30+ cărți pentru adolescenți: lumea văzută prin ochii tinerilor
Cărțile adolescenței deschid larg ușile spre tărâmuri fascinante care te vor ajuta să-ți vezi propria lume cu alți ochi. Sunt povești care te vor face să plângi sau să râzi și care vor rămâne cu tine mult după ce ai parcurs ultima pagină.
Personaje care trec prin tot felul de situații, cu o mulțime de dileme, adolescenți la fel ca tine, de la Hazel Grace, Meg Murry la Huckleberry Finn, vor deveni prietenii și chiar… sfătuitorii tăi. Vei trăi experiențe unice alături de ei și pe măsură ce le vei descoperi poveștile, te vei descoperi pe tine.
Pornește în aceasta aventură a căutării, spre fascinanta și cuprinzătoarea lume a cărților pentru adolescenți și ia recomandările noastre drept busolă. Nu îți vor arăta destinația finală, dar călătoria prin paginile cărții va fi o răsplată pe măsură. Restul aventurii ține de tine.
Recomandările noastre de cărți pentru adolescenți:
Agathele de Kathleen Glasgow
Editura Storia Books, 2022, traducere de Iris Anghel
Acțiunea din Agathele se petrece în Castle Cove, un orășel idilic din California, situat pe malul oceanului. Dincolo de atmosfera aparent feerică, se ascund multe mistere, pericole și întâmplări nefericite. Alice și Iris, două adolescente care nu par să aibă nimic în comun, sunt nevoite să lucreze împreună pentru a elucida enigma dispariției lui Brooke, fosta cea mai bună prietenă a lui Alice. Fiecare dintre ele are propriile motive ascunse pentru a rezolva cazul, iar pentru asta recurg la ajutorul pus la dispoziție de maestra genului poliţist – cărțile Agathei Christie.
Agathele este alegerea ideală dacă ești în căutarea unei lecturi pe care să o citești cu sufletul la gură. Cu o intrigă inteligentă și imprevizibilă, Agathele te poartă într-o aventură plină de mistere, umor și momente emoționante, alături de două detective adolescente pe care nu ai cum să nu le îndrăgești.
Cu Kathleen Glasgow te întâlnești live la a patra ediție FestivalYA, sâmbătă, 13 mai, de la ora 20:00.
O familie de mincinoși de E. Lockhart
Editura Trei, 2023, traducere de Ruxandra Chiriță
O familie de mincinoși o are în centrul acțiunii pe Carrie, cea mai mare dintre cele patru surori Sinclair. Vara în care Carrie împlinește șaptesprezece ani este una dificilă – tânăra se luptă cu durerea provocată de moartea surorii ei mai mici și dependența de analgezice. Totodată, Carrie se îndrăgostește pentru prima dată de un băiat imprevizibil și misterios a cărui prezență îi va modela cursul vieții și va scoate la iveală lucrurile teribile de care este capabilă.
Povestea unei alte veri, a unei alte generații și secretele care o vor bântui decenii de-a rândul, O familie de mincinoși este prequelul mult așteptat al fenomenului Mincinoșii. Cartea explorează durerea, prețul secretelor și importanța confruntării cu fantomele trecutului, totul pe fundalul unei atmosfere tensionate, a geloziei, iubirii și loialității familiei.
O poveste haioasă de Ned Vizzini
Editura Young Art, 2023, traducere de Iulia Micu
La cincisprezece ani, Craig Gilner are tot ce-şi poate dori un tânăr de vârsta lui – o familie iubitoare şi un loc la unul dintre cele mai prestigioase licee din Manhattan. Cu toate astea, fericirea întârzie să apară. Copleșit de presiunea de a fi cel mai bun și de a face față unor așteptări mult prea mari, Craig se confruntă cu tulburări de alimentație și de somn, consumă marijuana și cade în depresie. O schimbare neașteptată are loc când ajunge să-i cunoască pe pacienții de la secția de psihiatrie a unui spital din Manhattan, care-l învață cum să-și înfrunte temerile și să privească viața cu mai multă îngăduință.
Inspirată din experienţa personală a lui Ned Vizzini, O poveste haioasă este o carte pentru adolescenți profundă, autentică și revelatoare, care deschide calea discuției despre anxietate, depresie și alte provocări pe care le înfruntă tinerii zi de zi. O poveste haioasă este o lectură care te pune pe gânduri, te înduioşează și îți arată că, uneori, fericirea se ivește din cele mai neașteptate situații.
Sfârșitul șoaptelor de Ruta Sepetys
Editura Epica, 2022, Ioana Socolescu, Gabriela Stoica
În România anului 1989, oamenii încă trăiau înspăimântați de securiști, nimeni nu avea încredere în nimeni și oricine putea fi informator, chiar și membrii familiei. Cristian Florescu, un adolescent de șaptesprezece ani, care visează să devină scriitor, este șantajat și racolat de Securitate. Visând la o lume mai bună, Cristian pune la cale un plan: poate să rămână un trădător sau să învingă regimul cu propriile lor arme. Cristian riscă totul ca să demaște regimul autoritar, să ofere o voce poporului român și să arate lumii ce se petrece în țara lui.
În Sfârșitul șoaptelor, Ruta Sepetys, una dintre cele mai importante autoare de ficțiune istorică pentru adolescenți și tineri, te poartă într-o călătorie emoționantă și tulburătoare, către unul dintre cele mai întunecate momente din trecutul României. Un thriller formidabil care dă voce istoriei poporului român, punând în valoare puterea de reziliență și tenacitatea unei națiuni apăsate de suferință și de frica de a te exprima liber.
Te vreau de Jen Frederick
Editura Trei, 2021, traducere de Daniel Eberhat
De când se știe, Leka Moore a fost silit să se descurce singur. Ajuns pe străzi de la o vârstă fragedă, a înțeles instinctiv că pentru a supraviețui trebuie să învețe să tragă cu arma și să îndeplinească diverse sarcini pentru o bandă locală de interlopi. Singurul lucru bun din viața lui este Bitsy, fetița pe care a salvat-o pe când ea avea 5 ani și pe care a luat-o sub aripa lui protectoare. Bitsy are acum 19 ani și îl vrea pe el, pe Luka – singurul bărbat pe care l-a iubit vreodată și cel care i-a oferit o șansă la viață.
Te vreau este o poveste de dragoste întunecată, neconvențională și emoționantă care vorbește despre sacrificiu, lupta pentru supraviețuire și iubirea care schimbă vieți. O carte pentru adolescenți înduioșătoare, care te încurajează să-ți învingi temerile și îți arată că lumina își poate croi drum chiar și prin cel mai dens întuneric.
Aurit de Marissa Meyer
Editura Storia Books, 2022, traducere de Simona Ștefana Stoica
Blestemată cu mult timp în urmă de zeul minciunilor, fiica unui morar sărac și-a dezvoltat talentul de a țese povești fantastice, captivante și complet neadevărate. Sau așa crede toată lumea. În timp ce ajută două creaturi din pădure să se ascundă de nemilosul Rege Elf, Serilda împletește o poveste despre puterea ei de a transforma paiele în aur, lucru care atrage atenția regelui. În disperarea de a-și salva viața, Serilda se aliază cu un băiat misterios și chipeș, cu puteri nebănuite, dar al cărui ajutor vine cu un preț neașteptat.
Un retelling înfricoșător după Rumpelstiltskin, Aurit te poartă într-o lume fantastică și periculoasă, cu atmosfera întunecată specifică basmelor fraților Grimm. O carte fantasy cu multe răsturnări de situație, unde binele și răul se împletesc într-un dans amețitor care te face să te întrebi cine este adevăratul răufăcător al poveștii.
Chemarea monstrului de Patrick Ness
Editura Trei, 2019, traducere de Roxana Gamart
Pentru Connor viața este oricum, numai ușoară nu. Mama lui este bolnavă de cancer, tatăl lui a plecat și s-a recăsătorit, el are grijă de treburile casei, iar la școală nu are niciun prieten. Ce e și mai rău, în fiecare noapte de când mama lui s-a îmbolnăvit, iar tratamentele pe care le urmează nu par să aibă efect, Connor e bântuit de același coșmar. Într-o noapte însă, își face apariția un monstru, sub forma arborelui de tisa, care se dovedește a fi aliatul de care Connor avea nevoie în lupta cu propriii demoni.
La intersecția dintre horror și fantasy, Chemarea monstrului este mai mult decât o carte deosebită pentru adolescenți, e o poveste despre suferință și acceptare, care te face să râzi, să plângi, să suferi și să te vindeci. Dacă vrei o carte care să te încurajeze să-ți înfrunți fricile, dar și să te învețe că, uneori, să renunți la ceva sau cineva este primul pas spre vindecare, Chemarea monstrului este alegerea potrivită.
Fetița care privea trenurile plecând de Ruperto Long
Editura Epica, 2019, traducere de Eugenia Alexe Munteanu, Dan Munteanu Colan
Fetița care privea trenurile plecând este un roman biografic colectiv care cuprinde poveștile emoționante ale supraviețuitorilor genocidului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cea mai puternică voce este cea a lui Charlotte, o fetiță de opt ani, de origine poloneză, nevoită să părăsească, alături de familia ei, orașul natal ocupat de naziști. Inteligentă, sensibilă și curajoasă, Charlotte trece prin chinuri greu de imaginat pentru un copil, fără însă să-și piardă speranța și să lupte pentru libertate.
O carte tulburătoare și minunată scrisă pentru adolescenți și tineri, Fetița care privea trenurile plecând vorbește despre ororile prin care a trecut poporul evreu în perioada Holocaustului. Romanul descrie un tablou convingător și cutremurător al acelei epoci și te ajută să înțelegi mai bine dimensiunea ororii și a dramei trăite.
Vraja corbilor de Margaret Rogerson
Editura Storia Books, 2020, traducere de Simona Ștefana Stoica
Tânăra Isobel este un maestru al meșteșugului ei și realizează portrete uimitoare pentru o categorie aparte de clienți – făpturile fermecate care trăiesc în pădure. Ființe nemuritoare și periculoase care nu pot găti, scrie, picta sau construi clădiri, de aceea depind foarte mult de oameni, maeștrii Meșteșugului. Când îl întâlnește pe Rook – Prințul Toamnei – care îi cere un portret, Isobel comite o greșeală mortală, iar lumea ei este dată peste cap.
Dacă vrei să descoperi o lume fantasy extrem de bine construită și să te simți parte din poveste de la primele rânduri, atunci Vraja Corbilor este alegerea ideală. Pentru că are de toate: făpturi magice, o lume cu reguli ciudate, idei, personaje interesante, iar întâmplările și locurile sunt atât de bine descrise încât pare că te afli acolo, în mijlocul aventurii.
Rebelul nisipurilor de Alwyn Hamilton
Editura Nemira, 2018, traducere de Florina Pirjol
Amani este o tânără de șaptesprezece ani, curajoasă, sensibilă și aventuroasă, cu un spirit liber în ciuda îngrădirilor de care are parte. Trăiește într-o lume dominată de bărbați, în care femeile sunt supuse, iar părerea și voința lor nu contează. Astfel încât, atunci când aude că unchiul ei vrea să o ia de soție, își planifică fuga. Prinsă în vârtejul unor evenimente ce o îndepărtează de planurile sale inițiale, ajunge să se apropie de un străin misterios numit Șarpele de Est, faimosul rebel al nisipurilor.
O carte pentru adolescenți plină de aventuri uimitoare care te țin cu sufletul la gură, Rebelul nisipurilor este primul volum al trilogiei cu același nume, urmat de Trădarea tronului. Inspirată din atmosfera Orientului Mijlociu, acțiunea se petrece în decorul fermecător al deșertului, populat de creaturi supranaturale desprinse din miturile și legendele arabe.
Un an fără tine de Nina de Pass
Editura Corint, 2020, traducere de Pavel Cazacu
Cea mai promițătoare petrecere din noaptea Ajunului Anului Nou se sfârșește cu o tragedie – Cara supraviețuiește, dar cea mai bună prietenă a ei își pierde viața. Nouă luni mai târziu, Cara este în continuare chinuită de durere și de un secret legat de acea noapte, un secret întunecat pe care ar vrea să-l dea uitării. Tânăra este trimisă la o școală specială din Elveția, unde pare să aibă o a doua șansă, dar mai întâi trebuie să înfrunte adevărul legat de noaptea fatidică de Anul Nou.
O carte pentru adolescenți plină de sensibilitate, Un an fără tine vorbește despre fragilitatea emoțională a tinerilor, despre alegeri și consecințele lor, despre iubire, iertare și prietenie. O poveste care te trece printr-o mulțime de stări și emoții, și în care ești alături de personajul principal pe un drum greu și tulburător spre vindecare.
Provocare de L.J. Shen
Editura Epica, 2020, traducere de Sorin Petrescu
Melody Green este nevoită să se întoarcă în orașul natal Todos Santos, atunci când visul ei de-o viață, să devină balerină profesionistă, se năruie în urma unui accident. Aici începe să predea literatură engleză la liceu și pornește pe un drum periculos, fiind atrasă de unul dintre elevii ei, fiul directoarei unde predă. O pasiune interzisă amenință să-i compromită pe amândoi.
Dacă îți dorești o lectură plină de romantism care să te facă să treci dincolo de convențiile sociale, Provocare este alegerea potrivită. Descoperi o poveste de dragoste controversată care te face să-ți pui întrebări despre cât de departe ai merge pentru a fi cu persoana iubită.
Cele două regine de Claire Legrand
Editura Nemira, 2020, traducere de Mădălina Sirghi
Când asasinii amenință să-i ucidă cea mai bună prietenă, Rielle riscă totul pentru a o salva, dezvăluind că este una dintre cele două regine dintr-o veche profeție: cea care aduce lumina și cea care aduce sângele. O mie de ani mai târziu, Eliana, vânătoare de recompense pentru Imperiul Nemuritor, se trezește în mijlocul unui război cosmic, iar destinul ei se intersectează într-un mod neașteptat cu cel al reginei Rielle. Conexiunile neașteptate dintre cele două determină în cele din urmă soarta lumii.
În Cele două regine, magia și fantasticul se întrepătrund în mod unic, iar povestea se desfășoară într-un univers realizat cu măiestrie, cu propriul set de reguli și o rânduială aparte.O alegere potrivită dacă vrei să citești o carte fantasy cu multă acțiune care să te țină în priză de la prima până la ultima pagină.
Sub aceeași stea de John Green
Unul dintre cei mai importanți autori Young Adult, John Green, reușește să construiască în Sub aceeași stea o poveste pentru și despre adolescenți care îți frânge inima și îți vindecă rănile doar ca să ți-o frângă din nou la sfârșit.
E o carte care te va purta printr-o mulțime de stări și de emoții – vei chicoti, vei râde din toată inima, vei ajunge în pragul deznădejdii și vei plânge. Dar nu te vei putea opri din citit. Iar la final, vei descoperi ce înseamnă empatia și cât de puternică e dragostea a două suflete sortite suferinței, dar care nu lasă durerea să le definească viața.
Povestea lui Hazel Grace, adolescenta isteață și conștiincioasă de 16 ani și a lui Augustus Waters, adolescentul a cărui cea mai mare frică este că nu va reuși să-și pună amprenta asupra lumii, este o poveste de dragoste adolescentină sinceră și pură, pe fundalul unui verdict necruțător. Deși tragică, povestea lor poate fi de fapt o lecție: iubirea izvorâtă din prietenie și bazată pe înțelegere reciprocă este mai puternică decât orice soartă nefastă.
Toate acele locuri minunate de Jennifer Niven
Premiul Children’s Choice Book Awards Teen Book of the Year în 2016
Toate acele locuri minunate spune povestea apăsătoare a lui Violet Markie, fata care învață să trăiască de la un băiat care vrea să moară. Prin acest roman, Niven dă viață povesteștii unei iubiri adevărate născute din suferință, descoperiri și aventură. Se va dovedi dragostea dintre ei mai puternică decât durerea lor lăuntrică? Vor reuși să treacă împreună peste suferințele care îi macină?
Romanul atinge subiecte delicate: de la moarte, depresie și suicid la crize de identitate, lipsa respectului de sine și bullying. Cu un realism surprinzător, cartea le arată adolescenților, fără menajamente, cruzimea realității cu care mulți dintre semenii lor se confruntă. Și în același timp, ne face să reflectăm la cum ar trebui să ne purtăm cu cei care suferă de depresie, bulimie, tulburări bipolare și alte boli mintale.
Este o poveste frumoasă, plină de speranță, dar și de neajunsuri și suferință.
Hoțul de cărți de Markus Zusak
Pentru mulți cititori tineri, Hoțul de cărți va fi poate prima lectură să le dezvăluie o parte din ce a însemnat Holocaustul și cum au fost afectate viețile oamenilor, atâta pe ale celor asupra cărora s-a răsfrânt direct, cât și pe ale celor care nevoiți să fie martori și să lupte cu instinctele binelui și apărării aproapelui.
Viața lui Leisel Meminger este o combinație de fericire și suferință, bine și rău, dragoste, frumusețe și pasiune pentru lectură pe fundalul unui război distrugător. Eroina cărții a pierdut tot ce avea mai scump, dar nu și-a pierdut niciodată până la capăt speranța – iar acesta este un mesaj important pentru tinerii care uneori uită că după nori se ascunde soarele.
Jurnalul Annei Frank de Anna Frank
Jurnalul Annei Frank nu este o carte obișnuită. Este chiar jurnalul Annei, o tânără de 14 ani, care pune pe hârtie cele mai intime gânduri adunate timp de doi ani – perioadă în care, împreună cu familia sa, a stat ascunsă într-o anexă secretă pentru a evita ororile Holocaustului. Doi ani fără a vedea lumina soarelui, într-o frică constantă de a fi descoperiți.
Deși soarta Annei Frank a fost una tragică, ea supraviețuiește deceniu după deceniu prin cuvintele sale. Parcă o vezi printre pagini: atât de plină de viață și de speranță. Deși avea doar 14 ani și viața ei atârna de un fir de ață, Anna a scris cu atâta elocvență și atâta suflet, încât opera ei este nemuritoare și însemnările ei sunt revelatoare pentru fiecare generație.
Cuvintele Annei au cu atât mai multă forță cu cât, prin ele, noi toți învățăm că memoria este vitală, că nu trebuie să uităm ororile și nedreptățile trecutului. Acest jurnal te va marca prin onestitatea sa brutală, prin simplitatea adolescentină și prin lecțiile ascunse între filele sale.
Jurnalul unui adolescent timid de Stephen Chobsky
Romanul lui Stephen Chobsky e ca o fereastră care te îmbie să arunci o privire în mintea unui adolescent, făcând această carte una dintre cele mai realiste romane pentru adolescenți.
Cartea îl are în centru pe Charlie, un licean de 15 ani, rezervat și timid, și scrisorile lui către un ascultător anonim: Prieten. Charlie se confruntă cu depresia și singurătatea, a avut parte de momente traumatizante, dar în ciuda acestora, reușește să lege prietenii strânse, să iubească și să supraviețuiască chiar și cu inima frântă.
Introdus pentru prima dată cititoriul în 1999, romanul oferă o perspectivă unică asupra a ce înseamnă să fii adolescent și a problemelor cu care se confruntă aceștia. Jurnalul unui adolescent timid va servi totodată drept un memento pentru tine: într-adevăr, viața de liceu nu este întotdeauna cea mai ușoară, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să te bucuri de această perioadă specială din viața ta.
De veghe în lanul de secară de J.D. Salinger
Deși (sau poate datorită faptului că) este învăluită de controverse și dezbateri aprinse, De veghe în lanul de secară este o lectură clasică pentru adolescenți. Cartea descrie o realitate brutală în care momentele de umor fin contrastează cu cele care descriu stări întunecate.
Holden Caulfield, protagonistul de 17 ani, este un personaj destul de neobișnuit. Deși inteligent, nu se bucură de succes în școală. Este cinic și îi vede pe toți din jurul său drept ipocriți, fără a-și da seama că el însuși cade uneori pradă acestui cerc vicios al falsității. Sentimentul lui de superioritate este doar un mod de a se proteja de o societate care are putea să-l rănească. Alături de Holden vei parcurge o călătorie spre descoperirea sinelui, în urma căreia amândoi veți ieși schimbați.
Pe lângă povestea lui Holden, romanul lui Salinger vorbește și despre felul în care viețile americanilor au fost schimbate de cel de-al Doilea Război Mondial. O lecție de istorie, un îndemn de a nu-ți pierde niciodată optimismul și de a nu-ți trăda identitatea și personalitatea, această carte clasică pentru adolescenți te va fascina, așa cum a fascinat milioane de cititori de la momentul publicării sale în 1951.
Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee
Autoare distinsă cu Premiul Pulitzer
Să ucizi o pasăre cântătoare este un roman de ficțiune istorică pentru adolescenți care descrie perfect rasismul anilor ‘30 în Sudul american. Explorând subiecte precum rasa, moralitatea, valorile de familie prin ochii lui Scout, o fetița de 10 ani, romanul îți dezvăluie o altă perspectivă asupra inegalității, sărăciei, nedreptății, rasismului, urii, opresiunii și o să te facă să te gândești la lucrurile care definesc viața și identitatea unui om.
Prin acest roman, Harper Lee își ghidează cititorii să pătrundă în esența naturii umane. Dacă îndrăznești să-ți pui propriul simț al moralității sub lupă, atunci Să ucizi o pasăre cântătoare se va dovedi lectura perfectă pentru tine.
Micuțele doamne de Louisa May Alcott
Timp de mai bine de 150 de ani, milioane de cititori au urmărit cu sufletul la gură povestea emoționantă a surorilor March: încăpățânata Jo (una dintre protagonistele memorabile ale literaturii universale), frumoasa Meg, dulcea Beth și răsfățata Amy – fiecare dintre ele cu propriile visuri și aspirații. Dar oricât de diferite ar fi, au un lucru în comun: dragostea – pentru părinți, una pentru cealaltă, pentru aventură.
Louisa May Alcott creează portretul unei familii înduioșătoare: o familie săracă, dar care descoperă că cel mai prețios lucru este dragostea și grija pe care și-o poartă unul celuilalt.
Micuțele doamne te poartă într-o călătorie literară la capătul căreia vei descoperi că micile și marile tristeți sunt mai ușor de trecut alături de cei dragi, iar bucuriile – mai intense când le împărtășești cu familia.
Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
Te fascinează lumea nobililor cavaleri, a curților regale, și a luptătorilor din Evul Mediu – impulsivi, aventuroși, onorabili? O lume în care săbiile nu stau în teacă, iar o mănușă aruncată înseamnă duel? Te visezi salvând o domniță aflată în primejdie? Dacă ficțiunea istorică și aventurile de școală veche împletite cu romantism au un farmec aparte pentru tine, atunci vei fi încântat de Cei trei muschetari de la prima la până la ultima pagină.
Acest roman din 1844 este emblematic pentru cărțile de aventură pentru adolescenți. Sarcasm cu duiumul, umor fin, aventuri palpitante, o relație strânsă de prietenie între muschetari – rețeta de succes pentru o lectură captivantă ce va vrăji cititorii cutezători, în căutare de aventuri și primejdii.
Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain
Ernest Hemingway spunea că literatura americană începe și se termină cu Huck Finn.
Cel mai faimos roman al lui Mark Twain este un adevărat tur de forță. Venind în continuarea lui Tom Sawyer, Aventurile lui Huckleberry Finn vine cu și mai multe aventuri, aducând trei personaje curajoase, haioase, care-și trăiesc anii adolescenței pe malurile fluviului Mississippi.
O carte cu umor, cu dialoguri foarte vii, care vorbește despre puterea prietenei și despre ce înseamnă curajul și libertatea.
Cartea este realistă, ceea ce o și face dureroasă. Dar în același timp, este amuzantă. Iar umorul face tristele adevăruri expuse în roman un pic mai ușor de suportat. Ajuns la finalul cărții vei ști sigur – Hemingway avea dreptate iar tu tocmai ai terminat o lectură extrem de profundă.
Seria Harry Potter de J. K. Rowling
Cu peste 500 de milioane de exemplare vândute, seria Harry Potter este cea mai bine vândută serie de cărți din întreaga lume.
Din momentul când J.K. Rowling a publicat primul volum Harry Potter, acum mai bine de 20 de ani, copiii, adolescenții, dar și adulții au luat cu asalt fiecare carte, fiecare film, fiecare joc sau aplicație dedicată tânărului vrăjitor. Acum, să citești această serie este un fel de rit de trecere, o lectură care te va ghida în călătoria de la copilărie spre adolescență.
Parte din farmecul acestei serii este faptul că ajungi să crești alături de Harry și că vei învăța împreună cu el importanța prieteniei și a comunității, vei ajunge să ai mai multă încredere în tine și să nu te dai bătut, să-ți înfrunți fricile și să rămâi puternic indiferent de obstacolele pe care viața ți le scoate în cale. Și vei descoperi că cea mai puternică magie se află chiar în interiorul tău.
Stăpânul inelelor de J. R.R. Tolkien
J.R.R. Tolkien, acceptat universal drept părintele genului fantasy, construiește în Stăpânul inelelor o lume extraordinară și complexă. Și nu doar că a creat Pământul de Mijloc – un tărâm fantastic care fascinează cititorii de mai bine de 65 de ani – dar a inventat sau reinventat numeroase specii și creaturi ce definesc genul fantasy – de la elfi, hobbiți, ents, orci la păianjeni uriași. Unul din principalele motive pentru care Pământul de Mijloc este atât de viu și astăzi se datorează pasiunii extraordinare pe care autorul a pus-o în crearea acestuia.
Această carte este lectura perfectă pentru a face cunoștință cu fascinanta lumea a fantasy-ului. Fie că abia descoperi acest gen literar sau ești deja fan fantasy înrăit, Stăpânul inelelor îți va oferi aventură și posibilitatea de a pătrunde în ținuturi nebănuite, îți va aprinde imaginația și te va face să fii parte dintr-o lume care merită și pe care vrei să o salvezi.
O buclă în timp de Madeleine L’Engle
Dacă ești pasionat de știință, iar ideea de a călători în timp îți face ochii să sclipească, atunci O buclă în timp este lectura potrivită pentru tine. Dacă te-ai simțit diferit, dacă te-ai luptat cu singurătatea sau pierderea, acest roman science-fiction pentru adolescenți te va face să înțelegi că nu ești singur. Și îți va arăta că indiferent de obstacole, dragostea învinge!
Pe lângă povestea captivantă, Madeleine L’engle a presărat între file mesaje de individualitate, prietenie, curaj și nonconformism, care fac această carte perfectă pentru tinerii cititorii ce caută o poveste pe cât de interesantă, pe atât de inspirațională.
Meg Murry, una dintre primele și cele mai puternice protagoniste ale genului science fiction, a servit drept model de vitejie și curaj pentru zeci de generații de fete. Aventurile ei te vor învăța să fii eroina propriei povești. Deșteaptă și neînfricată, Meg își spune fără ascunzișuri punctul de vedere și nu așteaptă un prinț pe cal alb să-i rezolve problemele sau să o salveze.
Războiul ciocolatei de Robert Cormier
Războiul ciocolatei rămâne una dintre cele mai importante cărți pentru adolescenți, care aduce în discuție problemele reale cu care aceștia se confruntă.
Cartea pornește de la o situație destul de simplă: un copil refuză să vândă ciocolată la un târg școlar. Doar că nu despre vânzarea de ciocolată de vorba până la final, ci despre presiunea socială, cea semenilor noștri și despre cum putem schimba lucrurile printr-un singur gest sau atitudine personală.
Dacă nu finalul fericit e criteriul după care alegi o carte, atunci Războiul ciocolatei e o lectură care o să-ți placă.
Număra stelele de Lois Lowry
Danemarca în timpul ocupației naziste, mii de evrei pe cale să fie persecutați și o fetiță de 10 ani care vrea să-și salveze prietena. O poveste plină de suspans, puternic încărcată emoțional și în același timp educativă – asta a reușește să creeze Lois Lowry în Numără stelele, o carte pentru adolescenți ca o rază de lumină în vremuri întunecate.
Deși este o operă de ficțiune, faptele pe care se bazează romanul sunt adevărate, mișcarea de rezistență daneză fiind într-adevăr responsabilă pentru salvarea a peste 7000 de evrei ce urmau să fie trimiși în lagărele de concentrare.
Una dintre cele mai puternice protagoniste din romanele de ficțiune istorică, Annemarie Johnson servește drept model de curaj în lupta pentru dreptate. Ea își înfruntă fricile de dragul prieteniei, demonstrând că iubirea e mai presus de teamă.
Castelul de sticlă de Jeannette Walls
Jeanette Walls a împărtășit prin intermediul cărții Castelul de sticlă povestea adevărată (pe alocuri dureros de adevărată) a copilăriei și adolescenței sale, istoria unei familii nonconformiste. Stabilitatea vieții de familie nu a fost niciodată prioritară pentru părinții ei cu spirit de nomad.
Dar Jeannette Walls nu folosește acest volum autobiografic pentru a le cere socoteală părinților sau pentru a arăta cu degetul defectele lor. Dimpotrivă, povestea acestei cărți este calea prin care eroina își acceptă viața și trecutul, fără ură, fără exasperare și fără să judece – o poveste care poate fi de ajutor tuturor celor care se confruntă cu probleme în familie.
Pentru cititorii adolescenți care caută o lectură despre puterea iertării, Castelul de sticlă este cartea perfectă.
Zi după zi de David Levithan
Îți poți imagina că în fiecare dimineață te vei trezi în corpul altcuiva? Că în fiecare zi vei fi o altă persoană? Că sufletul tău trece din corp în corp, neobosit? Aceasta este premisa de la care pornește cartea Zi după zi de David Levithan, o lectură care te va purta într-o călătorie în jurul lumii – și fizic, și emoțional.
A. îi amintește cititorului că indiferent cât de atletic, de frumos, deștept sau talentat ar fi, nici un adolescent nu este tot timpul bine în pielea lui. Adolescența este o perioadă de permanente schimbări și transformări, de creștere și dezvoltare, iar tânărul protagonist de 16 ani este o sursă de inspirație pentru cititori fiindcă încearcă să trăiască rămânând imparțial, atent și loial și fără să cadă pradă dorinței de a judeca.
Adaugă la toate aceste lecții o poveste de dragoste, iar rezultatul este o carte pentru adolescenți pe care ai să o citești cu sufletul la gură.
Unul dintre noi minte Karen McManus
Cauți o lectură cară să-ți ofere o crimă misterioasă, drama specifică anilor de liceu, suspiciuni și secrete de la cele mai mici până la cele mai mari? Cartea lui Karen McManus, Unul dintre noi minte, este lectura care le combină pe toate și care te va ține cu sufletul la gură pagină după pagină.
Acțiunea de fundal a cărții e una cât se poate de simplă: cinci elevi intră în detenție și doar patru ies de acolo în viață. Povestea este narată de cei patru – personaje stereotipe de liceu: tocilara, prințesa, delincventul și atletul. Chiar dacă la prima vedere personajele par clișeice, ele vor ajunge să te surprindă.
Unul dintre noi minte este un thriller inteligent cu note de umor și romantismcare te va ține în suspans pe toată durata lecturii.
Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade
O carte de inspirație autobiografică, Romanul unui adolescent miop spune povestea lumii interioare a unui adolescent – o lume definită de frici naive și ambiții nemăsurate.
Furia tinereții, indecizia și nehotărârea pun stăpânire pe viața protagonistului în timp ce el caută disperat să evadeze din rutina existenței zilnice. Așa că adolescentul din romanul lui Eliade, asemenea tuturor adolescenților, încearcă chinuitor să-și găsească eul și să descopere misterele sufletului său unic.
Dacă îți dorești o lectură care să te ajute să te regăsești și să supraviețuiești provocărilor sociale, Romanul unui adolescent miop îți va fi de ajutor.
Jurnalul complet adevărat al unui indian cu jumătate de normă de Sherman Alexie
Premiul The National Book Award – categoria Young Adult
Jurnalul complet adevărat al unui indian cu jumătate de normă este un bildungsroman care atinge subiecte precum legăturile de familie și moștenirea culturală, avându-l în centru pe tânărul indian Arnold Spirit, un adolescent care și-a petrecut întreaga viață încercând să aparțină unei comunități și se regăsește prins între viața din rezervația nativ-americană Spokane și experiența de licean într-o școală predominant albă.
Atingând teme precum descoperirea de sine, rasismul, încrederea în sine și speranța, acest roman este o carte de referință pentru adolescenții de pretutindeni.
Trilogia Iremonger – Casa Heap și Orașul Gunoaielor de Edward Carey
Această trilogie îmbină perfect feeria poveștilor și spiritul gotic. Edward Carey a creat în Casa Heap și Orașul gunoaielor o lume ciudată, întunecată care va provoca cititorul și îl va ține fascinat pe tot parcursul lecturii. Este o lume bizară, dar extraordinară, aflată la intersecția dintre magie, horror gothic și influențe steampunk. O lectură neașteptată, cu secrete la fiecare colț, cu extrem de mult umor și personaje care îți vor pune imaginația la încercare.
Împreună cu protagoniștii vei fi purtat în fantastica, dar înfricosătoare Anglie Victoriană, într-o lume a contrastelor și a ciudățeniilor, unde lucrurile, așa cum le știm fiecare, iau turnuri fantastice.
Lumea Sofiei de Jostein Gaarder
Publicată inițial în 1991, Lumea Sofiei spune povestea lui Sophie Amundsen, o adolescentă de 14 ani, și drumul ei incredibil spre descoperirea lumii și a filosofiei. Tradusă în peste 59 de limbi și vândută în peste 40 de milioane de exemplare, cartea rămâne până în prezent o lectură fascinantă pentru adolescenții dornici să cunoască lumea prin ochii marilor filosofi.
Roman în roman, cartea scriitorului norvegian Jostein Gaarder aduce două personaje fascinante, cu ajutorul cărora filosofia devine, dintr-un subiect greoi, unul seducător, plin de viață și care deșteaptă curiozități și întrebări de tot felul.
Cititorul din peșteră de Ruy Zink
Cititorul din peșteră de Ruy Zink este o pledoarie pentru lectură și literatură, o carte care își propune să încurajeze cititul în rândul adolescenților îmbinând umorul și fantezia.
Indiferent dacă ești cititor înrăit sau faci primii pași pe tărâmul poveștilor, Cititorul din peșteră e o lectură care bucură pe toată lumea și trezește mai mult pofta de citit, pentru că te poartă prin romane și tărâmuri literare celebre: Moby Dick, O mie și una de nopți, Tom Sawyer, dar și romane clasice rusești, de la Anna Karenina la Crimă și Pedeapsă.
Ruy Zink ne arată cum pot cărțile să îmblânzească monștrii din noi și să ne schimbe viața.
Cărțile pe care le citești în anii adolescenței și personajele care sălășluiesc între filele lor vor rămâne cu tine o viață întreagă. Vor fi partenerii tăi, prietenii de încredere și sfetnicii plini de sfaturi înțelepte. Alături de ei călătoria de la copilărie spre maturitate va fi un pic mai ușoară și, cu siguranță, mult mai interesantă!
Descoperă raftul de cărți pentru adolescenți care conține următoarea ta lectură preferată!
Jurnalul unui adolescent timid este o carte buna din care poti trage concluzii, daca ai ajuns la varsta de adolescent. Multumim pentru recomandari!
Fiecare perioada a vietii este diferita si poti invata mult citind din carti interesante. Mersi de recomandari, acuma doar timp sa am ca de citit le rezolv eu.
Unul dintre noi minte este o carte extraordinara , am citit-o cu sufletul la gura , mi-a plăcut maxim !! Recomand.
JURNALUL ANNEI FRANK este o carte care o poti citii de mai multe ori, este foarte buna!!
Supeeeeeer! Preferatul meu este chiar din copilarie “CITITORUL DIN PEȘTERĂ”
Multumim pentru recomandari!