Cărți de pus sub brad de Crăciun. Recomandări din partea echipei de Comunicare & Marketing Cărturești
Crăciunul e o sărbătoare a bucuriei și a darurilor frumos aranjate sub bradul plin de ornamente și luminițe. 🎄La Cărturești, zilele dinaintea Crăciunului sunt animate de căutarea cadoului perfect, iar forfota celor care răscolesc printre rafturi după cartea care să completeze de minune biblioteca iubitului, a părinților, a colegului nimerit la Secret Santa sau a prietenilor ne-a inspirat să adunăm câteva recomandări din partea colegilor din echipa de Comunicare & Marketing Cărturești.
Veți găsi în lista de mai jos cărți pentru iubitorii de pisici și căței, recomandări de manga și comics pentru pasionați, povești născute din iubirea pentru cărți, biblioteci și librării, poezie vindecătoare, dar și lecturi puternice despre iubire, scris, libertate sau traiul în orașe. Vă invităm să le descoperiți și, dacă aveți nevoie de și mai multă inspirație, să ne urmăriți și pentru partea a doua a seriei de recomandări. 🎁
Mădălina
Afecțiunea noastră pentru câini, uneori incontrolabilă, a devenit un limbaj comun printre oameni. Așadar, o carte cu și despre ei poate fi cadoul perfect pentru toți iubitorii de animale ( nu, nu, aici nu facem diferențe între galerii). Acest volum de povestiri face dreptate cățeilor numiți și nenumiți din istoria noastră literară, politică și socială, se joacă ironic și duios cu dihotomia câini-pisici și marchează cu umor particularitățile adoratorilor lor. Recomand să o citești pe canapea, cu cățelul lângă, pentru eventualele adnotări din partea patrupedului.
Pentru mine, Crăciunul este sinonim cu Harry Potter tocmai pentru atmosfera extramagică adăugată la magia deja existentă a sărbătorilor. Așadar, nu e de mirarea că a apărut această carte superb ilustrată de Ziyi Gao, care are la bază un extras din Piatra Filosofală și anume capitolul despre primul Crăciun al lui Harry, la Hogwarts. O carte care face copilul din tine să chicotească cu nostalgie și care stârnește cele mai crăciunești emoții indiferent de vârstă. În plus, este instrumentul perfect pentru cei mai mici, devoratorii de cărți ilustrate, să înceapă să descopere lumea Harry Potter.
Nu putea să lipsească de sub brad o carte despre cărți, pentru toți șoarecii de bibliotecă care iubesc această formulă magică de a se afunda într-o lume paralelă, una în care cărțile au o valoare universală intrinsecă și imuabilă. Cartea ar merge pusă sub brad și pentru sceptici, cei care încă nu au descoperit cum pot călători în timp, în trecut și viitor, fără să se miște de pe fotoliu. Se poate! Până la urmă, Alberto Manguel este un povestitor atât de convingător și un cititor atât de pasionat, încât după ce citești Biblioteca Nopții este posibil să fugi să-ți mai iei niște rafturi în plus pentru bibliotecă.
Ana
Pentru cadourile de sub brad, am anul ăsta o Piesă de rezistență. Am citit cartea Teodorei Coman, rezidentă a burselor Cărturești, cu volumul la maxim – adică cu voce tare, dimineața în bucătărie, câinelui meu care mă privea nedumerit sau prietenilor la telefon. Am lăsat chiar mesaje vocale pe WhatsApp cu versurile (da, sunt genul acela de om care lasă voice notes). Demascările raționalului, introspecția cinică și calculată, stilul performativ, rostirea directă m-au făcut să revin la versurile ei iar și iar, să dau paginile înapoi, să recitesc, așa cum faci cu o piesă bună pe care o tot pui pe repeat.
Aș mai împacheta, într-o hârtie albastră cu mici corăbioare, cartea lui Adrian G. Romila, Acasă, departe, pentru toți prietenii mei călători care își caută căminul prin lumea largă. Volumul multipremiat este echivalentul unei jucării, dacă, ca adulți, ne-am mai permite să ne jucăm. Combină postmodern, ludic, într-un limbaj inundat de jargonul navigatorilor, ficțiunea istorică cu romanul de aventură și metaficțiunea. Pleacă din același port literar al corabiei Speranța din Toate pânzele sus, pe la 1835, și debarcă în Constanța zilelor noastre, explorând teme precum identitatea națională, exilul și întoarcerea acasă.
Și pentru prietenii care își găsesc fericirea în plimbările lungi prin oraș, le-aș oferi în dar cartea jurnalistului Charles Montgomery. Prin studii de caz palpitante, volumul Orașul fericit arată cum felul în care noi modelăm orașele ajunge să ne influențeze starea de bine, sănătatea, numărul de prieteni și interacțiunile sociale. Cu viteza bicicletei care coboară costiș, am citit despre cum primarul orașului Bogota a transformat, cu ajutorul designului urban, o metropolă nesigură, plină de traficanți de droguri și violență stradală, într-un oraș în care copiii străbat singuri drumul de acasă la școală și înapoi. Am traversat marile intersecții pariziene, la ora de vârf, alături de sute de alți bicicliști care câștigă tot mai mult teren în fața mașinilor. Am înțeles cum orașele americane, care venerează mașina ca mijloc de transport, afectează starea de sănătate a locuitorilor lor și răspândesc o adevărată epidemie a singurătății. Mi-am dat seama că nu e întâmplător faptul că te simți atât de relaxat în orașele pe care le vizitezi în city break și cred că voi fi mai pregătit de o discuție cu primarul meu data viitoare când îl întâlnesc prin parc, în campania electorală.
Cristina
Am recomandat încontinuu Între margini, de Elena Ferrante, apărută anul acesta la Pandora M, tuturor și probabil, persoanele apropiate care nu și-au cumpărat-o deja pentru a scăpa de discursul meu, o vor primi oricum. Am spus într-o recenzie că o port în rucsac ca pe un workbook cât se poate de practic atunci când îmi însușesc pe deplin și eul de scriitoare. O recomandare pe care o dau mai departe și aici, mai ales că pare să treacă testul timpului.
Nu pentru că a câștigat Nobelul pentru Literatură anul ăsta, ci pentru că poezia pe care am găsit-o în cel mai recent tradus în engleză roman al ei, Greek lessons, merită să ajungă la cât mai multe dintre prietenele mele foste studente la Filosofie și cititoare de poezie. Poate că împachetez în acest cadou și micro-trauma pozitivă, dacă o pot numi așa, de la cursurile de greacă antică, dar nu sunt sigură.
M-am gândit mult care ar trebui să fie ultima carte pe care o pun sub brad. Dacă ar trebui să fie un volum de poezie, ca să nu fac un pas în spate de la ceea ce știu să fac cel mai bine sau să ofer o carte care are puterea de a împărți grupul în două extreme și de a începe conflicte la masa de Crăciun, precum Intermezzo, de Sally Rooney. Dar cred că avem destule motive (mai serioase) de ceartă momentan și nu aș vrea să plusez cu nimic în direcția asta. Voi dărui, în schimb, sub forma unui cadou pe care e bine să-l ai pregătit, în caz că te întâlnești neplanificat cu prietenx cu care nu te-ai văzut de ceva timp și nu știi în ce direcție li s-au îndreptat viziunile politice, All about love, dar și traducerea în română (Totul despre iubire), de bell hooks.
Măriuca
Când vine vorba de cadourile de Crăciun, am o strategie bine pusă la punct: întotdeauna aleg o carte, o manga sau un comic book. Mai mult, mă asigur că darul meu adaugă ceva valoros în colecția persoanei respective. Astfel, în perioada sărbătorilor, scopul meu este să îi ajut pe prietenii mei cititori să fie cu un pas mai aproape de finalizarea seriilor neterminate. De obicei, le cer o listă cu volumele care le lipsesc sau cu cele pe care și-ar dori să le înceapă. Și, desigur, nu-i uit nici pe cei care visează să înceapă o serie nouă, dar care încă ezită să facă primul pas – lor sunt mereu pregătită să le dau un mic imbold.
Aislinn a avut dintotdeauna darul de a vedea zânele – ființe puternice, periculoase și ascunse printre muritori, care ar putea să o distrugă dacă ar descoperi „Viziunea” ei. Dar acum, lucrurile se schimbă: zânele au început să o urmărească. Keenan, o prezență la fel de înfricoșătoare pe cât este de atrăgătoare, încearcă să se apropie de ea, punând întrebări la care Aislinn se teme să răspundă. Niciuna dintre regulile care o protejau până acum nu mai funcționează, iar totul este în pericol: libertatea ei, cel mai bun prieten – Seth, viața ei… totul.
A trebuit să fac o verificare rapidă pentru a-mi aminti când am citit pentru prima dată această carte. A venit oare înainte sau după valul poveștilor cu îngeri în urban fantasy? Au trecut deja 15 ani de când am citit primul volum din seria Wicked Lovely, care acum a fost retipărit pentru o nouă generație de Young Adults. Este cadoul ideal pentru un tânăr dornic să descopere literatura YA din perioada exploziei genului și a urban fantasy-ului cu zâne, când reginele genului erau Holly Black și Marissa Marr. Desigur, este și cadoul perfect pentru un fan al seriei, fiind vorba de un exemplar cu design modern care va adăuga o notă de nostalgie colecției sale și o amintire prețioasă sub brad.
Unii vampiri trăiesc pentru a se hrăni cu sângele victimelor lor. Alții, însă, sunt dispuși să-și vândă sufletul pentru produse anime ediție super-limitată!
Hina Alucard este un vampir modern care nu a mai părăsit casa de 30 de ani, până când o obsesie neașteptată pentru un personaj dintr-un anime, Mao, o face să își schimbe radical viața. Dar cum să-ți arăți iubirea pentru un personaj de anime din confortul dormitorului tău din România? Așa că Hina părăsește în sfârșit refugiul ei și pleacă în Japonia, hotărâtă să trăiască visul oricărui otaku!
Poate că este un clișeu ca Japonia (și nu numai) să ne asocieze în continuare cu vampirii, dar pentru un otaku din România (vampir sau nu), Hina reprezintă oglinda perfectă a pasiunii lor. De la autoarea seriei Kamisama Kiss, Julietta Suzuki aduce o poveste nouă, perfectă pentru a hrăni bucuria oricărui fan de anime și manga, în special prin modul în care Hina își explică dragostea pentru lumea anime-urilor și bucuria pe care aceasta o aduce. Otaku Vampire’s Love Bite este volumul ideal cu care să-ți convingi prietenii să înceapă o serie nouă, mai ales dacă sunt deja fani ai autoarei sau ai seriei Wotakoi, o altă manga care sărbătorește mândria de a fi otaku.
A Stepmother’s Marchen este povestea unei tinere nobile care, nevoită să-și crească singură copiii vitregi, se vede pusă în fața unei noi șanse de a schimba trecutul… sau al viitorului. Marchiza Shuri Von Neuschwanstein era doar o adolescentă atunci când soțul ei a murit, lăsând-o să-i administreze pământurile și să aibă grijă de copiii săi – chiar dacă era suficient de tânără să le fie soră. În ciuda devotamentului ei, alți nobili au complotat împotriva ei, iar copiii vitregi au respins-o cu nepăsare. Când tânăra marchiză este asasinată, se trezește în trecut, chiar în ziua înmormântării soțului ei! Va reuși ea să rescrie finalul tragic al vieții sale?
Acest cadou reprezintă nu doar o oportunitate pentru prieteni de a descoperi o nouă serie și de a ieși din zona lor de confort literar, ci chiar o veritabilă obligație, aș spune eu. Deși multe serii manhwa au fost traduse în ultimii doi ani, aceasta merită să fie citită de toată lumea. Arta este extraordinară și sunt convinsă că voi urmări orice proiect la care va contribui Orka, dar și Spice&Kitty, care până acum ne-a adus două povești de tip time-reverse la fel de impresionante și emoționante. Acest cadou nu este perfect doar pentru iubitorii de manga sau manhwa, ci este și o alegere perfectă și pentru pasionații de fantasy sau romantasy.
Isa
Pentru mine cadourile nu trebuie să fie neapărat utile, ci mai degrabă semne ale grijii și tandreții. Dar, iată-mă, la finalul lui 2024 cu gândul la Liberă, de Lea Ypi, o carte-cadou pe care o văd ca pe un dar dublu: utilă și plină de semnificații. Este, înainte de toate, un semn al grijii față de noi, de familie și de trecutul care ne urmărește în continuare, chiar și după atâta timp, și pe care nu-l putem uita.
Nu pot să asociez ideea de libertate cu cea de cadou fără să mă întristez – libertatea n-ar trebui să fie un dar, ci un drept de la sine înțeles. Însă surprizele și tensiunile din această ultimă perioadă mă trimit cu gândul la societatea în care trăim și la faptul că libertatea ajunge uneori să fie un drept discutabil. E cumva liniștitor să citești experiențele unei fetițe de 11 ani care analizează procesul de tranziție dintr-o țară ex-socialistă, Albania, și despre cum reușește să îmblânzească îndoielile și neîncrederea apărute odată cu promisiunile libertăților capitaliste. Liniștitor într-un fel în care nu te simți singur și care (re)confirmă că „certitudinea este dușmanul de moarte al toleranței” (Robert Harris). Liberă este, fără îndoială, o carte pe care aș pune-o sub brazii artificiali împodobiți din centrele marilor orașe – aceia care ne încântă pentru câteva momente și ne îndeamnă să facem fotografii pentru albumele telefonului, dar care ne fac să uităm de diapozitivele alb-negru fără de care nu am fi ajuns până aici.
Printre cele mai frumoase romane citite nu doar în 2024, ci de-a lungul anilor mei de cititor de cursă lungă, se numără Portretele unei căsnicii, de Sándor Márai. Scrisă la persoana I, cu extremă sensibilitate și incizii minuțioase în străfundurile sufletului omenesc, romanul reunește trei perspective ale unei singure iubiri. E un roman pe care l-am descoperit cu ocazia unuia dintre cluburile de carte care m-au scos din zona de confort în acest an – #Bookhub – și care s-a instalat de atunci în sufletul meu. Și cum mi-a plăcut mereu să fac cadouri și să încerc să-i surprind pe cei din jurul meu, îmi e mai mult decât la îndemână să mă gândesc că voi pune sub brad această carte, măcar unora dintre prietenii mei, încercând să ofer mărturii de iubire și speranță, într-o lume tot mai destabilizată și tensionată. În fine, nu știu dacă frumusețea va salva lumea, cum zicea Dostoievski, dar poate că un roman bun ne poate salva, măcar pentru o vreme, de cinism.
Spunem că timpul e cel mai prețios dar pe care-l putem oferi cuiva, dar ne găsim adesea fragmentați la final de zi, pierduți în doomscrolling și incapabili de a ne conecta, într-un mod autentic, cu cei de lângă noi. Astfel, mi-ar plăcea să pot oferi cu adevărat oamenilor din jurul meu, nu doar momente de conectare adevărată, ci și zile, săptămâni sau ani, care să vină în prelungirea planurilor și visurilor lor. Poate e un gând ambițios, dar măcar 4000 de săptămâni aș vrea să se regăsească sub bradul fiecăruia – adică cei aproape 80 de ani pe care îi putem trăi, dacă reușim să ieșim de sub imperativul productivității și al eficienței. Recomand să fie citită înaintea listelor de #TBR și ale celor de rezoluții pentru 2025, cu o cană de rooibos în mână sau un pahar de vin alb, privind spre toate posibilitățile care stau înaintea noastră.
Corina
De obicei, de Crăciun, dăruiesc mereu câteva dintre titlurile Orianei Fallaci. Anul acesta m-am oprit la cea în care Oriana nu este nici jurnalista neînfricată, nici iubita lui Panagoulis, ci doar cea care nu a mai devenit mamă. Scrisoare pentru un copil niciodată născut e o carte plină de duioșia unei jurnaliste care n-a avut timp niciodată să se așeze, să-și trăiască viața fără reportofon, creion și interviuri, reportaje din punctele fierbinți ale pâmântului.
The Garden Against Time, de Olivia Laing, e o superbitate de carte și pledează pentru importanța unei grădini în viața noastră, fiind totodată o comparație între grădinăritul propriu-zis și felul nostru de a fi în lume – cultural, social, relațional. Are și o copertă superbă, așa că poate fi un cadou minunat, mai ales pentru prietenii îndrăgostiți de natură, estetica botanică și lumea verde.
Ultima carte din lista mea o dedic copiilor mulți pentru care trebuie să găsesc un cadou. Pentru această sarcină dificilă, merg pe mâna povestitoarei Narine Abgarian, care, în Bunicul de ciocolată, ne invită în viața lui Martin și a surorii lui, Matilda.
Totul devine o aventură plină de haz din clipa când vine în vizită Oscar, un bătrânel cât se poate de neobișnuit, căruia îi plac atât de mult dulciurile încât copiii l-au poreclit „bunicul de ciocolată“. De aici apar tot felul de răsturnări de situație, amuzante, duioase și chiar dulci pe alocuri, așa cum ne-a obișnuit scriitoarea de origine armeană în romanele Din cer au căzut trei mere, Simon sau Viața e mai dreaptă decât moartea. Pe acestea din urmă le-aș asorta sub brad pentru părinții copilului.
There are no comments
Add yours