Cărți despre familie care surprind natura emoționantă, complicată și tumultoasă a relațiilor dintre oameni
Familiile sunt la fel de variate ca oamenii care le compun, se regăsesc în toate formele și dimensiunile și nu există o singură modalitate de a forma un cămin. Relațiile de familie nu sunt ferite de încercări dificile, momente de cumpănă, sentimente chinuitoare, sacrificii și dezamăgiri, iar dinamica dintre părinți, frați, copii poate fi, uneori, foarte complicată și tulburătoare.
Îți propunem o listă cu recomandări de cărți despre familie care analizează legăturile complexe dintre membri, aruncă o privire aprofundată asupra dragostei, devotamentului și a ce înseamnă cu adevărat o familie și trec dincolo de motivele canonice ale ciocnirilor dintre generații.
Castelul de sticlă de Jeannette Walls
Editura Young Art, 2022, traducere de Lorena Lupu
Jeannette Walls a împărtășit prin intermediul cărții Castelul de sticlă povestea adevărată și tulburătoare a copilăriei și adolescenței ei, istoria unei familii nonconformiste pentru care aventura și traiul neîngrădit de reguli sunt mai presus decât confortul și siguranța unui cămin. Stabilitatea vieții de familie nu a fost niciodată prioritară pentru părinții ei cu spirit nomad.
Jeannette Walls își povestește copilăria cu un umor extraordinar, dar și cu o profunzime emoționantă, fără să folosească acest volum autobiografic pentru a le cere socoteală părinților sau pentru a arăta cu degetul lipsurile lor. Dimpotrivă, povestea acestei cărți este calea prin care eroina își acceptă viața și trecutul, fără ură, fără exasperare și fără să judece – o poveste care poate fi de ajutor tuturor celor care se confruntă cu probleme în familie și care își doresc să găsească drumul către iertare.
Casa spiritelor de Isabel Allende
Editura Humanitas Fiction, 2022, traducere de Cornelia Rădulescu
Casa spiritelor este istoria familiei Trueba de-a lungul mai multor generații, de la cucerirea unei prosperități burgheze respectabile la prăbușirea în mizerie și dizgrație. Femeile au un rol important în saga familiei, o luminează și îi dau strălucire. Soția Clara e legătura între lumea spiritelor și lumea reală, Blanca este mama cu o voință de fier aplecată asupra iubirii profunde pe care i-o poartă unui revoluționar, iar nepoata Alba e tânăra curajoasă care intră într-un grup politic, iar lupta o va costa scump.
Casa spiritelor îmbină cu măiestrie realismul magic cu evenimente politice majore și dramele de familie. Acțiunea se întinde pe o perioadă de aproape șaptezeci de ani, bine ancorată în contextul epocii istorice, timp în care vei asista la destinele mai multor generații marcate de iubiri pătimașe, ambiții, conspirații, tragedii, supranatural, răzbunări, ispășire și, mai presus de toate, speranță.
Jumătatea dispărută de Brit Bennett
Editura Trei, 2021, traducere de Roxana Aneculaesei
Jumătatea dispărută spune povestea gemenelor Vignes, Desiree și Stella, moștenitoarele întemeietorului așezării Mallard, un orășel din Sud, care adăpostește o comunitate de culoare. La vârsta de șaisprezece ani se hotărăsc să fugă de acasă, iar de aici încolo, nu doar viețile lor se despart, ci totul, inclusiv identitatea rasială. Mulți ani mai târziu, una dintre surori se întoarce acasă și se zbate să supraviețuiască, pe când cealaltă se dă drept albă, are o viață de lux, devine egoistă și rasistă.
Printre cele mai bune romane istorice, câștigând primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choice Awards 2020, Jumătatea dispărută vorbește despre familie, identitate, rasă, istorie și conștiință. Este o poveste despre schimbare, despre cum unele decizii îți pot influența într-un mod dramatic viața și despre ce repercursiuni poate avea lupta dintre adevăratul sine și unul construit pe o minciună.
Toți cei din familia mea au ucis pe cineva de Benjamin Stevenson
Editura Trei, 2022, traducere de Mihaela Apetrei
Familia Cunningham organizează o întâlnire la Sky Lodge, un refugiu montan înzăpezit din Australia, decorul perfect pentru vin fiert și… crimă. Ajuns la stațiune, Ernie este îngrozit de reuniunea de familie și are un motiv întemeiat: el este de vină că fratele lui a fost închis, iar ceilalți nu l-au iertat. Mai mult decât atât, singurul lucru pe care membrii familiei îl au în comun este că toți au ucis pe câte cineva. Când primul cadavru este găsit în zăpadă, cursa contracronometru pentru aflarea vinovatului începe.
Scris de Benjamin Stevenson, autor premiat și cunoscut comedian australian, Toți cei din familia mea au ucis pe cineva este un roman polițist distractiv și inteligent scris, care urmează rețeta clasică, fără a deveni câtuși de puțin banal. Ai parte de lovituri de teatru, secrete de familie, jocuri de putere și momente amuzante, totul într-un peisaj montan uluitor.
Gene dominante de Ștefania Mihalache
Editura Humanitas, 2022
Gene dominante este formată dintr-o serie de douăsprezece povestiri în centrul cărora se află Ileana, fiica Lidiei, nepoata doamnei Craiu, a mătușii Nuca și a unchiului Titi. De-a lungul acestor povestiri, o vei descoperi pe Ileana în diverse episoade din copilărie, din adolescență și prima tinerețe. De fiecare dată, întâmplările la care ia parte sunt învăluite de magie, de fantastic, de supranatural, de poezie, iar semnificațiile adevărate ale vieții se arată pornind de oriunde, de la orice lucru aparent banal.
O poveste plină de tandrețe, magie și lucruri care se repetă dincolo de trecerea timpului și schimbarea generațiilor. Gene dominante este o radiografie de familie în care vei găsi inocența și universul copilăriei, dramele și provocările vieții de cuplu și nostalgia unui timp trecut. Volumul a fost scris cu sprijinul Burselor de creație Cărturești, în parteneriat cu Pro Patrimonio și Asociația Maria.
Supraviețuitorii de Alex Schulman
Editura Humanitas Fiction, 2022, traducere de Elena-Maria Morogan
Trei frați, înstrăinați de timp și remușcări, se întorc la casa în care și-au petrecut verile în copilărie și unde, cu mai bine de 20 de ani în urmă, un eveniment tragic le-a schimbat cursul vieții, pentru a îndeplini ultima dorință a mamei lor. Aici îi așteaptă un loc bântuit de amintirile din copilărie cărora nici măcar timpul nu a reușit să le îndulcească amarul și să le vindece durerea.
Bestsellerul suedez Supraviețuitorii este hipnotizant, misterios și de o melancolie deopotrivă delicată și necruțătoare. Cartea te ține într-un suspans mocnit care abia spre final va exploda, fărâmițând totul în mii de bucăți. Povestea te face să realizezi cât de mult evenimentele și traumele din copilărie te marchează și lasă urme adânci.
Frații Karamazov de F.M. Dostoievski
Editura Art, 2021, traducere de Isabella Dumbrava, Ovidiu Constantinescu
Frații Karamazov, ultima carte a lui Feodor Dostoievski, este un labirint filosofic și deopotrivă psihologic țesut în cadrul familiei Karamazov și o meditație asupra întrebărilor esențiale ale umanității: existența lui Dumnezeu, natura colectivă a vinei și consecințele dezastruoase ale raționalismului. Povestea urmărește viața lui Feodor Pavlovici Karamazov și a celor trei fii ai săi, ipostaze a trei dintre trăsăturile fundamentale ale omului: senzualitatea, rațiunea și spiritualitatea. Fratii Karamazov au, fiecare, motive bine întemeiate, deși de naturi diferite, ca să-și ucidă tatăl.
Frații Karamazov este o carte despre familie extraordinară care te prinde într-o intrigă polițistă complicată, dar, în același timp, este și o amplă meditație filosofică asupra sensului vieții. Dostoievski îi poartă pe cei trei frați Karamazov printr-o călătorie interioară complicată, care îi pune la încercare și îi ajută să înțeleagă cine sunt cu adevărat. Pe tot parcursul romanului sunt abordate teme ca liberul arbitru, moartea, existența unei conștiințe, dragostea și ce înseamnă cu adevărat „să fii om”.
Neliniștea serii de Marieke Lucas Rijneveld
Editura Pandora M, 2021, traducere de Cătălina Oslobanu și Alexa Stoicescu
Neliniștea serii urmărește povestea unei familii care deține o fermă de animale într-o zonă rurală nespecificată, un spațiu unde inocența se întâlnește într-un mod intim cu violența și unde orice semn de risipă ori de distracție e aproape un păcat. Personajul central este Jas, o fetiță de zece ani, care se luptă cu anxietatea și neliniștea și care a descoperit un mod doar al ei de a privi lumea. Într-o dimineață rece de iarnă, viața familiei este dată peste cap de un accident tragic, iar Jas este convinsă că totul s-a petrecut din vina ei.
Roman distins în 2020 cu International Booker Prize, Neliniștea serii este o poveste dureros de sinceră, dezgolită de orice urmă de delicatețe sau inhibiție. O lectură răscolitoare și o meditație profundă asupra legăturilor de familie și modului în care oamenii reacționează atunci când sunt loviți brusc de o pierdere și sunt scoși cu asprime din normalitatea cu care erau obișnuiți.
Casa Olandeză de Ann Patchett
Editura Humanitas Fiction, 2021, traducere de Mihaela Dumitrescu
Casa olandeză are în prim plan povestea familiei Conroy, în special cea a fraților Danny și Maeve, două personaje copleșite deopotrivă de tristețe și de poftă de viață și relația lor obsesivă cu casa în care au crescut. O construcţie în stil neoclasic impunătoare şi fascinantă care stârnea valuri de curiozitate şi nedumerire în rândul celor care o priveau. Maeve și Danny, doi copii orfani, trăiesc într-o simbioză dictată nu doar de gradul de rudenie, dar și de dorința de afecțiune, de nevoia reciprocă de amintiri și identitate.
Cu multă empatie, forță și emoție, Casa Olandeză pune în discuție teme precum: unitatea familiei, iubirea dintre frați, obsesia pentru bunuri materiale și locuri, sacrificiul sau abandonul. În final, cartea încearcă să ofere un răspuns la întrebarea: cât de puternică ar trebui să fie dragostea și cât de tolerantă și loială inima pentru a trece peste rănile provocate de cei pe care îi iubești?
Hamnet de Maggie O’Farrell
Editura Pandora M, 2021, traducere de Mihaela Buruiană
În anul 1580, pe când Anglia era lovită de Ciuma Neagră, un tânăr meditator de latină, sărac și chinuit de un tată violent, se îndrăgostește de o femeie extraordinară și excentrică. Agnes e recunoscută pentru talentele ei de vindecătoare, cunoaște plantele și poțiunile mai bine decât înțelege oamenii. Astfel începe povestea căsniciei dintre cel care avea să devină celebrul scriitor William Shakespeare și Agnes, o femeie copleșitoare și memorabilă, continuând cu durerea profundă provocată de moartea băiatului lor.
Ficțiunea și realitatea se îmbină în mod tulburător și conturează firul acțiunii din Hamnet, un roman despre pierdere, durere și dragostea care clădește o familie adevărată. Totodată, oferă o portretizare emoționantă a unui băiat care a fost uitat de toată lumea, dar al cărui nume a dat titlul celei mai celebre piese de teatru din toate timpurile.
Grădina de iarnă de Kristin Hannah
Editura Litera, 2019, traducere de Valentina Georgescu
Grădina de iarnă spune povestea a două surori cum nu se poate mai diferite, Meredith și Nina, care s-au luptat încă din copilărie pentru atenția mamei lor Anya, mereu distantă și pierdută în propria lume și suferință. Când tatăl lor se îmbolnăvește, surorile sunt forțate să confrunte relația tensionată cu mama lor, iar Anya le dezvăluie un secret teribil din trecutul ei, care va zdruncina însuși fundamentul familiei lor și le va schimba viața.
Dacă ești în căutarea unei cărți emoționante despre familie, dar care se citește cu sufletul la gură, Grădina de iarnă este alegerea potrivită. Cartea aruncă o lumina puternică asupra relației complicate mamă-fiică, explorează impactul trecutului asupra prezentului și puterea cutremurătoare a războiului de a marca destine. Vei descoperi, totodată, și o poveste evocatoare despre iubire, iertare și curajul incredibil al femeilor de a merge mai departe.
Părinți de Diana Bădica
Editura Polirom, 2020
Părinți prezintă viața unei familii dintr-un oraș de provincie în România postcomunistă, care se confruntă cu moartea unuia dintre cei doi copii. Ioana Negrilă, eroina romanului, este o fetiță prinsă între întâmplările copilăriei, neputința de a-și ajuta fratele și nevoia de a trece peste moartea lui. Ioana trece de la fata inocentă care surprinde profund și cuprinzător familia și cartierul, la adolescenta revoltată, prinsă în divorțul părinților, la femeia matură, marcată de evenimentele dramatice ale vieții ei.
O carte despre familie sinceră, complexă și pătrunzătoare, Părinți vorbește despre traumele copilăriei care ne urmăresc până la maturitate și își pun amprenta asupra noastră. O poveste despre părinți, copii și neliniștile pe care le trăiesc de la vârste fragede, ultimii ani ai comunismului și primii ani de tranziție și despre lumea în care trăim.
Micuțele doamne de Louisa May Alcott
Editura Black Button Books, 2019, traducere de Anca Dumitrescu și Elena Marcu
Timp de mai bine de 150 de ani, milioane de cititori au urmărit cu sufletul la gură povestea emoționantă a surorilor March: încăpățânată și talentata Jo, frumoasa și blânda Meg, timida și delicata Beth și romantica și răsfățata Amy – fiecare dintre ele cu propriile visuri și aspirații și încercând împreună să supraviețuiască perioadei dificile din timpul Războiului Civil. Dincolo de diferențe, sentimentul care le unea mai mult ca orice era dragostea pentru familie, una pentru cealaltă și pentru aventură.
În Micuțele doamne, Louisa May Alcott creează portretul unei familii înduioșătoare: o familie săracă, dar care descoperă că cel mai prețios lucru este dragostea și grija pe care și-o poartă unul celuilalt. Cartea te poartă într-o călătorie literară la finalul căreia vei descoperi că micile și marile tristeți sunt mai ușor de trecut alături de cei dragi, iar bucuriile sunt trăite mai intens atunci când le împărtășești cu familia. Cartea a avut parte și de o ecranizare de succes, în regia Gretei Gerwig, cu Timothée Chalamet, Florence Pugh, Saoirse Ronan, Eliza Scanlen, Meryl Streep și Emma Watson.
Casa Buddenbrook de Thomas Mann
Editura RAO, 2017, traducere de Ion Chinezu
Casa Buddenbrook urmărește destinul unei familii de negustori din burghezia germană a secolului al XIX-lea, urmărit prin evoluţia a patru generaţii – de la apogeu spre declin și uitare. Romanul este împărțit în trei părți, fiecare dintre acestea acoperind o perioadă diferită din istoria familiei. Suprimarea individului de dragul numelui și continuității era realitatea acelor vremuri, iar nefericirea, suferința și blazarea ce vin odată cu această suprimare a dorințelor personale stau la baza decăderii familiei.
Casa Buddenbrook este prima carte scrisă de Thomas Mann și cea pentru care a primit în 1929 premiul Nobel pentru literatură. Romanul explorează tensiunea dintre dorințele individuale și așteptările societății și modul în care această tensiune poate duce la o tragedie personală și familială. Vei descoperi o poveste puternică și emoționantă, un portret viu al unei familii și al unei societăți în schimbare.
La răsărit de Eden de John Steinbeck
Editura Polirom, 2015, traducere de Any Florea
La răsărit de Eden reconstruiește povestea biblică a lui Cain și Abel în decorul Văii Salinas din California, acțiunea întinzându-se din timpul Războiului Civil American până la sfârșitul Primului Război Mondial. Două generații de frați – Adam și Charles Trask și Caleb și Aaron Trask trec prin aceleași conflicte și frământări pentru câștigarea iubirii paterne. Cel mai puţin iubit dintre fii este mereu acela care îşi iubeşte cel mai mult tatăl.
Una dintre cele mai frumoase și complexe cărți despre familie, cu personaje hipnotizante, care se regăsesc într-o mulțime de ipostaze, de la inocență la răul încarnat, cu turnuri de situație care te țin cu sufletul la gură, cu teme de la dragostea paternă la ambiții, identitate, iubire și, mai ales, absența acesteia. La răsărit de Eden este o poveste despre bine și rău și despre puterea de a fi stăpân pe propriul destin.
Un veac de singurătate de Gabriel García Márquez
Editura RAO, 2015, traducere de Tudora Șandru Mehedinți
Considerat unul dintre cele mai bune romane celebre de citit într-o viață, Un veac de singurătate are în prim plan viața a șapte generații din familia Buendia, o familie care trece prin tragedii, pasiuni, speranțe, iubiri pătimașe, dureri, superstiții, dar și miracole neașteptate. Gabriel García Márquez scrie despre dragoste ca despre cel mai firesc lucru care îi unește pe oameni, dar nu se sfiește nici să arate puterea distrugătoare a iubirii.
Un veac de singurătate este un roman viu, pătimaș și, pe alocuri, plin de umor care te poartă într-o călătorie extraordinară în universul Macondo, un teritoriu prodigios, unde fantasticul și irealul, se insinuează adesea în realitate, iar miraculosul convieţuiește firesc cu viaţa de zi cu zi. Deși dragostea este un numitor comun al relațiilor dintre personaje, nu-i poate salva de sentimentul de singurătatea resimțit de fiecare persoană care face parte din familia Buendia.
Uneori intense și emoționante, deseori conflictuale și palpitante, cărțile despre familie arată cât de importante sunt conexiunile dintre oameni și cât de tare își pot pune amprenta asupra fiecăruia dintre noi. Răsfoiește rafturile librăriilor Cărturești sau intră pe carturesti.ro și descoperă sute de alte titluri de cărți cu tema prieteniei care să te inspire.
Interesant acest blog.Am observat ca site-ul in principiu promoveaza mult mai multe lucruri decat carti
https://casadecarti.net