Copy of Subtitlu (Facebook Post (Square))

Cărți de pus sub brad de Crăciun. Recomandări din partea echipei de Comunicare & Marketing Cărturești. Partea a II-a

Continuăm lista de recomandări de cărți din partea colegilor din echipa de Comunicare & Marketing Cărturești, care sperăm să vă inspire în alegerea celor mai potrivite daruri pentru cei dragi.

În partea a doua a articolului nostru, vă invităm să descoperiți cărți despre iubire & salvare, biografii reconstituite, istorii de cuplu, dar și multe povești care explorează fragilitatea umană, nostalgia, tandrețea și bucuria de a fi împreună. 🎁

Oana

Dacă aș fi un moș mai egoist, le-aș pune celor dragi sub brad trei cărți pe care mi le doresc și eu zilele astea: Soarele negru, de Bogdan-Alexandru Stănescu, Orașul și zidurile sale incerte, de Haruki Murakami și Ce am învățat de la Graham Greene, de Andrei Gorzo.

Bonus: Scena9 pe hârtie, pe care o asociez de câțiva ani cu sărbătorile de iarnă. Nu cred c-aș da greș cu ele 😉

Dacă ar fi să aleg din lista cărților citite anul acesta, aș face cadou: Încredere, de Hernan Diaz. Un roman (re)scris pe patru voci, despre bani, putere, memorie, dar mai ales despre scris și ficțiune. Dacă, măcar de Crăciun, v-ați săturat de știrile cu miliardari și ideile lor trăsnite, aveți aici un mogul ficțional care merită toată atenția voastră.

All Fours, de Miranda July. O nouă „ciudățenie” marca Miranda July; de data asta o variantă de midlife crisis care implică renovarea exorbitantă a unei camere de hotel, o aventură extramaritală fără pic de sex și un studiu despre perimenopauză, căsnicie, prietenie, carieră și maternitate. În plus, conține cele mai interesante scene de sex și intimitate fizică pe care le-am citit anul acesta. 

Tokyo Decadence, de Ryū Murakami. Paradoxal, e ceva ce s-ar potrivi cu sărbătorile în selecția aceasta de 15 povestiri despre oameni oarecare din Tokyo, de la regizori la șoferi de camion șomeri. Pentru că îți oferă un spațiu de reflecție despre singurătate și speranță, greșeală și reparație, influența familiei și a străinilor și alte teme universale împachetate ca niște bomboane în staniol în poveștile când dulci, când amare ale lui Ryū Murakami.

Roxi

Iubesc să dăruiesc cărți de Crăciun, mi se par un cadou personal și durabil care implică atenție și grijă, fiind provocat să găsești cartea potrivită pentru fiecare persoană. Un titlu pe care îl pun sub bradul celor dragi deja de trei ani este Lecții de chimie, de Bonnie Garmus, un titlu must read care sper să ajungă pe lista tuturor cititorilor. Romanul ne introduce în viața lui Elizabeth Zott, o chimistă neconvențională care, printr-un amestec savuros de știință, pasiune și ironie, transformă viețile celor din jur. Este genul de carte care te face să râzi, să reflectezi și să crezi în puterea de a schimba lucrurile.

A doua carte din care voi cumpăra mai multe exemplare pentru cadou este Înotătorii, de Julie Otsuka. Povestea reprezintă o explorare delicată și poetică a memoriei și a pierderii conexiunii umane. Povestea începe într-o piscină subterană, unde un grup de înotători găsesc o evadare din lumea de la suprafață. Însă fisurile care apar în bazin devin o metaforă subtilă pentru fisurile din viețile lor, mai ales pentru Alice, o femeie care începe să piardă lupta cu demența. Este o lectură profundă și emoționantă, perfectă pentru cei care apreciază frumusețea micilor detalii.

Nu în ultimul rând, pe lista de cadouri se află și Elena știe, de Claudia Piñeiro, cartea care mi-a plăcut cel mai mult anul acesta. Personajul principal este Elena, care suferă de Parkinson, iar după moartea fiicei ei pornește într-o călătorie dificilă și revelatoare pentru a afla adevărul. Cartea îmbină suspansul cu o meditație profundă asupra fragilității umane, fiind o alegere ideală pentru cei care iubesc poveștile puternice și pline de substanță.

Carmen

Pentru cei care sunt în căutarea unei lecturi care să îi conecteze cu frumusețea naturii și cu bogăția culturii japoneze, Insula bătăilor de inimă este cartea potrivită. Laura Imai Messina creează o atmosferă fluidă și delicată, o lume plină de nuanțe și emoții, și te cucerește prin scriitura senzuală și poetică. Datorită Arhivei, timpul se curbează, iar trecutul devine un refugiu și o sursă de vindecare, ajutând personajele să reconstruiască identități. 

În Magnolia, Luca Ștefan Ouatu te invită într-o călătorie introspectivă, unde poezia pulsează de emoții. Un amestec de nostalgie și luciditate, căutări prin amintiri, vise și realitate, dar și o încercare de diminuare a distanțelor afective. Arhitectura volumului folosește din plin mixul de senzorial și analitic, expunerea vulnerabilităților și elementele tech.

Magnolia e un micro-monument de melancolie melodică. / și poate asta înseamnă pacea / unde ne ascundem corpurile în lumină / când se termină noaptea.

Muntele este desfătarea și remediul meu.
Pascal Bruckner transformă drumeția pe munte într-o adevărată călătorie spirituală în volumul de eseuri Din prietenia unui munte, care m-a fascinat mai ales prin profunzimea ideilor, dar și prin modul în care a captat esența bogatei sale experiențe montane. Am găsit aici amintiri, literatură și filosofie, împletite cu reflecții despre viață, îmbătrânire și frumusețea unui ecosistem pe care suntem în pericol să-l distrugem. Scriitorul francez se dovedește aici un veritabil degustător de infinit, cu un apetit foarte contagios.

Denisia

Crăciunul acesta simt nevoia să dăruiesc povești care să întrețină speranța și bucuria, pe fondul unui final de an agitat, în care ne-am simțit deconectați unii de ceilalți mai mult ca oricând și am rulat obsesiv în minți și pe ecrane scenarii apocaliptice despre viitor. Tocmai de aceea, primul titlu pe care îl pun în lista cadourilor de Crăciun e Salvatorii, cel mai nou volum semnat de Ana Maria Sandu, pe care l-am așteptat cu mare nerăbdare și căruia i-am făcut loc pe noptieră de îndată ce a ajuns în librărie. Volumul e o colecție de șase povestiri despre cupluri și dorința universală de a fi iubiți (și salvați). Mi-a plăcut să mă refugiez pentru câteva ore în vacanța la munte a unui cuplu improbabil, în apartamentul enigmatic al unei bătrânele cam ranchiunoase care își trăia ultimele ore din viață, sau alături de Maria, o badantă simpatică care se împrietenește cu un italian surdomut pe o bancă din cimitir. Personajele povestirilor Anei Maria Sandu sunt foarte umane și mi s-a părut că regăsesc în ele trăsăturile unor vecini, ale unor mătuși plecate în străinătate sau chiar ale unor prieteni – cu toții în rol de salvatori, într-un fel sau altul.

Viețile secrete ale librarilor și bibliotecarilor. Povești despre magia lecturii, de James Patterson și Matt Eversmann e cartea cu care am reușit să mă desprind din realitate în ultima lună. În perioada Crăciunului, mi se accentuază nevoia de crede în magie, iar uneori aceasta poate lua forma întâlnirilor fericite provocate de cărți. O mică magie fac și librarii și bibliotecarii mediind întâlnirile fericite dintre oameni și povești, așa cum arată mărturiile lor din această bijuterie literară apărută recent la editura Alice Books, în traducerea Ioanei Filat. Bibliotecari pasionați, dar și librari iscuți, împărtășesc din bucuriile zilnice ale meseriilor lor și ne arată cum cărțile au puterea de a ne aduce împreună, de a ne fi refugiu în momentele grele, de a ne mângâia și mai ales, despre cum ele ne cultivă empatia și toleranța unii față de ceilalți. E important să ne reamintim uneori că posibilitatea apropierii de celălalt există, iar o opțiune mereu la îndemână de a-l cunoaște și înțelege un pic mai bine pe celălalt e o carte bună.  

Cartea pe care am făcut-o cadou deja de nenumărate ori prietenilor mei români care locuiesc în alte țări, dar și celor de acasă, e cartea-fenomen Din cer au căzut trei mere, semnată de autoarea de origine armeană Narine Abgarian. O lectură duioasă care, la finalul unei zile lungi, pe care ai navigat-o cu greu, te prinde în brațele ei, te liniștește aproape instant și îți cultivă speranța că o poți lua de la capăt din nou, cu o energie reînnoită, în ziua care urmează. Povestea are loc în satul Maran, unde viața este suspendată între realitate și basm, iar timpul are conturul întunecat al istoriei marcate de violențe, război, foamete și dezastre naturale. Universul satului de la poalele unui munte de piatră este marcat de elemente recognoscibile și în cultura noastră: credințe străvechi, superstiții, legătura aproape spirituală cu mâncarea și felul în care ea este intim legată de marile evenimente din viață. Deși nu se ferește să disece îndeaproape traume colective și personale, autoarea o face într-un mod foarte blând, lăsându-te la final cu speranța unei final fericit care încă mai poate avea loc. Altfel spus, salvarea vine chiar în momentul în care erai gata să crezi că după atâta rău, nimic bun nu se mai poate întâmpla. Și iată că se întâmplă. 🍀

Crăița

Prietenei mele cele mai bune i-aș oferi The Posthumous Papers of the Manuscripts Club de Christopher De Hamel, pentru că știu cât de mult prețuiește cunoașterea. Această carte este o incursiune fascinantă în viețile celor care, de-a lungul istoriei, au păstrat și transmis mai departe manuscrise importante.

Partenera mea mi-a spus că ar vrea toată colecția Scott Pilgrim, așa că i-aș lua de Crăciun primul volum: Scott Pilgrim’s Precious Little Life, de Brian Lee O’Malley, pentru a o încuraja să înceapă colecția pe care și-o dorește și bineînțeles, pentru a putea să „fur” și eu de la ea volumele pe care abia aștept să le citesc.

Una dintre cărțile preferate ale mamei mele este Eleganța ariciului de Muriel Barbery, astfel că alegerea evidentă pentru darul ei de Crăciun este noua carte a autoarei de origine franceză, O roză singură, apărută anul acesta la editura Nemira, în traducerea Ileanei Scipione. Poveste de dragoste care se petrece în Japonia și este scrisă de o franțuzoaică? Oui, s’il vous plaît!



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.