Bursele de creație literară Fundația Cărturești în parteneriat cu Asociația Maria și Pro Patrimonio
Rezultatele Burselor și rezidențelor de creație Cărturești în parteneriat cu Asociația Maria și Pro Patrimonio
Ne bucurăm să anunțăm că perioada de selecție s-a închiat și că putem comunica numele beneficiarilor Burselor și rezidențelor de creație Fundația Cărturești în parteneriat cu Asociația Maria & Pro Patrimonio.
Mulțumim tuturor participanților, a fost o onoare și o bucurie să avem un număr de înscrieri atât de mare. Selecția finală nu a fost ușoară, am avut parte de multe texte și proiecte bune, care merită felicitări și încurajări.
În urma selecției, cei patru scriitori care vor intra în posesia burselor și rezidențelor de creație sunt:
Roman: Andrei Dosa
Proză scurtă: Ștefania Mihalache
Poezie: Răzvan Andrei
Eseu: Ștefan Bolea
În eventualitatea în care, din diferite motive, unul dintre scriitori numiți mai sus nu vor putea revendica bursa și rezidența de creație, acesta va fi înlocuit de următorul scriitor aflat pe lista de așteptare, astfel:
Roman: Paul Mihalache
Proză scurtă: Lavinia Bălulescu
Poezie: Olga Ștefan
Eseu: Adela Dinu
Sperăm să ne auzim și citim cu bine la o nouă ediție a acestui proiect, anul următor. Le dorim mult succes tuturor scriitorilor și multe cărți bune cititorilor.
Actualizare 28 octombrie 2020
Perioada de înscriere pentru Bursele și rezidențele de creație literară susținute de Fundația Cărturești împreună cu Asociația Maria și Pro Patrimonio s-a încheiat la 15 octombrie 2020.
Ne bucurăm să anunțăm un total de 150 de candidaturi valide pentru cele patru burse de creație literară, la categoriile roman, proză scurtă, poezie și eseu. Trebuie să mărturisim că o astfel de cifră depășește așteptările noastre și că totodată ne onorează și ne responsabilizează, demonstrând încă o dată cât de mare este nevoia unor astfel de proiecte dedicate încurajării scrisului și scriitorilor români contemporani.
Le mulțumim tuturor celor care s-au înscris și ne bucurăm pentru încrederea acordată acestui proiect. Le mulțumim cititorilor noștri, care au făcut posibilă acordarea acestor burse, susținând campania #CititoriPentruScriitori, citind și cumpărând cărțile scriitorilor români.
Anunțăm pe această cale că intervalul de selecție comunicat inițial s-a dovedit prea scurt pentru un număr de candidaturi atât de mare, așa că, împreună cu membrii boardului de selecție am luat decizia de a amâna anunțul privind cei patru beneficiari ai burselor și rezidențelor până la data de 4 decembrie 2020.
Menționăm că această decizie nu va afecta în niciun fel scriitorii aleși, aceștia vor intra în posesia burselor odată cu perioada de rezidență stabilită de comun acord cu partenerii noștri, Asociația Maria și Pro Patrimonio, în primăvara sau vara anului 2021.
Comunicatul proiectului
Fundația Cărturești, în parteneriat cu Asociația Maria și Pro Patrimonio, anunță inițierea unui program de burse și rezidențe de creație literară dedicate autorilor români cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani la categoriile roman, proză scurtă, poezie și eseu. Proiectul pune la dispoziția autorilor români patru burse în valoare de 1000 de euro fiecare și patru rezidențe de creație timp de o lună oferite de Asociația Maria și Fundația Pro Patrimonio în Conacul Petre P. Carp din Țibănești și Vila Golescu din Câmpulung Muscel.
Autorii interesați se pot înscrie în perioada 15.09.2020 – 15.10. 2020 trimițând la adresa burse@carturesti.net următoarele:
🔸 O scrisoare de intenție care să conțină și o descriere a proiectului pe care îl au în vedere pentru bursa de creație literară (maximum 750 de cuvinte)
🔸Un fragment extras din proiectul cu care se înscriu (5 poeme și maximum 10 pagini pentru proză/eseu) menționând una dintre categoriile: proză scurtă, roman, poezie sau eseu
Cei patru beneficiari ai burselor, respectiv rezidențelor de creație, vor fi aleși de un board de selecție alcătuit din: Carmen Mușat (critic literar, redactor-șef Observator Cultural), Andra Matzal (editor Scena9), Alina Aviana (redactor, membru în departamentul de comunicare Cărturești), Marius Chivu (scriitor, critic literar, redactor Dilema Veche), Cristian Lupșa (editor Decât o Revistă).
Scriitorii selectați vor fi anunțați pe 2.11.2020.
Rezidențele de creație literară se vor desfășura timp de o lună, în perioada 15.03.2021 – 30.04.2021. (Perioada de rezidență poate fi modificată în acord cu programul scriitorilor beneficiari și cu cel al partenerilor noștri, Asociația Maria și Pro Patrimonio)
🔹🔹🔹
Bursele de creație literară Fundația Cărturești, Asociația Maria & Pro Patrimonio au luat naștere din dorința de a promova și încuraja dezvoltarea literaturii române contemporane, începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Într-o piață de carte dominată de traduceri, unde pentru majoritatea autorilor, scrisul este al doilea, dacă nu chiar al treilea job, proiectul acestor burse și rezidențe își propune să redea scriitorilor contextul necesar pentru a se dedica scrisului: timp, „o cameră doar a lor” și cât mai puține constrângeri exterioare.
La baza acordării acestor burse de creație literară se află campania Cititori pentru scriitori, prin care 10% din vânzările cărților autorilor români în perioada 15.07. 2020 – 15.09.2020* pe carturesti.ro vor fi direcționate către Fundația Cărturești pentru sprijinirea burselor oferite scriitorilor români.
*Campania Cititori pentru scriitori continuă până pe 31 octombrie atât pe carturesti.ro, cât în și în librăriile Cărturești.
🔹🔹🔹
Asociația Maria (Țibănești) este o organizație non-profit înființată în anul 2000.
Președintele organizației este arhitectul Șerban Sturdza. Acțiunile Asociației Maria se desfășoară în comuna Țibănești, județul Iași.
Din 2006, la conacul Petre P. Carp din Țibănești, se organizează un program cultural intitulat Batem fierul la conac! Programul include o serie de workshopuri de meșteșuguri tradiționale și tehnici experimentale și este coordonat de Asociația Maria în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio. Toate activităţile grupate în jurul conacului P.P. Carp constituie o şcoală de meşteşuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Ţibăneştiului, dar şi tuturor celor care conştientizează valoarea patrimoniului cultural şi nevoia de a-l transmite urmaşilor. Ansamblul istoric de importanță națională Petre P. Carp din Țibănești este compus din conac, biserică, mausoleu și clădirea anexă.
Fundația Pro Patrimonio este o organizaţie neguvernamentală nonprofit internaţională, cu filiale în România (București), Marea Britanie și Franţa. Înființată în anul 2000, fundația derulează o serie de proiecte care au ca misiune principală conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale.
Fondatorul Pro Patrimonio este arhitectul Șerban Cantacuzino.
Puteți susține Bursele de creație literară Fundația Cărturești în parteneriat cu Asociația Maria și Pro Patrimonio și printr-o donație în contul Fundației Cărturești în contul RO16BUCU1251215955235RON deschis la Alpha Bank, cu mențiunea: „Donație pentru bursele de creație literară.
Fundația Cărturești este autorizată la Registrul Comerțului cu nr. 38364/299/2006, având cod unic de identificare fiscală 21689774.
Păcat că este destinat autorilor cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani! M-ar fi intersat să particip, dar împlinesc 27 de ani pe 13 noiembrie.
Și eu spun că este păcat că există o limitare de vârstă, eu încadrându-mă la ” peste 50 ani”. Cred că în creație nu este importantă vârsta și dacă susțineți autorii români , ar fi de apreciat să nu se facă discriminări ( de vârstă, de exemplu).
Ar fi de apreciat ca în spațiile Dvs să se facă lansări de carte ale autorilor români, chiar dacă aceștia sunt la prima carte publicată.
Vă mulțumim că sprijiniți autorii români !!!
Carmen Voinescu
Cine a castigat?
Buna ziua! Vai, ce concurs frumos! Nu stiam. Cum fac sa fiu anuntata data viitoare? Cand mai are loc? Doar o data pe an?
Salut, Veronica! Da, planul nostru este să îl organizăm o dată pe an. Poți afla din timp pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/Carturesti/
Îți mulțumim pentru interes!