Ce faci când te plictisești? 15+ activități interesante care-i vor ajuta pe adulți să alunge plictiseala
Chiar și cei mai activi oameni, care reușesc să-și împartă eficient timpul între muncă, familie, sport și alte hobby-uri, cad uneori pradă plictiselii. În ciuda agitației și vânzolelii cotidiene, cădem deseori pradă plictiselii. Nu mai știi ce să urmărești la televizor, parcă niciun serial nu te mai atrage și, pur și simplu, nu mai știi cum să-ți omori timpul. Sună cunoscut?
Din fericire, pe cât de repede vine plictiseala, pe atât de repede o poți alunga. Explorează ghidul nostru de activități, scapă de monotonie și descoperă o mulțime de posibilități prin care poți să te bucuri din plin de timpul liber, fie că vrei să-l petreci singur sau împreună cu cei dragi.
Ce să faci când n-ai ce face? Explorează ideile de activități pentru timpul liber care vor transforma momentele de plictiseală în momente de plăcere.
Evadează în lumea poveștilor
Când nu mai știi ce să faci de plictiseală, o carte îți poate oferi acea oază de relaxare de care ai atât de mare nevoie.
Descoperă autori români
Părinți, cartea de debut a Dianei Bădică, este un roman sincer, complex, care te ține cu sufletul la gură și care te va atrage în universul unei familii dintr-un orășel de provincie în România postcomunistă. Este o carte despre traumele din copilărie, care ne urmăresc până la maturitate și își pun amprenta asupra noastră. Este o carte despre părinți, cu toate ale lor, despre copii și neliniștile pe care le trăiesc de la vârste fragede. O carte despre lumea în care trăim.
Alege romanul Mica mea inimă de om singuratic – o lectură cu adevărat savuroasă. Cartea de debut a lui Vlad Drăgoi spune o poveste vie, care decurge ca un film: Vlad, protagonistul, provoacă un accident grav la locul de muncă și, ca să evite consecințele, încearcă să se facă nevăzut. Un thriller care te ține în suspans, dar care este în același timp seducător, înduioșător, amuzant și extrem de onest.
Descoperă opere clasice
Ia plictiseala ca pe un îndemn să-ți întorci atenția spre operele clasice, pe care de atâta timp îți propui să le citești. Sau să le recitești, pentru că, știi și tu, mereu descoperi ceva nou când citești aceste romane.
Profetică? Poate. Tulburătoare, creativă, de impact, esențială? Cu siguranță. O carte tulburătoare care anticipează totalitarismul, 1984 de George Orwell adună portretele unor oameni fără istorie, fără prezent sau trecut, o lume dezumanizată care te va pune pe gânduri.
Toți oamenii mari au fost cândva copii, dar doar câțiva dintre ei își mai amintesc. Micul Prinț nu te lasă însă să uiți acest lucru și să-ți pierzi sufletul de copil. Cartea lui Antoine de Saint- Exupery a fascinat milioane de cititori din lumea întreagă și a fost votată drept cea mai buna carte a secolului XX în Franța, fiind una dintre cele mai bine vândute din lume. Este o lectura care te face să contempli viața indiferent dacă ai șapte sau 47 de ani, și mai mult decât atât, te ajută să descoperi ceva nou despre lume și oameni de fiecare dată când o citești.
Au trecut mai bine de 150 de ani de când Dostoievski a scris Idiotul, o capodoperă a literaturii universale, și totuși subtilitățile naturii umane surprinse în carte sunt la fel de actuale. O lectură care te va face să râzi, să plângi, care îți va revela dimensiunile urii, ale fricii și ale iubirii.
La răsărit de Eden este o saga a familiei, o carte care, prin intermediul lui Adam și Charles Trask, redă una dintre cele mai importante istorii din Geneză, povestea lui Cain și Abel. Cu personaje hipnotizante, care se regăsesc într-o mulțime de ipostaze, de la inocență la răul încarnat (Cathy Ames este unul dintre cele mai bine construite personaje negative din literatura universală), cu turnuri de situație, cu teme de la dragostea paternă la ambiții, identitate, dragoste și, mai ales, absența acesteia, cartea lui Steinbeck fascinează sute de mii de cititori anual.
Dezvoltă obiceiuri noi, sănătoase și eficiente
Vrei să începi să faci sport în fiecare dimineață sau să cânți la un instrument muzical. Cât timp durează până nu mai e nevoie să te forțezi, ci faci asta relaxat și din plăcere? În alte cuvinte, cât timp durează să-ți formezi un obicei?
Răspunsurile surprinzătoare se regăsesc în Obișnuințe noi, obișnuințe vechi, cartea renumitulului psiholog Jeremy Dean. Autorul susține că în dependență de obișnuința pe care vrei să o creezi, ai nevoie între 21 și 84 de zile pentru a-ți forma un nou obicei. Bazându-se pe sute de studii fascinante, cartea explică de ce uneori chiar și cele mai simple obiceiuri – cum ar fi să mănânci un măr pe zi – pot fi surprinzător de dificil de format.
O altă lectură interesantă, Atomic Habits de James Clear, te ajută să înțelegi comportamentul ca pe ceva mai mult decât un simplu produs a gândurilor tale. Este într-adevăr posibil să-ți dezvolți noi obișnuințe și să te ții de ele – și, ca rezultat, să fii mai fericit, mai creativ și mai productiv. Atomic Habits este un ghid care te va ajuta să scapi de deprinderi proaste și să-ți formezi unele bune. Citind-o, nu doar vei uita de plictiseală, dar vei deveni mai bun și mai eficient.
Învață ceva nou
Nu lăsa timpul să treacă pe lângă tine. Folosește orele libere drept o oportunitate de învățare și dezvoltare personală. Fă plictiseala să lucreze în favoarea ta.
Ți-ai dorit dintotdeauna să înveți programare sau te gândești serios să-ți aprofundezi cunoștințele despre istorie, religie sau business? Folosește-te de această șansă unică și explorează platforme de învățare online precum Udemy, eDX, sau Coursera. Cu sute de mii de cursuri online, pentru toate gusturile și pasiunile, sigur vei găsi ceva care să te ajute să avansezi în carieră, care să-ți dezvolte o nouă abilitate sau să-ți satisfacă curiozitățile.
Dacă ești mai degrabă adeptul cărților, explorează raftul nostru cu cărți din domeniul IT, științe exacte, business sau filosofie. Fiecare dintre aceste rafturi (și multe altele) ascunde oportunități excelente de învățare.
Ia-ți doza zilnică de cultură
Îți amintești cu nostalgie de serile când mergeai la teatru, operă sau balet? Când te simțeai purtat într-o lume minunată și emoționantă în care grijile cotidiene încetau să mai existe? Și în acest univers nimic nu mai conta în afară de tine și de spectacolul care se desfășura pe scenă?
Când plictiseala pune stăpânire pe tine, regăsește-ți confortul îndreptându-ți atenția spre artele performative . Nu trebuie neapărat să te afli în săli grandioase de teatru ca să-ți lași sufletul cuprins de feeria artei.
Faimoasa Royal Opera House din Londra este acum la un click distanță. Pe Facebook sau pe Youtube, poți să urmărești spectacole virtuale deosebite, să te delectezi alături de unii din cei mai faimoși soliști de operă și dansatori de balet.
Poți alege și să petreci o seară în Moscova, la Teatrul Bolșoi, simbolul artei rusești. Pe canalul de Youtube al teatrului, poți să te bucuri de spectacole inedite în premieră. Fiecare spectacol e postat la ora 19:00 și este disponibil gratuit pentru 24 de ore.
Urmărește în fiecare vineri incredibilul Cirque du Soleil dacă vrei să evadezi din plictiseala vieții de zi cu zi și cauți o aventură plină de risc, culoare și încântare. Lasă-te purtat într-o lume în care legile fizicii, gravitației și naturii se disipează, o lume în care imposibilul devine posibil.
Dacă vrei la teatru, norocul e de partea ta. Teatrul Național București va difuza online timp de trei zile, în fiecare weekend, spectacole de referință din repertoriu. Pe canalul de YouTube vei putea viziona spectacole live precum Dumnezeu se îmbracă de la Second Hand de Iulian Margu sau Take, Ianke și Cadîr de Victor Ion Popa și multe altele.
Fă un tur virtual al celor mai faimoase muzee din lume
Nu ai nevoie de pașaport ca să vizitezi destinații cu adevărat speciale. Și în plus, aceste vizite virtuale sunt o metodă sigură să alungi orice umbră de plictiseală.
Rătăcește în ritmul tău prin colecții minunate de artă și artefacte antice. Peste 500 dintre cele mai faimoase muzee din lume și-au deschis larg ușile virtuale și te îmbie să explorezi mii de secole de artă și istorie din confortul propriei case.
Vizitează galeria Uffizi din Florența și lasă-te fermecat de colecția vastă de pictură renascentistă. Întâlnește-i pe Michelangelo, Da Vinci și Botticelli și explorează picturile care au transformat arta. Iar dacă perioada Renașterii îți stârnește curiozitatea peste măsură, află mai multe despre omul universal al Renașterii, geniul care ne-a lăsat-o pe Mona Lisa cu toate misterele ei, imaginea iconică a Omului Vitruvian și atâtea alte descoperiri și invenții.
Explorează celebrul muzeu metropolitan din New York – The MET, care găzduiește o colecție ce înglobează 5000 de ani de artă din toate colțurile globului. Redescoperă acest templu al artei explorând colecție după colecție, sau pentru o experiență cu adevărat inedită urmărește proiectul MET 360°. Sentimentul de a te afla într-o galerie complet goală, în compania artei, singur cu gândurilor tale, posibilitatea de a admira tablouri este incomparabil. Vezi muzeul așa cum nu l-ai mai văzut niciodată.
Muzeul Van Gogh din Amsterdam, Galeria Națională din Londra, muzeul Fridei Kahlo din Mexico și multe alte muzee celebre abia așteaptă să le vizitezi.
Testează-ți priceperea în bucătărie
În loc să te lași pradă plictiselii, poți încerca experimente culinare îndrăznețe, poți prepara rețete exotice sau te poți delecta cu rețetele de la mama de acasă.
Dacă ai nevoie de inspirație, poți conta oricând pe Jamie Oliver, autorul celor mai bine vândute cărți culinare în Marea Britanie. Pregătește mese simple și ușoare, dar pline de savoare cu ajutorul a doar cinci ingrediente. În cazul în care ești pasionat de bucătăria italiană, învață să gătești ca în Italia. Sau poate ești un vegetarian convins (ori cochetezi cu acest gând)? Descoperă aproape 200 de rețete vegetariene din bucătăria internațională care nu au nevoie de carne ca să fie extrem de gustoase. Iar dacă plictisul te face nostalgic, de ce nu încerci să gătești mâncăruri care să-ți amintească de copilărie? Nicolai Tand te învață să gătești rețete tradiționale. Înarmat cu rețete noi și delicioase, nu-ți rămâne decât să-ți pui șorțul și să te apuci de gătit. E o activitate care te va face să uiți de plictiseală și îți va aduce o satisfacție enormă.
Urmărește filme care au schimbat peisajul cinematografic
Cu siguranță, unul dintre cele mai eficiente moduri să scapi de plictiseală este să te refugiezi în filme. Surprinde nebunia Joker-ului lui Todd Phillips sau lasă-te fascinat de gingășia relației dintre Elio și Oliver în Call me by your name de Luca Guadagnino.
Dacă ești în căutarea un film care să-ți arate latura întunecată a realității , poți încerca Spotlight, în regia lui Tom McCarthy. Pelicula spune povestea echipei de jurnaliști de investigații care au obținut Premiul Pulitzer pentru dezvăluirea lor cutremurătoare privind mușamalizarea sistematică de către Biserica Catolică a numeroase acte de pedofilie. O serie de excepție care atinge subiecte dureroase este Cernobîl, prin intermediul căreia vei descoperi una dintre cele mai groaznice catastrofe din istorie.
Sau poți porni într-o călătorie plină de aventuri alături de Spiderman, iar dacă vrei să privești un film alături de copii, atunci Finding Dory, Kong Fu Panda, Dumbo și multe altele vor transforma o seară în familie într-o seară de poveste.
Tu ce faci când te plictisești? Descoperă sute de filme în colecția Cărturești!
Relaxează-te alături de cei dragi cu cele mai amuzante jocuri de societate
Verifică-ți cunoștințele în materie de magie întunecată, vrăji și poțiuni, animale și creaturi magice, Hogwarts și tot ce ține de neîntrecutul vrăjitor al lui J.K. Rolling în seria de Trivial Pursuit Harry Potter. Iar dacă ai urmărit FRIENDS și ai ajuns să-i cunoști pe Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Chandler și Joey la fel de bine ca pe cei mai apropiați prieteni, provoacă-ți amicii la un joc de trivia în care cine răspunde la cele mai multe dintre cele 600 de întrebări despre îndrăgitul serial câștigă.
În cazul în care vrei ceva mai provocator, alege să-ți dezvolți gândirea strategică apărând Catan-ul. Coloniștii din Catan a fost numit „cel mai popular joc al timpurilor noastre” de către publicația americană The Washington Times și este, într-adevăr, unul dintre cele mai îndrăgite jocuri care ascute spiritul de competiție și crește exponențial nivelul de distracție în familie sau între prieteni.
Fascinat de istoria Egiptului Antic? Mai găsește un jucător, asumați rolurile lui Nefertiti și Akhenaten și rezervați-vă o după-amiază în care să puneți la cale strategii și să vă amuzați cu ajutorul jocului Imhotep.
Descoperă jocurile de societate pe care poți să le joci împreună cu copiii și boardgame-urile care vor alunga plictiseala când ești cu prietenii.
Încearcă un nou hobby: fotografia
De fiecare dată când faci o fotografie surprinzi un crâmpei de lume și faci timpul să stea în loc pentru o secundă. Dacă această idee te atrage, de ce să nu începi să descoperi fascinanta lume a fotografiei?
Ca începător, nu ai nevoie de cele mai scumpe aparate de fotografiat, cele mai avansate obiective sau ultimele accesorii apărute. Ai nevoie de pasiune, determinare, creativitate și sete de cunoaștere. Poți începe prin a-ți lua aparatul foto instant de la Lomography. Este un aparat mic și comod care te va lăsa să-i furi timpului firimituri de clipe care vor rămâne cu tine pentru totdeauna.
Joacă-te cu lumina, cu umbrele, cu formele. Îndrăznește să îți asumi riscuri și să încerci ceva nou de fiecare dată. Fiecare poză trebuie să fie un experiment, să te scoată din zona de confort. Și să nu-ți faci griji dacă nu îți iese din prima. Primele 10.000 de fotografii sunt cele mai proaste – cel puțin dacă alegi să-l crezi pe unul dintre cei mai celebri fotografi din lume, francezul Henri Cartier-Bresson, considerat un maestru al fotografiei candide și unul dintre pionerii fotografiei de stradă.
Iar dacă vrei să pornești în călătoria ta prin lumea fotografiei informat, cartea lui Susan Sontag, Despre fotografie este o analiză extraordinară a fotografiei ca artă, dar și o observație despre cum acest tip de artă a schimbat modul în care vedem lumea și pe noi înșine.
Descoperă farmecul desenului
Cu ajutorul unui creion sau al unei pensule poți să creezi lumi noi, fantasmagorice, iar o simplă foaie de hârtie devine un univers care abia așteaptă să fie descoperit – imaginația e singura ta limită.
Dacă ești pasionat de arta desenului sau dacă abia faci primii pași spre descoperirea acestei lumi magice, volumul de studiu al lui Andras Szunyoghy Școala de desen îți va fi un prieten fidel, care te va ajuta în fiecare etapă.
Pentru toate ideiile tale care abia așteaptă să iasă la lumină și să-și găsească o nouă casă pe hârtie, încearcă blocul de desen de la Moleskine. Dacă te întrebai ce să faci când te plictisești, acum nu mai ai această problemă.
Organizează-ți casa/camera
Una dintre cele mai bune metode să alungi plictiseala este să faci curat în casă sau în cameră. Nimic nu se compară cu sentimentul de mândrie și liniște sufletească care te cuprinde când îți vezi rezultatul muncii: un spațiu curat, organizat. În plus, vei descoperi că o casă curată te va face să te simți mai motivat, mai încrezător și mai energic. Cu alte cuvinte, vei observa o schimbare în viața ta și tot ce trebuie să faci e să-ți organizezi spațiul în care trăiești .
Dacă ai nevoie de ajutor, Marie Kondo, consultanta japoneză în materie de ordine și organizare, e aici pentru tine. Cartea sa, Magia Ordinii, care prezintă metoda ei originală de organizare – KonMari, devenită fenomen internațional – te va ajuta să-ți transformi locuința într-un spațiu ordonat și în permanență curat.
Învață o limbă străină
Cauți o activitate care să combată plictiseala și care să te ajute să înveți lucruri noi? Încearcă să înveți o limbă străină. Să vorbești fluent în mai multe limbi este privit ca un un atu important, atât pe plan personal, cât și profesional.
Fie că înveți limba germană, vrei să faci primii pași în studierea melodioasei limbi a lui Gabriel Garcia Marquez și a lui Miguel de Cervantes sau vrei să-ți îmbunătățești nivelul de comunicare în engleză, descoperă raftul Cărturești care te ajută să înveți o nouă limbă străină.
Odată ce ai bazele bine puse, una dintre cele mai eficiente metode să te asiguri că-ți îmbunătățești constant nivelul de înțelegere și comunicare într-o limbă străină este să citești cărți în limba respectivă. Descoperă întreaga colecție Cărturești de carte străină și începe să citește în engleză, franceză, germană, spaniolă, maghiară și alte limbi.
Descoperă importanța sportului
Nu lăsa nici o zi să treacă fără să faci mișcare. 15-30 de minute de activitate fizică pe zi nu doar că alungă plictiseala, dar au efecte fantastice asupra corpului, minții și stării tale de spirit. Numeroase cercetări științifice au demonstrat legătura dintre sport și creșterea coeficientului de inteligență, lungirea duratei de viață și îmbunătățirea calității acesteia, dar și inducerea unei stări de calm.
Dacă nu-ți găsești motivația, îți recomandăm cartea lui Meb Keflezighi, primul om din istorie care a câștigat maratonul din Boston, cel din New York, dar și pe cel olimpic. 26 de maratoane este o lecție despre sport, antrenamente și nutriție, dar și despre viață, familie și identitate.
Descoperă liniștea interioară prin meditație
Dacă vrei să combați stresul și anxietatea sau cauți o evadare din rutina zilnică, dacă te plictisești, ai nevoie de relaxare, sau pur și simplu simți necesitatea să fii doar tu și gândurile tale – încearcă să meditezi. E drept că meditația cere timp și concentrare și probabil nu vei reuși din prima încercare să stai jumătate de oră în stare de meditație profundă. Dar uneori ajută să faci un pas înapoi de la tumultul vieții cotidiene și să încerci să-ți regăsești liniștea sufletească.
Dacă ai nevoie de un ghid care să te ajute să înțelegi ce este meditația și cum îți poate îmbunătăți aceasta starea de spirit și, în esență, viața, citește Revoluția atenției de Allan Wallace sau Arta fericirii, manualul scris de Sanctitatea Sa Dalai Lama și Howard C. Cutler. Vei descoperi tehnici de meditație budiste care te vor ajuta să reflectezi la ce e cu adevărat valoros în viață.
Lasă-te cuprins de feeria muzicii
Platon spunea că muzica este pentru suflet ce este exercițiul fizic pentru corp. Dar, în același timp, muzica e mai mult de atât. E vindecare, e relaxare, concentrare și liniște sufletească. E dragoste. Dacă te numeri printre cei care nu își văd viața fără muzică, atunci, cu playlist-ul potrivit la îndemână nu te vei simți niciodată plictisit.
Descoperă pe rafturile Cărturești sute de albume, pentru toate stările de spirit, pentru toate ideile și nevoile. Lasă-te furat de feeria sunetelor. Lasă muzica să te învăluie, iar dacă vrei să faci și puțin sport, transformă-ți sufrageria în ring de dans și dă frâu liber mișcării.
Ține un jurnal
Așterne-ți pe hârtie gândurile și emoțiile. Pune-ți în scris planurile, ideile și obiectivele și vei observa că, în timp, acest lucru te va ajuta să fii mai organizat. Un jurnal te va ajuta să-ți clarifici gândurile și să te concentrezi pe lucrurile cu adevărat importante. Este spațiul tău personal în care poți să dai frâu creativității. În plus, să ții un jurnal te ajută să alungi stresul și plictiseala. E ca și cum ai sta de vorbă cu cel mai bun prieten. Doar că cel mai bun prieten ești tu însuți. Începe prin a alege o agendă deosebită, cum ar fi cele de la Noona sau o agendă clasică de la Moleskine și lasă gândurile să curgă.
Iar dacă vrei ca jurnalul să te ajute să-ți crești productivitatea, fă primii pași în lumea bullet-jounaling-ului. Un Bu-Jo este instrumentul perfect de organizare și vei rămâne mereu recunoscător acelui moment fugar de plictiseală care te-a motivat să îmbrățișezi această tehnică.
Descoperă cultura japoneză cu benzile desenate Manga
Manga sunt faimoasele benzi desenate care își au originea în Japonia, fiind una dintre cele mai populare forme de artă niponă. Febra culturii manga a cuprins tineri din întreaga lume, care citesc fascinați poveștile însoțite de ilustrațiile distinctive. De la Dragon Ball și Naruto la Sailor Moon și Fairy Tail – fiecare dintre acestea explorează povești complexe, cu turnuri de situație la tot pasul, care, ilustrație după ilustrație, te vor purta printr-o mulțime de emoții.
Dacă te plictisești și vrei să explorezi această parte a culturii japoneze, explorează colecția noastră de benzi desenate manga.
În loc să te plictisești, câștigă timpul de partea ta. Citește, poartă discuții cu cei dragi, fă sport, ascultă muzică și regăsește-te în obiceiurile care îți aduc liniște sufletească. Plictiseala e un fel de otravă. Bine că ai antidotul.
There are no comments
Add yours