10 iunie

Dialoguri cu scriitori români – invitat Dan C. Mihăilescu

10 iunieMarți, 10 iunie, de la ora 19, vă invităm la prima întâlnire de vară a Dialogurilor cu scriitori români, pe terasa Cărturești Verona, în grădină așadar, în calmul și desfătarea serii, la o discuție așezată, sfătoasă și spumoasă cu Dan C. Mihăilescu.

 

Cine este Dan C. Mihăilescu? ne putem întreba retoric, de dragul argumentului și în spiritul ludic ce este chiar amprenta stilistică a invitatului nostru de luna aceasta.

 

Dan C. Mihăilescu este un om-orchestră, un cronicar literar în afara oricăror șabloane sau tipare în care l-ar putea plasa cineva care gândește literatura în termenii rigizi ai canoanelor de orice fel. A-l asculta vorbind sau a-l privi dezasamblând structura unei cărți pentru a-i atinge miezul viu și vibratil și pentru a-i găsi ritmul interior e un festin comparabil cu vizionarea unui film de epocă înțesat de sute de personaje, cu decoruri fastuoase, costume opulente și muzici variate și contrapunctice, festin de care niciun împătimit veritabil al cărților nu s-ar putea priva.

 

Cei care îl cunosc de la televizor drept „Omul care aduce cartea” vor avea ocazia să-l asculte pe viu vorbind cu tot atâta plăcere despre cărți și propria viață, despre filme, jazz și călătorii, dar și despre Caragiale, Cioran sau Eminescu, iar cei care nu deschid televizorul niciodată sau aceia care nici măcar nu posedă o astfel de diavolească și cronofagă invenție, din convingere intelectual-hipsterească sau rațiuni pragmatice sănătoase, ba chiar și cei care ar prefera să primească drept cadou alte lucruri mai utile decât o carte (sic!) vor putea să-l întâlnească și să-l asculte pe Dan C. Mihăilescu pe viu, într-o discuție relaxată și să se lase în același timp și convinși și seduși de farmecul discret pe care o discuție serios de lejeră și lejer de serioasă despre personajele fictive din cărți și întâmplările reale din viață îl poate avea asupra oricărui public.

 

Iată cum se prezintă autorul însuși:

 

„Totul s-a schimbat de când mi s-a propus să prezint cărți la televizor. Trebuia să devin un Bernard Pivot al românilor. Vă dați seama? (…) Din 2000, prezint o carte pe zi și viața mea s-a schimbat complet. (…) Am făcut-o ca pe un joc, cu o singură idee in minte: sa fac literatura accesibilă, să-l fac pe tipul care vinde salata la piață să-l înțeleagă pe Heidegger. Aceasta emisiune este doza mea cotidiană de optimism. Simt că întineresc lângă tinerii care fac literatura de mâine. Nu-i așa că-i un vis?”  

Ca de obicei, o întâlnire de neratat.  Marți, 10 iunie, de la ora 19, pe terasa Cărturești Verona la Dialoguri cu scriitori români și o întâlnire cu Dan C. Mihăilescu într-un dialog cu Nadine Vlădescu. De data aceasta, misiunea moderatoarei va fi aceea de a face față arabescurilor, volutelor și capcanelor tandre pe care un interlocutor cu verva, umorul și aplombul lui Dan C. Mihăilescu le poate oferi într-un dialog oricărui împătimit de cărți, literatură, vorbe de duh, ironii fine și vorbă bună.

Proiectul Dialoguri cu scriitori români este inițiat și finanțat de Cărturești și are loc lunar în librăriile din București, Cluj, Iași și Timișoara. Acest demers a apărut ca un raspuns la situația pieței de carte din România care înregistrează anual un numar tot mai mic de cititori și de cumpăratori de carte, propunâdu-și să promoveze literatura și mai ales pe cei care o produc printr-o serie de întâlniri informale cu publicul. Proiectul își dorește să ajute la demararea unui dialog funcțional între edituri, librării, scriitori şi public, dar și la sincronizarea între oferta pieţei de carte şi cererea publicului și implicarea jucătorilor de pe piața de carte în demersul încurajării lecturii. 



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.