zece-cri-1-1

Cărți de dat în dar de Crăciun 🎁 Lista Anei Sipciu | Cărți pentru copii de pus sub brad pentru adulți

La ce vă gândiți când auziți expresia “carte pentru copii”? La ceva cu unicorni sau cu morală despre cum să fii cuminte și să-ți mănânci legumele? La o poveste clasică gen ”Ursul păcălit de vulpe” sau un titlu celebru din categoria ”Micul prinț”? (care nu e deloc o carte pentru copii, totuși) La o poveste simpluță, pe care oricine ar putea să o scrie în pauza de prânz?  De fapt,  unele dintre cele mai frumoase, mai profunde și mai bine realizate cărți din librării pot fi găsite în zona copiilor. Cărți care abordează teme universale, în mod elegant și accesibil, bijuterii vizuale ce pot rivaliza cu albumele de artă. Cărțile pentru copii vorbesc nu doar prin text, ci și prin ilustrație, într-o asociere atent creată. 

🎄 În spiritul sărbătorilor care se apropie, iată mai jos zece idei de cărți pe care le găsiți pe rafturile copiilor, dar pe care să le cereți de la Moș Crăciun pentru voi înșivă. Sau pentru alți oameni mari care și-au păstrat intacte curiozitatea, uimirea în fața lumii și deschiderea de a încerca ceva nou.

Prima mea carte de artă – Iubirea, de Shana Gozansky, editura Katartis

O expoziție modernă la purtător. Volumul prezintă 34 de lucrări de artă și tot atâtea definiții ale iubirii – succinte, dar cu atât mai emoționante. Un format aproape de buzunar (14×19 cm) – dar, cum toate paginile sunt cartonate precum  poveștile pentru bebeluși, cartea e suficient de groasă încât să arate grozav împachetată, sub brad, dar și despachetată, pe măsuța de cafea. Funcționează excelent atât pe post de cadou individual, cât și pentru cupluri, și sigur o să găsiți în ea cel puțin câteva asocieri care vă vor surprinde. 


Cu cizmulițe de mălai, de Constanța Buzea, ilustrații de Karda Zenkő, editura Arthur

Considerată unul din cei mai importanți poeți contemporani, Constanța Buzea nu a scris numai pentru copii. Dar bijuteria asta de volum, cu versuri muzicale, este ceea ce cred eu că ar scrie copiii, dacă ar ști să explice în cuvinte cum sunt ei de fapt pe dinăuntru. Joacă, drăgălășenie, tandrețe și umor, într-o antologie consistentă, ilustrată de Karda Zenko cu același spirit neastâmpărat. 


Cronicele Domnișoarei Poimâine. Misterul orașului Lunivineri, de Adina Rosetti, ilustrații de Oana Ispir, editura Arthur

Al treilea volum din trilogia „Cronicile Domnișoarei Poimâine” (dar stați fără grijă, poate fi citit și complet independent) –  un roman fantasy a cărui temă principală e timpul. Evident, e foarte foarte diferit de realitate, de-aia e fantasy. De exemplu, orașul Lunivineri se numește așa pentru că weekendurile au fost suprimate (există în schimb taberele ilegale WKND),  toate activitățile locuitorilor sunt dictate de calendare și remindere,  iar mâncarea vine exclusiv prin comenzi pe tableta personală obligatorie, conectată la Marele Wifi. O carte foarte complexă și detaliată, cu o atmosferă extrem de convingătoare, care în final te face să te întrebi și tu, ca om mare – măi, dar cu Timpul ăsta pe care-l am ce fac?


Povești la telefon, de Gianni Rodari, ilustrații de Simona Mulazzani, traducere Vlad Russo, editura Arthur

Când aveți nevoie de un snack de inspirație sau stare de bine, iată o carte micuță care poate fi dusă ușor în geantă, gata să vă ajute la momentul potrivit! Povestiri scurte, inedite, care funcționează ca un shot de creativitate și bună dispoziție oricând aveți câteva minute libere! O alternativă foarte sănătoasă la TikTok atunci când așteptați autobuzul. Sau la mâncat emoțional atunci când vă enervează șeful.


 Prințese date uitării sau necunoscute, de Philippe Lechermeier, ilustrații Rebecca Dautremer, traducere Șerban Foarță, editura Vellant

Cred că nu e femeie care să nu aibă în adâncul sufletului o prințesă, dar uneori am cam uitat. Și nu toate prințesele sunt roz, fragile sau depășite de situație. Există de exemplu prințesa Badabum, care se remarcă prin stângăcia ei și numărul de vase sparte. Prințesa Kuskah care nu plânge, nici se plânge, este ex-amazoană, iar mulți, când o văd, o rup la goană. Amnezia, alias Uituka, ce ratează orice întâlnire. Și să nu uităm de prințesa Brațpăros, al cărei semn distinctiv… este evident. Un ghid creativ de redescoperire a prințesei interioare, indiferent prin ce se distinge ea. 


Maniunea, de Narine Abgarian, traducere Anca Irina Ionescu, editura Frontiera

Ca ”Amintiri din copilărie”, dar cu fete. Și nu în Humulești, ci în Berd, Armenia. Fără Smărăndița, dar cu super-năzbâtioasa Manka. Minus pupeze, dar plus o capră care ajunge la cinematograf. O carte care garantează hohote de râs (reale, zgomotoase) pentru orice adult și o incursiune proaspătă și energizantă în ”mintea copiilor”, acea minte pentru care absurdul e cât se poate de real și duce la un umor de situație absolut irezistibil, scos la suprafață prin condeiul uneia din cele mai talentate povestitoare contemporane.


Robinson, text și ilustrație Peter Sis, traducere Florin Bican, editura Cartea Copiilor

Robinson este o poveste simplă, cu puțin text, dar din punct de vedere vizual este printre cele mai imersive și spectaculoase cărți pentru copii disponibile în limba română, cred eu. Autorul povestește că inspirația i-a venit dintr-un vis febril pe care l-a avut în copilărie, iar ilustrația e atât de acaparantă, încât parcă suntem și noi acolo în vis cu el. Formatul foarte mare al cărții o face și mai impresionantă vizual, iar oriunde o veți deschide, veți fi puși în fața unui tablou minunat. Din păcate nu poate fi atârnată de perete, dar poate deveni un obiect de decor pentru foarte original, dacă e lăsată undeva unde să îndemne la răsfoire.


The complete Alice, de Lewis Carroll, ilustrată de Sir John Tenniel

Proaspăt apărută, ediția aniversară 160 de ani de Alice (prima carte ”Alice în Țara Minunilor” a fost publicată în 1965) este o splendoare pe care orice colecționar de carte o va adora. Cuprinde ambele povești cu Alice – ”Alice in Wonderland” (Alice în Țara Minunilor) și Through the Looking-Glass and What Alice Found There (Alice în Țara din Oglindă).

Volumul conține ilustrațiile originale ale lui Sir John Tenniel, dar în versiune color, realizate în 1911 de Harry Theaker sub îndrumarea lui Tenniel însuși și completate pentru această ediție de Diz Wallis. Copertă cu elemente în relief, semn de carte panglică – posibil cea mai frumoasă ediție clasică din Alice. Și da, veți găsi înăuntru și ”povestea poveștii”, mai exact cum a fost scrisă și publicată cartea originală (apărută tot la editura Macmillan).


Marea întrebare, text și ilustrație de Wolf Erlbruch, traducere Alexandru Gurău, editura Frontiera

Wolf Erlbruch, unul din cei mai cunoscuți autori/ilustratori de cărți pentru copii din Germania, a primit în 2017 premiul Astrid Lindgren Memorial pentru întreaga operă. Pentru că, în cuvintele juriului, ”face accesibile cititorilor de toate vârstele marile întrebări existențiale. Cu umor și omenie, autorul aduce universul la scara noastră.” Exact asta face și în această cărticică în aparență simplă, dar care poate fi interpretată și ca un mic tratat ilustrat de filozofie.

De ce am venit pe lume? Întrebarea primește câte un răspuns diferit pe fiecare pagină – ca să înveți răbdare, ca să-ți serbezi ziua de naștere, ca să te smotocească buni, ca să torci… (da, și pisica are un răspuns). Nu știu dacă vreun copil își pune această întrebare la vârsta de 5 ani, dar știu sigur că oamenii mari merită să se mai întrebe asta din când în când, numai așa ca să nu se ia prea mult în serios. O carte poetică și originală care surprinde nu numai prin profunzimea textului, dar și prin ilustrația ce amintește de colaj și formatul deosebit.


Ceva ce nu s-a mai văzut, text și ilustrație de Ashley Spires, traducerea Vlad Zografi, editura Vlad și cartea cu genius

Am lăsat la final cartea mea preferată despre antreprenoriat: ”Ceva ce nu s-a mai văzut” de Ashley Spires (O carte care are titlul în română MULT mai bun decât originalul – ”The most magnificent thing”). E o poveste care n-are decât 10 ani, a apărut în 2014, însă vorbește de un parcurs pe care îl va recunoaște oricine și-a propus vreodată un obiectiv dificil. 

Mie îmi place s-o consider povestea antreprenorului vizionar: cel care are CEVA anume în minte, vrea să aducă la realitate un lucru pe care doar el (ea) și-l imaginează. Dar drumul de la idee la obiect este mai complicat decât s-ar crede, iar pe parcurs mica noastră inventatoare trece prin toate stările emoționale posibile, de la speranță la furie. Finalul însă e unul fericit (după muncă, și răsplată) și ne lasă cu o stare optimistă. Ba chiar și un pic mai relaxați… și pregătiți de noi provocări! 💪


Tadaaa! Sper că v-am convins că o carte pentru copii e mai mult decât ceea ce pare, iar data viitoare când ajungeți o librărie, veți da o raită și pe la rafturile cele mai scunde 🙂 S-ar putea să găsiți exact povestea de care aveți nevoie, chiar dacă nu v-ați dat seama că o căutați. Crăciun fericit! 

Ana Sipciu lucrează în marketing/comunicare. A fondat și a condus timp de 3 ani librăria pentru copii Asteroidul B 612 din București. Crede că a-i învăța pe copii să se bucure de citit înseamnă a le dărui o plăcere pe care o vor avea tot restul vieții, și cu acest gând scrie un newsletter săptămânal dedicat literaturii pentru cei mici.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.