile de evaluare. Printre criteriile de evaluare se numără originalitatea, estetica sculpturală, precum și aspecte ce țin de printabilitatea propunerii, care pot fi consultate în regulamentul concursului: shorturl.at/enFN5
Va fi admisă o singură înscriere per participant, până în 16 aprilie 2023, ora 23:59, prin completarea următorului formular: Înscrieri :: Form Incubator – Concurs național de modelare 3D (google.com)
Lucrările modelate 3D trebuie să aibă următoarele caracteristici: vor fi fișiere de
maxim 25 de Mb. per lucrare, de tipul .obj sau .stl și vor avea dimensiuni virtuale de maxim 20x20x20 cm. De asemenea, vor fi compuse dintr-un singur fișier, unitar și imprimabil 3D ca o singură formă întreagă și nu vor avea artefacte digitale, erori, părți lipsă sau mai multe poligoane decât necesită forma. Toate lucrările premiate vor fi imprimate cu tehnologie FDM într-un Prusa MK3S cu nozzle de 0.4 mm, folosind Prusa Slicer; în PLA sau PETG în culori alese de organizatori.
LAPSUS este un spațiu independent și un laborator dedicat cercetării interdisciplinare în artă contemporană prin proiecte colective, expoziții publice, ateliere educaționale și experimente creative organizate împreună cu artiști tineri și cu practicieni din diferite domenii. Spațiul se află în fosta fabrică de vopsea AZUR din Timișoara (Splaiul Peneș Curcanul, nr. 3-5, la etajul 1). LAPSUS a fost fondat în 2017 de curatorul Alex Boca și de artistul Cătălin Bătrânu ca platformă de experiment, sprijin, prezentare și generare de noi proiecte artistice.
Proiectul Incubation Station este organizat de Asociația Lapsus și co-finanţat de
Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: Asociația TehnoArte, FOR Workspace, Asociația Simultan, VAGon – spațiu
in(ter)disciplinat, Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Azur S.A.
There are no comments
Add yours