Cărți de dat în dar de Crăciun. Lista lui Adrian Șonka. 🌌 Cărți de știință.
Într-o lume în care oamenii refuză știința, tu poți face un bine dacă o oferi cadou altora. Am ales ca propunere pentru cadouri doar cărți de știință pe care le-am citit, dar și o surpriză.
Lumea din jurul tău funcționează după niște principii descrise foarte bine în cartea Șase lecții ușoare. Este o carte scrisă acum mulți ani, în stilul anilor ’60, total diferită de cel modern, dar care conține spiritul prietenos și glumeț al Richard Feynman. În ea vei afla despre neobosiții atomi și despre cum fizica se regăsește peste tot. Dacă ai prieteni care vorbesc ciudat despre energie, capitolul cu acest subiect îi va scoate din misticismul energetic în care s-au scufundat. Prin această carte vei avea acces la mintea unuia dintre cei mai mari fizicieni ai lumii.
Suntem înconjurați de aparate și mașinării utile dar nu știm cum funcționează. În jurul nostru au loc tot felul de fenomene naturale, aparent banale, dar pe care puțini și le mai pot explica. Desenele amuzante ale lui Randal Munroe explică tot ce este esențial în viața noastră. Când râzi te simți bine și reții mai bine.
Știam de existența lui Humboldt, i-am privit craterul imens de pe Lună, dar nu îi cunoșteam pasiunea pentru știință. De pe canapeaua mea am călătorit alături de el pe mări și continente, am trăit în junglă și pe munte. Există o tonă de cărți de călătorie, dar mai toți turiștii profesioniști de azi merg doar de dragul de a merge. Humboldt a mers și a studiat fenomene, planete, animale și stele, iar multe dintre ideile sale au ecou în prezent. Cartea aceasta valorează cât zece bilete de avion. Dăruiește-o!
Mi-am petrecut toată vara citind această carte și nu am regretat. Este grea, dar merită, pentru că vei fi conectat mintal la toți strămoșii tăi, de la cel mai îndepărtat (LUCA), până la verișorii noștri cei mai dragi, cimpanzeii Bonobo. Am citit o parte din carte pe plajă, în liniște, ascultând cum valurile se lovesc de nisipul pisat de apă, lângă carapacele unor ființe care au murit acum zeci, sute sau mii de ani. Evoluția vieții este cea mai mare descoperire a științei!
Oceanul este important, desigur, pentru că este cosmosul terestru pe care plutesc vapoarele pline de obiecte comandate de pe alt continent. Unii oameni ar fi mai bogați fără ocean pentru că nu ar mai cheltui bani pe comenzile care vin cu vaporul, dar alții ar fi mai săraci sau chiar morți pentru că depind de el. Dacă vrei ca cineva să știe cum funcționează oceanul, viața din el și din preajma lui, fă-i un bine și oferă-i această carte în dar.
Am citit o poezie în care o poetă deplângea singurătatea unui copac pe care l-a văzut cum stă singur, singurel undeva pe o stradă. Îmi pare rău pentru poetă, pentru că în ciuda sensibilității ei, nu cunoaște cum funcționează copacii. Plantele nu sunt niciodată singure, sunt atente la mediul lor, stau mereu în gardă și sunt la fel de sensibile precum poeții. Dacă vrei ca cineva să privească cu alți ochi salata din farfurie, fă-i cadou această carte.
Sub asfaltul prietenos, sub blocurile, mașinile și casele noastre, se află natura. Momentan aceasta este ținută în frâu de oamenii care mereu smulg rădăcini și acoperă toate crăpăturile prin care natura (adică viața) își face apariția, dar dacă oamenii ar dispărea totul ar lua-o razna. Bine, natura s-ar bucura, dar tot ce am construit noi ar fi acoperit de verde. Lumea fără noi este o carte foarte interesantă pentru toți pasionații de natură!
Cartea lui Tyson aduce în atenția oamenilor o idee pe care astronomii o resimt în fiecare zi: perspectiva cosmică! Aceasta idee te eliberează de certurile meschine și te face să vezi cu alți ochi problemele mărunte cu care ne confruntăm. Perspectiva cosmică este ciudată pentru că în același timp te alienează, dar te și apropie de oameni. Ți-am trezit curiozitatea? Cel mai bun cadou de sărbători este perspectiva cosmică!
Sunt fan această carte pentru că interstelar și găuri negre (aceasta este o aluzie la filmulețul cu fanul lui Paul Walker). Cărțile despre găurile negre sunt rare, iar cele bune despre acest subiect sunt și mai rare. Cartea aceasta are și un plus, fiind scrisă de un fizician specialist în găuri negre, așa că o recomand pasionaților de locuri izolate.
Aceasta este surpriza! Un dispozitiv de carton care îți permite să citești cea mai mare carte din lume, cerul! Folosind o planisferă poți afla oricând cum se numesc stelele pe care le vezi pe cer și ce constelații sunt vizibile. Dacă înveți cerul îți faci prieteni pe cer, așa că oferă cadou niște prieteni prietenilor tăi cei mai dragi.
Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.
În prezent, observă asteroizi și planete prin telescoapele Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ și cele ale Institutului Astronomic al Academiei Române. Ține cursuri de astronomie la Observator, la Fundația Calea Victoriei, în școli, în librării și oriunde găsește alți oameni pasionați care vor să afle mai multe.
Poate fi găsit la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ unde ține prezentări de planetariu și observații astronomice cu publicul. Din când în când, organizează și ieșiri în afara orașului cu grupuri de pasionați de astronomie. Scrie constant despre astronomie și observații astronomice pe site-ul său, www.sonkab.com
There are no comments
Add yours